• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

CO2 Мая и Захар Въпрос

Започната от Sandro, 07.02.2012 21:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sandro

Колеги направих си система с мая и захар , започна да ферментира усещам го по мириса. Интересува ме след колко време се активира и прави достатъчно налягане защото моята вече 2 , 3 часа не иска да вдига налягане за да пуска мехурчета.

elldiablo

Зависи колко е топло в стаята, мойта тръгна след 5 часа

evgeni200

Зависи от температурата в стаята.Моят пръв опит тръгна след около 7 часа.

raadkoo

Има доста изписано по темата. С пълна сила поне едно денонощие трябва да мине. След това зависи и от температурата в стаята как ще протекат процесите. Методът с желето е по стабилен, но зимата поне при мен пуска по слабо.

Sandro

Значи да не се притеснявам че не е както трябва по бавно тръгва :) .
Иначе във стаята е 25 градуса почти винаги даже и повечко.
Със цел да тръгне по бързо добавях още мая и захар и се притеснявам сега да не тръгне пък много как мислите ?

Caxapa

Някъде в мненията на колегите прочетох съвет да не избързваш с торовете а сега избързваш и с маята. Аквариума ти е много пресен и нов за да започнеш каквото и да е торене и добавяне на СО2. От клипчето с златните и скалариите  съдя, че ще имаш тепърва проблеми.

raadkoo

Също така и не е добре да предизвикваш бурна реакция от начало. Тя не че ще е равномерна, но и ти недея да я ровичкаш допълнително. Колебанията който CO2  предизвиква са опасни за рибките.

Sandro

Цитат на: Caxapa - 07.02.2012 21:50
Някъде в мненията на колегите прочетох съвет да не избързваш с торовете а сега избързваш и с маята. Аквариума ти е много пресен и нов за да започнеш каквото и да е торене и добавяне на СО2. От клипчето с златните и скалариите  съдя, че ще имаш тепърва проблеми.

Клипа който си гледал е стар не чак толкова но сега положението е друго.
Във аквариума имам доста повече растения , утре мисля да кача снимки.
CO2 тръгна за сега всичко върви добре и нормално , ще видим за по нататък.
За реактор си използвам вътрешният филтър също ще кача снимки.
Маркуча минава през решетката и влиза вътре във центъра на филтъра там има свободно пространство колкото за едно камъче. Слагам камъчето и пускам филтъра да върти.
Ефекта е чудесен вкарва го през флейтата до дъното и целят аквариум става във микро мехурчета все едно съм пуснал въздуха. 

Асен Евгениев

Цитат на: Sandro - 07.02.2012 21:34
добавях още мая и захар
Напълно излишно е да се слага повече от препоръчаните количества.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dafil

Лятото на  26-27 градуса тръгва и на втория час :-D,но процеса е наистина доста бурен.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

djibarov

Да добавя и аз - установих, че най-добре процеса /мая+захар/ работи при мен с кафена чаша захар и чаена лъжичка мая на д-р Йоткер /от Пикадили/ на 2 литра бутилка от бира /тъмна на цвят/. Сега, когато е студено процеса тръгва по-късно и по-бавно, но ако се покаже слънце и понапече бутилката  става супер. Ако сложиш много мая процеса като тръгне става бурен  и спира по-рано. 

zariio

ЦитатМаркуча минава през решетката и влиза вътре във центъра на филтъра там има свободно пространство колкото за едно камъче. Слагам камъчето и пускам филтъра да върти.

Не можах много добре да разбера но не е много препоръчително со2 да минава през филтърния материал.Ако е така пробвай да подаваш на изхода на филтъра.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Sandro

Цитат на: zariio - 08.02.2012 08:12
Не можах много добре да разбера но не е много препоръчително со2 да минава през филтърния материал.Ако е така пробвай да подаваш на изхода на филтъра.

