• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 21:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с гупи

Започната от zorko, 03.12.2013 14:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zorko

Здравейте!  :-)
Аквариума ми е 32 литра, чисто вода има към 25л.
Имах само 2 голями гупи и 2 голями плати , и другите рибки са поколенията на двете гупи.
Преди 2,3 месеца имах 2 плати, мъжката умре.
След това след няколко седмици, и една малка гупа умре, беше 2 см.
И после пак след няколко седмици ми умре голямата мъжка гупа.
Аз си купих мъжка плата , и вчера си купих мъжка голяма гупа.
Но наблюдавам, че женската ми голяма гупа се държи по същия начин по който другите рибки се държаха преди да умрат.
Странното е, че всичките рибки дето изброих до сега, че са умрели, са умрели през различни седмици и месеци, но по един и същи начин. Имам предвид, че по един и същи начин се държат преди да умрат. Имат едни и същи симптомии.
Всичките рибки до сега, които умреха , преди да умрат се държеха по странен начин:
- Опашката им се избледнява, става по прозрачна и се губят ярките цветове.
- Корема им се вдлъбва всякаш не са яли от седмици, не че знам какво е да не са яли от седмици, защото всеки ден ги храня.
- Изгърбват се, корема им се вдлъбва а гръбнака се изкривява.
(Сега намерих снимка от google, която показва горе долу какво искам да кажа)
http://s21.postimg.cc/rduk3hn6v/kriva_cr.jpg (Не е реклама)
Ето така изглеждат, но по-малко изкривени. И пак така плуват , както тази е застанала.
- Не плуват нормално, а плуват чрез поклащане на цялото тяло. Плуват почти изправени както тази гупа от снимката, която поставих по-горе.
- Зениците им стават много голями, черни.
Имате ли идея от какво може да се дължи това ? Това болест ли е ? Какво е ?

Така искам да питам още няколко неща
Значи на гупите в аквариума сега гледам, че около хрилете им е синьо, а на платите лилаво, червеникаво. Това с лилаво, червеникаво знам, че е недостиг на кислород, но при гупите това синкавото ? Като цяло защо са им така оцветени и дали е някакво натравяне или недостиг на кислород? Имам филтър 350л. на час, а аквариума е 25 литра чиста вода. Много е знам. Флейтата съм я направил да мести повърхността, така вкарва ли им достатъчно кислород?
Също така искам да попитам за храната. Преди по-малко от 1 година, когато започнах с акваристиката си купих храна , обикновена, тая от 20,30 ст. в малките пакетчета дето е , няколко пакетчета различна си бях взел. Сега имам още от нея доста, и всеки ден давам от различно пакетче, за да е разнообразна храната. Искам да попитам тези храни имат ли срок на годност? Дали е изтекъл и те да ми натравят рибките? Също така ако всичките пакетчета ги изсипа на едно място и ги разбъркам , ще стане нова храна, от всичките видове дето имам. С нея ако храня всеки ден по-добре ли е ще е отколкото така всеки ден различна. Също така съм си купил Tetra Pro храна. Която е на гранули, троша я на ситно и им я давам. Но тия месеци скоро не съм им давал от нея. Като цяло от коя храна е по-добре да давам? И тая tetra pro съдържа май всички неща , от нея мога ли да давам всеки ден ?
Да попитам и за гупата ми дето сега се държи по същия начин както предишните, които умряха. Какво да я правя? Има ли как да я спася ? Или да я изхвърлям да се не мъчи ?
В аквариума имам 10 гупи от 2 см,1 гупа от 1 см, 1 гупа 3 см, 1 гупа 4 см (тая болната дето писах за нея по-нагоре) 2 плати по 3 см, 2 малки плати по 1 см (Бебетата на големите плати)
Това е което искам да ви попитам за сега, благодаря  :-)

sVGNsali

Да споделя моето скромно виждане:
МНОГО риби, МАЛКО вода/литраж. Или се оборудвай с по-голям съд, или намали броя на риби, чрез благотворителст ;)

Не си казал нищо за:
- оборудване - нагреватели, филтри, помпи;
- температура на водата;
- растения - изкуствени или истински;
- някакви параметри на водата - тестове ако си правил;
- колко често и как сменяш водата. С каква вода?
- грунд и камъни имаш ли, какви?

За храната - според мен давай, различна, редувай ги - един ден едно, друг ден друго. Едва ли проблема е в срока на годност, но ако те съмнява и имаш възможност, махай всичките и си купи нови, пакетирани от добри фирми-производители (без имена,за да няма реклама)
Аз моите риби в началото ги загубих по подобен начин, но моето беше от нестартирал азотен цикъл. А ти викаш, вече година от както си почнал..  *dontknow*
Не се отчайвай, давай повечко информация и ще ти се помогне. Дано да не се затрият повече рибки..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

