• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.06.2025 18:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Златна рибка плува по гръб ?

Започната от breakforce, 17.09.2011 11:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

breakforce

Здравейте :) Преди 2-3 месеца си купих златни рибки 4 на брой(малки), но едната остана почти такава каквато я купихме, а другите 3 пораснаха доста, та тази която остана малка от 2 седмици започна да плува по гръб четох в форума да я сложа в аквариум с английска сол, това и направих 1 седмица седя в английската сол и няма никакъв резултат :/, идей какво може да се направи още ?

nikolaytoshev

Попълни бланката за болна рибка за да можем да ти помогнем.
Това с английската сол, която си е MgSO4 не знам къде си го прочел, но това си е тор за внасяне на Mg, а не за лекуване.
Може да пуснеш и снимка на болната рибка.

ivotri

Може да е болест, а може и да е симулант. Имах една рибка по същия начин но си живееше просто сякаш си почиваше . Само да попитам дали изпитва затруднение в плуването и дали е като "балон" да се издига и да не може да стигне дъното. Ако е така вероятно си заминава.

breakforce

Значи постоянно седи на повърхноста по гръб не се е надула и като чукнеш аквариума тя започва да мърда и да се опитва да се обърне успява, но за малко и после пак си е обърната ...

ico

Като ме сърби се почесвам, после пак ме сърби... Хайде кажи от каква е причината - пъпка, обрив, глисти?
За да се стигне до такъв проблем с риба, почти сигурно е, че има неадекватни "грижи". Най-вероятно е некачествена храна и прехранване, съчетано с лоши условия в аквариума.
Тая риба ако се оправи - добре, ако не се... Няма какво да направиш, освен да се погрижиш адекватно за другите. Ако не ти се чете много, та сам да откриеш грешките, трябва да попълниш тая бланка която колегата е посочил в горния пост.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

didoman

Имах един телескоп със същите симптоми и след 2 седмици...... *dead. Помня че тогава изчетох сума ти материал относно болестите, като можеше да е 5 различни нища. Напиши с какво ги храниш и в какви условия ги отглеждаш - аквариум литри, размери, големина на грунда, други видове... 
Един от бедните студенти :)

breakforce

Обем на аквариума: 100 литра

Височина: 40 см

Грунд
Дебелина на дъното: 5мм-1см
Размер на камъчетата: 5мм-1см

Осветление: Луминисцентни лампи 18W

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........
Аераторна помпа (с гъба): за 400 литра
Вътршен филтър л/ч: 400
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: Няма

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за .... часа).

Дата на стартиране на аквариума: В началото на Юли месец

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
сменяне на водата често, спиране на тока пак често

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Не

Вода
Сменям по 50 литра (процента) на всеки 2 седмици дни.
При смяната: Водата е (престояла)/(от чешмата направо). Водата е с температура 23-24 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 23C градуса.

Храна
Видове храна: Тетра(в пакетче точно каква е не мога да кажа), Чернодробна(от време на време)
Колко често храните рибките си: 2 на ден сутрин и вечер
За колко време рибките изяждат порциите си: 10 мин.

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...........
Колко % от дъното са бързо растящи:.........
Колко плуващи:..........

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 0
Млади риби(видове, брой): 6
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): Не

ico

Не се разбира много за филтъра и аератора. Гледай и да не става силно течение в аквариума. Под често сменяне на водата, ако става дума за цялата вода е голяма грешка. По-добре сменяй по 50 литра поне веднъж седмично, че така на две седмици с толкова каракуди не е на хубаво. Не знам и как се получават тия ниски температури през лятото, но ако са истина, то е добре за златните. Прехранваш с неподходяща храна и от там ти е основно проблема. Забрави за чернодробната. Вземи храни за златни рибки и храни така, че да изяждат всичко за секунди, ако искаш да са ти здрави рибките. Добре е и някакви по-здрави растения да сложиш в аквариума. Не споменаваш за сифониране, а е добре да го правиш при всяка подмяна на водата, че толкова мръсотия се генерира от тия животни...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Genadig

Прехранена е! Отдели я! Няколко дни никаква храна!
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

breakforce

Вече съм ги отделил и не съм и давал храна 1 седмица близо, и благодаря ви много за помоща ще се постаря да изпълня препоръките ви :)

Similar topics (5)

49729

Публикации: 0
Прегледи: 2523

46820

Започната от Ivcho

Публикации: 1
Прегледи: 2488

8486

Публикации: 6
Прегледи: 5743

1868