Колега той не минава през гъбите и керамиката която съм сложил.
Прекарал съм го през тях във основата на филтъра има кухо празно място като тръбичка.
Там вътре съм оставил камъчето то е същото дали ще е от пред на изхода или малко по назад е едно и също , само че турбината разбива мехурчетата на още по дребно и ги смесва със водата. Няма да минава през филтърният материал . Водата минава първо през гъбата и керамиката и след това се сблъсква със мехурчетата които не минават през филтърният материал а направо към флейтата. Днес специално ще го разглобя и ще снимам да покажа как точно минава :) .

raadkoo

То така си е доста ефективно ама все пак като няма много растения не ти трябва. Пусни го само през камъче за въздух да не пренаситиш системата. Като си набавиш повече комсуматори тогава пускай през филтъра.

Sandro

Във момента имам 6 вида растения 2 от които са доста малки не знам дали ще се захванат. Не са ми малко растенията , така че мисля че е добре цо2 да се развият по бързо и по добре :) .

raadkoo

Те докато не се адаптират едвали имат големи нужди от CO2... ама си помага де. Ти си знаеш  :-) Все пак няма как да го спреш през неосветената част от денонощието, така че следи поведението на рибоците.

Sandro

Цитат на: raadkoo - 08.02.2012 11:12
Те докато не се адаптират едвали имат големи нужди от CO2... ама си помага де. Ти си знаеш  :-) Все пак няма как да го спреш през неосветената част от денонощието, така че следи поведението на рибоците.
Спирам го , сложил съм от тези кранчета за въздуха които отварят затварят и намаляват въздуха. То е на винт като искам да го спра отвъртам го така че да излиза през него и не отива в аквариума :).

raadkoo

Най-вероятно скоро ще замирише на джибри в стаята. Вътрешния ти филтър има ли от тези маркучета, който засмукват въздух? Ако има може просто вечер да поскаш филтъра да аерира водата. Балончетата въздух ще изкарват CO2 - то на повърхноста и няма да се разтваря във водата.

Caxapa

С такова кранче е твърде вероятно да си навлечеш още неприятности.
Кранчето ако не изпусне ще избие някъде по свръзките шлауха и  на последно място бутилката може да се пръсне. Последното е малко вероятно защото тези на кокакола са доста здрави но все пак.Освен това се налага всяка сутрин да регулираш балончетата което е доста сложно при положение, че сутринта налягането ще е много голямо  и после като спадне  то и подаването  на балончета ще е различно Има някъде по темите доста писано за това и го прочети,че като информация е доста обемисто.Иначе с професионалните бутилки  си има за тази цел магнитвентил който спира  потока СО2 . А в твоят случай имаш хим. реакция която действа постояно  и произвежда въглероден двуокис .

Асен Евгениев

Цитат на: Caxapa - 08.02.2012 12:04
Кранчето ако не изпусне ще избие някъде по свръзките шлауха и  на последно място бутилката може да се пръсне.
Ако кранчето не изпусне, просто ще продължи да подава СО2 и през нощта.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

terier4o

Аз въобще  не виждам смисъла  на аквариум с 4 стръка  растения да се пуска СО2  . Има една голяма заблуда  сред начинаещите  , че СО2 е панацея за всички проблеми с растенията и единствения начин за красив аквариум е подаване на СО2 .
Разберете , че трябва да се осигурят редица фактори  ... осветление , торене , някакъв баланс между осветлението торенето и СО2  и чак тогава може и да има добри резултати .
Като започнем да подаваме СО2 без да има силно осветление и много растения в аквариума ...... настъпват единствено и само проблеми , които в последствие .... могат да накарат човек дори да се откаже .
Аз погледнах профила на аквариума ти ... там има две загниващи растения .. за подбора на риби ти си знаеш , че е да го наречем неприемлив . Нямам идея какво е осветлението ти , мисля че не ториш с нищо .... , защо пускаш СО2 ?
Оправи си първо аквариума  , ако е нужно смени и грунда  махни ..... всички едри риби ...  , намери  възможно най-много бързо растящи видове растения  , които нямат особени претенции ..... изчакай малко да тръгнат нещата . През това време започни да четеш почти всичко което ти трябва го има във форума синтезирано и обяснено на достъпен език ..... и чак след това се замисли за торене СО2  и химия .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

raadkoo

До колкото разбрах това кранче се ползва не за спиране, а за изпускане на co2 - то в стаята. Всички, който сме ползвали тая "магическа отвара" достатъчно време сме наясно за какво става въпрос. Затова се мъчим да дадем правилен съвет за употреба. Нека щом е решил сам да разбере, че с 2 стръка или 6 няма значени колко няма да стане като с магия всичко. Нека си го подава като иска. Като види че не става ще потърси какво друго му куца и може и да стане работата в последствие.

