• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 11:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Воднянка или запек?

Започната от Ilianidis, 23.06.2006 11:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ilianidis

От известно време насам ми умират една по една рибоците без видими причини,просто в момента съм безпомощен и не мога да уточня диагнозата.Проблемите започнаха успоредно със закупуването на един отровен мисля вид лимнофила акуатика,но не съм сигурен дали проблема е от нея.Сега след като се разви доста яко,сякаш и смъртта стана по-масова.Но е възможно и да не е от нея,все пак 2 стръка колко ли отрова биха изпуснали в 560л ,за да навреди.Водата сменям на 40% през 2 седмици.Температурата тези дни беше около 29-30гр.Но не мисля ,че е и от нея.Видими белези на болест липсват.Третирах няколко пъти с фмц.В лекарството съм сигурен че е ефикасно,в началото преди 2 месеца излекува успешно болест в зародиш без жертви.Но сега каквото и да правя,не помага.Жертвите не са масови,а на седмица по една-две.Последната риба,която извадих сутринта беше голямо рамирези,леко поддуто в корема,но нямаше настръхнали люспи или пък издувания в очите.Нито пък затруднено дишане.Вчера беше добре и към надвечер стоеше на едно място без видими проблеми,само беше по-тъмно в главата.Явно някакво натравяне.Но не е и от нитрити или амоняк,щото имам биофилтрация с 2 филтъра и много растения.Рибите никога не прехранвам и аквариума е в изрядна чистота.Обаче от 2-3 месеца ме мързи да редувам храната и само със суха ги храня-чернодробна,тетра рубин мисля на червени люспи и една храна на ести-витаминозна там няква.От опит знам ,че продължителното хранене със суха храна вреди на метаболизма и се получава запек и загниване в коремната кухина...оттам поддуване и смърт.Аналогична е болестта воднянка.Засега се съмнявам в тези двете.Но пък воднянката е често заболяване по живородки и шаранови,а в случая единствените живородки хелери нямат никакви проблеми.След натискане на корема на рамирезито изкокна прозрачна течност,задържана в корема.НЯкаква причина блокира функцията на бъбреците може би????Какъв смятате е моя проблем?!Моля за помощ.

Boby_

Има едно заболяване, което много прилича на описаното от теб. Среща се много често при растителноядните африкански цихлиди - при тези от Малави се казва Malawi bloat, при трофеусите - само bloat, но по същество се касае за едно и също нещо. Принципно отдавна мисляя, че това и водянката са едно и също нещо с различна симптоматика. Но това измиране на единични риби, а не масов мор, както и леко подуване и задържане на течности, са типични за Malawi bloat. Принципно се смята, че това заболяване се причинява от микропаразити - протозои, които обитават стомашно-чревния тракт на здравите рибки и причиняват инфекция при отслабване на имунната система, т. е. при някакви неблагоприятни фактори на средата.
Лекувал съм с успех това заболяване с помощта на активното вещество Metronidazol, а по-конкретно с лекарството Трихомонацид (чувал съм дори за по-успешни опити с Флажил - друго лекарство с метронидазол) - рибите го понасят много добре, без странични ефекти, не влияе на азотния цикъл в аквариума и не уврежда бактериите, рибите понасят с лекота много високи дози от лекарството.
Докато рибите се хранят, може да се кисне храната им в разтвор на Трихомонацид или Флажил. Лошото е, че обикновено когато симптомите станат явни, рибките вече не ядат и лекарството трябва да се слага директно във водата. Дозировката е 1 таблетка 250 мг. на 20-30 л., предварително разтворена във вода (трудно се разтваря, остава бял, почти неразтворим прах на дъното, но това да не те притеснява, сипвай всичко). Рибките понасят и далеч по-високи дозировки, това са съвсем безопасни количества.
Дано да съм помогнал с нещо! Успех!

Ilianidis

Напълно си прав,че трябва да ползвам антибиотика за чревните паразити,досега другите не помагаха.Мерси много.Тая история ме изнерви нещо.

