• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на скаларии - практически опит

Започната от torkonator, 02.04.2007 22:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Цитат на: NO CARRIER - 25.09.2007 23:14
За затворена екосистема не си ли чувал? Малко храна кара рибите да серат малко, растенията консумират отделените микро и макро елементи и всичко е точно. Остава да се намери вълшебникът, който ще определи дозата. :-D Да, твърдите частици падат на дъното и омазват пейзажа.

Тя системата се саморегулира. Каквото е излишно *spank* *dead
Циркулацията на водата, в задръстените филтри и грунд, става мноого бавна и то при много ниски нива на кислород. Нитрификацията е анаеробна и разгражда всички азотни съединения. Винаги съм се чудел от къде идва киселината и то в такива количества, че да занули буферите. Може да е някакъв отпаден продукт от работата на бактериите.
От такъв аквариум не може да се очакват кой знае какви чудеса, но едно залесяване от 50-60% издържа.
Аз все още имам един такъв аквариум.
200 л.
Вътре има криптокорини, ехинодоруси, сагитария, кабомба, нифея, лудвигия, болбитис и анубиас. Микрантемума също расте.
Роталите по скоро оцеляват. Същото се отнася и за червенеещи растения.
Други като нисеята си умират направо.
Вода не се сменя. Само се доливат изпарения.
Осветлението е 30 вата гролукс.
Всичко расте бавно.
Вътре има 15 рибета основно барбуси.
Аквариума е до толкова залесен и стабилен, че ми беше оцеляло едно барбусче нигрофасциатум, излюпено там, в този аквариум.
Като съм мерил нитрати винаги са около 300 мг.
Добавял съм фосфор, калий и магнезии.
В този аквариум водорасли не виреят.

: 25.09.2007г 23:11ч
Забравих да кажа, че по времето когато намерих барбусчето, преди около година(все още си го гледам), в аквариума нямаше аератор даже. Да не говорим за филтри.Осветлението е 24 часа в денонощието. :-)
Никой не се е родил научен.

Boby_

Цитат на: theater - 25.09.2007 10:25
Именно чрез добро разбиране на азотния цикъл се обосновава емпирично изведената теория за старата вода.  ;-)

Това за старата вода не е теория, а рецепта. И работи само защото по случайност е налучкан пътят, но доведена до крайност (т. е. несменяне на никаква вода, както Стас каза), спира да работи.

vedari

здравейте , бих искал за малко да ви върна в темата за скалариите . аз имам 2 чифта скаларии . и двата чифта през последните 7 8 дни си хвърлиха хайвера , но тъй като аз не съм искал да ги размножавам не им подготвих необходимия "лист" от ТЕСТ . поради което първия чифт си положи хайвера на филтъра , а втория на стъклото , единственния резултат е че родителите си изядоха хайвера . днес за мое голямо удивление първия чифт който хвърли , повтори , и отново на филтъра . въпросът ми е да продължавам ли да се надявам че могат да се осъзнаят като родители или отнво ше си мезнат подобаващо . мерси предварително за отговорите . а само да добавя че до миналата седмица нито един от чифтовете не е хвърлял хайвер.  *thanks

NO CARRIER

Вероятно не е бил оплоден, за това са го изяли. Ако просто искаш да гледаш шоу, засади някой ехинодорус или криптокорина понтедериифолия, за да не се грижиш за листо. Така ще хвърлят на него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vedari

значи от първото хвърляне бяха оцеляли към 10 зрънца , поради причината че бях махнал родителите от аквариума , но след като паднаха долу на дъното и мухлясаха , иначе с лупа ги наблюдавах и се видаше как мърдат с опашчици . сега съм оставил само родителите с хайвера и сипах метиленово синьо във водата , съда е 200 литра без грунд и без растения освен 3 изкуственни. температурата е 28 градуса

Stas

Може би съм писал и по-горе...
Скалариите са едни прекрасни родители! Аз направо съм се учудвал на какво са способни и колко са организирани в грижите за поколението си! Друг е въпроса дали са готови да бъдат родители или не.
Според мен не ги закачай и не слагай нищо. Ако ядат хайвера, значи не е читав. Те така почистват. Ще мине малко време и ще се осъзнаят, ще започнат да се грижат и тогава става интересно.

vedari

Благодаря на Stas i NO CARRIER за отговорите  *thanks  *BRAVO* *thanks

vedari

отново едно голямо мерси от мен на Stas и NO CARRIER днес започна да се люпи хайвера и наистина ставам свидетел на изключителните грижи на родителите . искам обаче да задам още един въпрос , много глоям процент от хайвера не е оплоден , демек е побелял , смятате ли че се дължи на това че мъжкият ми е къде къде по - малък от женската , тъй като него съм си го взимал около 4 5 месеца след като си взех женската и разликата в размера е около 3 сантиметра , или може би причината е някъде другаде ? 