terier4o

Абе ... не знам ти колко пъти си рестартирал , ама аз съм го правил 5/6 пъти и хич не е приятно да дадеш 50 лв за растения и след 2 месеца да има само пихтия и водорасли в аквариума , пък и форума е за това  -За да помагаме един на др , за да се избягват грешки .
Всичко което трябва да се прочете го има в падащото меню в ляво ....... , само че нито има кой да чете нито има кой да го прилага .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

Sandro

Карате по инерция и не четете какво е писано. За начинаещ не знам дали сам такъв аквариумът го имам от 15 години никога не съм се занимавла по сериозно с него. Почнах да чета тук и за това имам голямо развитие от информацията която давате , но не съм от повечето рибенца на които обяснявате. Това което трябва съм го прочел тук със ваша помощ и вашите постове. Само не разбрах от къде сте толкова сигурни че няма осветление и тор и че има 2 стръка в аквариума както е на старите снимки не знам.
Това което сте гледали на снимки не е това във момента казах че ще кача снимки днес.
Критиките ги приемам но като са правилни. Грешка е че сега не съм обяснил какво има.Също е грешка от ваша страна да съдите без да знаете какво има. Както и да е но четете по внимателно когато критикувате толкова остро.
Кранчето не служи за спиране на газта и да надува. То е като тапа отварям го и си излиза и не отива във аквариума. Не ви бърка дали мирише или не.
Не съм писал това да е темата от какво ми мирише , всъщност то и не мирише
Цитат на: terier4o - 08.02.2012 14:16
Аз въобще  не виждам смисъла  на аквариум с 4 стръка  растения да се пуска СО2  . Има една голяма заблуда  сред начинаещите  , че СО2 е панацея за всички проблеми с растенията и единствения начин за красив аквариум е подаване на СО2 .
Разберете , че трябва да се осигурят редица фактори  ... осветление , торене , някакъв баланс между осветлението торенето и СО2  и чак тогава може и да има добри резултати .
Като започнем да подаваме СО2 без да има силно осветление и много растения в аквариума ...... настъпват единствено и само проблеми , които в последствие .... могат да накарат човек дори да се откаже .
Аз погледнах профила на аквариума ти ... там има две загниващи растения .. за подбора на риби ти си знаеш , че е да го наречем неприемлив . Нямам идея какво е осветлението ти , мисля че не ториш с нищо .... , защо пускаш СО2 ?
Оправи си първо аквариума  , ако е нужно смени и грунда  махни ..... всички едри риби ...  , намери  възможно най-много бързо растящи видове растения  , които нямат особени претенции ..... изчакай малко да тръгнат нещата . През това време започни да четеш почти всичко което ти трябва го има във форума синтезирано и обяснено на достъпен език ..... и чак след това се замисли за торене СО2  и химия .
Да благодаря ти за критиките , но това което го казваш вече е сторено. Благодаря все пак но като пишеш другият път не сади веднага.

terier4o

Цитат на: Sandro - 08.02.2012 14:57
Грешка е че сега не съм обяснил какво има.Също е грешка от ваша страна да съдите без да знаете какво има. Както и да е но четете по внимателно когато критикувате толкова остро.
Като не си обяснил какво има никой не може да знае , какво има в аквариума ти , и точно за това прегледах профила на аквариума ако мислиш , че щом съм си направил труда да ти разглеждам профила за да видя какво е състоянието на аквариума .... означава , че искам да критикувам ......  , исках единствено да ти помогна  да не пускаш после теми  за водорасли .  Никой не те съди , аз не съм съдия ! Това , че имаш аквариум от 15 години не означава  , че не си начинаещ ....аквариума ти изглежда просто потресаващо , ако твърдиш ,че не си начинаещ  само защото имаш аквариум от 15 години  живееш в огромна заблуда .
Пожелавам ти успех с аквариума , ще следя профила с нетърпение   *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