zorko

Да, наясно съм, че съм с прекалено много рибки. Преди даже бяха повече, аз раздавах доста, даже имаше момент, в който имаше много риби , и трябваше да сложа част от тях в 18л туба за вода и си живееха там няколко месеца.
Тая гупата почти е умряла вече, изхвърлям я...
Значи ето го аквариума http://aquariumbg.com/forum/snimki-na-akvariumite-na-chlenovete-na-kluba/akvariumite-na-zorko/msg450617/#msg450617
Но сега го преместих на друг шкаф, продавах растения, и като го преместих го пренаредих и съм добавил 2,3 камъка.
Оборудване: 25w китайски нагревател с термореле
Филтър китайски , 350л. на час.
Имам и аераторна помпа, която преди ползвах преди да си купя филтъра.
Температурата на водата съм я направил да е винаги 24 градуса.
Имам истински растения, в темата с аквариума ми на една от снимките се вижда, че вътре съм сложил 2 изкуствени растения, но стояха за малко и ги махнах.
Параметри на водата не знам никакви, не съм правил тестове.
Всяка седмица сменям 30 % от водата с престояла вода от чешмата, оставям я да престой по 1 седмица.
Грунда е:
отдолу 2-5 мм фракция, после глина малки парченца и отгоре 1-2 мм
Обаче понеже много често вадих и садих растенията няколко пъти , и глината размътваше аквариума и сега е по-малко останала и едрия грунд, като вадя растенията , те го вадят отгоре и сега има и едър грунд отгоре.
Благодаря за бързия отговор :)

sVGNsali

Ами на мен ми изглежда наред, някой друг също да се изкаже.
Може би от многото пипане е станала работата. Стрес при рибите.
Предполагам имаш керамични рингове и гъба във филтъра?
Аз сменям 20%, но и 30% стават.
Многослоен грунд си иска доста познания според мен, иначе става разместване и накрая каша. Сифонирането също би било проблем според мен.
За мен си пренаселен колега, това е.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

mollies

Здрасти колега,
До преди година някъде имах проблем, подобен на твоя. Така и не разбрах защо... имаше винаги по една болна рибка, която постепенно заслабваше и й хлътваше коремът, започваше да плува по описания от теб начин и умираше, но без да се изгърбва като тази от снимката - начинът на плуване обаче беше същият - изкривяване на гръбнака имаше леко, без "бабуна". Та така, само по една рибка в даден момент - поболедува да кажем месец, отиде си, след 2-3 седмици симптоми развие друга, изкара и тя месец и т.н. Никога две едновременно. На времето бях решил, че това вероятно са паразити. Засегнати бяха само живородки и един вишнев барбус. Това нещо продължи поне 2-3 години с промени в темпото. От половин-една година в този аквариум не гледам живородки, а коридораси и неони, и проблемът изчезна  :-) Други промени не е имало. Системата работи от 10-12 или повече години без рестарт, с бързорастящи растения.

Интересно ми е дали ако отново сложа живородки проблемът ще се появи? Ще следя темата с интерес - може да се разбере какъв е причинителят :)

zorko

Колеги, много ви благодаря за бързите отговори  :-)
Аз нямах предвид, че се изгърбват така като на оная снимка. Ако съм оставил грешно впечатление. Значи тя самата рибка не се изгърбва като тази гупа на снимката. А както mollies е казал леко се изкривява гръбнака. Абсолютно същото е и при мен както mollies каза , че е ставало с неговите. И при мен за сега по една ми умира, никога по две. Значи и при други колеги е имало същия проблем. В момента гупата още не съм я изхвърил , тя лежи на грунда и не мърда. И като тропна по прозореца да видя дали е жива помръдва лекичко, но едвам едвам. И мисля да я изхвърлям. Как ще е най-безполезнено за нея ? Да не се мъчи като я изхвърля ? А и имам снимки на всичките рибки дето са умрели , преди да ги изхвърля. Даже на тая малката , 2 см дето е , нея я бях снимал как плува.

sVGNsali

Ако можеш прежалиш махай.
Аз лично, моите до самият край не можах... Чаках, чудо, но то не идваше.
Ти си решавай. Но шанс да се оправи (освен онзи минимален, дето зависи от Всевишният) няма си мисля аз.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Caxapa

Лоши условия, лоша храна, пренаселеност и близко родство са причините за изгърбване на тези риби. Като добавим стреса с почукването по прозореца/ стъклото на аквариума/   Само да вмъкна като  пример: Когато сме болни, никой не ни бута,  разтърсва по рамото, вдига шум  и създава стрес. Това не помага на рибката да започне да плува все едно нищо е нямало.
Кое е по-хуманно при евтаназията.?  Има няколко начина и всеки избира сам как да процедира освен при случаите, когато рибката-животното е опасно заразно и трябва да бъде евтанзирано само по един начин. НО в случая рибката не е толкова опасно болна за да стигаме чак до там.

Ivan_S

Цитат на: Caxapa - 03.12.2013 16:38
НО в случая рибката не е толкова опасно болна за да стигаме чак до там.

+1  *THUMBS UP*

Щом на рибето му е дадено да живее, нека живее. Опасност от зарази надали има, само да не участва в размножителни процеси, за да не се задълбочат генетичните проблеми (ако има такива).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

