• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
04.03.2021 11:11

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

корали в черно море

Започната от abv, 22.06.2010 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стоян Михов

 Благодаря за прекрасната снимка, ноооооо =-O =-O =-O  това изглежда не е Actinothoe clavata.  Ако не се лъжа това е Haliplanella lineata. Май току що видовете корали в българското Черноморие станаха пет...  Не съм сигурен, но мисля че досега никой не я е съобщавал за Българските води, но може и да не съм прав, ще проверя. Тази актиния е с произход от тихия океан и е инвазивен вид през последните години.

различава се от другите Черноморски най-вече по наличието на "райета" зеленикави и особено оранжеви отстрани на стълбчето.


pikaso906

Туко що се регистрирах,защото се запитах дали не може да се развъждат корали и да се засаждат или както е правилния термин,за да се повиши био разнообразието в Черно море?

zmeq

А замислял ли си се дали повишаването на биоразнообразието няма да доведе до срив на екосистемата?  :-[
Мисля, че такива примери могат да се намерят доста много в световен план ...
http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/Invasive%20Alien%20Species/Invasive_Alien_BG.pdf

Giorgio_Armano

Цитат на: zmeq в 06.06.2014 16:04
А замислял ли си се дали повишаването на биоразнообразието няма да доведе до срив на екосистемата?  :-[
Мисля, че такива примери могат да се намерят доста много в световен план ...
http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/Invasive%20Alien%20Species/Invasive_Alien_BG.pdf
Като пресен пример популацията преди години на рапаните  след това уловът им с  драги които съсипаха дъното на Черно море и последствието беше драстично намаляване на мидите които са филтъра на морето.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

Ivan_S

Всяко унищожаване на местни видове и/или навлизане на нетипични/инвазивни видове в даден биотоп, води до определен срив. Колегите рибари могат да разкажат за слънчаците. Щом природата е преценила в Черно море да няма корали или да са ограничени, то значи, че средата не е подходяща за тях, а и вероятно не трябва да има. Да не се опитваме да променяме подредбата свише. Всяка човешка намеса в природата и промяната й, рано или късно се наказва  *privet*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

gradinarq77

Искам да добавя само малко информация отнсоно съвместимостта на черноморските видове в аквариуми с друга соленост:

Моят аквариум е средиземноморски, почти всички видове от черно море ги има и там. Така че те могат дад бъдат отгледани в такива аквариуми. Изисква се само едно постепенно приспосбяване към по-високата соленост. Аз ги държа 24 часа в друг съд и замествам на няколко часа винаги една трета на водата с вода от аквариума, след един ден може да се прехвърлят. Бих казал, че всичко, което се намира в крайбрежната зона е подходящо за тропически аквариуми, тъй като видовете там са изложени на много големи разлики в соленост и температура. Всичко каквото отглеждам в аквариума си трябва да издържи през лятото температури до 30 градуса - временно разбира се -  и дори средиземноморските т. н. студеноводни корали не се впечатляват от това...

Като се има предвид, че онова което се предлага в магазините е събрано от морета по целия свят - а видовете все се повтарят - ще бъде хубаво и допустимо разнообразие да се вкарват някои местни видове. А освен това щади джоба и природата в тропическите морета...