• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

06.07.2025 09:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Телескоп

Започната от Rudka, 25.12.2012 12:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rudka

Обем на аквариума: 95 л.

Височина 45 см

Грунд
Дебелина на дъното от 3 до 5-6-7 см
Размер на камъчетата 1-2 мм

Осветление 50 вата

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч не знам - пишеше, че е за аквариум 100 до 150 л., изхвърлила съм другото
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: ...........

Филтрите работят непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума 25 ноември 2012

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
нова лампа, предишната беше около 20 вата

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни не

Вода
Сменям по 30 литра (процента) на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 24 - 25 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 24 - 25 градуса.

Храна
Видове храна за сомове и на люспи, отново не пазя оригиналните опаковки
Колко често храните рибките си един път дневно - вечер
За колко време рибките изяждат порциите си 2-3 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения около 20-30 процента
Колко % са бързо растящи 2 бързорастящи и едно небързо, има още две, ама те нещо не се развиват като хората, така че не ги броя
Колко плуващи няма

Риби:
Полово зрели(видове, брой):............
Млади риби(видове, брой):............
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 1 телескоп
не знам, колко са полово зрели и колко млади, затова изброявам тук - 2 скалара, 4 данио, 5 неонки, 1 серпа, 3 сома - бял, тигров и лепящ и една бета

проблемът ми е следния - в събота мъж ми купил черен телескоп. Като го пуснахме в аквариума бетата го опоска целия, сега го остави на мира, но по края на изядените перки са побелели, вече има бяло и по тялото, междувременно някой е изял част от опашката и на едното дани, обаче там няма побеляло, мисля че ще се оправя. Телескопът ми обаче яко ръфа едното ми растение - направо скоро ще го опасе. Въпросът ми е - има ли шанс за телескопа или да го местя в порцелановия аквариум? Прочетох че е златна рибка, а съм чувала, че тя иска много вода, пък и не вирее добре с рибите, които имаме. Преди да се появи телескопа всичко в аквариума си беше наред.

kuk93

Правилото е златни се гледат със златни. А на всяка златна и трябват 25-30литра. Комбинацията на риби е много лоша и златната рибка трябва да се премести.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=60

Nikki_99

Здравейте, от близо 8 месеца гледам няколко сомчета анциструси.От два дни забелязах, че на едното му се бели кожата на главата и раната се разраства всеки час.Някой имал ли е подобен проблем?Помогнете ако можете!!  *HELP*   

Допълнително информация:
Обем на аквариума: 40 л.

Височина: 35 см

Грунд
Дебелина на дъното: 5 мм
Размер на камъчетата: ситна, бяла мозайка

Осветление:...........

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): не
Аераторна помпа (с гъба): да
Вътршен филтър л/ч: да
Външен филтър л/ч: не 
Система за СО2: не

Филтрите работят - (изключвам ги за през ноща).

Дата на стартиране на аквариума: Април 2012

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
Не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:добавяне при смяна на водата на морска сол и синка

Вода
Сменям по 10 литра (процента) на всеки 10 дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 24 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 24 градуса.

Храна
Видове храна: Vipan, Vipagrant
Колко често храните рибките си:2 пъти на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: до минута

- снимка

Heartwork

1. 1 път на ден храни рибките си.
2. Махни веднага мозайката.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Nikki_99

Цитат на: Heartwork - 25.12.2012 23:21
1. 1 път на ден храни рибките си.
2. Махни веднага мозайката.

Какво общо има мозайката с беленето на кожата по главата на сома?

Nikki_99

А след като го махна от мозаиката знаеш ли какво да направя за да спре да се бели??

Heartwork

Мозайката ги трови !!! Лекувай със сера бактопур.

Nikki_99

Цитат на: Heartwork - 26.12.2012 00:06
Мозайката ги трови !!! Лекувай със сера бактопур.

Мерси за помощта!!!

