• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 02:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Устомътене

Започната от torsade, 24.01.2007 21:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

torsade

Устомътене
от Марк Елисън

Повечето африкански цихлиди спадат към групата, в която майките са устомътещи. Устомътещите представляват значителен еволюционен напредък. Те са развили метод за защита на своите малки в най-ранимият период от тяхното развитие. Устомътещите излюпват хайвера в устата си!

След като мъжкият оплоди яйцата, женската ги събира и ги инкубира в устата си за период от 21 до 36 дни според вида и температурата на водата. Докато "държи" яйцата майката не се храни, което е доста изтощително за нея, особено ако тя и мъжкият останат в един и същ аквариум, защото той ще продължи да я преследва, опитвайки отново да хвърли хайвер с нея. Забелязал съм, обаче, че по време на последната седмица от инкубацията майката приема малки частици от люспеста храна, вероятно за да храни новоизлюпените рибки. След като жълтъчната торбичка изчезне и малките станат свободно плуващи, майката ги освобождава. 
Повечето мъжки цихлиди (и дори някои женски) имат "яйчни петна" на аналните си перки. На тази снимка на мъжки  псевдотрофеус зебра (в дясно) могат ясно да се преброят девет петна. Виждал съм мъжки, които имат от 1 до 12 яйчни петна. Някои имат дори и върху задния край на гръбната си перка. Тези яйчни петна изглежда изпълняват важната роля да приканят женските към размножаване или индиректно влияят върху оплождането на яйцата. Повече за това по-долу.   
Тези петна се наричат така, защото за женската те изглеждат като яйца. Те имат същият размер като яйцата (по моя преценка) и същият цвят. Нещо повече, докато мъжкият изпълнява  своя вибриращ танц, петната се полюшват. Движението на петната върху перката на мъжкия стимулира женската или да положи хайвера си, или, ако вече е събрала яйцата, я кара да смята, че е пропуснала няколко. Тогава тя отваря уста и се опитва да ги достигне. В това време мъжкият отделя сперма във водата и опложда яйцата върху чакъла или в устата й, ако вече са събрани.
Мъжкият повтаря тази процедура десетки пъти и изглежда спира едва, когато женската загуби интерес. Изглежда ми логично, че след няколко десетки оплождения женската се уверява, че те вече са успешно оплодени. Дали мъжкият наистина отделя сперма всеки път, когато танцува пред заинтересуваната женска, не знам. Вероятно не.
Интересно е, че по време на инкубацията женските изплюват яйцата, които не са оплодени. Ако наблюдавате отблизо мътещата в уста женска, ще забележите, че товарът, който носи в устата си, намалява след няколко дни. Може дори да имате (или по-скоро да нямате) късмет да я видите как ги захвърля. След като изплюе яйцата, те не могат да оцелеят дълго, ако в аквариума има други риби. Напоследък обаче открих неизлюпени яйца сред малките рибки, които събрах от дива Protomelas taeinolatus, но според мен това е голяма рядкост.
Няколко проучвания на Ева Херт показаха, че яйчните петна не са абсолютно задължителни за оплождането, но женските предпочитат и се възбуждат по-лесно от мъжки, които ги имат. Фактически тя определя, че яйчните петна стимулират женските да произвеждат повече яйца!
В първото си проучване Херт показва, че женските на Haplochromis elegans предпочитат мъжки с яйчни петна. Тя разделила група от мъжки на две – експериментални мъжки, на които изтрила петната от аналната перка (чрез докосване на кожата за кратко с метал, който е бил потопен в течен азот) и контролна група с непроменени точки. Оказало се, че женските намират за по-привлекателни мъжките с петна, отколкото тези без.
В един от поредните опити тя показва, че мъжките с повече петна стимулират женските да отделят повече яйца. Женски, поставени с мъжки с яйчни петна, отделят два пъти повече яйца от тези, поставени с мъжки без петна! В последствие тя провела експеримент и с Ast. elegans и постигнала същия резултат.
Охлювът не ни е враг!

Тони

Браво! *THUMBS UP*
А щеше малко да си дадеш почивка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Boby_