• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.05.2024 02:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Искам да г&#

Започната от Динко Сл., 19.10.2004 14:43

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Динко Сл.

Здравейте! Очарован съм от цихлидите, имам няколко. Аквариума ми е 120 л. Колко и какви двойки да си взема?  :?:

martinis

:lol:
А ти какви имаш в моммента???

Динко Сл.

Псевдотрофеус знам я като зебра, пелвикахромис или папагал, рамиреза, храбро не му знам лат. име и две лилиупи.

Longanlon

Е, първото, което е необходимо да направиш, след като си очарован от тези твърде красиви, но и много трудни за гледане риби е да прочетеш нещо по въпроса - интернет е пълен с информация за тях, като особено бих ти препоръчал сайта www.cichlid-forum.com .

Основният момент при гледането на каквито и да е риби е предварителната информация - след като про4етеш за различните видове ще можеш да избереш какви точно ще можеш да гледаш и съответно да си избереш.

В този форум има един безспорен специалист по африканските цихлиди - Боби, но се съмнявам, че би ти давал съвети "на сляпо" - без самият ти да си достатъчно първоначално информиран.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Anonymous

Благодаря! Ще питам пак когато ми се избистри нещо в главата. До сега четях в книгите, но тук е различно. Човек може по-лесно да се учи от опита който всеки споделя в този форум.

Boby_

Така на първо четене мога да ти кажа, че ще си имаш проблеми с подбора. Това, което са ти продали за Pseudotropheus zebra, всъщност е Metraclima estherae. "Зебрата" и краброто (Metraclima crabro) са обитатели на езерото Малави в Западна Африка. Като такива, изискванията им за водата са висока обща твърдост и високо pH. Освен това са много агресивни, а краброто става и доста голямо - към 25 см, като това го прави една от най-едрите Мбуна.
Papiliochromis ramirezi е южноамериканска цихлида-джудже. Изисква мека и леко кисела вода (точно противоположно на двете Мбуна от Малави) и ще бъде първата жертва на агресията - просто няма никакви шансове, щом другите риби започнат да израстват.
Pelvicachromis pulchcer  (или постарому крибензис) е източноафриканска цихлида, която е със сравнително спокоен характер и също ще бъде буквално унищожена от малавийците - можеш да не се съмняваш в това.
Преди да започнеш сериозно с цихлидите, трябва да знаеш, че не можеш да гледаш всички на едно място - нито условията, нито степента на агресивност ще ти го позволят. Можем условно да разделим цихлидите на няколко групи, които са що-годе съвместими помежду си:
1. Малавийски цихлиди от група Мбуна (високо pH и твъдост, аквариум над 300 л. и без растения)
2. Малавийски цихлиди от група Утака (високо pH и твъдост, аквариум над 500 л. и без растения)
3. Танганийски цихлиди (високо pH и твъдост, аквариум над 200 л. с уговорката, че и в Танганайка има големи хищни видове, на които 200 л. ще им е твърде малко, но едва ли в близко бъдеще ще успееш да се докопаш до тях)
4. Южноамерикански цихлиди-джуджета (ниско pH и мека вида, аквариум над 50 л.). Към тази група можеш да сложиш и крибензисите - те могат да съжителстват с апистограми и папилиохромиси, независимо, че имат друг произход.
Не знам в какъв аквариум
5. Централно- и южноамерикански цихлиди (ниско pH и сравнително мека вода, аквариум над 200 л.)

Това е в най-най-общи линии - във всеки един регион с изключение на африканските езера има видове, които не могат да влязат в тази схема (дискуси да речем). Има и други региони и места (ез. Виктория, цихлиди от о-в Мадагаскар примерно), но не съм ги споменавал, защото вероятността да се сблъскаш с рибки от там клони към нула.

За да не се изненадаш лошо от това, което ти готвят цихлидите ти, първо малко прочети. После пак ще говорим.  :wink:

NikolaV

Цитат на: "Boby_"
3. Танганийски цихлиди (високо pH и твъдост, аквариум над 200 л. с уговорката, че и в Танганайка има големи хищни видове, на които 200 л. ще им е твърде малко, но едва ли в близко бъдеще ще успееш да се докопаш до тях)
Не споменаваш нищо за растения. И тук ли не може?

Boby_

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "Boby_"
3. Танганийски цихлиди (високо pH и твъдост, аквариум над 200 л. с уговорката, че и в Танганайка има големи хищни видове, на които 200 л. ще им е твърде малко, но едва ли в близко бъдеще ще успееш да се докопаш до тях)
Не споменаваш нищо за растения. И тук ли не може?

Умишлено съм ги пропуснал тук. Лично аз съм гледал танганийци заедно с растения (ехинодоруси и криптокорини, които станаха невероятно огромни). Танганийците практически не ровят грунда, а повечето от тях предпочитат диета с повече животински протеини, т. е. не "пасат" така активно "треволяците" в аквариума.
Тук обаче възниква друг дребен въпрос - танганийците имат нужда от още по-високо pH и твърдост от малавийците. Ако можеш да си намериш подходящи растения, които да издържат на това, мисля, че няма да имаш проблем с гледането им при танганийци.

Динко Сл.

Меланохромис ауратус, метраклима естерае и метраклима храбро мога ли да ги гледам заедно? Ауратуса е сам, естерае са три мисля че са две мъжки и една женска ако могат да се познаят, пет сантиметрови са, храброто са две и незнам какъв пол са. По какво да различавам половете? Може ли да оставя вътре и две лилеупии? За сега ми е малко объркано. Може ли малко помощ?

Динко Сл.

Прочетох да се избягват всички Меланохромис, каква е причината?

