• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 08:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Възможно ли е дискуси да умират за ден-два от хрилни паразити?

Започната от qoke2, 10.11.2013 23:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

qoke2

Здравейте, коелеги,
Имах останали няколко дискуса курипера. Живяли са сами от както са родени в един 500 литров аквариум без какъвто и да е достъп до други риби. Преди околко седмица пуснах при тях още 5-6 риби които до този момент бяха в другия ми аквариум. Още на втория ден най-малката от куриперите умря, след още два дни следващата. Сега като гледам и най-едрата ще си замине ако не направя нещо. Всички си заминават по един същ начин. Почерняват, започват да дишат с единия хрилен капак и накрая стоят на повърхността сякаш не им стига въздуха...Всички останали риби освен куриперите са си добре и нормално. Какво ще ме посъветвате да направя?

raiko

Защо мислиш, че новите дискуси са внесли хрилните паразити в аквариума на куриперите?  Почти сигурно е , че и преди това е имало от тези паразити при куриперите и е въпрос на съвпадение, че точно сега са се развили до критично ниво. Единствения вариант куриперите да са били 100% без паразити е ако са отделени от родителите на етап хайвер и след това да са захранени изкуствено (а и след това да са отглеждани в пълна изолация от други дискуси).

qoke2

Случаят е точно такъв. И съм убеден че бяха 100% чисти. Въпросът е какво да правя с последната риба, която остана...

raiko

Щом рибите не са имали никакъв контакт с други дискуси досега е по-вероятно за 1-2 дни да се развие някакво бактериално заболяване (хрилно гниене), отколкото хрилните паразити да се развият в такава степен, че да умрат рибите.

qoke2

Третирах целия аквариум със сера бактопур още когато умря първата риба, но не забелязах някакъв ефект. Какво предлагаш да направя?

raiko

Явно бактопура не действа на тази бактерия. На мен лично не ми се е налагало да лекувам бактериално гниене на хрилете. Но, ако си сигурен, че преди това куриперите не са имали хрилни паразите, то със сигурност паразитите не могат да се размножат за толкова кратко време. Цикъла на развитие на дактилогируса е по-дълъг (около 5-7 дни) и не е възможно за толкова кратко време да се излюпят яйцата на паразитите и да атакуват рибите.  Все пак не изключвай вероятноста да си внесъл паразитите преди това (с кепче, растения....) !

aqua bg

Ако рибите са на възраст над 4-5 месеца, със сигурност проблема не е в хрилните паразити.
Заедно с Бактопур директ е хубаво да третираш и със Сера флагелол.
Тази комбинация е добра в 90% от случаите с тези симптоми.
При бързото развитие в твоя аквариум, мисля че ще помогне.
Ако имаш повече въпроси пиши.
www.varnadiscus.com - ферма за Дискуси

qoke2

Малко е кофти снимката, но ето първата която замина един ден преди да си отиде... Флагелол имам но не знам дали да го ползвам... Интересното е, че всички останали риби нищо им няма ...



Публикациите са слети: 12.11.2013 01:23

Нещастието не идва само...  :duvar:



Similar topics (5)

22263

Публикации: 11
Прегледи: 7988

3686

Публикации: 4
Прегледи: 3336

38482

Публикации: 11
Прегледи: 5195

55623

Започната от pluvka86


Публикации: 2
Прегледи: 1877