• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.05.2024 21:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Камъни в аквариум с дискуси

Започната от pavcho85, 13.11.2013 14:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pavcho85

Здравейте колеги от доста време се интересувам гледам клипчета за естествената среда на дискуса и ми е любопитно имат ли място камъните в аквариум с дискуси.Като казвам камъни,това не означава да има скали от тях,просто някой друг камък за по естетичен вид.Възможно ли е да променят по някакъв начин параметрите на водата(напр. да я втърдяват) и това да влияе отрицателно на здравето на дискусите?Все пак нали естествените среди са им реки,по точно Амазонка и притоците й.Там едва ли липсват камъни?

pavcho85

Виждам,че никой от колегите не иска да сподели знания или практически опит *dontknow*.От ровене из форумите и допитване до познати лица вещи в химията разбрах,че в аквариум с дискуси не трябва да има варовикови камъни или такива които отделят варовика поради възможността от повишаване на твърдостта.За това е хубаво камъните които ви харесват и искате да присъстват във вашият аквариум да се подложат на тест с някакъв вид киселина(например сярна).Резултатът е положителен и камъка не е варовиков когато след третиране с киселина той не шупва,обратния ефект е ясен.Дано съм бил полезен и ако някой не е съгласен с написаното от мен нека споделя.

Георги

Слагаш най-малкият от камъните в съд с оцет да престои 5-6 часа. Ако почне да шупти веднага е с много голямо съдържание на варовик. Ако след това време на повърхността има отлагания - има варовик, но не много. По принцип базалт, гранит, лава, кварц и речен светъл пясък не отделят вредни вещества във водата. Ако има друг цвят (разни окислени соли) - зелен, син, червен не е препоръчително да се слагат.
Никой не е правил точен анализ. Геолози нямаме изглежда.

pavcho85

Само за идеята пробвах камъни дето имах в къщи с оцет,но само им капва по няколко капки и изчаквах за да видя дали ще се наблюдават някаква реакция.Повечето от камъните не реагираха на оцета,но на един започнаха едни леки балончета да излизат и да се чува един слаб звук като от кипене.Това ли е въпросното шуптене което се получава,ако камъка е варовиков и ако не е трябва ли изобщо да се случва нещо?

Лора

В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

pavcho85

Извинявайте,но на камъни които видимо не се случва нищо,но пак го има този слаб звук какво означава?И те ли съсържат варовик?

Георги

19.11.2013 21:51 #6 Last Edit: 22.11.2013 08:59 by Георги
Съдържанието на калциев карбонат във варовика е различно.
Не съм гледал дискуси. Имам боции в аквариума си, имам 3-4 бели камъни, които сложих нарочно вътре. Ако отделят нещо е толкова малко, че теста не го отчита.
kH ми е под 3!
Друго не зная.
Едит: объркал съм се - gH е 3, kH е 5, сори.

Георги

Всъщност, неудовлетвореността от несигурността в некомпетентността си, ме подтикна да се разчета и мога да кажа, че калциевият карбонат няма да ти вдигне твърдостта, ако не подаваш CO2 - без него не се разтваря. Обяснява и моята ситуация в аквариума.
Ако искаш да ги размножаваш, не слагай в развъдния аквариум.
Маса хора ги гледат в твърда вода.

pavcho85

Благодаря Георги за съвета и аз се поразчетох повече и научих същото,но ще заложа на сигурно и ще пусна само тези които не реагират на оцет.

sVGNsali

Цитат на: Георги - 20.11.2013 11:27
Всъщност, неудовлетвореността от несигурността в некомпетентността си, ме подтикна да се разчета и мога да кажа, че калциевият карбонат няма да ти вдигне твърдостта, ако не подаваш CO2 - без него не се разтваря. Обяснява и моята ситуация в аквариума.
Ако искаш да ги размножаваш, не слагай в развъдния аквариум.
Маса хора ги гледат в твърда вода.

"Всъщност, неудовлетвореността от несигурността в некомпетентността си.." Аз даже не мога да го произнеса това... *offtopic  :-D
Браво!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Георги

Нали? :) малко гимнастика за езика.

Similar topics (5)

47067

Започната от svere


Публикации: 1
Прегледи: 2023

34766

Публикации: 14
Прегледи: 6788

15520

Публикации: 23
Прегледи: 12623

57973

Публикации: 8
Прегледи: 5574

13782

Публикации: 11
Прегледи: 6181