• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СКАЛАРИЯ

Започната от РОСЕН, 17.07.2004 20:33

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

РОСЕН

ЗДРАВЕИТЕ!ИМАМ НУЖДА ОТ СЪВЕТ:МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ С КОИ РИБИ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЪЖИТЕЛСТВАТ СКЛАРИИТЕ.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

harry

Скаларии и неонки (поне 10-15 броя), а може и други харациди е супер комбинация :wink:

РОСЕН

А с трихогастери дали ще се спогаждат :?

веско

Аз лично имам 6 Трихогастера и 4Скаларии и досега не съм забелязал противоречия.Но нека по-опитните си кажат мнението.

РОСЕН

Да и аз мисля някаква такава комбинация да направя :)

aqua

РОСЕН,
Не си писал колко са ти големи скалариите.
Ако са все още неизрасли и са с размер до 10 см може и да ги гледаш с неоните. В противен случай "светещите" стават за апетитни хапки. И да знаеш на моменти са много търсени  :lol: .
Възможно е обаче да ги гледаш с трихогастери, мака че са от различни контитенти, като произход.
На моменти скалариите стават по-агресивни, особено мъжките. Да не забравяме, че и те са от цихлидите.
Мой близък от години гледа големи пасажи от скаларии и трихогастери и даже успешно ги развъжда.
Пиши малко по-подробно за рибоците си и сигурно някой ще ти даде най-правилния съвет.

РОСЕН

ами още са малки не повече от 7-8см.,aквариумчето е 70л.имам две обикновенни скаларии и две черни(едната от черните е високоплавна),имам и други рибки в аквариума но тях ще ги преместя в друг. :)

Anonymous

Ако ти харесват неони, можеш спокойно да отглеждаш от тях при скалариите, с уговорката, която вече направих преди.
Ако повече ти харесват трихогастелите - насочи се към тях.
Не забравяй, че трихогастерите са лабиринтови риби, т.е. могат да дишат атмосферен въздух и с нарастването си се насочват повече към горните слоеве на аквариума.
Скаларията е т.н. ленива риба и обитава предимно средните слоеве на водата. Понякога можеш да я виждаш как се движи като асансьор нагоре-надолу без да плува в друга посока.
Хубаво е да населиш аквариума си и с някакви риби от придънния слой. Може сомчета коридорас палеатус или калихтови (те също са от семейството на коридорас). Разгледай секция риби.
Може за разнообразие да си подбереш нещо в допълнение със скалариите, което плува в средните слоеве. Виж пак секция риби. Добре би било също да е от Ю. Америка.
Просто по-лесно ще им обезпечиш условията на живот.
Успех!
Пиши тук какво си харесал.
Много от пишещите ще те посъветват правилно.

Boby_

:lol: Аз с кеф бих го посъветвал да забрави тия лабиринтови и сомове и да си вземе истински риби* и то за предпочитане африкански, но това със сигурност няма да е най-добрият съвет за начинаещ.  :P










*-б. а. цихлиди  :lol:

РОСЕН

аз имам и сомове 2 калихта и 2 анциструса , но все пак ми се изка и нещо друго да сложа в този аквариум, а според вас какво ще стане ако си взема при моите скаларии 2-3 дискуса и 2 черни ножа , с уговорката  че скоро  и аквариума 6те порасне на 128л. :?

Boby_

Цитат на: "РОСЕН"аз имам и сомове 2 калихта и 2 анциструса , но все пак ми се изка и нещо друго да сложа в този аквариум, а според вас какво ще стане ако си взема при моите скаларии 2-3 дискуса и 2 черни ножа , с уговорката  че скоро  и аквариума 6те порасне на 128л. :?

Аз отдавна не съм гледал риба, която да не може да издържи на твърдост над 21 немски градуса и на pH повече от 8,5, но все пак мисля, че няма да имаш проблем с тая комбинация от риби.  :wink:

РОСЕН

Понеже според мен си един от най-компетентните в този форум може ли да те помоля за едно нещо. Да ти кажа данните на аквариума ми и да ми кажеш дали правя нещата като хората. Но ако не ти се занимава няма да се убиждам. Мерси предварително. :)

Boby_

Давай. Само имай предвид, че много често има повече от един правилен начин - не е важно само да знаеш, че се прави ТАКА, а да знаеш защо точно се прави така, да разбираш какво и защо точно се случва в аквариума. Това ще ти помогне да предвидиш неприятностите и да ги избегнеш, вместо да се опитваш да ги поправяш, когато вече е късно.  :wink:

