• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:08

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

МБУНА

Започната от веско, 12.09.2004 17:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

artmika

Цитат на: "scroll_lock"уфф горното съм пак аз. А и тези правописни грешки са направени несъзнателно защото първо пиша писмото на латиница и после го convert-vam в абв.бг хахаха и става мазало :P

дали нямаше да ти е малко по-лесно направо да земеш да пишеш на кирилица ?
Просто се чудя  :lol:

scroll_lock

със сигурност, просто в работата ми нямам кирилица  :D

scroll_lock

току що четох форума в dir.бг Погледнах една подобна тема за кой видове мбуна е най-добре да се комбинират. Boby ако е същия boby е дал доста подробни отговори :) Сутринта си поръчах стъкла за 375 литров аквариум - 120x52x60 . Надявам се да е добър. Нормално ли е такъв аквариум да ми излезе около 130 лв ? /заедно със силикона/ Просто питам - интересно ми е как вървят цените за толкова големи стъкла.

Boby_

Първо онзи Boby_ е същия Boby_.  :lol:
Второ Metraclima estherae и Maylandia estherae са едно и също нещо. В момента се ползват и двете имена за рода, като още се спори кое е по-коректно - предпоследната статия, която четох (с автор д-р М. К. Оливър) твърдеше, че Maylandia е по-вярно, а последната (с автор Ад Конингс) - че Metraclima следва да се предпочита.  :lol:
Labidochromis caerelus можеш да комбинираш с всички слабо до умерено агресивни мбуна - това е най-спокойната и неагресивна рибка от групата. Metraclima (Maylandia) estherae е умерено агресивна, като можеш да попаднеш и на съвсем спокойни, и на доста агресивни представители на вида.
Pseudotropheus elongatus е много агресивен вид, като някои подвидове и цветни вариации са заплаха за всичко живо в какъвто и да било аквариум. Pseudotropheus demasoni не съм виждал в България. Каня се да си донеса при следващото ми ходене в Германия, но кога ще е това, не знам. Kingsizei и Salousi също не съм виждал тук и не знам да има. Labidochromis sp. "Hongi" (това е временно име на вида, още си няма официално научно такова) има - съвсем скоро и аз ще имам малки за продан (живот и здраве). Това е средноагресивна рибка - можеш да я комбинираш с другите две. Labidochromis sp. "Mbamba" не съм виждал.
Иначе ако трябва ей така на прима виста да изредя десетина вида, които се намират тук, ще го направя по следния начин:
Labidochromis sp. "Hongi"
Labidochromis caerelus
Melanochromis johannii
Melanochromis cyaneorhabdos
Melanochromis chypokae
Melanochromis lepidiadaptes
Metraclima estherae
Metraclima crabro
Metraclima lombardoi
Cynotilapia afra - Likoma
Cynotilapia afra  - Lion Cove
Pseodotropheus elongatus
Pseudotropheus socolofi
Pseudotropheus acei

Сигурен съм, че има и още поне няколко и съм пропуснал някой доста обикновен и разпространен вид, но просто в момента не мога да се сетя за други. Имай предвид обаче, че това, че ги има, не значи, че в момента могат да се намерят на пазара - гледат ги твърде малко хора, за да има редовно рибки за продан.
Това е засега. За цената на аквариума не мога да ти помогна - не е по моята част.

scroll_lock

ясно. Ами аз другия месец имам ходене до испания - от там могат ли да се вземат някои видове. Предполагам , че могат, но незнам как стои въпроса с пренасянето им през граница :) А и ме притеснява това, че не мога току така да ги взема от там, като акварюма ми все още не е готов. Трябва тепърва да търся скали и пясъци. За избора си за видовете: спирам се на Labidochromis caerelus +Metraclima/Maylandia - mersi za infoto ;)/ estherae + Labidochromis sp. "Hongi"
Значи сега се сещам друг вариант. Мога да взема няколко броя например Метрацлима estherae и цаерелюси и ако е възможно да ги гледаш при теб докато си оправя акварюма :) виждам че си коректен човек, за което благодаря ;) така че ако нямаш проблеми .. може нещо такова да се разберем, но това е само примерен вариант.

Boby_

За съжаление няма къде да сместя още риби при мен - имам един голям аквариум и един малък за инкубатор и това е.
Колкото до Испания, зависи как ще пътуваш. Ако летиш със самолет, не е проблем да пренесеш рибки, но ако си с кола, влак или автобус, просто забрави - разстоянието и съответно времето е твърде голямо.
Другото, което ми прави впечатление, е, че говориш за 375 л. аквариум. Ако се каниш да правиш такъв, ще имаш възможност да вкараш повече риби, отколкото си решил до момента - 5-6 вида с по 5-6 рибки ще се чувстват нормално. Само имай предвид, че филтрацията в такъв един аквариум трябва да е на много добро ниво - непременно трябва да има външен (canister) филтър, а е желателно да има И вътрешен, който да обира част от механичното замърсяване и да движи повърхността.
Иначе времето за окончателен избор на риби е след като си готов с аквариума, преди това само премисляй комбинации.  :wink:

scroll_lock

е, жалко :) Все пак ако искаш някакъв вид свиркай - ако има там ще донеса . Със самолет ще съм естествено. Няма да е повече от 4h общо.
Наистина става въпрос за 375 литра - но не съм се засилил още от началото да слагам супер много риби вътре. Мисля да започна с по-малко. Не пречи нали ;) Друго нещо - 60 см е височината на акварюма, като за тези литри не е много, но достатъчно ли е ?

N.Nobs

Не съм особено вещ в отглеждането на цихлиди,но според мен е напълно достатъчно. Въпреки че ще отглеждаш цихлиди,ако решиш да сложиш растения ще ти е необходима силна светлина а колкото епо-висок аквариума толкова повече ще намалява осветеноста.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Boby_

Като дойде време за ходене в Испания, се обади. Ако дотогава не съм мръднал аз до Германия, може и да те помоля да вземеш нещичко.  8)
А иначе 60 см. височина са си добре за такъв аквариум, даже са малко много. Колкото по-висок над 50 см. е аквариумът, толкова става по-труден за обслужване. Освен това по принцип малавийският аквариум трябва да е по-широк, за да можеш да направиш укрития с камъни и пак да остава място за плуване. Но не е проблем да е с каквито и да е мерки, стига само да не е твърде тесен и ти да стигаш до дъното, за да можеш да го обслужваш.
По-малкото риби също не са проблем, даже напротив.  :wink:

scroll_lock

а какъв canister filter да им взема :) Утре мисля да ходя до пазара, ама за толкова литри освен Ехейм друг незнам дали би ми свършил работа. Обаче не ми се дават 200лв за такъв. Няма ли по-евтин вариант ?

Boby_

Цитат на: "scroll_lock"а какъв canister filter да им взема :) Утре мисля да ходя до пазара, ама за толкова литри освен Ехейм друг незнам дали би ми свършил работа. Обаче не ми се дават 200лв за такъв. Няма ли по-евтин вариант ?

Извинявай, ама 200 лв. е хиперевтин вариант за canister за 375 л. Аз лично не бих се спрял на нещо, което струва по-малко от 200, само че евро, а не лева. И освен това не бих разчитал да си купя такова нещо от България - тук цените са ужасно надути, да не говорим, че няма почти нищо.

Anonymous

Boby_ би ли ми дал пощата си. искам да те питам някои неща, но не искам да ги поствам тук. scroll_lock@abv.bg

Similar topics (2)

49773

Публикации: 32
Прегледи: 11292

56408

Публикации: 7
Прегледи: 3772