Stas

Твърде вероятно е да не е готов още. С времето и това ще се оправи.
Наблюдавай ги и им се радвай. Не се ядосвай като някоя сутрин се окаже, че малките ги няма.

Аз няколко пъти ги раздавам, но чак се чувствам виновен като ги отнема от родителите.
От друга страна като ги оставя и като се пръснат из целия аквариум пък, другите риби закусват с тях.

pitar92

Тази тема е много полезна изчетох я барабар с точките и запетайките мисла да си заселвам аквата с 6-7 скаларй и имам голям мерак да ги размножавам :). Благодаря на всички които изказаха мнения и отговориха на вупроси бяха много полезни :)

lleididi

Здравейте всички!
Любител съм на рибите от години и гледам такива, но честно да си кажа нямам опит и имам едва основни познания. Както и да е, това което ме накара да ви пиша е моите две скаларии, които хвърлиха хайвер и сега вече малките са като попови лъжички, и честно казано незнам какво се очаква от мен и с какво мога да им помогна.
Ще започна моята история малко по-отдалече. Досега съм имала само живораждащи, но преди една година си взех две саларии и бях далеч от мисълта да ги размножавам. Тъй като те бяха малки,  а и знам че трудно се разпознават, просто си избрах две, и както се оказа в последствие са се случили по чиста случайност мъжка и женска :) Тъкмо след като смених водата на аквариума, преди два дена забелязах на нагревателя малки жълти топченца, които предположих, че са хайвер. По-едрата скалария пазеше доста ревностно територията и не допускаше останалите риби (хелери и гупи). Даже прогонваше и биеше другата скалария. Започнах да ги наблюдавам и да търся информация в Интернет. По едно време двете скаларии пак почнаха да се движат заедно и двете да пазят нагревателя. Прочетох първата статия в този форум и честно казано се отказах от идеята, че мога да направя всичко, което бе описано и да отгледам рибки. И все пак, за да спестя нервите на скалариите, изместих всички останали риби в друг аквариум. Днес сутринта видях, че хайверът беше изчезнал и предположих, че са го изяли и се разочаровах. По-късно през деня реших да върна осталите риби пак в авариума. Но след като ги пуснах салариите продължиха да пазят ревностно и да не допускат други риби близо до едно вертикално пънче, в което бях поставила много мидички. Като се вгледах по-внимателно забелязах, че хайверът е в една мидича, обърната като легенче. Всъщност, той не е вече хайвер, а малки попови лъжички. Засега само се движат на едно място и се открояват черни точки за очите и опакшата. В крайна сметка, пак изпратих останалите риби на заточение в другия авариум и оставих родителите само с малките си. Досега не съм била свидетел на такава грижовност от страна на риба към поколение и това ме смая. Дори когато аз се доближа прекалено много, родителите се държат като пирани и са готови да се хвърлят върху мен.... Бях се надвесила за да се взирам в малките, и по-едрата направо отскочи от аквариума и ме изплаши :D Както и да е, дано всичко да е наред, въпросът ми е какво аз мога да направя. В момента при мен имам само някакви витамини и водна леща (май така се казва другата храна). По-едно време бях решила да не се ентусиазирам много, особено като прочетох, че няои си изядат хайвера и да оставя на природата да си каже думата, пък каквото съдбата покаже. Но все пак, някой може ли да ми каже мога ли да ги храня с подобна храна, стрита на дребно и изобщо мога ли да помогна с нещо. Грижовността на родителите е наистина трогателна!!!! Някой в този форум беше написал, че скалариите са много добри родители, наистина е прав, невероятна гледка е!!!   

}|{opukc

Първото нещо, което трябва да направиш е пак да махнеш другите риби, иначе малки няма да има. Засега храни само родителите с обичайните за тях храни - така два дни. След което ще е необходимо да люпиш Артемия за захранване на малките. Пускай Артемията на малки дози около родителите и там където са вкупом малките. След 10 дни може и храна на люспи да им даваш/стрита на прах/, или някаква за новородени рибки. В периода на обилните хранения сменяй по-често вода.

Лора

За улеснение на lleididi ,препоръчвам ти направо от тази за новородените да си вземеш. Артемията не е за всеки (особено за дами), а и не се намира навсякъде.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

}|{opukc

Да, и другото което е важно! Трябва да предвидиш времето за люпене на рачетата, а то между 24-48 часа в зависимост от температурата.

MeTogu

Също така може да ми се обадиш да ти дам инфузория да ги захраниш преди артемията.След това ще ти кажа какво се прави.
Скайпа ми е Методи/MeTogu.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Similar topics (5)

20847

Публикации: 24
Прегледи: 17227

3615

Започната от Vulpes


Публикации: 8
Прегледи: 5591

36550

Публикации: 2
Прегледи: 2516

39216

Публикации: 31
Прегледи: 16286