РОСЕН

Добре значи така,моито аквариумче е 70л. температурата е около 26-28 градуса ph-7.5 , грунд- речни камачета ,2 камака един с пещери другия екато арка, растения- hygrophila siamensis и другите незнам как се казват(като спагети е), папрати.филтера ми е гаден и скоро 6те го сменя мисля с fan-1.осветлението ми комбинирано пура т-8/д vito i две крушки.,но сега ще го ъпгреидна,рибите са ми скаларии,бети,тернеций,калихти,хелери и анциструси но сигорно ште ги преместя в един друг аквариум и 6те оставиа в този само скалариите и евентуално ако си взема дискуси и черен нож.хрaня ги с храни на prodac(color .tubifex.hi-fi),слагам и добавка за водата -biotrix и като иа смениам слагам aquasana.
Heщо дали пропускам, и дали се чувстват добре моите рибоци?
p.s.хиляди благодарности за вниманието Боби.

Boby_

Цитат на: "РОСЕН"Добре значи така,моито аквариумче е 70л. температурата е около 26-28 градуса ph-7.5 , грунд- речни камачета ,2 камака един с пещери другия екато арка, растения- hygrophila siamensis и другите незнам как се казват(като спагети е), папрати.филтера ми е гаден и скоро 6те го сменя мисля с fan-1.осветлението ми комбинирано пура т-8/д vito i две крушки.,но сега ще го ъпгреидна,рибите са ми скаларии,бети,тернеций,калихти,хелери и анциструси но сигорно ште ги преместя в един друг аквариум и 6те оставиа в този само скалариите и евентуално ако си взема дискуси и черен нож.хрaня ги с храни на prodac(color .tubifex.hi-fi),слагам и добавка за водата -biotrix и като иа смениам слагам aquasana.
Heщо дали пропускам, и дали се чувстват добре моите рибоци?
p.s.хиляди благодарности за вниманието Боби.

Тъй. Започвам подред. pH от 7,5 е неутрално pH. Повечето риби, които гледаш, могат спокойно да живеят при такава стойност, но леко кисела вода би била по-удачна за тях (да кажем с pH в рамките на 6,5-7). Все пак не мисля, че това ти е първата грижа в момента.
Температурата е добра. Има видове, които обичат малко по-ниска (24-25 градуса), но 26 е добре почти за всички с изключение на някои по-студеноводни (разните му там златни рибки и някои сомове).
Ако си в София, твърдостта на водата ти е към 4 немски градуса (освен ако нямаш варовици или черупки в аквариума, но допускаме, че нямаш), което е добре за амазонските видове. Все пак тия камъни с пещери какви точно са? Важно е.
Съжалявам, но за растенията не мога да ти помогна - не са по моята част.
Фан 1 е твърде слаб за тоя аквариум според мен - нужен е по-голям.
Крушките с нагряващи се жички са излишни - стига ти само специализирана лампа.
Рибките засега няма да ги коментирам - малко е омешан подборът ти, но ако така ти харесва, няма проблем. Като понатрупаш опит, ще си говорим за цихлиди.  :wink:
Колко често и какво количество вода сменяш и как почистваш грунда? Ако правиш всичко както трябва, така че да държиш нивото на нитратите ниско, а това на амоняка и нитритите на нула, нямаш нужда от добавки.
Сега нямам време за повече, утре пак.  :wink:

РОСЕН

Значи каманите не ги знам какви са точно, но не са варовикови и са много тежки, нямам никакви миди, рапани, замаци,амфори и темподобни :) . за ph-то още не съм се научил как да го контролирам и затова не го закачам(може да ме посаветвате и за това).За рибите си прав, че са доста умешани, но когато съм ги купувал не разбирах почти нищо(ако тогава знаех повече 100% щях и аз да се ориентирам към цихлидите на които ти си фен),та точно за това ще преместя тернецийте, хелерите и бетите в друг по-малък аквариум, а втози мисля да оставя скаларийте и да добавя дискуси и черен нож :?:
Водата я сменям всяка седмица по около 30% и използвам сифон от тези дето ги продават във всеки зоомагазин, а за нитратите и амоняка нищичко незнам  :?:  :( .
Та това е ?Мерси пак за времето и съветите!!!

Boby_

Преди да започнеш да контролираш pH-то, трябва да си наясно какви са му стойностите сега и как се променя - има ли денонощни колебания и т. н. Ако нямаш тестове за pH, купи си.
Когато по-късно решиш да го променяш, можеш да ползваш сода бикарбонат за повишаване, но за понижаване е добре да си купиш специализиран препарат - можеш да ползваш и някаква по-слаба киселина, но не ти го препоръчвам.
За дискусите и ножовете не се притеснявай - взимай, гледай ги и им се радвай. Само имай предвид, че ножовете стават доста едрички за 70 л. аквариум, а и на дискусите ще им е тесничко.
За амоняка и нитритите чети в секция "Химия" - след малко ще пусна там една статийка за азотния цикъл, която бях превеждал преди време.