mollies

Сахара, по принцип си прав... Но предполагам в случая на колегата има и друга причина (а за моя съм убеден, че причината е друга). Изгърбването от инбрийдинг не е това, което имах аз и което той има, съвсем различно изглежда. Когато е от близкородствено кръстосване не винаги има строг шаблон, по който се изгърбват, по-резки са извивките, стават S-образни и какви ли не Квазимодовци. В нашия случай по-скоро задницата им провисва, губи подвижност така да се каже - като частична парализа изглежда (т.е. могат да я движат, но сковано). Имал съм такива рибки, които са давали няколко здрави поколения преди да ги сполети това. Чак по едно време бях решил, че просто това е старческа болест с отказване на органи и т.н., а "само една рибка в даден момент" е голямо съвпадение.
Измествам пак към моя случай, понеже ми е по-ясен, за да търсим още причината. Храненето е било винаги качествено, условията - абсолютно стабилни - pH 7.5 - 8 по всяко време на денонощието, kH около 5, риби - молинезии. Растения голяма маса, малко видово разнообразие. Пренаселеност понякога, но дори при липса на такава за месеци разлика не е имало.
А и в крайна сметка дори недобри условия да са първопричината, каква би била вторичната причина? Т.е. защо коремът хлътва и подвижността на задницата намалява, а рибката се храни? И най-вече защо само една рибка в даден момент? Все едно "нещо" щъка из водата и се загнездва в най-слабата, която като умре, то я напуска и се заселва в нов гостоприемник  *CRAZY*

А за "евтаназията" - няма да стигне морето през тоалетната... ;) Според мен животните са с много по-силни инстинкти от хората, като инстинктът за оцеляване е от най-силните, и за тях евтаназията не би имала стойността, която би могла евентуално да има за човек - нека си изживее остатъка, това й е инстинктът.

zorko

А иначе да точно, абсолютно същото ама 1 към 1 е и при мен това със задницата, просто не знаех как да го опиша. Всякаш и се губи подвижността , и като плува се клати на ляво на дясно, може би е нещо като парализа наистина, нямам идея. Между другото, както казах снимал съм всичките рибки преди да ги изхвърля, и може да кача снимки и даже има клипче тая рибка 2 см където е как плува.
Рибката вече няколко часа се е забила под листото на хетарантерата и там стои, защото може би ще изплува, забелязал съм че и другите преди да умрът се забиват някаде за да не изплуват. Просто тя не помръдва, раздвижва си перките от време на време само. И според мен няма как да се оправи, смисъл няма как да стане чудо, но ще я оставя сама да си умре, обаче ме притеснява, като умре да не изпусне отровни вещества и да натрови останалите риби.
А и относно тази рибка 2 см. Първо като я видях, още в ранна степен от болестта (Ако това може да се нарече болест), я отделих в едно шише 2 литрово и добавих 1 лъжица сол. На сутринта се беше оправила , плуваше си нормално, корема и беше пак хлътнал , но си ядеше и си плуваше нормално. И си живя няколко седмици и после изведнъж изчезна, буквално изчезна. Имах много растения тогава и предполагам, че се е забила някаде и не съм я видял. Но миналата седмица като местих аквариума, всичките растения ги извадих, и пак не я намерих. Възможно ли е първоначално да е умряла и да се е забила някаде, и като не съм я видял да я извадя, да се е разложила и да не е останало нищо от нея и за това да не съм я намерил като извадих всичко от аквариума ? Благодаря на всички  :-)

mollies

Вероятно планорбисите са я изяли. Изглозгват до скелет, а той е доста прозрачен и труднозабележим. А и като мине малко повече време ако не е имало какво да я изяде рибката става на пихтия и почти се изгубва във водата - със заклещени и разложени така става... Малко неприятен привкус започна да придобива темата...  :-(

Вярвам с колегата много ще се радваме, ако още от най-опитните потребители се включат с идеи! Въпросът, поставен тук, така и не спря да ме човърка  :-)

zorko

Сега проверих какво съм снимал. Ясно се вижда как изглеждат рибките, на клипче се вижда една от тях как плува. Качеството не е много добро, защото съм снимал с телефона, но може да се добие представа горе долу.
Ако искате да ги кача , за да добиете представа горе долу как изглеждат и как плуват.
И аз много бих се радвал, ако разберем от какво идва проблема или пък каква е тази болест, защото така както е, след няколко седмици се очаква нова жертва , ако не предприема някакви мерки. Благодаря :)

Joro V

близкото родство е много често причина за този проблем и за съжаление няма как да се излекува..

mollies

Ама защо не четете... За друго говорим тук, съвсем различен проблем.

borislav

Хлътването на корема при гупите(основно женските) е често срещан проблем ,за съжаление. Някой от развъдчиците и търговците го наричат "синдром на софийската вода"(за тези от другите градове) т.е. причината според тях е смяната на параметрите на водата. Вероятно, причината е отслабване на имунната система- от стрес при транспортиране,различни показатели на водата, раждане или недобри условия ,което позволява болестотворен организъм да се активизира и да убие рибата за около седмица.Не съм открил лечение. Моето решение е да не вземам риби от места с различни показатели на водата без да са адаптирани поне две седмици(обикновенно седмица след транспортирането или вноса се получават признаците на болестта).
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

mollies

Супер, имаме частичен пробив :)
Оообаче... Доколкото разбирам имаш предвид, че ниската карбонатна твърдост на софийската вода предразполага към по-големи колебания в pH-то, което води до гореописаното. Дотук добре - обаче изникват няколко контрапункта. Единият е, че в този аквариум сменям вода много рядко, на няколко месеца веднъж. Другият е, че по тестове параметрите са много стабилни. Третият е, че това състояние съм го имал и с родени при мен в този аквариум рибки. И четвъртият е - ако се окаже, че си прав и всичко е в софийската вода - все пак защо на практика на рибата й потъва коремът и й провисва задницата? Абсорбцията на хранителни вещества от червата ли се нарушава, нервната система ли...?

