• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СКАЛАРИЯ

Започната от РОСЕН, 17.07.2004 20:33

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

РОСЕН

Значи каманите не ги знам какви са точно, но не са варовикови и са много тежки, нямам никакви миди, рапани, замаци,амфори и темподобни :) . за ph-то още не съм се научил как да го контролирам и затова не го закачам(може да ме посаветвате и за това).За рибите си прав, че са доста умешани, но когато съм ги купувал не разбирах почти нищо(ако тогава знаех повече 100% щях и аз да се ориентирам към цихлидите на които ти си фен),та точно за това ще преместя тернецийте, хелерите и бетите в друг по-малък аквариум, а втози мисля да оставя скаларийте и да добавя дискуси и черен нож :?:
Водата я сменям всяка седмица по около 30% и използвам сифон от тези дето ги продават във всеки зоомагазин, а за нитратите и амоняка нищичко незнам  :?:  :( .
Та това е ?Мерси пак за времето и съветите!!!

Boby_

Преди да започнеш да контролираш pH-то, трябва да си наясно какви са му стойностите сега и как се променя - има ли денонощни колебания и т. н. Ако нямаш тестове за pH, купи си.
Когато по-късно решиш да го променяш, можеш да ползваш сода бикарбонат за повишаване, но за понижаване е добре да си купиш специализиран препарат - можеш да ползваш и някаква по-слаба киселина, но не ти го препоръчвам.
За дискусите и ножовете не се притеснявай - взимай, гледай ги и им се радвай. Само имай предвид, че ножовете стават доста едрички за 70 л. аквариум, а и на дискусите ще им е тесничко.
За амоняка и нитритите чети в секция "Химия" - след малко ще пусна там една статийка за азотния цикъл, която бях превеждал преди време.

Boby_

Май пропуснахме нещо - не видях да си споменавал някъде за отопление. Не е лошо да си вземеш нагревател с термореле (за предпочитане марков), за да можеш да поддържаш почти постоянна температура в аквариума. Колкото по-малко са колебанията, толкова по-добре.

РОСЕН

Да и затова съм помислил, но не съм купил още защото и без това през лятото е много горещо, а и осветлението ми вдига температурата, 100% ще си взема скоро . PH-то го меря редовно и си седи винаги между 7.2 и 7.5 и сутрин и по обяд и вечер.Това е добре мисля  :?: . За твърдоса още не съм си взел тестер, но и това ще направя скоро.Не разполагам с много ,много парични средства на куп :(
 За нагревателя какъв предлагаш да си взема, но да мога да го ползвам и ако си взема по-голям аквариум?

Boby_

pH-то ти е добре за момента.
По принцип винаги е по-добре в един голям аквариум да има два по-малки нагревателя в двата му края, вместо един голям - така температурата е по-равномерна. Затова сега можеш да си вземеш един нагревател, а по-нататък - още един и да ползваш двата в големия аквариум. Longanlon май вече спомена за тоя вариант.
Не е зле да помислиш отсега за нагревател - вярно, че е топло, но има сериозни колебания в температурата между деня и нощта, а това не е добре за рибките.
Знам, че парите винаги са проблем - с всички ни е така до една или друга степен предполагам. Но е добре да помислиш за марков нагревател - с евтин рискуваш да си свариш рибите или изобщо да не ги сгрееш.

РОСЕН

На съботния пазар предполагам ще намеря ? Цената каква ли е на един що годе свестен нагревател ? Аз си мислех да отделя около20-25лв. Дали ще стигнат?

Boby_

Там някъде е нагревател 100-тина вата, което трябва да е достатъчно за сегашния ти аквариум. Все пак виж обозначенията на кутийката - от тях ще се ориентираш за колко литра е съответният модел.

РОСЕН

Знаеш ли днеска ходих да търся черен нож и намерих на едно място,но този продавач ми изка по 19лв. на парче защото били развъдени в България , не били внос и нямало опастност от болести???
тази цена маи е висока .как мислиш? :?

Boby_

Струва ми се доста, но в интерес на истината не съм наясно с цените точно на тая риба.
Обаче това за болестите си е жив търговски трик - има известен риск от внасяне на болести от Сингапур примерно, но той не е толкова голям, а и не всички риби идват от Азия.

РОСЕН

Мерси много за помоща Боби, имаш една почерпка от мен ! :D

Vlado

Цитат на: "Anonymous"Може сомчета коридорас палеатус или калихтови (те също са от семейството на коридорас).
По-скоро обратното. Коридорас е род от сем. Калихтови.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

koko

помагайте - защо биха се "сбили" две скаларии? имам такъв проблем - малки са и не мога да определя пола (около 5см засега).......но дже от тях се "бият" жестоко - хвърчат пера доста, предимно от опашки. питам се дали има някаква връзка с половото съзряване или ...... абе направо се ошашавих с тия двете вече няколко дни - в шах съм. така че, който знае - да помага - моля  :lol:  :lol:  :lol:

aqua

За koko,
Както сигурно знаеш скалариите, като повечето цихлиди са си едни териториални риби и вероятно твоите "разпределят територията". Не знам как ти е организиран аквариума, но би било добре да създадеш кътчета за тях със сходни условия. От години съм забелязал, че те обичат спокойна вода и растения осигуряващи възможност да се провират между тях. Поне така казват изглеждали условията в техния естествен дом там в Ю. Америка.
По принцип се огледай за кой ъгъл се бият твоите пубери. Виж да не им се е появило акне (младежки пъпки)  :lol: .
Всъщност причината може и да е съвсем прозаична - ако ти е пренаселен аквариума например.
Успех!

koko

Цитат на: "aqua"За koko,
Както сигурно знаеш скалариите, като повечето цихлиди са си едни териториални риби и вероятно твоите "разпределят територията". ----------!

мерси за съвета. абе то борбата е по це;ия аквариум - сякаш на едната са и казали, че другата и изяжда редовно закуската  :lol:  :lol:
с две думи - безмолостно жестока - като при бетите - наистина не ми се бе случвало подобно нещо преди със скаларии. както и да е, ще се наложи май аз да ги "разстървам" - ще ги отделя замалко пък после ще видим - мерси отново  :lol:

РОСЕН

Моите Скаларий веднъж се биха няколко дни и после се умириха.Предполагам че и на твоите ще им мине :D

Similar topics (5)

42024

Публикации: 5
Прегледи: 3608

6302

Публикации: 9
Прегледи: 4807

4921

Публикации: 2
Прегледи: 6000

38332

Публикации: 11
Прегледи: 4859

34658

Публикации: 3
Прегледи: 5499