• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аериране +CO2

Започната от jino, 26.11.2013 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jino

Здравейте ,имам аквариум от скоро 120 л.
Оборудвах го напълно четейки в този форум.
Има доста растения в него и за сега само десетина рибки 7 данио ,чифт хелери ,2 сомчета и 2 бети.
Аквариума е на около 3 седмици а рибките в него са от 1 седмица.
Прави ми впечатление че рибките плуват от ден два плътно под повърхноста на водата и се държат така като че ли взимат въздух .Подавам Co2 чрез система от бутилка.Следя нивото и индикатора показва оптимално ниво.
Та въпроса ми е вероятно ли е във водата да няма достатъчно кислород т.е. още да не е започнала фотосинтезата на растенията.В този ред на мисли ще сгреша ли ако чрез вътрешния филтър започна подаването и на въздух в аквариума .

Caxapa

Аквариум на 3 седмици и подаваш СО2... Малко избързваш ми се струва.  Растенията трябва да имат изискване за СО2 и торене. Не е мода да се подава въглероден диоксид а изискване на някои растения което е свързано и с торене , пак по специален режим, като не забравяме и спаециалното осветление. Така с тази информация която си дал е трудно да се отговори по друг начин освен този в моя пост.

jino

Също и торя .
Благодаря ти за бързия отговор.
Да имам растения които изискват CO2 допълнително и торене поне според това което научавам от търговците и чета в нета.
Заинтересувах се относно това че аквариум на 3 седмици не изисква подаване на CO2 ?
Кога трябва да започне подаването .
И моля отговорете ми по часта от въпроса ми която касае принудително аериране.

Caxapa

Аквариума трябва да стабилизира  азотен цикъл като начало. След това вече трябва да се подходи към растенията с тяхните изисквания. Не можем да прескачаме   циклите и да форсираме нещата.

borislav

Не е проблем, че си почнал да подаваш СО2 в началото. Това е добре за бързата адаптация на растенията (особено ,ако са гледани надводно и са свикнали с високите нива на СО2 в атмосферата) и предотвратява първоначалното гниене. Проблема е, че си пуснал бързо рибите .Прави по-чести смени на вода ( на 3-4 дни по 15-20%). За въпроса ти относно кислорода, ако рибите са горе правилно си се ориентирал, че не им достига (ако растенията не отделят достатъчно ,възможно е лампите да са ти слаби), това може да е и от прекалено високо ниво на СО2. Сложи си постоянен датчик за СО2 , за да следиш нивото му .През ноща си сложи таймер да спира СО2 ,а може и друг който да включва помпичка за подаване на въздух.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

jino

Благодаря Ви за бързите отговори.
Сахара.50 % от водата в аквариума ми е от работещ аквариум ,което ме наведе на мисълта че всъщност азотния цикъл е завършен .
Борислав .Имам датчик за СО2 и той показва че нещата са в нормите.
Логично достигнах до извода че всъщност растенията все още не са се приспособили към новите условия и поради тази причина не са достигнали до оптималните си жизнени функции.
Идеята да пускам кислород през ноща е супер това и ще направя.

hunter

2 неща от мен.
1- Това, че си сложил 50%стара аквариумна вода не ти гарантира завършен цикъл след 3 седмици. Виж ако беше сложил освен водата и стар филтърен пълнеж тогава можеше и да ме убедиш ;-)
2- Тори се при нужда, когато растенията изпитват недостиг. А не за спорта защото ще се наслаждаваш на добре развиващи се водорасли.

jino

...2- Тори се при нужда, когато растенията изпитват недостиг. А не за спорта защото ще се наслаждаваш на добре развиващи се водорасли.

Не те разбрах да торя или не ?
Аз всъщност искам да се наслаждавам на добре развиващи се растения.






hunter

Искам да кажа, че в началото макар и да подаваш СО2 растенията не са на мах. При което ако се тори а те не се хранят добре се възползват водораслите. Другото е, че колкото и да се стараеш в началото винаги има гниене и хвърляне на листа. Което също допринася за развитие на водорасли. Гниенето заедно с торенето ще доведат доста проблеми при новостартиран аквариум. За това се практикува така пуска се СО2 следят се растенията и се премахват всички загнили листа. Заедно с това се правят по чести смени на 1/3 от водата. Това през първите седмици до месец. Следят се растенията за липси на микро и макро елементи и се тори когато се установи, че е необходимо. Това показва моя скромен опит и до сега е успешен а и не мога да се оплача от водорасли  *THUMBS UP*

Caxapa

+1 за мнението на колегата  *THUMBS UP*

jino

Всичко е ок чистя сменям вода и т.н.
...Следят се растенията за липси на микро и макро елементи и се тори когато се установи, че е необходимо...
Правя тестове на водата или имаш друго следене пред вид ?

hunter

Не нямам друго в предвид а щом правиш и тестове за параметрите на водата още по добре. Успех от мен  :-)

jino

 :-) всъщност въпроса ми беше по скоро дали подаването на въздух няма да намали по някакъв концентрацията на CO2 във водата.
Те така *DRINK*

hunter

Ако подаваш СО и имаш движение на повърхността задължително намаля концентрацията. Не пречи да подаваш кислород вечер когато не подаваш СО и когато лампите не работят. Това в случай, че те е страх за рибите. Но аз съм подавал СО със мая и захар което е нонстоп във 15л. вода и не съм имал проблем нито с риби нито със скариди нито със охлюв неритина.

jino


Георги

Ако позволите да вметна, индикаторът за CO2 показва оптималното ниво за растенията. Състоянието на рибите зависи и от други фактори.