• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на скаларии - практически опит

Започната от torkonator, 02.04.2007 22:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Ако искаш да превеждаш, по-добре попитай Боби или Лонганлон дали има нещо на опашката.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ВЕТЕРАН

Ок,топката е в наше поле :-)

Имаме няколко бройки скаларий-4,5,10;зависи с колко литров аквариум разполагаме!
Оформил се е чифт,рибите се отделят в някои ъгъл и си пазят определена територия(това не значи още,че са мъжка и женска)

Рибите си харесват някое листо на растение,тръба на помпа,много често на стъклото директно,дори на нагреватела!!
Моят съвет е да им изрежем от някъква зелена пласмаса едно изкуствено листо и да го залепим в територията им!
2-5 часа,преди на положат хайвера,рибите започват да "чистят"листото,и да бъдат по-агресивни към другите обитатели на аквариума!Това е признак,че се готвят за размножаване.На женската скалария и се показва яйцеполагалото,започват "сухи тренировки"по листото!

Женската полага хайвера в отвесни ивици,мъжкия след нея опложда,когато не е зает с пазенето на територия!

Снасянето може да продължи няколко часа.А след като женската спре,изчакайте поне още час-два и мъжкия да спре!

Параметрите на водата би трябвало да са:киселинност около 6.2-6.6,твърдост около 6.0-7.0 температута 28-29 градуса

(пиша "около"защото това са стойности с които съм работил аз,а не копирано от някъде)
Листото,ако се остави в аквариума да се грижат родителите за него,не можеш да направиш нищо и трябва да разчиташ на  рибите да са добри родители!

Най-добре е да се извади в едно малко аквариумче(и 5-7 литрово става)
с гореописаните параметри(най-добре от аквариума където са хвърлили хайвера),да се залепи на страничното стъкло,а на дъното залепвате(с лепка) :-)шлауха с въздух и камъче!Добавя се някъкъв дезифектант(метиленово синьо,трипафлавин)

При тази температура хайвера се излюпва за около 3 дена,добър признак е когато рибките се съберат на ято в единия ъгъл!Сега е момента да опресните малко водата като оберете неизлюпеният хайвер и рибките,които не се държат естественно!

Когато изчезне жълтото в коремчетата им,се захранват директно с новоизлюпена артемия!!
Никъкви инфузории,течни храни и прахоляци!!

Скаларията е цихлида и като такава се храни доста агресивно и лакомо!
Хранете поне 4 пъти на ден,а най-добре като им спаднат коремчетата!

Не забравяйте да се подготвите с новоизлюпена артемия!!

При добро хранене,расте доста бързо и за около 2 месеца е в"магазински"размер!

Родителите са готови за нов хайвер след 9 дена!

Това е за развъждането!Ако съм забравил нещо,подсетете ме и аз ще го добавя,а може и друг да го добави! ;-)