borislav

Не си ме разбрал добре за софийската вода. Не че тя е вредна сама по себе си, а че при купуване на риби гледани от развъдчици например около София и продажбата на рибите в Пловдив се получава този ефект. И обратното. Причината при теб за падане на имунитета е някоя от другите ,които споменах. Изобщо гупите, които сега се гледат нямат нищо общо с тези от преди 30 години. По дефолт са с нисък имунитет-резултат от кръвосмешемията. :-)
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Георги

zorko, цвета на хрилете е от амоняк или нитрити. Сменяй по-често вода.
Относно болестта смятам, че най-вероятно е: Mycobacterium piscium, бактерия
Превод на част от http://www.fishy.ru/cgi-bin/pub/diag?c=v&id=49&did=1006894
Больная рыба отказывается от корма, держится в углах аквариума, постепенно худеет. Спинка ее изогнута, брюшко втянуто, глаза ввалившиеся; из-под кожи и чешуйчатого покрова выступают кости скелета. Через месяц рыба погибает.
При патологоанатомическом вскрытии рыбы во внутренних органах видимых изменений нет. На печени и почках иногда можно обнаружить небольшие желтоватые гранулы (шарообразные зерна).

"Изтощение на пецилиевите рибки:
Отказва храна, държи се в ъглите на аквариума, постепенно отслабва. Гърбът се извива, коремът се свива, очите хлътват. ... След месец умира."
Отдолу има списък с антибиотици, но не зная конкретно.

Разгледай снимките на http://vitawater.ru/aqua/ill/tuber.shtml

mollies

Мислех и този вариант с туберкулозата, но по някаква причина го бях отхвърлил... Сега се разчетох отново и може би наистина е това! Благодаря за страхотния материал и за помощта :)
За автора - прочети статията и според мен като ти се разболее отново рибка можеш да опиташ да я отделиш и да я лекуваш с канамицин в храната и/или водата (евентуално и добавка на вит. B6). Дозировки има в статията, която Георги ни прати.

Борислав - ясно, ама ние търсим патогена, не факторът, който го отключва :)

Благодаря пак - мистерията е вече наполовина разрешена според мен - остава колегата да проведе успешно лечение и можем да сме така да се каже сигурни :)

zorko

04.12.2013 22:32 #20 Last Edit: 06.12.2013 14:54 by zorko
Здравейте  :-)
Благодаря ви много на всички  *thanks
Явно е тази болест Mycobacterium piscium . Защото като я напиша в google и влезна в изображения излизат риби със същите неща като тези моите дето умряха. Ето една снимка http://pmdd.mrp-cz.com/graf/mycobacteria/tbc_1.jpg (не е реклама) ето така точно изглеждаха и моите.
Всичките симптомии дето казахте за тази болест, съвпадат с тези на рибите.
Намерих информация и на български ->
http://rainbowfishbg.com/articles.php?id=69
http://www.aquaportal.bg/forum/problemi/mikobakterioza/
(Не е реклама)
Благодаря ви много на всички  *thanks

Публикациите са слети: 06.12.2013 14:54

Здравейте хора  :-)
В темата съм написал, че този понеделник си купих мъжка , за голямата ми женска гупа, защото мъжкия и умре.
Обаче във вторник и женската умре.
Вчера като се прибрах, гледам новата гупа лежи на филтъра , сякаш е умрела, загледах се перките и се движеха леко. Сега като се прибирам тя беше легнала на лимонофилата почти умряла, смисъл по същия начин както женската гупа във вторник където ви казвах , че е едвам мърда. Гупата е нова взех я в понеделник... Обаче от 1 град до друг , с автобус. Бях я сложил в шапка за да не и е студено, а и в автобуса си беше топло не вярвам да е изръзнала. Но при нея сякаш симптомиите не са същите като на предишните риби , нейния корем не се е вдлъбнал ми е изпъкнал, сякаш е преяла. Опашката и не изглежда да е препарилизирана. И очите са си нормални, но изглежда , че ще умира...
Може ли да е болна от настинка ? Или от какво ? Дали е от същата болест както при останалите риби ? Между другото съм забравил да ви кажа, че торя с easy life profito (ако това има значение). Да не би да е от торта ?
Значи писал съм в темата, че имам и 2 големи плати. Филтъра е вътрешен и не го спирам , той е 350л. на час, а чисто вода има към 25л. знам , че е силен за моя аквариум. Значи едната мъжката ми плата, много често пъти ляга на филтъра, защото там течението е най-малко, защото флейтата изкарва водата напред.
Изглежда ми, че и корема му е по-различен, но нямам идея защото не съм имал друг път плати. Сега освен гупата видях и че платата ми е получила изкривяване на гръбнака, както другите дето умряха. Явно и при нея започва да се развива тази болест. Още очите, корема и опашката са си и добре. Предполагам, че и мъжката и женската ми плата вече са заразени. Какво да ги правя ? Гупата да я изхвърля ли ? Платите да ги отделя ли ? Да се опитам ли да ги лекувам ?
Благодаря  :-)

mollies

Да предположим, че при теб проблемът е туберкулоза, както Георги посочи. Тогава очевидно или заразата е на високо ниво, или рибите са със слаб имунитет. В статиите пише, а и е логично, че умрелите от болестта риби в последствие освобождават във водата патогена. При това положение трябва рибката като умре веднага да се извади. И вероятно наистина условията в аквариума не са достатъчно подходящи и рибите се поддават. Какво да кажа за новата, със сигурност е била стресирана от транспорта, а щом симптомите й са различни, вероятно и болестта й е различна ;) Изгубих вече нишката при теб кога, какво, по колко и как е умирало... Може би няма да е лошо да направиш една табличка за нагледност, нещо такова примерно

