• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 04:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Това ихтио ли е ?

Започната от vazmuten, 09.05.2012 03:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dsimka

Извинявай,
Не проверих дали са налични, наистина ги нямало вече.
Трябва да заместиш с някой "пеницилин".
Пеницилин, стандацилин, дуомокс - тези поне можеш да намериш, от групата на пеницилините са.
За дозировка - не знам.

}|{opukc

Цитат на: dsimka - 14.05.2012 22:40
JBL Punktol използвай.
При мен след нистатина нещата се повториха след 2 седмици.
Jbl Punktol + JBL Ektol Crystal и всичко изчезна за 4 дни./втория път/
Ектол Кристал може и да не слагаш.

Ако тропическо ихтио, то е доста по-устойчиво и иска повече време. Иначе Пунктола е безотказен..

vazmuten

15.05.2012 19:14 #17 Last Edit: 16.05.2012 12:24 by vazmuten
Цитат на: dsimka - 15.05.2012 18:30
Извинявай,
Не проверих дали са налични, наистина ги нямало вече.
Трябва да заместиш с някой "пеницилин".
Пеницилин, стандацилин, дуомокс - тези поне можеш да намериш, от групата на пеницилините са.
За дозировка - не знам.

Ами питах за какъвто и да е чист пеницилин в бензилатна форма, която е водоразтворима - няма. Има разни производни с добавки в други форми.
Ако знаеш чист пиницилин в такава форма - търговското му наименовани освен тези 2-та, моля те кажи !

NB: Ето статия от миналата година в която се обяснява, че няма внос/производство на нито едно такова лекарство:

http://www.zdrave.net/Pages/Stethoscope/Default.aspx?evntid=BqQXsCTkRac%3D

dsimka

vazmuten

Днес 2-ри ден лечение с "JBL Oodinol 1000" в карантинния аквариум.
Положението е по-зле от всякога, хрилете са много зачервени и цялата вода е пълна с бели точици.

Ето нова МАКРО снимка от сега, това на оодиниум ли Ви прилича, защото май е нещо друго ?

dgwrite

Ихтио е, четох че си пробвал с Jbl Punktol, но преди да го сложиш. Махни всички гъби от вътрешния филтър, повиши аерацията. Спри външния, остави го да работи в някоя кофа, да върти водата. Смени 50% вода и сифонирай дъното преди да сложиш лекарството. Затъмни и повиши температурата. Явно неутрализираш действието на лекарството с филтъра.

vazmuten

Цитат на: dgwrite - 17.05.2012 11:29
Ихтио е, четох че си пробвал с Jbl Punktol, но преди да го сложиш. Махни всички гъби от вътрешния филтър, повиши аерацията. Спри външния, остави го да работи в някоя кофа, да върти водата. Смени 50% вода и сифонирай дъното преди да сложиш лекарството. Затъмни и повиши температурата. Явно неутрализираш действието на лекарството с филтъра.
И .. как го неутрализирам, след като във филтрите има само от едрите гьби, груба керамика, 3 кг. JBL MicroMec и са без филтърна вата ?!?
Навсякъде пише да се маха само активния въглен, а аз такъв нямам.
Отделно не искам като пусна после филтрите с гъбите заразата да се върне.

Аквариума беше затъмнен през цялото време, температура 30 градуса, 8 дни (4 дози лекарство през ден) и все едно нищо не сипвам !
Според мен много по-смислено ми звучи просто това ихтио е резистентно на съставките на Punktol-a.

dgwrite

А прочете ли че преди това трябва да се почисти филтъра ако не е почистван отдавна, защото може да намали действието на лекарството? Сега ще ти кажа от личен опит. Със филтри, след третиране на пунктол, на следващия ден цвета на водата е бледо син, почти се е изгубил синия цвят. С извадени всички гъби на филтрите, оставена само главата да върти без гъба на следващия ден цвета е тъмносин. Ти си прецени дали филтрите оказват някакво влияние. Заразата няма как да се върне после, защото ако до 24 часа няма приемник умира.

stanislav89

толкова пари си дал за препарати а няма ефект, по добре си земи нови риби и не се занимавай повече с тези, няма да изкарат дълго.

vazmuten

Цитат на: dgwrite - 19.05.2012 13:24
А прочете ли че преди това трябва да се почисти филтъра ако не е почистван отдавна, защото може да намали действието на лекарството? Сега ще ти кажа от личен опит. Със филтри, след третиране на пунктол, на следващия ден цвета на водата е бледо син, почти се е изгубил синия цвят. С извадени всички гъби на филтрите, оставена само главата да върти без гъба на следващия ден цвета е тъмносин. Ти си прецени дали филтрите оказват някакво влияние. Заразата няма как да се върне после, защото ако до 24 часа няма приемник умира.
Филтрите са абсолютно чисти - те са основно едри гъби и керамика. Водата си минава заедно с боклуците през тях, би трябвало само нитрифициращите бактерии да се въдят вътре + да премахва много грубите боклуци. С Пунктола на първия ден водата си беше тъмносиня, а на 2-рия ставаше по-бледа. Но ок, следващият път като лекувам ще махам филтрите, за да няма грешка и безмислено третиране.

Цитат на: stanislav89 - 19.05.2012 15:20
толкова пари си дал за препарати а няма ефект, по добре си земи нови риби и не се занимавай повече с тези, няма да изкарат дълго.
Ами целта ми не е да взимам нови риби. Тези си ми харесват и се опитвам да ги лекувам с помощта на колегите и описанията на лекарствата. Това че понякога бъркам е защото нямам опит, а и си има дори и малка доза късмет все пак.

Similar topics (5)

42195

Публикации: 4
Прегледи: 5859

11589

Публикации: 7
Прегледи: 6925

13501

Публикации: 11
Прегледи: 9994

5545

Започната от angel_88