Ilianidis

Цитат на: vrp - 04.04.2007 13:03
И това е аматьорска работа.Да не кажа пълни глупости.
Прав си,предполагам имаш предвид лаконичното ми изказване,така е,но да пиша статия за нещо, което не е тайна и го пише на хиляди места не сметнах за нужно да допълвам.Само отбелязвам,че статията не отговаря на истината.Прочитайки я от някой мераклия,ще се впусне в подробности излишни при дадения вид и после ще установи че не е така.Относно превода,ни най-малко не искам да убия желанието на автора.Ако се държи на точност,ще допълня.
  Местната вода,която съм използвал е с 15 немски градуса твърдост,двойката трябва да има стаж от няколко безуспешни често хвърляния на некачествен хайвер,докато дойде момента зрялата двойка да положи качествен и да има желание да го гледа /аз лично не прибягвам до техните услуги/. Това означава,че често се случва при стрес в общия да бъден изяден от тях.Не съм си правил труда да ги местя в самостоятелен съд.Когато дойде момента на видимо зрялата женска,настават брачните игри и яйцеполагалото изпъква.Тогава започват да търсят място,където да го положат,почистват района и гонят останалите обитатели.Мястото може да бъде на гигантска криптокорина,глинен съд или пластмасова плочка специално приготвена от мен.Потапям я в аквариума близко до повърхността и ъгъла,който са си избрали-това е важно..В момента в който я забележат се насочват към нея и започват да я поистват.След отлагане на хайвера,веднага го премествам в друг по-малък съд с вода от общия.Добавям трипафлавин или метиленово синьо и засилена аерация в района на плочката.Водата трябва да е бистра и при наличие на органика,трябва част от нея да се подмени внимателно с прясна престояла.Температурата 28 градуса,за бързо развитие и люпене.При по-ниска температура се забавя процеса,люпенето с повече жертви и по-голям процент на инвалиди.Не трябва да се допуска поява на памукообразен налеп от плесени в/у неоплодения хайвер,това означава ,че не сме дозирали правилно багрилото.Не си играя да почиствам неоплодените от здравия.За времето на люпене е излишно,това правя след като ларвите са паднали от плочката и движейки се с опашките се събират в единия ъгъл заедно.В този момент отстранявам плочката и изпадалите неоплодени яйца.Не се подава храна,докато не започнат сами да си търсят.В този момент жива артемия поемат без никакви проблеми от първия ден на хранене.Успеха на храненето си личи по оранжевите им коремчета.Процента на люпене е около 70-80% и редовно съм вадил по 150-180 бройки от поколение.Това е по спомен от някогашната ми практика.Който желае  да допълни и оформи.
ПП.Май се оказвахме в един момент двама мераклии.

Тони

Цитат на: ВЕТЕРАН - 04.04.2007 18:54
Моят съвет е да им изрежем от някъква зелена пласмаса едно изкуствено листо и да го залепим в територията им!

За целта , зелената капачка от "Тест" (гела за миене на чинии) е перфекна.
Вече има и зелени пластмасови бутилки от които могат да станат чудесни листа.

И друго да добавя: най-голямия неприятел на хайвера в общия аквариум са анциструсите и птеригоплихтите. Родителите могат да опазят хайвера от повечето рибки, но от тези "гадове" спасение няма.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Живко

Ще добавя, че не всяка пластмаса става за листо, на което да положат хайвера родителите.
Аз съм доволен от капачката на гел ТЕСТ.
Както каза Ветеран, когато две риби се отделят в ъгъла не значи че са чифт. Скалариите обикновено са моногамни, но има и с "крива резба". :-D
Имал съм случай на лезбийки. Работят си като чифт само дето хайвера е неоплоден или пък всяка изяжда верижката от зрънца, положена от предната женска и тогава полага своята. Такива ексцеции се случват много рядко и то най-вече когато пасажа, от който трябва да се заформи чифта, е много маък.
Имал съм случай и на трио. Сложих в един аквариум две готови женски и мъжкар. Рибите бяха остатъци от стадо,от което вече бях отделил чифтове. Реших да се пробвам да работят насила, без да са се харесали, защото точно тези риби бяха много атрактивни. Само след наколко часа и трите чистиха едни листо на криптокорина, а аз започнах да изпадам в паника, защото изобщо не очаквах такъв развой на нещата. Надявах се мъжкият да избере едната женска, но увии! *STOP*. Много скоро почнаха да се редуват едната женска полага низ зърна, мъжкият ги опложда. Минава втората, изяжда хайвера на първата, полага своя, после мъжкия опложда и нейния.
Рибите си направиха кефа, а аз останах с пръст в уста.
: 05.04.2007г 11:11ч
Хе-хе
Още един фен на ТЕСТ *YAHOO*
Никой не се е родил научен.

Ilianidis

По времето когато аз вадех хайвер,тест гел нямаше,но пък плочка за моделиране на пластелин беше моята площадка.Не се огъва и седи стабилно.

