• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибите плуват на криво, 2 вече умряха, помощ

Започната от Ostiak, 21.07.2008 22:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ostiak

Здравейте,

От малко повече от месец имам нов аквариум, в който от няколко дни се появи проблем с голяма част от рибките в него, които плуват накриво, особено в сутрешните часове. Днес 2 от неонките ми ги намерих умрели. Моля помогнете и дайте съвети каква може да е причината и как да реша проблема. Използвам бланката, която е пусната тук

Обем на аквариума: 260л.
Височина: 55см.
Грунд: Дебелина на дъното: 5-10см , Размер на камъчетата:5-6мм
Осветление: Grolux 2*38W Aquastar 2*38W – лампите се включват в 14:00 и изключват в 00:30
Филтрация:
Външен филтър л/ч: Eheim Professionel 2228 700l/h
Система за СО2: Sera, включвам я сутрин към 9:00, в почивните дни по обяд и я изключвам вечер към 00:00
Аератор: тръгва в 23:30 и се изключва в 10:00 сутрин
Филтрите работят: непрекъснато
Дата на стартиране на аквариума: началото на Юни
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: няма
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: никакви

Вода
Сменям по 50-60 литра или 20-30% на всеки 2 дни.
При смяната: Водата е от чешмата направо, но добавям Sera aquatan. Водата е с температура 19-20 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 28-30 градуса. След смяната пада на 25 градуса. Нарочно сменям по-голямо количество, за да охлаждам рибите, че иначе се опасявам да не прегреят. Очевидно проблема може да възниква оттук, но работата е, че откакто си инсталирах аквариума повтарям тази процедура и едва сега възникна проблема с криво плуващите и умиращи риби

Храна
Видове храна: JBL Grano Color, Tetra Min
Колко често храните рибките си: 1 път на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 3-4 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 50%
Колко % от дъното са бързо растящи:10%
Колко плуващи: 0

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 20 Кардиналови Тетри, 5 неонови тетри (от тях 2 умряха), 3 Анциструса, 4 Гупи, 5 Hyphessobrycon sweglesi, 5 Hemigrammus rhodostomus, 2 Corydoras trilineatus, 2 Gyrinocheilus aymonieri, 1 бета, 2 Apistogramma cacatuoides
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): от събота 1 бета, 2 Corydoras trilineatus, 3 Beaufortia leveretti (от тях 2 умряха час след като ги пуснах в аквариума)

Оттук може да идва другия проблем, но тетрите си плуваха накриво преди да пусна новите риби в аквариума.

В неделя на обяд направих тестове на водата. Ето резултатите:

GH: 3
KH: 3
PH: 7.5
NO2<0.3mg/l

В неделя вечер след като CO2 работи цял ден резултатите бяха:

GH: 3
KH: 2
PH: 7

От тази сутрин резултатите са:

PH: 7.5

От тази вечер резултатите са:
NH3 и NH4 = 0 (реших и това да тествам за всеки случай)

След това смених 30% от водата и измерих PH, което беше 7.

Имам и CO2 тестър на Sera, Който през цялото време показва нормални количества, дори едната сутрин след работа на аератора, показваше, че е в по-малки количества от необходимото.


Както вече казах рибите, които умряха досега са 2 неонови тетри след един месец без проблеми и 2 Beaufortia leveretti още при пускането им в аквариума. Рибите, които се държат най-странно и плуват накриво са всичките тетри и едната женска гупа, засега на бетата на сомчетата и на двете апистограми  изглежда, че им няма нищо. По тетрите и гупите няма видими признаци за болести, не се виждат паразити или бледи цветове, когато им пускам храна скачат нагоре да се хранят като не виждали. Повече плуват накриво когато е тъмно. След като лампата светне или когато ги храня изглежда се чустват по-добре. Рибите не се събират на повърхността на водата и видимо изглеждат спокойни.
Растенията в аквариума се развиват повече от добре с иключение на алгите които се появиха по анубиаса, но това е друга тема на разговор.
Моля помогнете какво да правя, за да запазя осталите риби в аквариума и да стабилизирам положението.

: 21.07.2008г 20:08ч
Малко update: току що и едната апистограма започна да сдава багажа - плува много отпусната и се влачи по дъното. Забелязах малко червено петно от едната страна на тялото. Когато се опитах да я хвана с кепчето обаче веднага се стрелна и се скри по един корен.

Живко

Здравей и добре дошъл във форума!

На пръв поглед всичко в аквариума е наред. Погрижил си се  да направиш нещата както трябва.
Притеснява ме само NO2<0.3mg/l. Тази стойност говори за не добре работещ азотен цикъл. Има вероятност растенията да затормозяват пълното завъртане на азотният цикъл. Сравнително скоро коментирахме този въпрос. До известна степен растенията се явяват конкуренция на нитрифициращите бактерии. В условията на постоянно увеличаване на животинската популация в аквариума се появява и повишаване на нивата на азотни съединения, с които бактериите не могат да се справят. Положението би трябвало да е временно, но това не пречи да имаш пикове на отрови, та дори и за няколко часа. Пораженията по рибите може да са фатални. Загубите в такава ситуация се разтеглят във времето. Някои риби издържат по-дълго с повреден организъм.
Пускай нови риби в аквариума само сутрин, преди да са се е повишило нивото на СО2 в аквариум и преди да е паднало рН. Разлика от над 0.5 единици е смъртоносна за някои риби.
Трябва да се има в предвид, че и рибите които купуваме доста често са натровени или повредени по друг начин. Остава им само да умрат в нашият аквариум.
Като цяло мисля, че аквариума се развива в правилна посока. Трябват му още месец два да се стабилизира. През това време се опитай да храниш по-малко и да не добавяш нови риби.
Никой не се е родил научен.