веско

По това време Боби го няма и затова ще се опитам аз да ти отговоря.Не можеш да гледаш други меланохромиси защото ще се кръстосат помежду си и ще развалиш рибките :lol:

Boby_

Така, ето ме и мен.
Можеш спокойно да гледаш меланохромиси - по принцип е добре да се избягват от новобранци поради проклетия си характер, но краброто също не е света вода ненапита, а "зебрата" може да се погрижи за себе си дори и в такава компания. Всички тези рибки са малавийски цихлиди и могат да се комбинират заедно, поне на пръв поглед. Лелеупитата (Neolamprologus leleupi) са от ез. Танганайка - изискванията им за водата са много сходни с тези на малавийците. По принцип не би трябвало да има проблем, само имай предвид, че ауратусите са доста агресивни и може да създават проблеми на по-теликатните лелеупи. Но това не е причина да ги разделяш за момента.
Тук обаче виждам други дребни проблеми - има два вида агресивност, вътревидова и извънвидова. Да речем, че така ще решиш до известна степен проблема с извънвидовата агресия. Но при малавийците вътревидовата също е много силна. Двама мъжки в един аквариум е доста лоша идея, особено ако няма достатъчно обем. По принцип препоръчваното съотношение е 1 мъжки на 3-4 женски - така агресията се разпределя равномерно и почти няма пострадали. Пробвай с този вариант, с който си в момента и виж как ще потръгнат нещата. Само се погрижи в аквариума да има ужасно много укрития - това е задължително за малавийците.
Полът се различава доста трудно, особено при краброто. Нека порастнат малко - като станат 10-тина см., сам ще започнеш да ги различаваш.

Динко Сл.

Въпрос към Boby. В какво съотношение слагаш сода бикарбонат, магнезиев сулфат и калциев хлорид за литри? Колко струва в София комбиниран тест за водата?

Boby_

Цитат на: "Динко Сл."Въпрос към Boby. В какво съотношение слагаш сода бикарбонат, магнезиев сулфат и калциев хлорид за литри? Колко струва в София комбиниран тест за водата?

Ами няма да ти кажа колко слагам, защото ще те подведа - това зависи от началните параметри на водата. Със содата регулираш най-вече pH-то и карбонатната твърдост, а с магнезиевия сулфат и калциевия дихлорид - общата твърдост. Съотношението между магнезиев сулфат и калциев дихлорид според дебелите книги трябва да е 1/3 в полза на калция. Но аз правя точно обратното - слагам повече магнезиев сулфат. Причината е, че при разтваряне на калциевия дихлорид се отделя много хлор и водата побелява, затова някак не ме кефи да го слагам.  :lol:
Комбинирани тестове не съм виждал тук. Иначе поотделно тестовете за pH, обща и карбонатна твърдост са в рамките на 6-10 лв. според марката. Но не съм сигурен, честно казано - отдавна не съм купувал.

Динко Сл.

Благодаря! Запазвам си правото за същия въпрос когато ти напиша за параметрите на водата. Един вид като съвет.

Динко Сл.

Днес си купих тест за водата на Aquapium Munster, казва се aquavital multistik. Това са лакмусови ленти комбинирани, 5 теста. Мери нитрати, нитрити, dGH и pH. Има таблица и тя ми показа следното: нитрати-100mg/l, нитрити->14, pH-8, dGH никой цвят не отговаря но отива към по-тъмния спектър на скалата, може и да е повече от 20. Май не е в ред водата, някой може ли да ми обясни ситуацията?

77

я пробвай пак :roll: вода сменяш ли :?:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

dido

Тия нитрити и нитрати са в гигантски количества. Имаш ли нещо живо в аквариума? - рибки, растения?

Динко Сл.

Всичко си е живо, даже не си дават местенцата. Незнам, видимо нямат проблеми, растат и ядат като щури. Растения имам две с твъди листа, но са отскоро и не мога да преценя дали растат. отрязах им част от корените и иска време. Ще пробвам пак с лакмуса. Водата я сменям един път седмично 1/5.

Динко Сл.

Почти същите са. Този път като че ли нитратите между 50 и 100, но са много близки нюансите, нитритите повече да е вярно са между >7 и >14. Сега се вижда и по-добре dGH около 10. Какво да правя?

77

по всяка вероятност не мери правилно този тест(или ти) :D сменяй 30% вода всяка седмица и непрехранвай рибите :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Динко Сл.

Измерих и вода от чешмата, престояла 2 дни в 10 литрова туба от минерална вода. Нитратите са 0 а нитритите същите. При по-честа смяна на водата ще се оправи ли?

dido

Всъщност можеш ли да видиш в какви единици мери теста - милиграма на литър (мг/л) / ppm (parts per million == мг/л)

За нитратите се препоръчва 5-15 мг/л за поддържане на добре растящи растения. Нитритите се препоръчва да са възможно най-малко.

Твоите количества нитрати - 50-100 (мг/л?) са направо гигантски.

Динко Сл.

Буквално е написано NO3 mg/l (mg/l=ppm).

dido

Ако нитритите ти са 14 мг/л от водопровода, значи някой ти трови здраво питейната вода.  Това е и причината за високите нитрати според мен.

За нитрати се препоръчва от 0 до 0.2 мг/л в аквариума. Дори тестовете за аквариуми не мерят концентрации повече от 4-5 мг/л.

dido

По-горе имах впредвид 0-0.2 мг/л за нитрити,  не нитрати. :oops:

Нитритите NO2- се преобразуват до нитрати NO3- от нитрифициращите бацили. Затова ако имаш много нитрити и определени условия в аквариума, ще получиш и високи концентрации на нитрати.