• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бърлогата на октопода КОКО

Започната от Коле99, 22.04.2013 23:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Chulitna

Прекрасен е,

Ние това лято ходихме в един огромен аквариум тук в Щатите и си платихме малко повече да ни бутнат зад колисите, както се казва и с една мацка която работеше там ходихме да храним откоподите и като цяло научихме много за тях. Вида който беше там е giant pacific octopus и живее в Берингово Море и достига до 75 кг. Хранихме го с миди беше супер брутално готиното изживяване, защото като цяло си потапяхме рацете парво и октопода идва и те докосва с вендузите си парво за да усети вкуса ти или нещо в този стил и после като потопиш мидата той идва и я грабва и ти трябва да я дарпаш от него за да симулираш жива жертва и да го накараш да се бори за нея и беше супер лудница защото тези октоподи са много силни. Много интересни животни са 100 %. Ето снимка на този които хранихме :)



И твоя много ме кефи, сигурно е супер да си го имаш в къщи :)


исках само да добавя че тези октоподи им бяха сложили пластмасови траби в конеинерите в които те се криеха и снасяха хайвер. Също някои от тях имаха големи решетки над аквариумите които бяха вьрзани защото мацката ни каза, че надигат капаците и излизат от водата. Някои бил открил, че като обградят рабовете на аквариума с една грапава настилка, малко ми напомни на кори за яица, но повече като груб гъвкав материал, когато октопода го докосне не харесва усещането от материята и не се упитва да изплази от аквариума. Тези октоподи не живеят далго доколкото разбрах, женските снасят яйца за които се грижат и след като малките се излюпят женските умират и доколкото разбрах и бебетата не оцеляват дълго време в аквариумна среда, така че работниците ги извозват в морето и ги усвобождават с надеждата малките да оцелеят :)

Коле99

Постоянно се храни и немога да му насмогна с жива храна.
Коко реагира на движение, звук, светлина и миризма.
При движение с ръка по стъклото, Коко пуска пипала към движението, а при звук
срамежливо се скрива в своята бърлога, като се затрупва с камъчета и мидини черупки.

Коко се храни с черноморски рачета, като ги хваща с ръце и ги смучи с вендузите





Aу, ау

Chulitna

много е красив, продължавай да пускаш снимки и инфо, мен ми е интересно да чета :) Как си намираш храна да го храниш, сори за тъпия въпрос.

petar99

Цитат на: Chulitna - 02.05.2013 08:04
Как си намираш храна да го храниш, сори за тъпия въпрос.
Всъщност въпрососът не тъп, в България е малко трудно да отидеш до блзкия магазин и да си купиш рак или скарида, за да си нахраниш октопода, а и хич няма да е евтино, така че предполагам, че човекът си взема един живарник, малко пилешко и го оставя за два часа до някой каменист черноморски бряг, а после го вади пълен с раци.
А и да не го прави пак е идея. :-P

cantiga

Много интересни животни са октоподите, а че човек може да си гледа един и вкъщи за мен граничи с фантастика. Уникален проект, завиждам благородно! Браво!  *privet*
Поздрав!
Светослав

Chulitna

да предполагам, че ако си до морето може сам да си ги хванеш. Иначе ми беше любпитно за храната :)
Аз ако си имах октопод щях да живея пред аквариума хаха то не че сега не съм така, мъжа ми ми заяви, че обичам аквариумите ми повече отколкото го обичам него хаха :)

Коле99

03.05.2013 22:49 #21 Last Edit: 04.05.2013 22:23 by Коле99
Скаридите с кепче, а черните рачета с ръце. Те излизат на скалите и се крият в пролуките. Има и друг начин през вечерта, като ги заслепиш с прожектор.

Днес пуснах на Коко две черни рачета, след което направих грешка. Пуснах му и Марс. Коко се хранеше с рачетата, и като видя пагура се уплаши и отдръпна назад в единия ъгъл на аквариума. Марс стоеше в срещуположния край, като постоянно наблюдаваше Коко. Изведнъж Марс започна да атакува Коко. Коко и той скочи. Битката беше жестока! Огромни, мощни щипки и здрави крака с големи нокти на Марс, срещу здравите ръце и захват на Коко.





Aу, ау

petar99

 Представях си аквариума по- голям, но пак си е страхотен октопода, но все пак наистина ли пусна Марс при Коко, мислейки, че октопода ще изяде рак по голям от самия него?

Коле99

Октопода не пусна мастило, само си смени цвета на черен и заприлича на плашило. Контрира рака с една от ръцете си, а с другите сe покатери на високо  благодарение на 1600 смукала. Така спазваше дистанция от рака. След което рака беше преместен в отделен аквариум, а октоподът продължи да държи черните раци.
Промяната на цвета на октоподите се дължи на хроматофорите, които се регулират от мозъка. Те са безцветни белтъци.   Отразителните клетки - иридофори и левкофори - им позволяват да създават шарки с различен цвят и да използват
поляризацията на светлината. Октоподите приемат цвета само на близки обекти с отличителни черти.
Aу, ау

Коле99

Голямата ми дъщеря Ели, направи снимки с телефона си и
допълнително си поигра с една програмка.
Ето ''топли'' снимки  8-) *THUMBS UP* .
Aу, ау

Borko7

Браво на щерката! Лятото ако идвам към Несебър само заради Коко бих ти се обадил да му се радвам.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Георги

Коле, на каква музика е танцувал Коко? :)

Коле99

03.06.2013 21:21 #27 Last Edit: 04.06.2013 09:24 by Коле99
Много ми беше интересно за клетките, които променят цвета на октопода.

Обадих се на един съученик, който е биолог - Тодор Ангелов Чаушев, но не специалист в тази област. Заедно с Тони (Kamos) учихме в Несебър до осми клас.  

- Тоше, понеже имам октопод (octopus vulgaris) и чета за тези животни, попаднах на тези клетки, които променят цвета и се регулират от мозъка. Гледах едно предаване за октоподите и едни биолози казаха за тези клетки, че са безцветни белтъци, но не можах да разбера много добре. Та, въпроса ми е да ли са безцветни белтъци - хроматофорите на октопода ? Сега ще прочета за меланина. Да видиш как октопода постоянно си мени цвета. Лудница-голяма красота !

- Лудница .. много яка метаморфоза :) От това което съм учил в университета знам, че хроматофорите са клетки, в които има зрънца пигмент (цветен белтък, такъв е мелатонина). Когато тези зрънца се групират на едно място кожата избелява, когато зрънцата с пигмент се разпръснат - тогава кожата придобива цвят - този на пигмента. Другите клетки (отразителни клетки – иридофори и левкофори) помагат да се създадат отенъците на цветовете и разнообразната украса. Това дали гранулите ще бъдат разпръснати или концентрирани зависи и се определя от нервни и хормонални сигнали. Тази способност заедно със зрението на октопода - му дават възможност да наподоби перфектно местообитанието - както е в клипчето. Сложната маскировка на октоподите обаче крие още много тайни, които тепърва предстои да бъдат изследвани.
Aу, ау

Slavov

Много интересно  *privet* Евала ! Keep going да ни радваш с материал и инфо  :popcorn:

Коле99

Aу, ау