Caxapa

 Сандро! Не караме по инерция а по това което си ни предоставил като информация. Не може да ни покажеш някакви стари снимки  а после да излезе, че имаш едва ли не холандски аквариум обилно залесен.Защото  като ти чета запитванията а и това с рибките..Общо взето преди 15 години си имал много добър телефон с камера с който си снимал скаларии и златни които едва дишаха горките докато траеше клипа. Грешка е, че не си ни обяснил какво има в момента в аквариума но НЕ Е наша грешката  че ние не знаем какво има в него. Все пак сме акваристи а не колеги на Мистър Сенко!

Sandro

Цитат на: Caxapa - 08.02.2012 15:12
Сандро! Не караме по инерция а по това което си ни предоставил като информация. Не може да ни покажеш някакви стари снимки  а после да излезе, че имаш едва ли не холандски аквариум обилно залесен.Защото  като ти чета запитванията а и това с рибките..Общо взето преди 15 години си имал много добър телефон с камера с който си снимал скаларии и златни които едва дишаха горките докато траеше клипа. Грешка е, че не си ни обяснил какво има в момента в аквариума но НЕ Е наша грешката  че ние не знаем какво има в него. Все пак сме акваристи а не колеги на Мистър Сенко!
снимките са от 1 месец и вече не са актуални . Темата доколкото мисля не е аз какви рибки имам и не съм сложил снимки тук за да се обсъждат не е ли така.
Питах въпрос които ме интересуваше нямах точен отговор , аз вече сам си го разбрах.
Във профила съм писал че знам разбора не е подходящ вече е друг но да не задълбочаваме темата със спам. На профилът ми може да критикувате и давате съвети за новите снимки които  ще кача. Другото което е дори и да съм начинаещ толкова ли агресивно требва да се подхожда.
: 08.02.2012г 15:03ч
Цитат на: Caxapa - 07.02.2012 21:50
Някъде в мненията на колегите прочетох съвет да не избързваш с торовете а сега избързваш и с маята. Аквариума ти е много пресен и нов за да започнеш каквото и да е торене и добавяне на СО2. От клипчето с златните и скалариите  съдя, че ще имаш тепърва проблеми.

Златната рибка понеже е много лакома беше преяла оправи се нищо и няма.
Даже върнах рибките във магазина от който ги взех със човека се разбрахме да ги заменим.
Защото не е подходяща за съжителство а и започна да ми напада и яде много пистията.

Caxapa

Записвам си в тефтерчето и с интерес ще ти следя профила. Чакам неговото развитие! Успехи!

zariio

Колега я кажи за осветлението нещо щото и от него зависи тва со2 дето пускаш.По колко светиш,с какво последно и тн
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Sandro

Пи принцип светя от вчера , направил съм часовник да свети по 12 часа на ден.
Осветлението за сега са в гролукс пи 18 в ще сложа още 2 до една седмица .
Преди това светех със един лампион но не мога да кажа колко вата е .

zariio

Нали знаеш че използването на со2 от растенията зависи от светлината.Неразбрах бройката гролукс но като цяло тва за мен не е лампа.Колко е дълбок тоци акавариум?
Питам те щото почвам да се съмнявам от ползата на со2 което подаваш.Не задруго,ако ти е кеф подавай ама да не направиш по-голяма беля.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

evgeni200

Нещата са навързани Светлина,СО2,Торове.За гролукса колегата е прав много слаба лампа и преди време само проблеми с тях , но може и да си внушавам.

