• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Петна по гърба на молинеза

Започната от valka111, 11.07.2009 22:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

valka111

Здравейте,аз съм начинаещ,преди 20 дена си взех живородки,аз си ги избирах.Когато избирах молинезите си взех мъжки с петънца (бели,зеленикави)на гърба пред гръбната перка и малко след главата.Тогава мислех че така е оцветен,обаче тази вечер след като четох за болестите взех да се притеснявам, дали не е гъбична инфекция и нарочно да не са ми казали.На друго място по тялото няма,вижда се белезникава черта под корема.По другите риби нищо не се вижда.Според вас да започна ли някакво лечение,дали е болест или нещо го е хапало преди.Иначе рибката е много жива,не спира да тича из аквариума и да гони женската,храни се нормално.

wwladoo

Здравей, колега!!!Не бързай да се притесняваш, може да не е болест!!!Дай ако можеш снимка!!!!.Молинезиите първоначалния им цвят е сребристосиво---бял,черната форма е продукт на селекция!!!Така че,от време на време в поколенията на чисто черни родители се появяват рибки с петна--даже и пъстри--далматинец!!!Дано да съм прав, ако пуснеш снимка или обясниш нещо по подробно,може да установим с колегите произхода им!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

valka111

Много благодаря за съдействието,ще опитам утре да му направя снимки,той не застава на едно място.

wwladoo

 *offtopic *spam  Вържи го със  синджира!!!! :-D  Шегувам се,опитай се утре по подробно да обясниш и за петната,освен фотото, какво представляват---че тая вечер съм и рожденник и...А и утре и други колеги, ще дадат акъл,нали повече глави......... :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

valka111

Снощи успях да го снимам в тъмното докато беше застанал на място,на снимката петънцата излизат кафеникави може би защото снимах с телефон.Днес го изкарах с кепчето и го огледах основно,петънцата са зелени,някък блестящи и забелязах е има навсякъде,но мънички.Друго незнам с какво да ви помогна за диагнозата :-).
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq1gSyx0.jpg&hash=75a1c686e112127e6d024b7cdaa6f9fa244dc7d5

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx1txCIr.jpg&hash=3c946310e77680d0a3d71b2c34e404adb4585615

wwladoo

Няма диагноза , доколкото видях от снимката,малко е размазана!И от описанието ,всичко е нормално,опасенията ти са напразни!!!Точно каквото ти писах в първия си пост---от това е!!!Жива и здрава ти е рибката всичко е о кей!!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

valka111

Много,много благодаря,радвам се че няма нищо.Всичко най-добро.

Tinko

Да поясня, че тези петна се образуват от доста причини... По някой път от стрес или лошо pH, лоши грижи. При мен ги имаше в зеленикаво златиста форма дори в края на предните перки но след 3 месеца изчезнаха..... Можеш да запариш листа от глухарче и да ги накъсаш на ситно ще им подейства добре на молинезийте. Да ти е живо и здраво мъжкарчето и все хубави бебета да прави... ;)

Живко

Може ли обяснение как помагат листата на глухарчето? По-точно какво точно отделят в запарката, което помага на рибите?
Никой не се е родил научен.

Tinko

Ами това е биостимулант. Помага при подут корем и действа успокойтелно след стрес... Какво отделя не мога да кажа не съм химик. :) При отчупване бълва бяла течност, именно заради това му викат млечка... Рибите умират за него...

Живко

След като не се знае точният принцип на действие, бих препоръчал на четящите темата да избягват отварата от глухарче, при лечение на родилни петна.
Ако все пак някой реши да експериментира, моля да подели опита си. Може някой ден и аз да пробвам с изследователска цел. *SORRY*
Никой не се е родил научен.

Tinko

Ами аз казах какво прави, а и петната не са болест та да се лекуват.

Живко

Аз нямам нищо против, но за да лечебното средство такова, трябва да е минало много повече тестове от един. За това.... глухарчето за мен остава в графа несигурни, дори и по-надолу.

Има една лепната тема за лечение с нистатин. Много хора пишат, че са доволни. Наскоро имах случай да изпробвам и аз тази рецепта. Определено не е успя да излекува рибите, но спря развитието на болестта. Някои хора казват, че лекува само леки форми. Скоро ще я разлепя тази тема.

Какъв е извода лекарството работи, но само в някои ситуации. Значи е в графа несигурни.
За глухарче чувам да се ползва за първи път в акваристиката. Добре, ще експериментираме, но да го препоръчваме му е мнооого рано.
Предпочитам така, за да не давам после обяснение на колега, защото си е натровил рибите с глухарче, по мой съвет *MODERATOR*
Никой не се е родил научен.

Tinko

Съгласен съм с теб! Напълно си прав! Из нета има много писано, може да прочетеш и ще видиш какви работи пише... Много помага и при хората....

Живко

Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

50655

Публикации: 1
Прегледи: 1376

2787

Публикации: 3
Прегледи: 3435

43149

Публикации: 3
Прегледи: 2865

34096

Публикации: 4
Прегледи: 3859

30412

Публикации: 7
Прегледи: 7142