}|{opukc

Бих добавил - пусни аерацията да работи постоянно, намали температурата с 2С. Ако неоните са обикновени тази температура от 30С не им понася много добре, явни признаци са потъмнели и посивели гърбове/губят синия цвят/.
Продължавай със смените на вода.

Ostiak

Благодаря. Надали това беше най-подходящата тема за старт, ама има проблем и няма как да не питам.
След вашите коментари съм по-спокоен, защото недоумявах какво може да съм пропуснал. Нещо, което определено ще направя след този случай е да си направя и един карантинен аквариум.
Към Живко: Аз си мислех, че NO2<0.3mg/l е добър знак, защото това показва, че няма вреден нитрит в аквариума.
Иначе абсолютно съм намалил храненето, знам много добре, че това е едно от вредните неща за аквариума и неговите обитатели.
Към }|{opukc: Ако пусна аерацията постоянно няма ли да се обезмисли подаването на CO2? През деня когато подавам CO2 растенията буквално кипят - издигат се мехурчета в целия аквариум. Не е ли достатъчно само вечер да я пускам?

}|{opukc

Вероятно ще загубиш една част от резтворения във водата СО2, но не целия. Допълнителната аерация пък ще помогне за по-добро разтваряне на кислород от повърхността.

zambo

При 30 градуса количеството на кислорода намалява драстично . Аз  не спирам аераторчето .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

iek

Hemigrammus rhodostomus е много добър показател за условията в аквариума, явно неоните не са били читави ( по принцип за мен са едни от най-коравите тетри).
СО2 е достатъчно да се пуска 1ч. преди осветлението и да се спира 1ч. преди изгасването му. Голяма е разликата в температурата - от 30 на 25гр. при смяната на водата. 
Аератор- това нещо бих го махнал. Съветвам те да забавиш пускането на нови риби засега.

Ostiak

Цитат на: iek - 22.07.2008 10:52
Съветвам те да забавиш пускането на нови риби засега.
Мда, точно така и ще направя. Иначе водата изглежда перфектно бистра. Като се стабилизира положението в аквариума ще пусна и снимки.

Живко

Цитат на: Ostiak - 22.07.2008 10:02

Към Живко: Аз си мислех, че NO2<0.3mg/l е добър знак, защото това показва, че няма вреден нитрит в аквариума.


Аз различно го прочитам.
Показва, че не всичко се преработва бързо от бактериите.
Споделям мое виждане. Състоянието на рибите го доказва по някакъв начин.
Значи създал си една система. Живите организми отделят ... растенията изяждат част от него, другото отива за бактериите. Когато претовариш системата (нови риби или малко повече храна) се оказва, че бактериите са твърде малко и не могат изядат всичко. Същото се получава и ако забият растенията в следствие на липса, да кажем на магнезии.
Нормално е да имаш в аквариума повече нитрати, щом теста ти засича нитрити, но нямаш. Това потвърждава тезата за малкото бактерии.
Вариантите са два. Много слабо работещ цикъл или твърде интензивни растения за нов аквариум.
Дискус като правиха новият магазин в Плевен се забавиха около 2 месеца с пускането на рибите точно заради бавно затварящ се азотен цикъл.
Истината е, че на един аквариум му трябват 2-3 месеца да се стабилизира. Като в началото не се напъва с СО2 и торове.
Никой не се е родил научен.

Ostiak

Вчера и днес паднаха още 2 жертви - другата апистограма и един червен фантом. Явно съм пуснал малко рано CO2 системата. Дано всичко да е временно.

kapacitet

Предположенията на Живко ми изглеждат много- реални и вярни. В главата ми изниква обаче един въпрос.
Възможно ли е наличието на малко бактерии да се дължи на прекалено честите и в големи количества смени на водата? 20- 30 процента на всеки два дена означава за една седмица почти 100 процента подмяна на водата. И ако тези смени на вода са започнати от втория, третия ден след старта ?

Живко

Никой не се е родил научен.

Boby_

kapacitet, едва ли се дължат на това. Много хора сменят 50% два пъти седмично.

malomir

В моите аквариуми за подрастващи риби се получава пълна смяна на водата на всеки 2 дена.Смуча с маркуч боклуците след всяко хранене и допълвам.

kratun

Ако позволите, едно уточнение? 3 пъти по 33,33% или 2 пъти по 50% смяна на водата не означават 100% подмяната й. Наличието на стара вода в аквариума след частична смяна е предпоставка за възстановяване на баланса в него и не е равнозначно на еднократна смяна от 100%.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

Similar topics (5)

24306

Публикации: 2
Прегледи: 2894

7313

Публикации: 10
Прегледи: 16487

1280

Публикации: 47
Прегледи: 19681

42855

Започната от killar800


Публикации: 10
Прегледи: 4707

6319

Публикации: 14
Прегледи: 5759