Sandro

Аз като светене съм доволен за сега са 2 но ще сложа още 2  мисля едната да е аквастар и друга обикновена.
Дълбочината е 46.5.
: 08.02.2012г 17:05ч
Споделете какви лампи използвате вие.

evgeni200


djibarov

Сандро, аз със тези пластмасови кранчета имах само проблеми...
Махни ги. Аз ги махнах и е доста по-добре.
Аз не спирам CO2 през нощта, но стаята изстива нощем и почти спира да бълбука след 21 ч., час след изгасяне на лампите.
Бутилката ми е тъмна (от 2л. бира), сложена на прозореца, като я напече слънцето и се засилва денем.
Кранчетата само губят налягане по пътя...
Ако аквариума ти е по-малък и стаята топла има резон да спираш нощем процеса - просто сложи една пластмасова втулка (преходче) на тръбичката и я разкачай вечер. Аз така правех преди година на 40 литра, защото рибите отиваха да дишат на повърхността.
А потвърждавам, че дори жена ми (има нюх на куче - не на шега!) не е казвала, че й мирише след като изкарвах връзката вечер.
И бъдете по-умерени и толерантни в мненията и коментарите си...
Поздрави!

Caxapa

Сандро! Има таблица за неоходимоста на осветяване. Не е въпроса нас да ни "кефи" колко е светло в аквариума а какво количество  е необходимо на растенията от което вече следва и подаването на СО2.

Sandro

Цитат на: Caxapa - 09.02.2012 12:36
Сандро! Има таблица за неоходимоста на осветяване. Не е въпроса нас да ни "кефи" колко е светло в аквариума а какво количество  е необходимо на растенията от което вече следва и подаването на СО2.
Прочел съм я таблицата . За сега осветлението ми е малко над слабо но до 1 седмица ще е двойно. Толкова ще ми е добре. На 107л ще е 74в което ме устройва.

zariio

Цитат на: Sandro - 09.02.2012 12:41
Прочел съм я таблицата . За сега осветлението ми е малко над слабо но до 1 седмица ще е двойно. Толкова ще ми е добре. На 107л ще е 74в което ме устройва.

Колега тва добре си го решил ама докато сложиш и другите лампи закво ти е тва со2.Нито растенията ще кипят нито нищо.Наймного да изтровиш всичко живо.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

evgeni200

Смятай светлината в лумени не във ватове.

Sandro

А колко лумена трябва да са на литър.

raadkoo

30-40 е нормално осветен аквариум. За по-взискателни растения поне 40-50 лумена на литър.

Peza

09.02.2012 19:40 #41 Last Edit: 09.02.2012 21:40 by Peza
Здравей,
Понеже моята постановка на добавянето на светлина и С02 макар и не същата бе подобна, бих те посъветвал да прочетеш отново мненията на хората които те предупреждават, има доста истина в тях. Ако пък си от хората които докато не си блъснат главата в стената, не разбират че то всъщност боли (както и аз правя) се надявам да си готов да посрещнеш последствията (в случая цицина). Та така, сега от гледната точка на човек с цицина на главата бих те посъветвал първо да видиш как стоят нещата с новите растения и светлина, наблюдавай, тори при нужда. Понатрупай опит с торенето и тогава добави С02, защото тогава нещата с торенето по мое му са доста тънки и много бързо малките грешки се превръщат в големи главоболия.

*privet*


Edit:
Без да претендирам за знания по въпроса: Струва ми се че за твоят аквариум (по новите снимки) добавянето на още светлина и СО2 е прелюдия към бурни танци със зелени алги.  *DONTWORRY*


Edit:
До колкото виждам подаваш СО2-то във филтъра. Да те предупредя за нещо което може би ти е убегнало: СО2- сваля Пх, колкото по-ниско Пх, толкова нитрифициращите бактерии "работят" по-неефективно.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

evgeni200

Цитат на: Sandro - 09.02.2012 15:57
А колко лумена трябва да са на литър.
Зависи от растенията. Доста гадаем в момента и не по-темата.

Sandro

Ето линг към новите снимки пишете там. Тук питах за едно то стана един спам един чат нямам думи.
http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/aleksandar/msg363522/#new

Electro fish

Искам да попитам става ли с мая на прах или трябва да е от другата?

shnufito

Да,става(внимаваи колко слагаш).

Similar topics (5)

19062

Започната от Hg


Публикации: 3
Прегледи: 6433

57158

Започната от danodanev


Публикации: 7
Прегледи: 4333

40052

Публикации: 4
Прегледи: 3328

26474

Публикации: 1
Прегледи: 2853

21989

Публикации: 10
Прегледи: 7588