Boby_

Май пропуснахме нещо - не видях да си споменавал някъде за отопление. Не е лошо да си вземеш нагревател с термореле (за предпочитане марков), за да можеш да поддържаш почти постоянна температура в аквариума. Колкото по-малко са колебанията, толкова по-добре.

РОСЕН

Да и затова съм помислил, но не съм купил още защото и без това през лятото е много горещо, а и осветлението ми вдига температурата, 100% ще си взема скоро . PH-то го меря редовно и си седи винаги между 7.2 и 7.5 и сутрин и по обяд и вечер.Това е добре мисля  :?: . За твърдоса още не съм си взел тестер, но и това ще направя скоро.Не разполагам с много ,много парични средства на куп :(
 За нагревателя какъв предлагаш да си взема, но да мога да го ползвам и ако си взема по-голям аквариум?

Boby_

pH-то ти е добре за момента.
По принцип винаги е по-добре в един голям аквариум да има два по-малки нагревателя в двата му края, вместо един голям - така температурата е по-равномерна. Затова сега можеш да си вземеш един нагревател, а по-нататък - още един и да ползваш двата в големия аквариум. Longanlon май вече спомена за тоя вариант.
Не е зле да помислиш отсега за нагревател - вярно, че е топло, но има сериозни колебания в температурата между деня и нощта, а това не е добре за рибките.
Знам, че парите винаги са проблем - с всички ни е така до една или друга степен предполагам. Но е добре да помислиш за марков нагревател - с евтин рискуваш да си свариш рибите или изобщо да не ги сгрееш.

РОСЕН

На съботния пазар предполагам ще намеря ? Цената каква ли е на един що годе свестен нагревател ? Аз си мислех да отделя около20-25лв. Дали ще стигнат?

Boby_

Там някъде е нагревател 100-тина вата, което трябва да е достатъчно за сегашния ти аквариум. Все пак виж обозначенията на кутийката - от тях ще се ориентираш за колко литра е съответният модел.

РОСЕН

Знаеш ли днеска ходих да търся черен нож и намерих на едно място,но този продавач ми изка по 19лв. на парче защото били развъдени в България , не били внос и нямало опастност от болести???
тази цена маи е висока .как мислиш? :?

Boby_

Струва ми се доста, но в интерес на истината не съм наясно с цените точно на тая риба.
Обаче това за болестите си е жив търговски трик - има известен риск от внасяне на болести от Сингапур примерно, но той не е толкова голям, а и не всички риби идват от Азия.

РОСЕН

Мерси много за помоща Боби, имаш една почерпка от мен ! :D

Vlado

Цитат на: "Anonymous"Може сомчета коридорас палеатус или калихтови (те също са от семейството на коридорас).
По-скоро обратното. Коридорас е род от сем. Калихтови.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

koko

помагайте - защо биха се "сбили" две скаларии? имам такъв проблем - малки са и не мога да определя пола (около 5см засега).......но дже от тях се "бият" жестоко - хвърчат пера доста, предимно от опашки. питам се дали има някаква връзка с половото съзряване или ...... абе направо се ошашавих с тия двете вече няколко дни - в шах съм. така че, който знае - да помага - моля  :lol:  :lol:  :lol:

aqua

За koko,
Както сигурно знаеш скалариите, като повечето цихлиди са си едни териториални риби и вероятно твоите "разпределят територията". Не знам как ти е организиран аквариума, но би било добре да създадеш кътчета за тях със сходни условия. От години съм забелязал, че те обичат спокойна вода и растения осигуряващи възможност да се провират между тях. Поне така казват изглеждали условията в техния естествен дом там в Ю. Америка.
По принцип се огледай за кой ъгъл се бият твоите пубери. Виж да не им се е появило акне (младежки пъпки)  :lol: .
Всъщност причината може и да е съвсем прозаична - ако ти е пренаселен аквариума например.
Успех!

koko

Цитат на: "aqua"За koko,
Както сигурно знаеш скалариите, като повечето цихлиди са си едни териториални риби и вероятно твоите "разпределят територията". ----------!

мерси за съвета. абе то борбата е по це;ия аквариум - сякаш на едната са и казали, че другата и изяжда редовно закуската  :lol:  :lol:
с две думи - безмолостно жестока - като при бетите - наистина не ми се бе случвало подобно нещо преди със скаларии. както и да е, ще се наложи май аз да ги "разстървам" - ще ги отделя замалко пък после ще видим - мерси отново  :lol:

РОСЕН

Моите Скаларий веднъж се биха няколко дни и после се умириха.Предполагам че и на твоите ще им мине :D

koko

Цитат на: "РОСЕН"Моите Скаларий веднъж се биха няколко дни и после се умириха.Предполагам че и на твоите ще им мине :D


уффффф .............отдъхнах си ......... и моите спряха "ей така" без причина  :lol:

РОСЕН

Според моите наблюдения стават по агресивни като хвърлят хаивер и след няколко дни се успокояват.Твоите скаларий колко са големи(на възраст)?

koko

Цитат на: "РОСЕН"Според моите наблюдения стават по агресивни като хвърлят хаивер и след няколко дни се успокояват.Твоите скаларий колко са големи(на възраст)?

