• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 02:11

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Защо скаларията ми престана да се храни?

Започната от dzimko, 26.01.2010 20:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasso

Еми така е! Водата е добра, просто явно са някакви стомашни проблеми. Забелязах, че се получава само при скаларии с жълто оцветяване(поне при мен). Те явно са по-слаби. :-(

elblanko

Цитат на: vasso - 04.02.2010 21:59
Не съм наблюдавал никаква дупка в главата! Става въпрос за друга болест. Казаха ми, че не е заразна и се среща при цихлидите.
А ще може ли да питаш този който ти го е казал, как се казва тази мистериозна болест?
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

valnata

Никой не я знае каква е. :-( Болест е някаква и не е заразна, защото при мен само две риби си умряха със същите симптоми, които посочва vasso.  Рибата се засилва към храната и спира. Пред тях ръсих храна и пак отказваха. *dontknow*  Явно на никой не е известно от какво се получава това и има ли лекарство. Другите риби живяха без проблем още 5 месеца докато ги дам. Даже още има няколко в магазина, и са живи и здрави.

vasso

В магазина Аквадизайн ми го каза , мисля, че беше Боян. Не съм разпитвал каква е болестта, не съм я имал от много време.

raiko

Това, че едни риби отказват да се хранят, а други се хранят не означава,че и вторите не са носители на паразити. Просто са по-устойчиви рибите.
Други често срещани чревни паразити при скалариите са кръглите червеи(Nematodes) от вида Capillaria. При наличието им рибите също отказват храната. Яйцата на тези паразити могат да се открият в изпражненията на рибите при увеличение на микроскопа 120х. Тези паразити най-често се разпространяват чрез живите храни.

elblanko

Цитат на: vasso - 04.02.2010 23:06
В магазина Аквадизайн ми го каза , мисля, че беше Боян. Не съм разпитвал каква е болестта, не съм я имал от много време.
Значи ще изчакаме Боян да каже каква е тази мистериозна болест.  :-)
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

dzimko

Цитат на: raiko - 04.02.2010 23:27
Това, че едни риби отказват да се хранят, а други се хранят не означава,че и вторите не са носители на паразити. Просто са по-устойчиви рибите.
Други често срещани чревни паразити при скалариите са кръглите червеи(Nematodes) от вида Capillaria. При наличието им рибите също отказват храната. Яйцата на тези паразити могат да се открият в изпражненията на рибите при увеличение на микроскопа 120х. Тези паразити най-често се разпространяват чрез живите храни.

raiko а с какво трябва да се лекува кръглите червеи (Nematodes) Скаларията ми умря за съжаление. Престанах да храня рибките с тубифекс .Давам им единствено сухи храни : Sera (Vipan); Tetramin Granules; Tetra PRO
Днес отново една скалария отказва да яде и има същото такова влачещо се изпражнение. Посъветвайте ме с какво да лекувам рибките. Явно това е някаква заразна болест която ги поразява постепенно или пък както казвате те са си вирусоносители докато започне да се развива болестта.
Външни белези нямат никакви .Нито дупки нито точки. Плуват си нормално в началото. Дишането също е нормално не е учестено или поне в началото на болестта.
Ще чакам съветите Ви.
Благодаря.

: 08.02.2010г 22:10ч
Някой няма ли да даде някво предложение за лечение?

ReeT

предполагам повечето знаете от къде идва повечето тубифекс, така че е задължително стерилизиране, не е ли вероятно там от където си го купил да са прекалили с химикалите за стерилизиране или пък да не са го стерилизирали и да е бил пълен с паразити и буквално да си отровил рибите

dzimko

Цитат на: ReeT - 09.02.2010 22:19
предполагам повечето знаете от къде идва повечето тубифекс, така че е задължително стерилизиране, не е ли вероятно там от където си го купил да са прекалили с химикалите за стерилизиране или пък да не са го стерилизирали и да е бил пълен с паразити и буквално да си отровил рибите

Мина доста време от както спрях да ги храня с тубифекс . Рибите си бяха в чудесно здраве. Сега се разболяват една след друга . Като видя прозрачно изпражнение и ми става ясно на къде отиват нещата . Рибата почва да диша учестено , после застава на дъното и умира. Това става в рамките на 4-5 дена
Не е отравяне защото щеше да е за всички риби едновременно
Никой ли не се е сблъсвал с такава болест?

vasso

Имаше подобна тема вчера. Там няколко човека казаха, че са се сблъсквали, включително и аз. Някои съфорумци казаха, че няма нужда да се споделят наблюдения и трябва да пишат само хора, които знаят как се лекува. Такива, които са напълно убедени не се намериха. Не смятам да пиша тук пак. Нека компетентните се изкажат ако могат.

