• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

30.07.2025 17:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Астронотусите

Започната от eraser, 09.01.2009 01:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mejdupraznika

Евала, евала пичове снимайте по често рибите, а и целите аквариуми , това е молба  *privet* *privet* *privet*. Красавци

maniaka22

Около 200 литра е нормален за 2 двойки според мен някой може и друго да ти каже.Аз така мисля това е мое мнение
успех колега с рибите.

grazo

Здравейте . Имам два астронотуса около 15-20 см и са на около година . Постоянно плуват заедно , ежат се един на друг и не спират да се обикалят един друг . Въпросът ми е дали е възможно, да са чифт и да хвърлят хайвер , толкова млади и ако някой знае как да ги разпозная кой е мъжки , коя е женска да пише . :)

adam

Здравей!
Обикновено астронотусите се оформят като чифт към 14-15 месец, но разбира се може и на по-късен етап. Относно хайвера- по принцип млада оформила се двойка за първи  хвърля хайвера си към 18-тия месец.
Това че се ежат един на друг е напълно нормално, просто като всички цихлиди имат териториални претенции. Колко е голям аквариума?
Относно пола на астронотусите- при едногодишните екземпляри, а и даже при възрастните екземпляри 100% гаранция няма докато не се разбере при хвърлянето на хайвера. По принцип мъжките са по-едри, по-пъстри, по-агресивни, с по-високо чело, но е възможно абсолютно същите белези да ги има и при женските, макар и по-рядко. Виж на предишната страница има снимка за половите различия.
Времето ще покаже дали са чифт или не. Аз също много се надявах от няколко месеца насам да се получи чифт от моите оскарчета (на  около 13 месеца са), макар да зная за развитието им, но уви. Трябва да сме търпеливи, това е положението.

tetra

grazo

Аквариума е към 330 литра и относно еженето имам предвид , по скоро че се ухажват , а не че се бият .

adam

Цитат на: grazo - 05.02.2011 13:52
Аквариума е към 330 литра и относно еженето имам предвид , по скоро че се ухажват , а не че се бият .

Възможно е разбира се.
При някои двойки, ухажването, както ти го наричаш, е нежно само с разперване не перките и обикаляне  O:-) @}->--  , а при други чифтове е възможно и по-груба садо-мазо любовна игра  *CRAZY*   :karamse: При астронотусите има разнообразие от поведенчески реакции, така че може да се очаква едно, а да се случи друго. Времето ще покаже дали ще се оформи чифт.

: 05.02.2011г 11:11ч
Цитат на: tetra - 05.02.2011 12:50

Готино клипче *THUMBS UP* може да се използва като пример-  ако някой иска да си оформи чифт  трябва да има 5-6 малки.

grazo

Другото което забравих да кажа е , че на по - малкия му е излезло яйцеполагалото . Дали е възможно на възраст една година да хвърлят хайвер ? :) :-[

adam

Астронотусите стават полово зрели след 10-15-тия месец, според условията на отглеждане и след няколко месеца се оформят като чифт. Казваш, че на малкия оскар му е излязло яйцеполагалото. Аз лично никога не съм чувал едногодишен астронотус или оформена едногодишна двойка (в което се съмнявам) да са хвърляли хайвер. Я попитай човека, от който си купил оскарите, дали наистина са на 1 година или с няколко месеца по-възрастни.  Направи снимка ако е възможно.

grazo

За момента нямам с какво да ги снимам . Аз знам за женска на една година , която е хвърляла хайвер , но с по - стар мъжки . Иначе това е яйцеполагалото сигурен съм . В 6ти клас като бях имах чифт астронотуси и съм ги развъждал , но това беше преди доста време . Ще пиша ако има нещо ново.

adam

Дано да ти се оформи чифт, тогава се вижда красотата на тези риби *THUMBS UP*
Скоро ги снимай да им се порадваме *DRINK*

grazo

adam

Ей, страхотни тигрови астронотусчета имаш *THUMBS UP* Ако се съди по поведението им бих казал, че са чифт. Голям късметлия си Grazo. При мен от 4 астронотуса нищо не се получава освен яко меле.
Относно оцветяването им в по-наситени цветове, мисля, че няма нужда, те и така са красиви. Повече ми приличат на диво уловени астронотуси.
Ако ги гледаш както трябва ще станат като астронотусите от клипа.

grazo

Точно такава им е шарката , колкото и да им давам кайма с оцветител , не стават червени . Иначе темата ти с о0 / оо наистина ме зачуди малко дали пък не са 2 женски и незнам как да постъпя .

adam

Изчакай няколко седмици да видим какво ще се получи с тази двойка астронотусчета и не прибързавай да слагаш нова риба. Има и друг индикатор за половите различия- при женските формата на половта папила (зад аналния отвор) е цилиндрична, а при мъжкия е конусовидна, но тези разлики се забелязват едва по време на хвърлянето на хайвера.
В случая трябва търпение, за да се разбере дали в действителност са чифт или две женски.

Similar topics (1)

31624

Публикации: 5
Прегледи: 4064