малки са (на 5 месеца) - около 8-9 см на височина - твоите какви са? не мисля че са искали да хварлят хайвер - освен това не трябва ли да са агресивни към останалите а не помежду си?! :lol:

РОСЕН

А моите са малко по-големи .Ама си бяха и помеждуси агресивни, даже каточели повече към себеподобните отколкото към другите видове.Едната ми направо не спря да ги тормози близо 3 дни стрелваше се хапеше , маи си пазеше няква територия, но после всичко утихна и не съм имал такива проблеми повече.Пожелавам ти и ти да нямаш. :D

koko

мерси - дано  :lol:  :lol:  :lol:

martinis

За мен това са едни от най-красивите и интересни риби.
Аз лично гледах една двойка няколко години, но за голямо мое разочарование умряха. След един такъв двудневен бой помежду си. Нямаха никакви видими наранявания, но първо женската залиня и умря след още 4-5 дни. Мъжката живя още един месец и умря също. Бяха добре гледани около 10см. на дължина 4 и половина годишни скаларии...
Аз съм с 100литров аквариум и си мисля, че дори и за двойка 5 годишни скаларии е ... тесничък.
Но мисля, пак да си взема да гледам, в малко по-голям аквариум де...

koko

скалариите са наистина забележителни и според мен. те, доколкото знам, се "делят" по двойки доживот. това е доста интересно наистина! иначе са изключително грациозни и с много оригинална форма на тялото. много съм доволен от тях. :lol:

РОСЕН

Много са яки ама от време на време нещо се побъркват, и стават бая агресивни. :D

martinis

Да, сигурно и мойте си умряха, щото ги беше прихванало нещо... Ех, добре си живееха с едно лабео и един птерихоплихт... Но както и да е, сега за нищо на света не бих пуснал скалария при еквиденса си...  :lol:

koko

разбираемо е желанието ти да предпазиш невинните жертви на сблъсъка  :lol:
аз лично бих избрал скалариите все пак  :lol:
определено ми прилягат на определението "красива рибка"  :lol:  :lol:

aqua

Не е случаен факта, че скаларията или по-точно нейният силует са станали едвали не символ на световната акваристика. Това е направо емблематична риба. Доколкото знам е една от първите цихлиди показани в Европа.

Mercedes`SLK

тука като чета за скаларии и се сещам да попитам за мойте. Те са двойка, чисто бели и хварляха хайвер всеки 2 седмици в аквариума (60 литра). След ок. 2 месеца ги преместих в 225 литров и оттогава спряха напълно. На какво може да се дължи това ?!?!
Благодаря предварително ;)

aqua

Здравей SLK,
Първото, което се сещам е, че си им променил условията на живот - ВОДАТА вероятно на първо място. Друго - да не си променил драстично мястото на съда.
Но все пак това преди колко време се е случило, на каква възраст са ти скалариите?
Пиши нещо по конкретно, защото иначе по-трудно може да се ориентира човек.

Anonymous

е водата явно се промени, защото имаше торф във филтъра. а сега ги преместих временно във стария и пак се задяват, може пак да хвърлят.

Mercedes`SLK

Вчера хвърлиха пак хайвер :) , но този път са сами в 60л. аквариум. Тази сутрин няколко яйца бяха побелели, предполагам, че са неоплпдени. Сега ще видим дали ще се излюпят. Искам и да питам докога да държа родителите в аквариума?
Благодаря предварително!

Хунта

УУУУУ добре, че нямам права


БАН за такива! БАН!

Radi

Хунта споко бе, тоя педал се някой от админите ще му резне малкия шлаух, който е голям на дебелина колкото тия за въздушните помпички(3-4мм) :) а за дължина, ми колкото дебелината :))))

niky

Напълно сте прави - тук няма да позволя подобни изяви. То и като му видиш името е ясно-борчо . Засега не съм му спрял IP-то, може пък да размисли. Но следващия път....

Similar topics (5)

9849

Започната от mp450


Публикации: 3
Прегледи: 4144

43468

Публикации: 10
Прегледи: 4732

40900

Започната от raiko


Публикации: 38
Прегледи: 21976

5581

Започната от angel_88


Публикации: 20
Прегледи: 13749

36135

Публикации: 4
Прегледи: 3529