Риби в момента:
1 неон, в аквариума от 3 месеца
3 неона, в аквариума от 6 месеца
2 коридорас джули, в аквариума от 1 месец

Умрели риби:
1 неон, живял 10 месеца, умрял на 20.05.2013
1 коридорас джули, живял 3 месеца, умрял на 30.05.2013

Иначе не е ясно какво имаш и кога е умряло. Ако някоя рибка е умряла "другояче" (не с тези симптоми, с които започна темата) го упомени.

Поздрави!

Публикациите са слети: 06.12.2013 18:53

При следваща разболяла се с туберкулозните симптоми аз бих пробвал да я отделя и лекувам на твое място. Може да ползваш и не канамицин, а другия антибиотик, първия споменат - хапчетата "тубоцин" (мисля така се казваха), които туберкулозно болните хора пият, съдържаха съставката.

Георги

Има си начин за слагане на нова риба, ако си я бухнал направо, нищо чудно че умира. Махни тоя филтър като знаеш, че е прекалено силен.

Асен Евгениев

Гледам, че се разисква лечение с антибиотици, витамини и т. н. Многократно по-скъпото
от стойността на рибата лечение е оправдано, ако рибата е дългогодишен семеен любимец и има
сантиментална стойност, което не важи за гупите.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

zorko

Здравейте хора!  :-)
Всичките риби измряха ... Една по една... Останали са 3 малки гупи и 2 малки плати...  :-(
Реших...  *SORRY*
Отказвам се от акваристиката поне за сега.
Ще махам аквариума и ще продам растенията и всичко... Това беше... :-(
Измина горе долу 1 година от както започнах с акваристиката.
Благодаря на всичките ви за помощта.  *thanks  *thanks  *thanks
Весели Празници  :-)

sVGNsali

Колега, горе главата, не се стряскай!
Всеки прави грешки. Важното е да се научиш на нещо от тях.
Няма да ти се налагам, но може би, ако опиташ да действаш бавно и според стъпките описани в статиите тук ще успееш.
А вече имаш и опит..
НО важно е желанието. Има ли го, другото е лесно!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

zorko

Аха. :)
Между другото се отказвам заради тези причини:
1. Заради това с гупите... Знам че ако си купя неонки или нещо друго да не са живородки ще е супер, но...
2. Нямам време за аквариума. Имам предвид нямам време да се грижа за него.
3. Не е много лесно да се поддържа 30л. локва. И мисля лятото или по натам или ако пак започвам с акваристиката да си взема към 150л.
4. Трябват ми пари и ще продам растенията и техниката.
Благодаря на всички :)

hood

Здравейте колеги,
Казвам се Красимир, и с жена ми от скоро купихме аквариум 45 литра се води, китайче.
Има засадени доста растения: Криптокорина, кабомба, роголистник, хигрофила полисперма, бакопа аустралис, анубиас нана, лимнофила сесифлора, и още няколко сравнително лесни за отглеждане.
Вода по принцип сменяме около 20-30% през 1-2 дена, тъй като аквариума е стартиран преди месец.
Обитателите за момента са 2 анциструса, 4 молинезии и 4 гупи.

Така проблема се появи заедно със 2 гупи които купихме от магазин в Пазарджик, изявава се във появяване на бяло петно главно около някоя от перките на рибата, което се разраства и люспите настръхват.
От четенето на болести най-близо ми се струва "колуминарис" и от 08.01. сме сложили Furinal 250mg 2 хапчета.
Обаче след като сложихме лекарството до следващата вечер на още една гупа и се появи същото петно.
Интересното е че за момента засяга само гупите, може би молинезиите са по здрави или незнам.
Прикачам и 2 снимки с малко лошо качество, но толкова може телефона.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages.php%3Fimages%2F967%2F8567967D.jpg&hash=646e3af9b4fdb53e1a76f00f0cd3d1eb7e9418d5
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages.php%3Fimages%2F968%2F8567968E.jpg&hash=e3b0b1ad5b70890e5c790da9c037f1b5dcb4600b

Поздрави и мерси предварително на отзовалите се.

iuli

Снимките ги няма. Ако е колумнарис, тия гупи пиши ги бегали. Всъшност не съм имал гупи, когато хванах колумнарис. Имах хелери, които мрат като мухи. Така както ми казваш, за бързината с която е хвнала и следващата гупа, може и да е колумнарис. Дано да ти е сигурно лекарството. Аз моя го излекувах, като слагах калиев перманганат всеки ден колкото да порозовее водата. Излекувах го напълно, но хелерите от трийсе парчета останаха десетина. Другите риби дето ги имах не ги лови. Само един два коридораса.

hood


Така трябва да се виждат снимките,
преди Furanol-а лекувах със калиев перманганат до леко розово, но нямаше никакъв ефект, за това и купих Furanol. Но странното е че след началото на лечението, се разболя още една гупа...
Иначе има 2 анциструсчета, 2 оранжеви и 2 черни молинезии... те нямат проблеми, но гупите една по една си отиват.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2Fj2pnw26qz%2Fgupa1.jpg&hash=117174f1595d271bbc77e2efa169d88350c238d5

