• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.05.2024 16:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за Скаларии и хайвер

Започната от anity, 29.03.2011 00:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Хммм .... Борачо! Ти ме хвърли в размисъл. Имам един 10 литров  но нагревател трябва да изровя от многото и  не знам дали ще успея да спастря нещо. Пак ще ощетя Ред-Черитата от към отопление но имам нещо предвид.  Ще изчакам  до утре  и тогава ще местя евентуално малките.  Нека и другите колеги да дадат мнение и препоръки. Благодаря ти и на всички останали за препоръките и подкрепата до момента.   *bg* *DRINK*
: 27-04-2011, 19:21:15
10 литров аквариум с 25 вата нагревател с термореле.( в процес на тестване на температурата)  и фино аериране на водата..  Възможно е утре да се хвана за главата и да не успея да събера мъниците ако се размърдат в 60 литровия. Чакам още мнения и препоръки колеги..  *BRAVO* Казвайте "тайните" та да ги отгледам чуитави и здрави бебетата.

borracho

това с улавянето още в предното ми писание се сетих, но аз не съм го правил,  защото не съм оставял родителите при хайвера. след хвърлянето го местех във въпросния малък аквариум, предварително напълнен, загрят, силно аериран и с малко метиленово синьо да не плесенясва. така се излюпваше на 100%
бъди сеяч, а не разбирач!

Caxapa

Ден 5-ти от хайвера.  Личинките мърдат яко. Снощи опитах да преместя новородените в 10 литровия аквариум и успях само една част от тях да уловя.  Родителите се спуснаха да нападат кепчето и яростно браниха потомството.  Стана една борба между тях и кепа и част от малките се пръснаха  из акварума. Колкото улових и преместих ..улових а другите  бяха събрани грижливо от големите и изплюти на ново листо.  Днес след работа видях, че събраните от родителите се е увеличил. Явно са преровили целия аквариум и са събрали всичко де що мърда. Преместените от мен са на групички- няма кой да ги събере. Артемията все още не се е излюпила а и малките не се нуждаят от нея на този момент. Осветлението още не съм го гасил. Работи нонстоп от както са хвърлили хайвер. Храня родителите-ядат с апетит но и пазят хайвера. Явно читава двойка се е случила макар да им е за първи път.

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

raiko

По- правилно е личинките да се издърпат с тънък маркуч (примерно 8мм.) направо в новия съд, като разликата в двете нива при преливането да не е повече от 40-50 см. При ловене с кепче е възможно да се наранят. Ако поколението е голямо не е желателно да ги задържаш повече от 2-3 дни след захранването в 10-литровото аквариумче, а да ги преместиш в 40-50 литров съд.

Caxapa

Ден 6-ти малките все още са на групичка  налягали по листото. Нахраних големите за да избегна канибализма докато съм на работа.   Артемията се е излюпила по мои преценки на 95-98% . Днес след работа или утре сутринта, според развитието на бебетата ще започна да захранвам.  Въпроса ми е: Родителите като ги отделя, в един аквариум ли да ги пусна или в различни? Предполагам трябва и да ги засиля с храна а и горките седмица вече са на пост-стража край бебетата и не са спали явно.  Анциструсите които бяха в този аквариум в началото не успях да уловя и преместя но на третия ден непрекъснато светене се предадоха почти заспали.

Nikiengi

Не знам тази идея с прехвърлянето малко ми се струва невъзможна. Предполагам, че малките ще се наранят при пренасянето! *dontknow*

raiko

Цитат на: Nikiengi - 29.04.2011 09:02
Не знам тази идея с прехвърлянето малко ми се струва невъзможна. Предполагам, че малките ще се наранят при пренасянето! *dontknow*
Това не е идея, а е моята практика. Правил съм го досега стотици пъти. По този начин прехвърлям и най-малките рибки.  При улавянето с кепче освен, че има възможност част от рибките(личинките) да бъдат смачкани при прехвърлянето, останалите рибки се нараняват при контакта с мрежата и след това е възможно да се развият бактериални болести.

Nikiengi

Ами аз поставям едно пластмасово листо с вакуумче и вадя хайвера след като рибките го залепят на него (винаги!), обикновенно на другия ден, и го аерирам до излюпването. Е разбира се аз махам неоплодения хайвер - голяма е играчка, но се получава.

raiko

Да, но в случая става дума когато се налага да се преместват самите личинки. Естествено, че когато хайвера е отделен в люпилен аквариум този вариант отпада.

wwladoo

Аз процедирам по различен начин според конкретната ситуация,в смисъл имам и съм имал грижовни родители и съм махал само мъжкият на вторият ден след хвърлянето,а грижовната майка съм я оставял докато проплуват малките стабилно и процента е бил висок(отначало съм оставял и двамата родители,но стигнах до извода,че в повечето случаи мъжкият освен при някоя предизвикана стресова ситуация без да искам и мъжкият да хапне поколението от страх да не му ги вземат общо взето няма работа,не че не съм имал и грижовни татковци които да се редуват с женската по грижи с личинките но са били малко такива ),в друг случай съм вадил личинките когато се размърдат с маркуче,Райко в случая е абсолютно прав за кепчето,стават наранявания и дефекти при рибките--а бе общо процедирам спрямо конкретната ситуация,не че не съм си играл и леко внимателно да махам неоплодените яйца от листото и това съм правил--случаи много и всеки е бил различен,като изключим грижовните мама и тати,там ядове няма. ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

borracho

Цитат на: Nikiengi - 30.04.2011 00:07
Ами аз поставям едно пластмасово листо с вакуумче и вадя хайвера след като рибките го залепят на него (винаги!), обикновенно на другия ден, и го аерирам до излюпването. Е разбира се аз махам неоплодения хайвер - голяма е играчка, но се получава.
ако слагаш метиленово синьо няма да ти плесенясва и няма да я има голямата играчка
бъди сеяч, а не разбирач!

Caxapa

Ден 7-ми.  оремчетата на малките са спаднали значително но все още са на групички помръдващи безпомощно. Снощи им дадох малко артемия но  явно не е имало смисъл да ги захранвам. Днес очаквам вече да проплуват и едва тогава ще ги захраня. Останалите по листото които бяха пазени от родителите ги преместих по медода на Райко.  *thanks колега за идеята. Лесно, но не се досетих  за този метод вероятно в стреса и паниката около малките. Големите  се сбиха с другата двойка в големия аквариум. По- скоро само мъжкарите но утвърдения баща явно показа класа и надмощие и сега отново е лидер на територията си. Снощи получиха порция люспи на Сера но днес започват с комарени ларви-замразени.

wwladoo

Правилно си стигнал колега Сахара до извода,малките се захранват когато стабилно проплуват!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Nikiengi

Слагам Трипафлавин и той не плесенясва, но за всеки случай ги махам. :-)

Similar topics (5)

15346

Публикации: 0
Прегледи: 1698

41933

Започната от Dakata85


Публикации: 6
Прегледи: 2688

7302

Публикации: 7
Прегледи: 5639

33637

Публикации: 0
Прегледи: 2295

5007

Публикации: 1
Прегледи: 2265