• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.05.2024 13:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Черноморски биотопен аквариум

Започната от kamos, 27.08.2008 17:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

chaykov

и куцаринки има :) браво ! и  лапинки поне ние така им викаме :) само така !
а относно параметрите... защо не вземеш вода от някой залив далече от тръбите който се вливат около селищата и да я правиш същата в аквариума или просто да си взимаш от морето щото не си описал как я правиш смяната. Другото не забравяй цикъла не мисля че можеш да ги гледаш в постоянна температура първо растенията второ водораслите(от тез дето водата става червена) все пак имаме 4 сезона а тропиците 1... Според мене това е от голямо значение... Въпреки че както съм споменавал някъде по темите всички риби подлежат на дресировка !
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

kamos

Водата е от морето. В момента при смяна първо я темперирам и после правя опресняването.
А относно темперирането на аквариума - трудна работа. Иска охладител а това си е скъпа инвестиция.Струва колкото два -три по евтини скимера.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

torsade

Ще покажеш ли снимки и на съмпа, да видим как си подредил нещата?
Охлювът не ни е враг!

Cabral

Здравей Камос,
Как върви аквариума? Виждам, че си сложил морска салата, живее или периодично я подменяш? Въобще пробвал ли си с други водорасли, защото общо взето черноморските не стават за аквариум. Камъните са ти малко "голи", мисля че е добре за вземеш едно длето и да откъртиш няколко от скала, но става трудно. Пробвай с камъни обрасли с миди и въобще с различни миди. Не че знам дали ще стане, но както е казано:кибикът може два пъти да се обади и веднъж да мести. През май ще започнат да тралят за рапани, измисли как да съхранят рибите и им дай нещо и искай да ти докарат малки калканчета. Това са калканчетата на Кеслери, те са по 10-11 см, също и морски език, възможно най-малката морска лисица, но аквариума ти е малък. Все пак ще съм ти благодарен ако се измъчиш да я задържиш поне месец, тази година няма да съм готов за такъв опит. Говори и за звездобройци, преди 2-3 години популацията им беше голяма и ги хващаха масово. От тралджиите вземи малки попчета, има видове които си остават по 4-5 см. Взимай спокойно, трала не поврежда рибите. Аз цялото лято ще съм на Сл. бряг и ако не си се отказал ще ти хвана морски мишки, те са красиви риби и се гледат лесно, само дето седят заровени. Смятам да пробвам през лятото кончета, но те трябва да са в отделен аквариум. Ако имаш проблем с иглите, защо не хванеш големи? Може да е по-лесно. Също можеш да сложиш пагур, те са красиви и са си на нивото на тропическите, а в реката има речни, но те издържат и на морска, хващал съм няколко пъти, особено след силни дъждове, когато реката пълни залива, дали ще държат дълго не знам.

SkyNer

Нямам почити нищо общо с морето но се пак ходя редовно за риба. В река ахелой се хваща морски кефал който може да се гледа в сладководен аквариум. Това лято ще опитам да си донеса 10тина бройки пък да видим.
Прохождащия

kamos

Подготвям нова тема, ама все не мога да се наканя да снимам.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

houngan

Цитат на: Cabral - 05.03.2009 22:37
...През май ще започнат да тралят за рапани, измисли как да съхранят рибите и им дай нещо и искай да ти докарат малки калканчета. Това са калканчетата на Кеслери, те са по 10-11 см, също и морски език, възможно най-малката морска лисица, но аквариума ти е малък. Все пак ще съм ти благодарен ако се измъчиш да я задържиш поне месец, тази година няма да съм готов за такъв опит. Говори и за звездобройци, преди 2-3 години популацията им беше голяма и ги хващаха масово. От тралджиите вземи малки попчета, има видове които си остават по 4-5 см. Взимай спокойно, трала не поврежда рибите. Аз цялото лято ще съм на Сл. бряг и ако не си се отказал ще ти хвана морски мишки, те са красиви риби и се гледат лесно, само дето седят заровени. Смятам да пробвам през лятото кончета, но те трябва да са в отделен аквариум. Ако имаш проблем с иглите, защо не хванеш големи? ..

Траленето в Черно море е забранено и незаконно заради разрушаването на средата!

Да не говорим за улов на калакани от хора без разрешителни  :karamse:

Изброените риби за защитени и включени в различни международни природозащитни закони! Може да се "пробва" например с трицона, но не с игли, кончета и т.н.

kamos

Това за защитените видове си е доста мъглява работа.
Не са ясни критериите по които дадени видове се обявяват за защитени.
На практика има няколко вида "Червени книги", в които личното ми мнение е че доста хаотично се вписват видовете.
Т.е. в Черно море почти няма риби които да не са защитен вид. Същото важи за огромна част от аквариумните рибки, имам в предвид чистите видове а не селекциите.
Рибите от езерото Танганайка също са вписани в Червената книга със статус "обезпокоителен"-това само като пример.
Има разлика в това с какъв статус е вписан даден вид в съответната "Червена книга".
Аз лично морски игли скоро не съм виждал, пълно е с морски шила.
А относно морското конче на никого не препоръчвам да го гледа в аквариум. Ще го умори от глад. Поне при мен морското конче ядеше само живи гамаруси от грунда. Отказа всякаква друга храна.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

discus

Темата е разчистена и заключена. Моля следващият път да не се похващат спорове, които не водят до нищо добро.Ако авторът прецени че иска да продължи тази тема нека ме потърси на л.с.

п.с. Човека беше прав за траленето, има си закони и те трябва да се спазват, както и правилата на форума.

Similar topics (5)

36353

Започната от борислав


Публикации: 25
Прегледи: 20633

12052

Публикации: 56
Прегледи: 36618

40413

Публикации: 87
Прегледи: 51572

18028

Публикации: 2
Прегледи: 5085