• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.06.2024 11:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Търся съвет

Започната от nelmonia, 08.10.2015 11:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nelmonia

Обем на аквариума:40л
Дебелина на дъното: 1-2см
Размер на камъчетата:3-5 мм
Осветление:няма
Филтрация
Вътршен филтър л/ч:Хайлея 400л/ч
Филтрите работят непрекъснато
Дата на стартиране на аквариума:10.01.2015 г
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
невъзможност за смяна на вода
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: акватан
Вода:
Смяна на около 40% от водата
При смяната: Водата е престояла.Температурата на водата в аквариума е 21 градуса.
Храна:
Видове храна: Tetra за златни рибки
Колко често храните рибките си: веднъж дневно, 6 дни в седмицата     
За колко време рибките изяждат порциите си: 5 мин
Растения: само изкуствени
Риби:2 златни и 2 сома, купени преди 10 месеца

Проблемът при мен е следният: Наложи ми се да отсъствам от вкъщи за 2 седмици и съседът се грижеше за храната на рибките. Съответно нямаше как да сменям водата и се получиха близо 3 седмици без смяна. Това е подсъдно направо, знам, но нямаше как :(. Вероятно в резултат на това едната риба стана почти албинос, цветовете и доста избледняха, другата се "залежа" на дъното за 2-3 дни и вчера умря  :'( Забелязах, че и липсват няколко люспи, както и че има странни черни петънца около главата и опашката. Отделно и сомът я нападаше. Смених водата (40% както винаги), добавих акватан. Не мислех, че е толкова сериозно и когато най-после исках да пиша във форума, вече беше късно. Осъзнавам си грешката с водата, явно е имало и прехранване (по-мръсен филтър не съм заварвала). Знам как да процедирам с водата и да спра храната за 2-3 дни поне, за да се нормализират нещата. Притеснява ме обаче, че като умря рибката, имаше червено петно на корема като дупка или кръвоизлив?! Дали не е някаква инфекция, бактерия ли, що ли? Да правя ли тестове на водата и ако да, какви според вас? Да слагам ли лекарства, четох за бактопур и други? Много изчетох и за болестите, но не намирам прилика  с някоя от тях. Единственото, на което ми наподоби донякъде е еритродерматит, но около червеното петно нямаше бели краища. Просто ме тревожи, ако е болест, да не я прихване и другата златушка, която и без това е избеляла и не изглежда никак добре, макар да е жизнена. Моля ви за съвет и се извинявам предварително за дългото обяснение.

_Kirilov

По принцип ти е доста малко аквариумчето за тези риби.
Да знаеш за напред,че не е нужно всеки ден да се хранят когато те няма. За тези 3 седмици и 5 хранения им е стигало без никакви проблеми. Ако не се прехранва не е проблем да не се сменя вода по-рядко!

nelmonia

Благодаря,_Kirilov! Надявах се да получа още малко мнения, преди да пиша...Знам, че ми е малък аквариума. Не мога да го сменя с друг за момента, затова пък сменям повече вода всяка седмица, защото златките са прасенца - навсякъде го пише :). Четох и че младите рибоци могат да се хранят по два пъти на ден. Това не го направих, но реших, че по веднъж на ден няма да е много, а и почивка веднъж седмично. След смъртта на едната ми рибка спрях храната на другата за 3 дни, сменях всеки ден по 10-20 % от водата, както четох. Но тя също вече не изглежда добре. Доста по-неактивна е отпреди, стои много на дъното. Няма никакви  странни видими външни белези, освен това, че е по-бледа. От четене на болести по рибите и други неща, съм ето така  :duvar: И нищо не намирам! Не ми се ще да последва съдбата на другата. Някакви по-конкретни предложения за действие?

raiko

Избледняването на цвета е възможно  да се дължи на ослузяване причинено от кисела вода или вследствие на влошените условия рибката да боледува от хилодонела. В първия вариант водата може да се неутрализира с малко сода (на върха на чаена лъжичка). Във втория вариант във водата може да се добави сол за 3-4 дни (0.3% соленост ... или за твоите 40 литра - 120 грама сол)...  Това са само предположения.

nelmonia

raiko,  *thanks ! Макар и предположения, те ме водят нанякъде. Ще направя тестове, за да открия възможната причина. Мислех за амонячно натравяне, но там симптомите са по-скоро затруднено дишане на повърхността, а това не съм го забелязала. Затова се чудех дали да правя тест, но сега мисля да проверя нещата. А също четох, че солта е вредна за сомчетата, това важи ли и за содата? Все пак първо ще тествам и после ще предприемам мерки. Ще се допитам и до форума. Между другото - рибчо изглежда днес една идея по-жизнен :-)

raiko

Содата е безвредна. Не си уточнила вида на сомчетата. Ако са възрастни анциструси няма да има проблем при тази процедура със солта. Ако са много малки има минимален риск за тях. Не трябва да се изсипва солта директно на дъното на аквариума, защото докато трае процеса на разтваряне в придънните слоеве вода (при сомчетата) се получава участък с прекалено висока концентрация на сол. Желателно е солта предварително да се разтвори в отделен съд и след това да се добави.

nelmonia

И двете сомчета са купени почти по същото време, по което и златушките, т.е преди 9-10 месеца. Единият е анциструс, който за сега си стои доста дребен, другият е лаком калихт, който беше по-малък от рибките, но вече е яко прасе и е по-голям доста. Интересното е, че анциструса влачи едни длъгнести изпражнения като спагети и от това, което успях да изчета е, че тези изпражнения се дължат на прехранване. При калихта обаче не е имало такова нещо, макар да се тъпче като полудял :) Иначе ще го имам предвид това със солта, много благодаря  *thanks

Similar topics (5)

12147

Публикации: 20
Прегледи: 9565

5729

Публикации: 4
Прегледи: 3836

8311

Публикации: 8
Прегледи: 5093

34698

Започната от GVcH_vt


Публикации: 5
Прегледи: 2745

16243

Публикации: 2
Прегледи: 2939