Rudka

Да се отчета - даниото възстанови опашката за седмица, телескопа също е добре - бялото изчезна, перките му растат, скоро ще порастнат като първоначално, бетата го остави на мира - сега мисли, че е скалар и се прави, че е в едно стадо със скаларите, дори охажва женската... умря ми серпата, нямам идея защо, май от преяждане и единия охлюв - той пък съвсем си нямам идея защо... за сега всичко е наред, едната ми неонка е огромна... май и тя ще последва серпата

Caxapa

Цитат на: Rudka - 03.01.2013 16:16
Да се отчета - даниото възстанови опашката за седмица, телескопа също е добре - бялото изчезна, перките му растат, скоро ще порастнат като първоначално, бетата го остави на мира - сега мисли, че е скалар и се прави, че е в едно стадо със скаларите, дори охажва женската... умря ми серпата, нямам идея защо, май от преяждане и единия охлюв - той пък съвсем си нямам идея защо... за сега всичко е наред, едната ми неонка е огромна... май и тя ще последва серпата
Да отчета! Скоро с тази комбинация от риби ще береш много проблеми.  Събрали сте несъвместими видове риби а се съмнявам, че и аквариума е доста тесен за тези обитатели.

Rudka

Цитат на: Caxapa - 03.01.2013 17:49
Да отчета! Скоро с тази комбинация от риби ще береш много проблеми.  Събрали сте несъвместими видове риби а се съмнявам, че и аквариума е доста тесен за тези обитатели.
знам - обаче докато не умре риба, няма как да я махна - децата ги избират - ще се наложи да разчитам на естествения подбор  :-[

Caxapa

Знам, но дори и мистър Сенко не би могъл да помогне в такива случаи.   *dontknow* :duvar:

Heartwork

Stanislav.D

Не знам на каква възраст са децата,но мисля,че може да им се обясни,че не всички риби,които им харесват на тях,се харесват взаимно и по-добре малко сълзи в магазина,отколкото,когато някоя загине.
Symphysodon aequifasciatus
Pterophyllum scalare  MANACAPURU 
Monodactylus Sebae
Monodactylus Argentum
Apteronotus albifrons
Sturisoma panamense
Cyphotilapia frontosa Kigoma
Cyphotilapia gibberosa Mpimbwe
Cyphotilapia gibberosa Blue Zair Moba
Parachromis managuensis
Amphilophus

gabi59

Здравейте,понеже от скоро имам аквариум реших да ви попитам няколко въпроса..!!..Ето информация:
Аквариума е 30 литра,купен от зоо магазин,разполага с термометър 26 градуса,филтър,денонощно включен,изкуствени растения,фон,камъни..Имам родилка -пластмасова,храня ги веднъж,два пъти ,редувам храните,спрях да ги храня с чернодробна,защото прочетох ,че не е хубава..!!!..
Рибките в момента са :2 мъжки гупи,2 сиви даниота и 2 розови,4 неонки плюс 2 кафеникави неона,3 молинезий от който 1 мъжка и 2 женски..Преди имах женски гупи,който след раждането си се изкривяваха и умираха..Също така имах и 2 бети ,ужасиха ме с поведението си като разкъсваха опашките на гупите и ги убиваха,мисля че бетите бяха 2 мъжки,отделих ги в буркан и едната изяде другата и след това разбрах,че са месоядни..Та повече бети няма да взимам...И чистач имах и той умре..Та въпрсите ми:
1.Дали молинезийте ми скоро ще станат бременни..??
2.От каква месечна възраст гупите започват да раждат..??
3.Тези видове риби  могар ли да живеят заедно.??Чела съм,че даниото притеснява неонките с бързото си плуване..
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО,АКО ИМА НЕЩО КОЕТО НЕ Е КАКТО ТРЯБВА МОЛЯ ПИШЕТЕ...

Similar topics (5)

20626

Публикации: 5
Прегледи: 6300

35839

Публикации: 3
Прегледи: 5834

16724

Започната от Brilqntin

Публикации: 3
Прегледи: 3420

46721