• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 13:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Cihlidi

Започната от Drago, 03.10.2004 16:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Drago

Super.nai-nakraq :D  moga da si govorq s manqci na tema ribi.ako ima nqkoi mnogo zapalen manqk na tema chihlidi da mi pi6e na sniperfan@abv.bg


Във форума има раздел рибки, така че тоя въпрос трябва да е там.
И пиши на кирилица!

dido

Тук гуруто по въпроса е Boby.

Boby_

Цитат на: "Drago"Super.nai-nakraq :D  moga da si govorq s manqci na tema ribi.ako ima nqkoi mnogo zapalen manqk na tema chihlidi da mi pi6e na sniperfan@abv.bg

Защо по пощата? Нали тоя форум е точно за това? Пусни тема в "Рибки" и кажи от какви точно цихлиди се интересуваш, похвали се какви имаш и как ги гледаш - с удоволствие ще коментирам с теб.  :wink:

Mercedes`SLK

тука като говорите за цихлиди, искам да ви питам за мойте, защото измряха мн странно. Описвам: купих си кроен (т.нар. желязно дърво) и след 2 дена водата леко пожълтя. На 3-тия ден вечерта видях, 4е дишат мн учестено, но не седят на повърхността. Рязко засилих аерацията и след 2 часа изгасих лампите. На сутринта бяха умрели 4, останалите 2 бяха все така трудно дишащи и бяха умрели следобед вече. Ако някой може да ми каже от какво се е получило така, мн ще съм благодарен

dido

Освен отравянето нищо чудно да е имало и зверско подкиселяване на водата от тия дървета.

Anonymous

imah 6 cihlidi, 7 meseca gi gledam ot bebeta i izmrqha za 20 4asa :(( sega pone ako izto4a vodata i q smenq dali 6te e pak negodna za dr ribi?

Boby_

Първо, тая тема със сигурност не е за този форум (трябваше да е или в "Рибки", или в "Болести"). Но както и да е - Ники може да я премести, ако реши.
Казваш "цихлиди", а май не знаеш, че семейство Cichlidae наброява повече от 2000 вида, които се срещат в най-различни местообитания по цял свят. Докато не кажеш какви точно са рибите ти, никой не може да ти помогне. Защото напримеро докато един корен, който леко подкислява водата, може да е добра идея за някои централноамерикански цихлиди, то той би бил абсолютно неудачен за братовчедите им от африканските езера.
Кажи какви са ти рибите и ще говорим нататък.

Mercedes`SLK

съжалявам че пиша тука, обаче тука беше отворена тема за тези риби... иначе незнам точно какъв вид са, само знам че едната мъжка стана синя, а останалите не доживяха да се оцветят :( сега ще се разстърся, за да водя дали ще намеря точния вид ;)

Boby_

Цитат на: "Mercedes`SLK"съжалявам че пиша тука, обаче тука беше отворена тема за тези риби... иначе незнам точно какъв вид са, само знам че едната мъжка стана синя, а останалите не доживяха да се оцветят :( сега ще се разстърся, за да водя дали ще намеря точния вид ;)

Възможно е изказването ми да прозвучи грубо, но да гледаш някакви риби, без дори да знаеш от кой континент произхождат и от какви условия се нуждаят, е по-зле, отколкото изобщо да не гледаш рибки.

dido

Пусни ако можеш някаква снимка.

Mercedes`SLK

снимка мога да дам, само ако ми дадете сайт, на който има снимки на риби, защото не са ми известни много такива. А иначе мисля, че бяха африкански, но не съм много сигурен

dido

Ами намери едно апаратче и ги щракни.

Boby_

Цитат на: "Mercedes`SLK"снимка мога да дам, само ако ми дадете сайт, на който има снимки на риби, защото не са ми известни много такива. А иначе мисля, че бяха африкански, но не съм много сигурен

Ако бях древен римлянин, сигурно бих възкликнал "О, свещена простота!".  :lol:
Но понеже не съм, ето ти един линк, за да се пробваш да си идентифицираш рибките:
http://www.cichlid-forum.com/profiles/
Видовете и групите са доста, така че зареди се с търпение. Първо провери Lake Malawi Mbuna - нещо ми подсказва, че точно на такива рибки си попаднал.

Mercedes`SLK

http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1736 - ей това е много близко до мойте, само дето мъжкият не беше на черти като този тук, ами чисто син ;) след 20 минути ровене само това намерих :)

Mercedes`SLK

Цитат на: "dido"Ами намери едно апаратче и ги щракни.
чети нагоре, рибите ми умряха, трудно бих ги щракнал ;)

dido

Ми тъп съм, извинявай :-)

Boby_

Щом мъжкият е бил без черти, значи не става дума за Cynotilapia afra. Я кажи какви бяха женските - жълти ли?
Ако е така, значи си имаш работа с Metraclima estherae (или с други думи "синя зебра").
Така или иначе щом рибите ти са били от Малави, това ще рече, че изискванията им към водата са по посока алкална и твърда такава. А с корена си постигнал точно обратното - подкиселяване. Така че хич не е чудно, че са обърнали коремите.
Ама ти си си виновен. Я си представи майка, която си ражда бебе, обаче не знае с какво да го храни и вместо мляко, му дава люта чушка. Тя виновна ли е, че е невежа?

Anonymous

женските все още не се бяха оцветили и незнам какъв цвят щяха да станат. Проблема е, че този, от когото си купих корена му описах какви са ми рибите, а той нищо не каза. А тези цихлиди са първите, които гледам, иначе риби гледам вече 10 години.
Благодаря все пак  :wink:

Boby_

Щом женските не са били оцветени, значи си говорим за други риби. Не мога да определя обаче какви точно.  При Metraclima etherae женските са си оцветени още от личинки.

Mercedes`SLK

е то вече ясно от какво са умрели, следващия път ще внимавам и мисля преди да прая нещо. Благодаря все пак