• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 20:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

ПОМОГНЕТ

Започната от martinis, 13.10.2004 15:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

martinis

Привет на всички!
Имам един еквиденс ривулатус, от 7-8месеца. При едно странно и "необяснимо" умиране на другите ми две риби в аквариума, той остана сам-самичък. А е красавец, харесва ми и е пораснал, даже за това време. Но е сам! Ще му взема компания, решил съм. И май ще стана фен на американските цихлиди....
Та на въпроса, колеги:
Много моля за инфо за този еквиденс ривулатус. Някой гледа ли или да е гледал? Въобще какво ще ми кажете за тази риба?
Прочетох че произхожда от Перуанската част на Амазонка и че е доста агресивна, но никъде не прочетох с какви други риби съжителства. Моля помогнете ми!
БЛАГОДАРЯ!!!

ФОРУМА Е СУПЕР! САЙТА СЪЩО.  :D  :D  :D

Boby_

Еквиденсите са доста агресивни южноамерикански цихлиди. Поради това е препоръчително да се гледат с други такива. Цихлазома биоцелатум, зебровидна цихлазома - нещо такова.
При еквиденсите вътревидовата агресивност е доста силна - не е добра идея да има двама мъжки в един аквариум (както при много от цихлидите като цяло).
Всъщност говоря ти по спомени отпреди 7-8 години - тогава гледах южноамерикански цихлиди (вкл. еквиденси) за последно. Затова пусни едно търсене на Aequidens rivulatus в гугъла и гледай какво става.  :lol:

martinis

Мерси, Боби!
Ще се поразровя в нета, но просто се надявам някой който е гледал или гледа да сподели нещо за тези риби...
:lol:

martinis

Да, наистина са си доста агресивни. Но прочетох и това, че от няколко години истинската форма не се развъждала сред акваристите. Вярно ли е това? Тези ривулатуси които се продават и които гледаме са някаква селекция с по улегнал нрав, ако мога така да се изразя. И с по-малък размер. Достигали най-много до 15-16 см.
Никой ли не гледа такива риби????
Знам, че живеят доста, но колко години по-точно..?

martinis

Като пресях сериозно количество мнения от един англоезичен форум за цихлиди, стигам до извода, че май само астронотус не би се притеснявал да дели скромния ми аквариум с еквиденс-ривулатус... :lol:
Но от друга страна моя аквариум е прекалено малък за двойка еквиденси, камо ли ако пусна и един астронотус...
Какво мисли по въпроса etg  :?:

Boby_

Едва ли etg ще ти каже, че можеш да пуснеш астронатус в нещо, по-малко от 300-400 л. Иди в зоопарка и виж техните астронатуси какви огромни прасета са станали, после си представи, че могат да станат и още по-големи.  :wink:

martinis

Благодаря, Боби.
Знам какви са астронотусите в Зоопарка, говорих си с Владо, че бях точно заради рибите, в зоопарка, преди две седмици.  :)
Аз не съм казал, а и не мисля сериозно да си взимам сега астронотуси.
Просто от мненията на разни хора в разни сайтове и форуми разбирам, че май тия астронотуси са най-подходящи за ривулатусите.
Освен цихлидите Уару, които обаче май са като астронотусите...
Какво да направя, като хем си искам ривулатусите, хем и други цихлиди ми харесват...?  :roll:

koko

вземи си нов аквариум - аз така правя  :lol:

martinis

Коко, лесно е да секаже, но имаше един лаф: Да ама не!  :lol:
Даже проблема не е толкова финансов, пари ще се намерят, ще посъбера, ама къде да го сложа??? Това ми е проблема. В малък апартамент, от старото строителство, къде да го побера тоя 300литров басейн??? То кухнята ми е 2 на 2 метра само...  :cry:
Иначе да съм си взел отдавна един 300литров, и сега щях да си имам и скаларии в сегашния си 100литров...

koko

е ми батка, кво да ти кажа - твоя случай много сложен - предлагам да си останеш така - особенно при тези 100 литра и толкова агресивно нещо в тях  :lol:  :lol:
всъщност има и друг вариант - някой по-опитен да се намеси в разговора - опита не е като книгите - за разлика от тях той винаги помага. така че успех - и дано има решение на задачката  :lol:  :lol:

martinis

Аз си купих още два ривулатуса преди няколко дни(от магазин ИТАН).
Сега в аквариума имам тройка зелени терористи. :lol:  Само незнам кое е мъжко и кое женско? Ама си мисля, че след време ще си проличи. :wink:  Новите две рибки, макар че са точно наполовината от големината на стария ми ривулатус се държат доста добре. Не се дават на набезите на "старото", плуват си из целия аквариум, ядат си без притеснения и много майсторски като цяло се оправят с голямата риба, която разбира се се спуска да ги гони, понякога от територията, понякога от храната...
Засега всичко е ок, но ще видим... Малките са на 5-6 месеца, което ме навява на мисълта, че голямата риба е на година и половина. Ще чакам да порастнат достатъчно и малките....

Какво ще кажете ако пусна и две цихлазоми северум ??? :roll:

martinis

Здравейте!
Нямаше ме доста време, тук,по причини, които не искам да обявявам,но, не съм зарязал Еквиденсите си!
Впрочем от новото попълнение остана само едната рибка в компанията на Големия, и то в доста окаян вид...
...Дали да не пусна два оскара! Астронотуса-червени или албиноси,ако каже някой откъде да си купя...? :lol:

AQUASAUR

Здравей, martinis!
Едва ли ще намериш по-страстен привърженик на Американските цихлиди от мен... :P
За това нагледно как могат да се съчетават различните им видове...
имам доста снимки на сайта ми...,но тук ще ми се карат яко ако ги публикувам...:twisted:
Ще пусна само тази,която вече съм публикувал и тук но по друг повод:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffree.data.bg%2Fmorjo%2FP1.JPG&hash=e6183ca4725039109faf260b66da08788f05fdcf

Така че ходи там и гледай, а пък ако после имаш конкретни въпроси - питай!
И стига да не късае цени,адреси...демек "реклама" - ще ти отговоря!
Надявам се и други колеги да изкажат мнение...:idea:,
защото при мен нещата са си малко "Частен случай"... :lol:

cihlidi_fan

Цитат на: "martinis"Здравейте!
Нямаше ме доста време, тук,по причини, които не искам да обявявам,но, не съм зарязал Еквиденсите си!
Впрочем от новото попълнение остана само едната рибка в компанията на Големия, и то в доста окаян вид...
...Дали да не пусна два оскара! Астронотуса-червени или албиноси,ако каже някой откъде да си купя...? :lol:

Както вече ти казах в една друга тема че ако искаш мога да ти подаря нигрофасциаум и херихтис,виж на снимката на Аквазавъра по средата има една рибка черно и бяло!(за тази рибка ти говоря(нигрофасциатума))
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

martinis

Здравейте, въпросния ми мъжки ривулатус от 20 дни не е сам. Съжителства добре с една млада женска, при това в приятната компания на млада двойка астронотуси.
И ето, че тази сутрин той вече е бъдещ татко. :lol:  Женската хвърли хайвера си върху един старателно почистен камък в единия ъгъл на аквариума и много ревностно го пази.
Надявам се всичко да е ОК и след седмица да имаме вече бебета... :lol:  :lol:  :lol: