• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

17.07.2025 03:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Умиращи молинезии

Започната от W, 04.07.2013 12:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

W

Цитат на: Ivan_S - 06.07.2013 11:09
Активният въглен не е толкова активен след 24 часа  :-). Нитритите се "чистят" от бактериите, а не с препарати. Понеже имаш нарушен азотен цикъл, нитритите ги чистиш със смени на вода и следиш параметрите й. Това е.

А понеже стойностите са много завишени да сменям ли вода всеки ден или не е добре да се сменя толкова често?

Ivan_S

Ако толкова държиш, сменяй всеки ден по 10-15%. Аз съм правил веднъж в една седмица 2 смени по 50% и нещата се закрепиха за 10 дни. След това си продължих с обичайните 35% 1 път седмично.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

W

Цитат на: Ivan_S - 06.07.2013 11:34
Ако толкова държиш, сменяй всеки ден по 10-15%. Аз съм правил веднъж в една седмица 2 смени по 50% и нещата се закрепиха за 10 дни. След това си продължих с обичайните 35% 1 път седмично.

Питам защото почнаха да се залежават по дъното нещо 2 молинезии и 1 гупа.

Ivan_S

Утре смени пак 30% и така през ден още 2 пъти да речем. И мери нитрит между смените.
100 l. Malawi mbuna

W

Появи се една Гупа с подуто око като първата ми Молинезия, която умря. Съмнява ме и една молинезия че едното и око е по - голямо от другото. Вече луд станах. Сложих въглен да махам препарата, защото убива бактериите и се вдигнаха нитритите, а сега рибите боледуват и май пак трябва да слагам препарат. Уж третирах целия аквариум с тоя препарат ама май не помогна.

Ivan_S

Не знам вече. Евентуално да третираш с Токсивек за по-ударно сваляне на нитрита, но ако рибите умират от друго препаратът едвали ще им помогне.
100 l. Malawi mbuna

W

Цитат на: Ivan_S - 06.07.2013 21:55
Не знам вече. Евентуално да третираш с Токсивек за по-ударно сваляне на нитрита, но ако рибите умират от друго препаратът едвали ще им помогне.

В крайна сметка от това, което прочетох май при нитритно натравяне им пада имунитета и затова почват да им се подуват очите, защото хващат паразити. Извадих тези с 2те изпъкнали очи за през ноща в един 5л. буркан с лекарство и им спаднаха очите, но ги върнах в аквариума че няма да изкарат много в тоя буркан.

W

Здравейте имам проблем с една молинезия, която от известно време слабее (коремът и е хлътнал) и е на бели петна. Но не изглеждат като малки точки както при Ихтио, а сякаш и липсват почти всички люспи на гърба. Можете ли да ме посъветвате как да се справя с проблема. Мисля че са паразити. Рибката си се храни нормално, но от време на време се залежава на дъното.

petko

Мисля,че нищо не можеш да направиш за тази молинезия.Махай я докато е време.Мое мнение.

Similar topics (5)

57495

Публикации: 4
Прегледи: 4132

4637

Публикации: 2
Прегледи: 6426

15607

Публикации: 3
Прегледи: 4688

40579

Публикации: 6