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fdbr2oxhc1%2Fgupa2.jpg&hash=d48f659e064331d7bf7c5b4fb4fb3dc0892183b3

iuli

Не знам какво е това. Май не е колумнарис. Секи случай не е това, дето беше при мене. Не започваше от гърба до гръбната перка а в основата на самата гръбна перка. Или някоя друга перка или от муцуната. Побелява и същевременно перката или муцуната започва да се разпада - да се разпрашва просто. Като го видя че днеска една риба е заразена утре вече е умряла. Що не идеш в магазина дето си купил рибите. Разгледай внимателно. Ако там няма никакви подобни признаци, питай ги, каква им е водата. Гупите е добре да им се слага сол във водата. Може да са свикнали на солена и твърда, а при тебе да е по-различна.

Публикациите са слети: 10.01.2016 23:45

А колумнариса се лекува с калиев перманганат по два начина - единият е да сложиш голяма еднократна доза. А другият е да слагаш до леко розово, но всеки ден. И не минава веднага. Заразените риби си умират. Но заразата изчезва и останалите не умират. Ако е колумнарис, калиевия я лекува и не е трябвало да семняш лекарството. Обаче заразеното не може да се излекува. Ама ако е колумнарис, сигурно и молинезиите ще ги хване. Ако се разпрашва бялото петно може и да е колумнарис.

punk_girl123

Първо да уточня, че знам за проблема понеже съм съпругата на hood.
Второ може и да не е колуминарис, съдейки по твоето описание. При нас на рибките им побелява основно гръбната перка и им настръхват люспите в побелялата област. Като цяло това на пръв поглед не им пречи, защото си остават жизнени, докато не ги намерим на дъното. Черните молинезии и сомчетата са първите обитатели на аквариума, но при тях (да чукна на дърво) не са се проявили симптоми на нищо. Едната молинезия роди и успяхме да спасим 7 малки, от които едното умра понеже остана без опашка. Малко по малко му изчезна, но те са прекалено малки за да се види какво точно стана. Само се видя, че побеля и изчезна в интервал може би на 8 дни.
Мъжа ми също не е споменал, че преди калиевия перманганат сме слагали и метиленово синьо и малахитово зелено.
Яд ме е, че не можем да овладеем заразата и много красиви екземпляри си отидоха. Дано някой да помогне преди и московската двойка да се спомине!

DPI

С тези естествени багрила, направо сте разбили бойната слава на състава на водата. На първо място един Сера Токсивек и честа по малко смяна на вода.
Стои ли тоя бял участък като все едно е посипано с брашно? На мен ми прилича на оодиним, защото скоро се сблъсках с това точно при гупи. Интересното е, че пламна при гупите, а сомовете се разминаха. Ако бялото има вид на памук може и гъби да са.
Моето предложение е в комбинация за 3 дни:

http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE&product=eSHa_Exit_20ml&n=1
и
http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?page=search&search_text=eSHa&product=eSHa_2000_20ml&n=1

spark

Цитат на: zorko - 03.12.2013 16:26
Колеги, много ви благодаря за бързите отговори  :-)
Аз нямах предвид, че се изгърбват така като на оная снимка. Ако съм оставил грешно впечатление. Значи тя самата рибка не се изгърбва като тази гупа на снимката. А както mollies е казал леко се изкривява гръбнака. Абсолютно същото е и при мен както mollies каза , че е ставало с неговите. И при мен за сега по една ми умира, никога по две. Значи и при други колеги е имало същия проблем. В момента гупата още не съм я изхвърил , тя лежи на грунда и не мърда. И като тропна по прозореца да видя дали е жива помръдва лекичко, но едвам едвам. И мисля да я изхвърлям. Как ще е най-безполезнено за нея ? Да не се мъчи като я изхвърля ? А и имам снимки на всичките рибки дето са умрели , преди да ги изхвърля. Даже на тая малката , 2 см дето е , нея я бях снимал как плува.
Абсолютно същата работа с микроразбора галакси. Направих рестарт на аквата взех нови риби и проблема започна пак след 3 седмици след пускането на рибите. Винаги умира по една и след нея веднага се разболява друга. Имах проблеми и с гупи. Симптоми: хлътва корема, рибата плува трудно, тялото се деформира s-образно. Има ли лек за това заболяване?

iuli

Това са най-гадните истории, на които съм се отказал да им търся причината. Странното е че с микроразбората галакси си направил пълен рестарт и пак е почнала болестта. Вероятно или заразата си е била в рибите ти, които не си сменил; или си вкарал болестта отново, с купуването на новите риби. И при мене се е случвало това нещо с умирането винаги по една риба през месец два или повече. Умира като че ли най-слабата риба. Най-много ми се е случвало с дискуси. Но има все пак някои риби (индивиди), които не умират. Според мене е някаква упорита вътрешна заразна болест. На всичко отгоре може да са и повече от един вид болести.

