• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 10:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос относно зебровидна цихлазома

Започната от rollon, 27.03.2012 12:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rollon

Колеги искам да задам един въпрос,но първо искам да уточня,че прегледах всички теми,които излизат на търсачка за този вид рибки и за съжаление нищо не отговори на питанките ми.Те са следните.Имам 50 литров аквариум,в който отскоро(1 ден) имам две цихлазоми-съответно мъжка(раирана) и женска(бяла).Когато ги пуснах в аквариума постояно плуваха заедно една до друга,но сега забелязвам,че женската,която е малко по-голяма(и се е издула-т.е. има хайвер) гони мъжката.Когато ги взех питах продавача ще оформят ли двойка и той каза те вече са двойка,но с това гонене като че ли малко се съмнявам.Та въпросът ми е нормално ли е това или пак ми подляха вода само и само да ми продадът някаква стока?Възможно ли е да образуват двойка тези рибки,ако досега не са били и може ли хвърлянето на хайвера да способства за това или ще настане още по-голяма гонитба?Имам и още един въпрос-тези рибки по принцип ли са плашливи,т.к. при всяко мое помръдване,когато съм в стаята се изпокриват-ако е нормално как максимално да подготвя аквариума,за да мога да се любувам на поведението им т.к. наистина са много интересни(поне за мен) рибки.

Myxa TepopucT


Archocentrus nigrofasciatus образуват постоянни двойки. Ако не можете да се сдобите с готова двойка, вземете 5 или 6 млади рибки и ги сложете в 80 – 100 литров аквариум. Осигурете им множество укрития и ги хранете добре. Когато достигнат размер от около 5 см, започнете да ги наблюдавате за признаци за формиране на двойка, като защита на обща територия и ровене на грунда. Когато това се случи, доминиращата двойка може да си "присвои" доста голяма част от аквариума и е добре останалите риби да се отделят.
В естествената си среда, също както и в аквариумни условия, полагат хайвера си върху плосък камък. За да ги улесните, можете да им осигурите счупени на големи парчета глинени саксийки. Обикновено около ден преди самото снасяне, женската почиства внимателно избраното място. Младите риби снасят между 50 и 100 яйца, а при по-възрастните броят може да достигне 300. След снасянето и оплождането женската остава неотлъчно до яйцата, като ги "проветрява" с перки, а мъжкият охранява територията. Малките се излюпват след около 72 часа при температура 25,5 °C. Понякога веднага след това родителите ги преместват в предварително изкопани дупки и укрития. Започват да плуват сами след около седмица.
Захранването става с новоизлюпена артемия или ситно стрита суха храна.
Зебровидните цихлазоми са много плодовити и са добри родители и веднъж започнали да се размножават, бързо ще "напълнят" аквариума с потомството си.

Още се плашат защото не са свикнали с новото си място.

boxter07

ако са малко на брой се крият малко са срамежливи ако има други американци който не се крият тогава и те се отпускат имам много зебри и гедам как живеят а това дали имаш чифт незам но може да са ти вишнева и зебровидна прегледаи профили или дай снимка

rollon

Сто процента и двете са зебри,просто едната е албино форма(така съм виждал да ги наричат,макар да не са албиноси).Принципно възможно ли е раирана и албино да сформират чифт?Ако тези не сформират да взема ли още 2 рибки примерно и да чакам да се образува чифт и впоследствие да оставя само тях,защото не ми е много приятно така да се гонят  :-)

boxter07

в тази 50л.аква ако вземеш още тябва да има много укрития защото като сформират двойка ще има жертви много са агресивни ако са вече чифт трябва постоянно да са заедно да се търсят една друга колкото до албиносна форма може

rollon

А,може ли да се сложи варовиков камък в аквариума,т.к. знам,че те са показани за цихлидарник,но не съм сигурен конкретно за този вид риба?

boxter07

може варовик и морски всичко миеш и накисваш за неопределено време

Myxa TepopucT

Аз на моите съм им сложил морски камък който седя във вода 2 дена и в началото сложих вряла вода и после не я сменях. Рибите ми са живи и здрави.

boxter07


rollon

Цитат на: boxter07 - 28.03.2012 14:59
те са много издражливи
Аз точно от това се плаша да не ги уморя,че тогава ще трябва да се  :duvar:

boxter07

жертви може да има от бой за територия и от ниска температура единият чифт женската ми даде фира от скапано реле на нагревател

boxter07

колега как съжителстват зебрите

rollon

Цитат на: boxter07 - 02.04.2012 22:06
колега как съжителстват зебрите
Ами поставих два камъка и една саксийка и вече постояно са заедно и непрекъснато декорирират местообитанието си местейки грунда.Иначе женската е надула корема,но дали ще хвърли хайвер и дали ще го оплоди мъжкият мога сама да гадая  :-)

boxter07

дано да стане работата когато им дойде момента ще терсят гладка повърхност за да хвърлят хайвера и ти само ще се наслаждаваш

rollon

Женската хвърли хайвер и се редуват с мъжкия да влизат в керамичната вазичка от тук насетне как се процедира?Мога ли например да сменям водата и т.н.?

Similar topics (5)

39211

Публикации: 20
Прегледи: 10417

19128

Публикации: 8
Прегледи: 4623

14225

Публикации: 4
Прегледи: 2926

29160

Публикации: 1
Прегледи: 2160