• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем със златна рибка - червено петно с бяло по средата

Започната от ochko, 02.11.2021 12:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ochko

Здравейте,

От 1 седмица се боря със моята златна рибка. Първоначално се появи едно червено петно с бяло по средата от едната страна на опашката. Започнах да третирам с FMC на Dajana 11 капки за 57 литров аквариум. На следващия ден , зачервяването беше изчезнало , но бялото петно остана. След един ден въпросното зачеряване се появи отново, само че от другата страна на опашката, като започна да нараства много. Измих целия аквариум с вряла вода , като си оставих около 20-25 литра от старата вода заради бактериите и т.н. Измих филтъра, както и помпата. След смяната на водата както винаги правя добавих нужното количество Fluval Water Conditioner, Bacti Active и Vitamin на Dajana. Продължих да слагам през ден и FMC при спряна филтрация , изгасена лампа и без да храня рибката 3 дена.

В магазините , които ходих ми казаха , че това е червей и трябва се махне с пинсета. Изгледах доста клипчета в интернет как се маха подобно нещо (anchor worm(. Опитах вчера с пинсети да махна въпросното бяло нещо, но на мене това не ми прилича изобщо на червей. Премахнах голяма част от бялото и дезинфекцирах с малко калиев перманганат, но днес отново е как да кажа - набрало това бялото. Също така започна да се появява и под едната и предна перка.

Прилагам снимки , ако може за малко помощ или съвет какво мога да направя за да помогна на този красавец.

Аквариума е Fluval 57 литра с цялото му оборудване , което си идва с аквариума. Принципно сменям от 20-30% от водата всяка седмица. Преди да се появи това "нещо" нямах възможност да я сменя точно на 7-мия ден, а я смених на 13-тия.

Рибката се храни без проблем и си плува из аквариума , не седи на едно място.   

mushroom

Здрасти колега, за съжаление аз не мога да ти помогна. Не съм се сблсквал с подобно нещо при златните. Дано някой по-опитен да се включи със съвет.
Като каза червей, ти опита ли се с пинцета да го извърпаш това бялото, което настърча?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ochko

Здравей колега,

Благодаря за отговора!

Да пробвах, но както казах изобщо не прилича на червей или по точно на (anchor worm), ако искаш виж някое клипче в youtube как изглежда. Може и да греша, за първи път се сблъсквам с нещо подобно. Като я хванах рибката и се опитах го издърпам това бялото нещо то се къса на парцали ... не можеш да го хванеш хубаво и да го издърпаш, както ми обясниха в магазина и както гледах по клиповете. Пробвах ниско долу до самата перка и да дръпна рязко , но това се къса и седи едно ...лигаво ....

Рибката я гледам от февруари месец и досега не съм имал никакви проблеми с болести и т.н.

mushroom

Така като казваш направо си мисля, че е някакво акне. Да не влиза в пубертета ( - :
Не може ли направо с пръсти набързо да го махнеш и да дезинфекцираш с калиев перганманат целево раничката, примерно?
Само разсъждавам на глас ( - :
P.S. Гледах за този anchor worm и не мисля че е това.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ochko

Привет,

Както казах пробвах и махнах голяма част от това бяло слузесто нещо с пинцета и дезинфекцирах с калиев перманганат. На снимките се вижда , че това нещо си израсна отново. От вчера намалих аерацията на минимум и намалих и лампата на минимум. Днеска му е ден да сменям водата. Ще дерзая до последно :) , ако някой друг не даде съвет или не се е сблъсквал с подобно нещо. Аз все си мисля , че може да съм я натровил след онова забавяне на смяната на водата, че беше доста мръсно.Защото точно след това се появи. Просто нямах физическата възможност, за съжаление.

За пубертета незнам :-D голямо акне ще да е  :-D


ochko

Здравейте, отново и се извинявам за СПАМ-а.

От тази сутрин забелязвам и много ситни бели точици по цялата задна перка. Както и раничката под предната перка е нараснала значително. Търсих , четох ... и май стигам до извода , че може да е ихтиофтирус. Купил съм Нистатин 500 000 IU и се чудя дали да не започна лечение веднага ? Обмислям , тъй като днеска трябваше да и сменям част от водата дали да не го направя утре, понеже след 1-вата доза Нистатин , се сменя 20 % от водата и се слага нова доза ? Или да и я сменя днеска и утре пак ?

Моля, за съвет :) и Благодаря предварително.

ochko

Здравейте отново,

Реших да действам , както се казва - Смело сърце :), защото така както е тръгнало това нещо с тази скорост май май ще си замине рибката. Поне да съм се опитал да направя нещо (да се надяваме смислено).