raiko

dzimko, в една друга тема беше споменал, че аквариума ти е 58 литра. Този обем е прекалено малък за рибите, които имаш и това е основната причина за проблемите ти. Скалариите са поставени в стресова ситуация и въпрос на време е да се появят болестите(паразити и тн.). Иначе лечението с метронидазол е правилното за тази болест.

elblanko

Рибите ти страдат от Хексамитоза, мисля че това вече ти е ясно, в цихлид форума съм чувал много добри отзиви за това лекарство.
http://www.sera.de/index.php?id=698&L=15&type=htt%2Findex.php%3Fadresa%3D
Лошото при тази болест е че се появява винаги когато рибите не се чувстват добре.
Трябва след лечението да установиш какво не е наред в аквариума ти, ако е малак както казва Райко, трябва или да вземеш по голям, или да се разделиш с някои риби.
Болестна се предизвиква от бактерията Hexamita, има я във всеки аквариум и всяка риба с проблеми става тяхна жертва, ако рибите ти са в добро здраве, няма да имат никакви проблеми с тези бактерии.
Някои хора дори наричат тази болест мистериозна,  :-D и това наистина е така до известна степен, някои твърдят че се предизвиква от липса на витамин ц.
Пробвай лекарството, отзивите наистина са добри, единствения му недостатък е че е скъпичко. *DRINK*
                                                                                                                                Антон Светозаров

vasso

Може ли тогава да кажеш защо се получава при цихлидите, а не при други риби? И искам да те попитам - ако аквариумът е леко пренаселен може ли да се отключи болестта в някоя риба?

raiko

Болеста може да се появи и при други риби, не само при цихлидите, но при тях е най-често срещана. Пренаселването също може да допринесе за развитието и. 
еlblanco, Hexamita всъщност не са бактерии, а са камшичести паразити(flagelates).  Към тази група паразити са и Spironucleus(по-често при скалариите) и Octomitus. Лечението им е еднакво(metronidazole, flagellol).

dzimko

Цитат на: raiko - 09.02.2010 23:50
dzimko, в една друга тема беше споменал, че аквариума ти е 58 литра. Този обем е прекалено малък за рибите, които имаш и това е основната причина за проблемите ти. Скалариите са поставени в стресова ситуация и въпрос на време е да се появят болестите(паразити и тн.). Иначе лечението с метронидазол е правилното за тази болест.

Благодаря за изказаното мнение на всички . За жалост малко късно го прочитам. Днес обиколих няколко магазини и разпитвах каква е тази мистериозна болест. Никой не ми даде категоричен отговор и ми предложиха някакви лекарства за бактерии. Взех   Furanol 2 . Пише "Основно средство срещу външни и вътрешни бактериални инфекции" Какво ви е мнението дали ще помогне ? Тук сега прочетох че ми препоръчвате друго - метронидазол . Ако трябва да го купя другото но вече поставих две от рибите в отделен аквариум и ги лекувам с това лекарство 1 таблетка на 20 l вода Пуснал съм и силна аерация Вода взех от основният аквариум.

Що се отнася до големината на аквариума наистина е малък , ще правя по голям скоро .Рибите не са максималният си размер и за сега не мисля че изпитват дискомфорт. Не че не искам да се събразя с мнението ви но така мисля . Аквариума е перфектно чист с кристална вода , има много зеленина и за сега достатъчно място за плуване. Рибите си плуват и се гонят докато някоя не я хване болеста изведнъж . Това става от днес за утре. После за 4-5 дена умира.

: 10.02.2010г 22:10ч
Цитат на: elblanko - 10.02.2010 00:36
Рибите ти страдат от Хексамитоза, мисля че това вече ти е ясно, в цихлид форума съм чувал много добри отзиви за това лекарство.
http://www.sera.de/index.php?id=698&L=15&type=htt%2Findex.php%3Fadresa%3D
Лошото при тази болест е че се появява винаги когато рибите не се чувстват добре.
Трябва след лечението да установиш какво не е наред в аквариума ти, ако е малак както казва Райко, трябва или да вземеш по голям, или да се разделиш с някои риби.
Болестна се предизвиква от бактерията Hexamita, има я във всеки аквариум и всяка риба с проблеми става тяхна жертва, ако рибите ти са в добро здраве, няма да имат никакви проблеми с тези бактерии.
Някои хора дори наричат тази болест мистериозна,  :-D и това наистина е така до известна степен, някои твърдят че се предизвиква от липса на витамин ц.
Пробвай лекарството, отзивите наистина са добри, единствения му недостатък е че е скъпичко. *DRINK*

На една от скалариите преди да умре опитах лечение с Flagil , което уж някъде тук във форума пишеше че дава добри резултати срещу Хексамитоза. За жалост не помогна .
Какво да правя да сменя ли лекарството сега?

Similar topics (5)

25582

Публикации: 46
Прегледи: 27064

11099

Започната от mp450

Публикации: 7
Прегледи: 9505

3180

Публикации: 1
Прегледи: 5709

37924