• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 07:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Малавийци - избор

Започната от nixanbal, 28.01.2006 21:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nixanbal

Здравейте!
Вече се сдобих с чудесен 200-литров аквариум, взех си най-ситния кварцов пясък, купих си лампи и тнт, с които тия дни ще си направя капак и вече започвам сериозно да се оглеждам за рибите:)

1. Labidochromis sp. "Hongi"
2. Melanochromis chipokae
3. Melanochromis johannii
4. Metriaclima lombardoi
5. Metriaclima greshakei (Albino)  
6. Metriaclima estherae (Red)
7. Metriaclima estherae (Blue)


Това са видовете, на които съм се спрял и ако си ги намеря си ги взимам всичките..
За да стане това искам да попитам обаче дали наистина всички те се намират в София, също така и дали в 200литров мога да гледам 6-7 вида.. Или да ги намаля на към 5?

Ще се радвам хората, които от по-дълго гледат такива риби да дадат мнението си!
Благодаря

П.П. Филтър и нагревател също предстои да се купят;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

Boby_

Според мен изборът ти не е много мъдър. Ще коментирам видовете един по един:
1. Labidochromis sp. "Hongi" - този вид е ОК, агресивни рибки, но могат да съжителстват нормално с всеки от останалите видове.
2. Melanochromis chipokae - изключително агресивна М'буна, казват, че са едни от най-злите заедно с Melanochromis auratus и Metraclima lombardoi. Категорично не е добра идея да съжителстват два вида меланохромиси в един аквариум, особено пък при положение, че мъжките толкова си приличат по цвят и външен вид, както е в случая с chipokae и johannii.
3. Melanochromis johannii - Средноагресивна М'буна, но виж горния коментар за chipokae. Лично аз бих ти препоръчал да смениш тия два вида меланохромиси с един - cyaneorhabdos. По-красив е и от двата, а ще съзадава по-малко проблеми.

Тук минаваме на метраклимите, които именно са големия проблем:
4. Metriaclima lombardoi
5. Metriaclima greshakei (Albino)
6. Metriaclima estherae (Red)
7. Metriaclima estherae (Blue)

Не ми се коментират всички поотделно, затова ще ти кажа с една дума - избери си 1 вид от тези четири. Всяка друга комбинация (освен може би lombardoi с една разновидност eshterae или с greshakei) е лоша идея.

Имай предвид, че при М'буна трябва да гониш съотношение 1 мъжки на 3-4 женски. В 200 л. не можеш да гледаш повече от 17-18 рибки от тази група. Ако си вземеш 4 вида по 5 рибки, това вече е на горната граница, освен ако нямаш много, много сериозна филтрация. Аз лично бих взел по 5 хонджита, "мангано" (cyaneorhabdos), eshterae (Red-red) и евентуално Cynotilapa afra (Likoma) или Pseudotropheus demasoni.
Изборът си е твой, разбира се. Успех!

nixanbal

Боби, мерси за отговора, надявах се на такъв от теб.
Ок, чел съм, че са агресивни, обаче от личен опит ли ми го казваш? Защото това е по-важно за мен.
zariio например има маса видове, повечето от които се водят много агресивни, но пък наистина аквариумът му е двойно по-голям.

Иначе тези, които си написал като друг вариант също ми допадат, имайки предвид, че хонджи ми харесват като че ли най-много от всички видове. Мангано нещо не мога да намеря да го видя какво представлява.

Иначе идеята да не се мешат Metriaclima е за да няма хибридизация ли? Ако да - можеш ли с 2 думи да ми кажеш негативите на това нещо, след като ако нещо вземат и се объркат 2 вида аз няма да ходя да ги продавам и тнт.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

Boby_

За агресията при чипоки и ломбарди говоря от собствен опит, а и от опит на познати (печален). Това, че дадена риба е агресивна, само по себе си не е проблем, стига да се осигурят необходимите условия. Тук съм писал повече по въпроса:
http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=2056

Проблеми може и да нямаш, а може и да имаш - гаранция няма, съветът ми е все пак да не започваш с най-агресивните видове, преди да си натрупал опит с М'буна.

Манганото много прилича на йохани, но с тази разлика, че и двата пола са сини с черни хоризонтални ивици и цветовете са по-наситени и ярки.

Проблемът с метраклимите е най-вече с вероятността хибридизацията, да.  
Иначе както вече казах, изборът си е твой - аз ти давам само напъствия как да избегнеш евентуални проблеми. Малавийците са труднопредвидими - може и най-агресивния вид в дадена обстановка да се държи хрисимо като агънце, а може и някой мъжки от уж по-спокоен вид да "превърти" изведнъж и да започне масово убийство - случвало се е, макар и не при мен.
:wink:

Similar topics (2)

44674

Публикации: 14
Прегледи: 5108

2172

Публикации: 18
Прегледи: 9744