Сифонирах и смених около 10-15% от водата, сложих както след всяка смяна на водата - 40мл. Fluval Water Conditioner, около 8мл. Vitamin на Dajana и 5 мл. BactoActive на TropicalAquaCare.

Увеличих аераторната помпа на макс и сложих 2 таблетки Нистатин 500 000 IU (начупени на 4 парчета), както е казано в темите които четох тук - 1 таблетка на 25 литра, моя е 57 литра.
Тъй като нямам нагревател , температурата в момента е около 25-26 градуса. Ако трябва ще взема и нагревател , но не знам Златните дали издържат много на 30 градуса ......

За утре плана ми е , ако всичко е наред с рибката - смяна отново на 15-20% от водата и слагане на нови 2 таблетки от Нистатина и т.н.

Ще пиша какъвто и да е изхода от това мое начинание.


mushroom

Ами те не харесват висока температура, дори тази е малко висока. Не знам през лятото каква е температурата в аквариума.
Аз съм лекувал гниене на перките и тогава вдихнах температурата на 28 градуса, някъде 3-4 дена беше такава. Рибката успях да я излекувам, но ихтиото е по-сложно (нямам личен опит, само съм чувал и чел).
Според мен няма проблем да я вдигнеш, златните са кучета, а и от постовете ти разбирам, че е все още жизнена, което е добре.
P.S. ааа да много правилно, аерация на макс.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ochko

Здравейте,
Да не дърпам , Дявола за опашката, има видима разлика откакто сложих Нистатина. Това голямото червено петно с бялото нещо се е смалило осезаемо. Продължавам с лечението и ще поствам снимки от всеки един ден тук. Стига да не ме баннат :-D :-D

NO CARRIER

Няма защо да те банва някой, ама като не разбирам от болести, не смея и да се обадя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ochko

Здравейте, отново  *privet*

Благодаря, NO CARRIER :)

Така , вчера смених около 40% от водата , сложих и малко морска сол (2 чаени лъжици) по препоръка от колегата в Зоомагазина и 2 таблетки Нистатин. Сега следват 3-4 дена без да сменям водата изобщо и да добавям още Нистатин.

Рибата смея да твърдя е още по спокойна от преди и белите петна и по опашката започват да ....завяхват/избледняват , както и самите големи ранички. Прилагам снимки от днеска. Малките петънца по самата опашка не се виждат много много, но си личи по големите каква е разликата.

Утре , ако има подобрение ще пусна снимка, ако не ще изчакам направо на 6-тия ден, когато ще сменям водата отново и т.н.

Поздрави и наздраве с някоя студена Бира.
 

mushroom

Браво... дано всичко да завърши с хепи енд. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ochko

Здравейте,

Нещо много нередно се случва в този аквариум *NO* . Какво се обърка незнам :( .
От днеска цялата рибка е в рани , това с бялото се появи и от другата страна на перката. Перките отдолу също са възпалени. Имам чувството , че ще се разложи направо. Малките бели петна също все още ги има по задната перка. Когато имаше подобрение , сменях  20-30% от водата всеки ден и добавях Нистатина. След като спрях да я сменям всеки ден се почнаха тия неща. Днеска смених отново водата да видя дали ще има каквото и да било подобрение утре.

Иначе е жизнена, храни се ( давам от 3 до 5 гранули на ден). Днеска реших да сменя и храната от гранули на люспи.

Общо взето стрелям в тъмното...., което е още по лошия вариант.

Утре ще ходя да взимам някакъв малък аквариум да я изкарам там , а този ще изварявам всичко вътре и т.н. и ще го стартирам отново. Даже сигурно , ще я занеса и в зоомагазина да я видят на живо , че така със снимки ...ходи разбери.

Ето и снимки, дано се вижда хубаво , че голямо щракане падна ...

Поздрави и хубава вечер

mushroom

Стискам палци колега... решението за изкарването и лечение в друга аква е със сигурност правилно.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

Ако не ти трябва за друго, сложи я в една туба от минерална вода, за да не купуваш излишно аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ochko

Здравейте колеги ,

Извинявам се , че не съм писал скоро по темата , но нямах време , както и почти никакво развитие с рибката. Занесох проба от водата и всичко и беше наред. Реших да не пренасям рибата наляво надясно , че и без това сигурно е стресирана от тези антибиотици и т.н. След разговор с момчето от магазина , реших да спра Нистатина и да продължа със Seachem Metroplex , тъй като явно Нистатина не действаше както се очакваше. От понеделник сме на другото, разликата е ...като че ли мъъъъничко зарастват въпросните ранички. Днеска ще и направя една солна баня да видя как ще се отрази.