NO CARRIER

Само за инфо - току що идвам от аптеката. Една опаковка Флажил е около 3лв., едно листче Трихомонацид е около левче.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Тони

Цитат на: "Ilianidis"От известно време насам ми умират една по една рибоците без видими причини,просто в момента съм безпомощен и не мога да уточня диагнозата.Проблемите започнаха успоредно със закупуването на един отровен мисля вид лимнофила акуатика,но не съм сигурен дали проблема е от нея.......
Май не е от акватиката - цък
:wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Ilianidis

Цитат на: "NO CARRIER"Само за инфо - току що идвам от аптеката. Една опаковка Флажил е около 3лв., едно листче Трихомонацид е около левче.
За утре сутрин си уредих "Efloran" безплатно :wink: Течен е,навремето ползвах такъв,даже сега някъде е на тавана,ама минаха 7-8 години от тогава.Съдържа метронидазол-а.Обаче пък нямам спомени какъв е резултата и как се дозираше.Ако ще мрат да е наведнъж,а не да гледам как една по една си заминават ,че гледката ме изнерви.За всеки случай пуснах 2 кубика хлорамфеникол с минала годност :(

Boby_

Течен или не, не може да няма концетнрация в милиграми на милилитър. Дозировката е 250 милиграма на 20-30 л. вода, поне аз съм ползвал такава с успех.
Няма да ти измрат рибите от метронидазол според мен, наистина го понасят без видими признаци дори на стрес, камо ли на нещо повече. Само не знам как ще повиляе на растенията - не съм го ползвал, откакто засадих валиснерия, а преди това съм го прилагал само в "голи" аквариуми.

Boby_

А, още нещо - тази доза се прилага ежедневно в продължение на 4-5 дни. На всеки втори сменяш част от водата.

Ilianidis

Мерси,утре ще започна и ще следвам съветите.В дългогодишната си практика,това е втория ми случай,в който се налага ползването на антибиотици.Спомням си че предния път преди 7-8 години,диагнозата пак не беше от най-приятните и загубих ценни риби тогава.Включително възрастни дискуси.

Ilianidis

ЦитатДозировката е 250 милиграма на 20-30 л.
Днес ми донесоха течен /Metronidazole Fresenius/ ама опаковката е 100мл и съдържа 500мг от активното вещество на 100мл .Две шишенца са и двете ги цамбурнах,ама като смятам пак съм далече от необходимата доза:(Излиза ,че трябва да сложа 5 пъти по толкова,за да постигна ефект.И май ще бягам до аптеката, за да взимам трихомонацида,щото една таблетка се равнява на един течен флакон от 100мл.

NO CARRIER

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?p=30257#30257
Цитат на: "NO CARRIER"Оня ден сипах едно шишенце Efloran за инфузия. 2,74лв. в аптеката до нас. 500мг/100мл. на 100л аквариум. Рибките са живи. Нищо им няма. Живородките като че ли живнаха, ама може и да си въобразявям. Женската рамирези се е навряла в най-далечния ъгъл и си кротува самичка. Явно тези дни ще трябва да й взема другарче...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Ilianidis

Изминаха 19 дни откак пуснах темата и благодарение на Boby_,с третирането на аквариума с хлорамфеникол и метронидазол проблемите изчезнаха.Няма неприятни случки от тогава.Случая наистина си беше за антибиотици.Но това да ми е обица на ухото.При закупуване на нови риби....карантина 2 седмици и антибиотици и стандартните  багрила за профилактика.Щото по-лесно е карантина в малък аквариум,отколкото лечение в голям уреден и балансиран аквариум,където 1/3 от дозата някъде си се абсорбира и не действа и усложнява лечението...След използването на 5 шишета ефлоран настъпи равновесието.Мое наблюдение е,че със закупуването на вносна риба възможността от внасяне на зараза е 95%.Имам чувството,че редките видове риби са хванати директно от естествени водоизточници,а не от рибовъдно стопанство.В стопанствата всеки си третира рибите с лекарства,поддържа хигиена и не допуска заболяването им.Това нека бъде основателен повод,всеки нов внесен вид да се преобрази в наш роден!

Boby_

:bravo Радвам се, че всичко се е оправило без повече усложнения!

Similar topics (5)

37519

Започната от chimotoki


Публикации: 1
Прегледи: 7572

28930

Започната от avrora


Публикации: 2
Прегледи: 4699

9181

Публикации: 12
Прегледи: 6674

43060

Публикации: 3
Прегледи: 3034

33135

Публикации: 1
Прегледи: 4692