Какво би трябвало да се прави? Да се експериментира. Но преди всичко да се спазват общи правила. Първо гупите на зорко. Жалко че се е отказал, по принцип не би трябвало това нещо да го сполетява все пак. Аквариумът му не е пренаселен. Смяна на вода - приблизително една трета в месеца. Престояване на водата - един ден е достатъчно. Желателно е новата вода да се налее на няколко пъти в аквариума, защото рязката смяна на параметрите се случва точно тогава. Старата вода има лечебни свойства за рибата. Аз имам и риба, която е в малко вода, при ниска температура, храня я през ден два или повече, почти не сменявм вода, няма никаква техника - аератор или канистер и рибата упорито си живее и не ще да умира. Примерно от три години имам един анциструс десет сантиметров, който живее при двадесет градуса през зимата в няма и пет литра вода. Смяна на половината от водата - четири пъти в годината. Но в аквариума, където уж всичко трябва да е точно, анциструсите понякога умират.
Специално гупите обичат твърда, алкална вода, в която да се добави чаена лъжичка сол (аз слагам морска) на около десет литра вода. Не се знае, това как ще се отрази на някои растения. Но може и по-малки дози сол в краен случай, някакъв междинен вариант.

А иначе. Каквато и да е риба, без значение, дали има болест или не, дали сме вкарвали нова риба скоро или не е добре, да се третира профилактично с лекарство. Едно от най-универсалните лекарства е калиевия перманганат. В продължение на около седмица се слага от предварително направен концентриран разтвор по колкото водата в аквариума да порозовее слабо. Всеки ден по толкова, като се наблюдават най-вече растенията. Те могат да адаптират на постепенно увеличаваща се доза.
Видя ли риба, че само започне да проявява някакви начални признаци на такива криминални болести, които първо почват с промяна на поведението - изхвърлям я без да се замислям. Защото това е зараза по презумпция и е по-добре рибата да бъде ефтаназирана, с изхвърляне в кенефа, отколкото да ми умират и другите риби.

spark

Благодаря за съветите, но нека оставим параметрите на водата и да не коментираме тях, Амоняк-0, Нитрити-0, Нитрати-0,25мг/л, Фосфати 0,1мл/л, PH-7.4, Карбонатна твърдост-10, Обща твърдост-12. Сменям 1/3 от водата всяка Събота. Пробвах различни препарати за вода и бактерии за азотния цикъл, резултат няма, хранех с различни храни замразени, артемия, микро пелети, люспи пак резултат няма, добавях витамини във водата в храната без резултат на седмица по една жертва. Гледах Галаксита близо година без жертви, след това исках да ги размножа и купих 4 риби от Бургас първо нямаха никакви признаци на болест. След месец се започна с умирането на риба на всяка седмица, симптомите бяха хлътнал корем, подуване на тялото(Воднянка) при някой риби не при всички, и изкривяване на тялото. Купих други десет пак същата работа, накъде към 50 рибока уморих преди да попадна на една статия за заболяване, което се нарича Микробактериоза, сега ще превеждам статии за нейното лечение.

punk_girl123

Добре бе човек, колко по често от 2-3 дни по 20-30%?!? Всеки ден ли?
Освен това какво са избили оцветителите? Те ги дават и за подобрение на водата. Освен това според тестовете единственото нещо над норма е общата твърдост на водата, което в случая е ок, понеже и гупите и молинезиите обичат по твърда вода.
Ако е водата, как само гупите умират? В крайна сметка първите обитатели на аквариума са 2 молинезии, които да чукна на дърво са в добро здраве. За сметка на това вече 20тина гупи измряха.
То като четеш, само пари за лекарства даваш, които между другото не са евтини, щото аз като се разболея минавам с по-евтини лекарства и се оправям, рибите продължават да умират една по една. В момента имам една уникална тигрова женска, която и липсва половината тяло и вече предава богу дух. Та с фуранол я лекувахме, та с калиев перманганат, та със синьо и зелено, солни бани и пак умира. Сега да почна и по 20 лв. препаратчета да взимам да пълня гушите на производителите на лекарства и накрая пак резултата е един. После не било това ми може да е другото.
Как няма един компетентен да каже това е, лекувай го така и рибите да се оправят?!? Аз не съм ветеринарен лекар да пиша дисертации на тема "болести по рибите", че да прекарам няколко седмици в четене и сравняване и експериментиране в лечението.
Извинявам се, ако тона ми звучи заядливо, не ми е това целта, но ми омръзна да мъча животинките без резултат.

Amev

Смени мястото от което взимаш рибки ...

iuli

Цитат на: punk_girl123 - 18.01.2016 11:46
Добре бе човек, колко по често от 2-3 дни по 20-30%?!? Всеки ден ли?
Освен това какво са избили оцветителите? Те ги дават и за подобрение на водата. Освен това според тестовете единственото нещо над норма е общата твърдост на водата, което в случая е ок, понеже и гупите и молинезиите обичат по твърда вода.
Ако е водата, как само гупите умират? В крайна сметка първите обитатели на аквариума са 2 молинезии, които да чукна на дърво са в добро здраве. За сметка на това вече 20тина гупи измряха.
То като четеш, само пари за лекарства даваш, които между другото не са евтини, щото аз като се разболея минавам с по-евтини лекарства и се оправям, рибите продължават да умират една по една. В момента имам една уникална тигрова женска, която и липсва половината тяло и вече предава богу дух. Та с фуранол я лекувахме, та с калиев перманганат, та със синьо и зелено, солни бани и пак умира. Сега да почна и по 20 лв. препаратчета да взимам да пълня гушите на производителите на лекарства и накрая пак резултата е един. После не било това ми може да е другото.
Как няма един компетентен да каже това е, лекувай го така и рибите да се оправят?!?