Иначе , рибката изглежда като да се чувства добре ... плува си , храни се , не седи по ъглите. Общо взето както трябва да си бъде.

Надявам се , скоро да има някакво огромно видимо подобрение , че вече незнам какво да правя.

Ами... това е от мен засега.

Хубав ден

ochko

Добър вечер , Колеги

Ще синтезирам какво съм правил от Понеделник досега и какъв е ефекта.

Понеделник 1-ва доза Seachem Metroplex (3 мерителни лъжички ударно на 57 литра аквариум), иначе са 2.

Както казах в последния си пост , почти никакво подобрение до Четвъртък. Раничките си седят и не зарастват. Хранене както обикновенно.

Четвъртък първа солна баня на 3,7 литра (1 галон) вода с 1 и половина чаена лъжичка морска сол във вода от аквариума и преди това разтворена сол. Рибката седя 20 минути. Като постоянно я следях, заради солта. Добавяне на 2-рата доза от Metroplexa (2 мерителни лъжички).

Петък сутринта , коренна разлика в раничките на долните перки, вече са почти зараснали и избледнели. Раничката на задната перка също се забелязва подобрение, както и на тази на тялото.

Днес  следобед направена 2-ра солна баня като предишния ден. 

Чакам резултатите утре.

Снимки ще сложа накрая , ако има положителен ефект всичко това.

Хубава вечер.

ochko

Здравейте колеги,

Смятам , че солните бани оправиха положението :) Ще продължа с тях докато не изчезне абсолютно всичко изцяло. Снимката с раничките е от 08.11 , като до 10.11 нямаше абсолютно никаква разлика, даже ставаха по големи и лекувах само с Метроплекса.
От четвъртък до вчера съм правил солни бани. Долните ранички изчезнаха напълно  *YAHOO*  *DANCE* , а тези на перката и на тялото са завяхнали почти изцяло, както се вижда (ако се вижда добре) от другите снимки които са от вчера.

Поздрави и хубав ден.

П.С. Ще пиша накрая , отново със снимки, когато вече всичко е изчезнало.


mushroom

Няма да те хваля много... дано да си набарал правилното лечение.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ochko

Цитат на: mushroom - 16.11.2021 09:45Няма да те хваля много... дано да си набарал правилното лечение.
Успех!

:) Да недей , че последния път като ме похвали и нещата станаха още по зле  :-D  :-D

ochko

Ето и снимки току що направени, как вървят нещата от последния ми пост, само със солни бани всеки ден по 20-25 минути.

Виждат се едни много ситни бели петънца останали по перката и от раничката на тялото.

Това е засега. Надявам се скоро всичко да изчезне, че близо 1 месец борба :)  :-D  :-D  :-D

Поздрави и хубав ден.

@Mushroom - Благодаря за моралната подкрепа :)  *THUMBS UP*  *THUMBS UP*


mushroom

Всеки път вадиш ли го шишкото от аквата за баня?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ochko

Цитат на: mushroom - 18.11.2021 23:34Всеки път вадиш ли го шишкото от аквата за баня?

Опа *privet*

Да, вадя го Ханс (така сме го кръстили  :-D  :-D , не че знаем дали е мъжки или женска) всеки път. Като преди това съм сипал в една кофа 3,7 литра (1 галон) вода от аквариума и предварително съм разтоврил 1-2 чаени лъжички морска сол. Там седи 20-25 минути, като постоянно го наблюдавам да не му стане нещо от солта. Някои даже слагат много повече сол и те изпадат в нещо като ШОК , ама не ми се рискува да не я/го предобря. Други пък полагат директно сол на раничките по 2 пъти дневно , ама и това нещо не ми допадна ... така да кажа  *NO*  :-D
 

ochko

Здравейте, Колеги !

Днес направих поредната и надявам се последна солна баня на рибока. Резултатите са видими от снимките.
Останаха едни 3 мноооого мънички бели точици на задната парка, които ще следя.

Това е от мене засега и се надявам да се засечем в някой друг раздел на форума, само не и в този :)

Модератора или Админа , ако прецени може да заключи темата.

Поздрави

NO CARRIER

Поздравления за усилията и добрия резултат! Нека си седи темата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ochko

Цитат на: NO CARRIER - 24.11.2021 08:52Поздравления за усилията и добрия резултат! Нека си седи темата.

Благодаря !  *THUMBS UP*  *privet*

Similar topics (5)

48485

Публикации: 2
Прегледи: 2302

25567

Публикации: 5
Прегледи: 3652

6995

Публикации: 13
Прегледи: 44136

40369

Публикации: 10
Прегледи: 4448

57797

Публикации: 0
Прегледи: 1278