• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 17:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Астронотусите

Започната от eraser, 09.01.2009 01:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivotri

Къде се намира на Пецата магазина?

elblanko

Жк.Слатина  улица  Гео Милев.
Номера не го помня обаче.
Имаше един готин форум с много полезна информация, но нещо го няма вече.
Някой знае ли нещо по въпроса.
Някой ако ходи, да щракне големия аквариум с астронотусите.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

adam

Между другото преди няколко години именно аквариума с астронотуси на Пецата ме вдъхнови да се насоча към тези риби. Нека не прозвучи като ласкателство, но в днешно време не съм видял качествени астронотуси като неговите, даже и в чуждите форуми за астронотуси.

grazo

Да да , съгласен съм . Той няма тайни с астронотусите  :-D . Много добре се грижи за тях и има много красиви и добре оцветени рибонки .

grazo

Вчера видях първото малко излюпено астронотусче след няма и 48 часа  *CRAZY* . Останах малко потресен , ако трябва да съм честен , инче има мн малко неоплоден хайвер , но повечето зрънца са добре , даже се виждат очите на рибките ( 2 малки черни точки на всяко зърно ) И днес ще махна хайвера от общия аквариум . Мисля да сложа 10 литра мин вода в новия аквариум и останалото да долея вода от стария . Някой има ли представа кога трябва да започна с храненето и какво да им давам ?
: 15.02.2011г 10:10ч

2 бързи снимки на новоизлюпените астронотуси . Пуснахме им артемия да се люпи и от утре започваме да ги храниме .  *YAHOO*

mejdupraznika

Минерална вода не ;). Сложи като начало вода от аквариума и като почистваш вече ще слагаш от чешмата , ако е възможно със същата температура ;)

adam

Симпатяги *BRAVO*
Началото е малко трудничко, първите 3-4 седмици са доста деликатен период. Трябва да се хранят 4-6 пъти на ден, водата трябва да е чиста, да няма колебания в температурата на водата, с една дума през следващия месец трябва да си нещо като бавачка.
Можеш да ги храниш с различни храни за новородени рибки, и след храненето ако е нужно почисти хранителните отпадъци. Артемията е добра храна.

grazo

Да ще им давам артемия, но се чудя дали да не им взема и чернодробна на прах?И някакъв друг вид храна ако може да ми препоръчате. :)

adam

Цитат на: grazo - 16.02.2011 00:56
Да ще им давам артемия, но се чудя дали да не им взема и чернодробна на прах?И някакъв друг вид храна ако може да ми препоръчате. :)
Остави я тази чернодробна на прах, по зоо магазините продават толкова много различни храни за новоизлюпени рибки, които имат съответните подходящи хранителни вещества,  просто ги комбинирай.

grazo

Така и ще направя. :) Ще пиша пак тия дни като има малко развитие :) Благгодаряяя
: 15.02.2011г 22:10ч
Обърках нещо и малките умряха . Остана само едно , което мисля че е нигрофуциатус пренесен случайно с камъка в другия аквариум . (преди 10на дни нигрофуциатусите пуснаха хайвер и те ) . Не знам каква е причината малките да умрат . Уж направих каквото трябва ( сложих вода от стария аквариум , температурата -27 градуса , добра аерация в аквариума , излюпиха се , но днес сутринта всичките бяха побелели и не мърдаха . Бях сложил лекарство в аквариума взето от Аквамания , за което ми казаха че е добре да се слага на хайвер и той не загнивал . Някой има ли идеи какво друго нещо трябва да направя другия път  ?

adam

Съжалявам да чуя това.
Вероятно причината е, че ларвите са били атакувани някакви бактерии или гъбички. Въпросът ми към теб е- между оплодения хайвер имаше ли неоплоден, по който да са се образували гъбички, прилича като обвито с  белезникав воал?
Ако е било така причината е ясна.
По принцип след хвърлянето на хайвера, неоплодения се премахва от родителите (астронотусите) или от аквариста (с пинсета), за да се предотврати потенциално заразяване.
Някои колеги именно затова са те посъветвали да дизинфекцираш със специален препарат против загниване.
Така се случва понякога, учим се цял живот *DRINK*

grazo

Така и стана , имаше загнил хайвер (както го описваш) нз защо родителите не го махнаха . Аз го отделих точно преди да се излюпят , но пак не стана . На сутринта след като се излюпиха всичките малки , водата беше много мътна нз защо . Мисля следващия път да оставя хайвера при родителите .

adam

Цитат на: grazo - 16.02.2011 22:48
Така и стана , имаше загнил хайвер (както го описваш) нз защо родителите не го махнаха . Аз го отделих точно преди да се излюпят , но пак не стана . На сутринта след като се излюпиха всичките малки , водата беше много мътна нз защо . Мисля следващия път да оставя хайвера при родителите .

Родителите- това им е първо хвърляне на хайвер, те все още се оформят като двойка и още не са се доказали като съвестни родители, учат се. Предполагам и се надявам (гаранция 100% няма), че с всяко следващо хвърляне на хайвера ще се грижат по-добре за поколението си.

grazo

Пак хвърлиха хайвер мойте  , но този път мисля да оставя малките в големия аквариум докато не почнат да плуват , защото мисля ,че е по-добър вариант . :)

adam

Цитат на: grazo - 25.02.2011 21:06
Пак хвърлиха хайвер мойте  , но този път мисля да оставя малките в големия аквариум докато не почнат да плуват , защото мисля ,че е по-добър вариант . :)

А дано този път всичко мине като по вода.
За да си сигурен, че през нощта хайвера няма да бъде изяден имаш две опции:  махаш останалите обитатели от аквариума или вторият вариант- оставяш другите риби, обаче през нощта е нужно да има осветление, за да могат родителите да си овардят хайвера. Вторият вариант е рисков.

Similar topics (1)

31624

Публикации: 5
Прегледи: 4076