ВЕТЕРАН

Мойте са от един леген на жена ми! :-)

Е... един бой голяма работа >:o

Живко

OOO
Като повдигаш въпроса...
Аз привартизирах една кофа на жената, без тя да знае разбира се, разбра по-късно, но това е друга тема *MODERATOR*. Та въпросната кофа беше с чуден зелен цвят. Като я настъргах на ренде, голям зор падна :-D, се получи чудесна изкуствена ричия. Доста практичен субстрат за гнездата на лабиринтовите риби. Листото, което се ползва за скалариите върши същата работа, но...
Никой не се е родил научен.

spetsa

Дано да не ставам досаден но вижте днес какво ми се случи.Двойка мои скаларии хварлиха хайвер точно по средата на аквариума.Шарената полага,бялата гони др риби и когато има време опложда.Следвах вашите нападствия и ги преместих в др аквариум и капнах няколко капки метилено синьо.Ето вижте как изглежда цялата картинка.И преди това ми бяха хварлили хайвер две но ми казахте че са две женски.Ето как изглежда работата.
http://images17.snimka.bg/002883545-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883547-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883548-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883549-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883550-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883602-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883604-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883606-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883610-big.jpg
http://images17.snimka.bg/002883613-big.jpg

Aquarius

Цитат на: spetsa - 17.05.2007 15:29
Дано да не ставам досаден но вижте днес какво ми се случи.Двойка мои скаларии хварлиха хайвер точно по средата на аквариума.Шарената полага,бялата гони др риби и когато има време опложда.

А тази моята, бившата, излезнала женска, да се не надява човек.

Успех дано излезе нещо, спецовете да помагат, а времето ще покаже!  ;-)

spetsa

Да женска излезе апак тази бялата сички казват че е женска пак тя минаваше пак отгоре.Странна работа са тези риби :)

Aquarius

Цитат на: spetsa - 18.05.2007 12:20
Да женска излезе апак тази бялата сички казват че е женска пак тя минаваше пак отгоре.Странна работа са тези риби :)


Някъде тук във форума в една друга тема четох, че при скалариите се срещат такива недоразумения от сорта на две женски да правят чифт, но именно във въпросната тема пишеше, че ако са две женски то втората първо изяжда предходно положения хайвер и след това полага своя, при теб не е така, до колкото виждам, така че може би "разбирачите", които са й определяли пола са я объркали и тя е наистина мъжка.

Времето ще покаже, не е нужно да гадаем, само от време на време ни дръж в течение за развоя на хайвера, най-добре със снимки. Вярвам, че ще е интересно за хората като мен, който не са размножавали скаларии.

Успех!

spetsa

Хайвера побеля :( По това което чета значи не е оплоден или нещо условията не са асал асал.Това е първо хвърляне и може и самия хайвер да е некачествен.Ще видя при следващите хвърляния ако ги хвана в крачка пак ще се пробвам да го изкарам.Забравих да сложа дистилирана вода е отделения аквариум.Това може ли да е проблем ?

islander

Spetsa, дано не съм прав или да съм кьорав, но доколкото успях да разгледам единствената снимка, на която се вижда добре странично бялата скалария, ... струва ми се, че и тя е женска. Най добре си личи ако се вгледаш в яйцеполагалото докато хвърлят хайвер. Обяснявано е тук много пъти каква е разликата. При женските е по дебело и по-тъпо и по-голямо като цяло. Стува ми се, че бялата скалария е доста широкичка в коремната област, нещо характерно по-скоро за женските екземляри.
Но може и да не съм прав. Дерзай.

Живко

Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

33637

Публикации: 0
Прегледи: 2282

18089

Публикации: 45
Прегледи: 24533

51796

Публикации: 2
Прегледи: 2560

968

Започната от Aquamar


Публикации: 7
Прегледи: 7648

53698

Публикации: 8
Прегледи: 4714