• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.05.2024 11:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Cherni petna po opashkata na zlatna ribka

Започната от Vanina, 29.05.2006 11:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

стана пълна каша. уж всичко е наред пък...
аквариума шом е на три месеца и ако го потдържаш както казваш, отдавна се е стабилизирал. може би препарата, които си ползвала е изтрепал бактериите и за това има признаци на нестабилност. след лечение е добре да се подмени половината вода и следващите 10-15 дни да се правят смени на 3-4 дни. всекидневни смени по 20% малко множко ми се вижда.
общо взето с нищо не мога да помогна за съжаление. може би една свястна снимка и някой може да определи заболяването.
при всички случаи е ясно, че нещо не е в ред, щом златната рибка в общия е била зле, а после се е пооправила.
Никой не се е родил научен.

Vanina

Не си ме разбрал добре Живко. Ще се опитам отново хронологично да опиша ситуацията. Лекувах рибите си от Одиниум със съответният продукт на Сера. Разбира се по схемата описана в упътването, което включва и частична смяна на водата. Наложи се няколко пъти да повторя лечението като между отделните лечения изчаквах по 1 седмица според предписанието в справочника. Едната ми риба имаше нещо като бяла циста,която под въздействието на лекарството стана първо черна след което се пукна. Самата риба за малко да умре. Наложи се да я извадя от основният аквариум и да я сложа в чиста вода в отделен съд. Между временно взех решение за всеки случай да дезинфикцирам основният аквариум и да създам наново средата. В момента аквариума ми е на 1 месец някъде, в него живее единсвено сома ми,който се чувства добре. Единсвеният проблем са така наречените "червийчета" - малки 2-3 мм. бели доста подвижни мекотели..ето на този адрес може да видите тяхна снимка като имате предвид,че увеличението е доста голямо,за да могат да се видят:
http://snimka.bg/album.php?album_id=40555&photo=3

В момента рибата ми има някакви черни ранички и изглежда така:
http://snimka.bg/album.php?album_id=40555&photo=1
http://snimka.bg/album.php?album_id=40555&photo=2

Жива е,игрива,храни се,плува нормално. Състоянието й е такова и непроменено от 2 седмици.
Надявам се снимките и хронологичният разказ да Ви помогнат.  :oops: [/img]

cihlidi_fan

Не съм много спец по златните, но що ли си мисля че това са си нормалните им шарки? :roll:  (но не мога да бъда сигурен) :roll:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

Vanina

Ами не ми прилича на стандартната окраска. Като прибавя и странният начин по който се появи ,т.е.  на мястото на бяла циста, която лекувах с препарат някак си не се връзва с окраска.  :shock:

mill

При мен се появява такава циста,черна е да ,на опашката почти в самия И край.3 пъти досега се случвало това и не мога да разбера как  и от какво изчезва :? .За златна оранда говоря.Рибока по нищо не показва да му има нещо.Първите 1-2 дни се вижда ясно тъмна циста,колкото главичка на карфица,след това постепенно избелява и изчезва.Едиствено увеличавам кислорода,ама това има ли връзка с изчезването на цистата -хич не знам :shock: Вече не се впечатлявам даже като се появи.
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

Vanina

Благодаря за информацията Мил. Да точно нещо такова е каквото описваш  :)  само където при мен още не е изчезнало. Аз гледам риби само от 1 година и явно още се шашкам прекалено много.

ВЕЛИНСКИ

Сега ти прочетох темата - това са петна от зарастващи ранички, не са окраска. Можеш да бъдеш спокойна.

Добави по 4 супени лъжици морска сол на 100 литра за да ускориш процеса на зарастване.

Освен това е добре да добавяш по малко морска сол при всяка смяна на водата - подобрява осмотичните процеси на рибите и действа антипаразитно като цяло.

Добавяй и Aquatan при смяна на водата.

Но остава проблемът на какво се дължат тези ранички - изгаряне с амоняк (много вероятно - особено по нежните опашки), лош състав на водата (добавяй Aquatan) или поради някаква бактериална или паразитна атака (разбери кой е източника и използвай съответния медикамент).

mill

Както казва Велински,сега се сещам ,че и аз започнах да сменям водата -20%,два пъти седмично,като се появи за 1 път тая циста.Може наистина да е от лош състав на водата,а при мен като добавиш и невероятната  комбинация от рибоци/ама като всички са хубави :lol: /направо се чудя че досега минавам без жертви.Аз си мисля ,че и при теб ще се оправят нещата :wink: Иначе и аз съм  на 1 годинка в акваристиката :P
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

ВЕТЕРАН

Здравей,и аз като Breeze си мисля,че тези червейчета са вредна инфузория просто по-голяма.Имал сам доста пъти такива(доколкото се вижда от снимката)завъждат се от кръв.Още са твърде малко за да се притесняваш,но не са желан обитател на твоя аквариум!

Vanina

Ами Ветеран няма от къде да е попаднала тази кръв в аквариума ми. Просто няма риби. Само един сом , който храня доста умерено със суха храна. От друга страна както беше писал някъде из форума Наско Казаков аквариума ми започна да се стабилизира. Вече почти няма такива "червийчета" в него. Снощи видях само един. Сутринта нямаше изобщо.
Благодаря ти все пак! Ще се разбере предполагам скоро какво е.