Има аз ти казах. Но гадните болести, са вътрешните, не външните. Ако е колумнарис, калиевият перманганат действа, да махнеш заразата и да изчезне болестта напълно. Това че на тигровата женска и липсва половината тяло ми говори, че може да е колумнарис. От снимките дето сте дали не се вижда добре. Ако ги видя директно ще ти кажа дали е колумнарис или не е. Колумнарисът е много характерна картинка. Когато го видях за първи път го сбърках със сапролегния, а тя не никакъв проблем. Обаче има разлика между двете и тя е че от колумнариса се разпадат плавниците, и части от тялото. Рибата която проявява признаците на колумнарис, вече е с увредени органи и ще умре. Не зная точно, как става заразяването. Допускам че може заразата да се поглъща от рибата и да започва да действа отвътре. Но когато третираш постоянно с калиев перманганат водата, калиевият перманганат стерилизира самата вода и убива причинителите във водата. И заразата не може да се разпространява. Но трябва постоянно да имаш калиев перманганат във водата. А калиевият перманганат е евтин.

ЩОМ ВИДИШ ЗАРАЗЕНА РИБА - ИЗХВЪЛЯЙ ВЕДНАГА ТОВА. ЗАЩОТО ОТ НЕЯ ЗАРАЗАТА ИЗЛИЗА ПОСТОЯННО И СЪС СИГУРНОСТ. А ТАКАВА РИБА НЕ МОЖЕШ ДА СПАСИШ ПО НИКОЙ НАЧИН.

Виж сега. Щом рибата ти мре така скоростно, е много вероятно да е колумнарис. Няма да сменяваш водата всеки ден или през ден - тука има хора дето нищо не разбират и веднага дават акъл. Водата сменяваш по една трета на месец или две седмици. Почиствйа често филтъра, защото органиката дето се е натрупала в него (всъщност и във водата има такава органика) издърпва лекарството и неутрализира калиевия перманганат. Водата трябва да я подържаш в аквариума да е постоянно розава. Ако стане тъмнокафява, това е понеже органиката е неутрализирала калиевия перманганат. Вие сте третирали сигурно веднъж с калиев и после сте сменили лекарството.

Слушай сега: АКО Е КОЛУМНАРИС, КАЛИЕВИЯТ ПЕРМАНГАНАТ ГО ЛЕКУВА! СЪС СИГУРНОСТ ГО ЛЕКУВА. ЗА ДРУГИ ЛЕКАРСТВА НЕ ГАРАНТИРАМ.

Освен това. Клалиевият перманганат лекува почти всичко, което е външна болест. Да не кажа всичко, че наскоро Райко ми направи забележка че не лекува шарнова въшка, въпреки че му извадих къде пишат разни специаллисти, че лекува и шаранова въшка.

hood

Здравейте, и аз да се включа
Колуминарис не би трябвало да е, понеже от всичко изчетено разбрах че при него рибата умира за под 1 ден, а точно тази "Тигрова гупа" вече е 10-ти ден със петно и все още си живурка!
до тук лечението се състои от:
1. 2-3 дена калиев перманганат по 1 път на ден до порозовяване на водата
2. furanol 250mg както си е курса на лечение... 5 дена без смяна на вода и добавяне на други лекарства
след което рибата отиде във малко аквариумче където и направихме солна терапия, понеже не ни се искаше да я хвърляме в кенефа докато е още жива.

Прикачам и една снимка от вчера на гупата... бялото "петно" вече е дупка в дълбочина и няма люспи.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fgo4rp9ckn%2FDSC_1290.jpg&hash=f8a8f1c81b57f8e471493020ae1709157f958a23

iuli

Цитат на: hood - 18.01.2016 14:35
Здравейте, и аз да се включа
Колуминарис не би трябвало да е, понеже от всичко изчетено разбрах че при него рибата умира за под 1 ден, а точно тази "Тигрова гупа" вече е 10-ти ден със петно и все още си живурка!
до тук лечението се състои от:
1. 2-3 дена калиев перманганат по 1 път на ден до порозовяване на водата


Колумнарис е. Ниската температура, потиска болестта и рибата умира по-бавно и е по-устойчива. За това и гупата ти е умирала за повече време. При мене хелерите ги гледах с дискуси и държах температурата на 28 - 30 градуса. Можеш да свалиш температурата на 22 - 23 градуса, докато слагаш калиев перманганат. И следващия път като купуваш риба да внимаваш при търговецът да няма и минимални симптоми на колумнарис. Вече ще ги познаваш.

Почвай с калиев перманганат, но ако си слагал и други лекарства, направи петдесет процента смяна, щото калиевия може да реагира с другите лекарства и не се знае ква отрова ще се получи. И почисти филтрите. Не се престаравай много. След това почни по веднъж и дори по два пъти на ден да наливаш от концентриран, предварително приготвен разтвор калиев перманганат. Слагаш по толкова, колкото да порозовее слабо в началото. След два три дена, като видиш реакцията на рибата и като я адаптираш на калиевия перманганат от време на време може да наливаш и малко повече отколкото да порозовее водата.

Колумнарис - със сигурност. Чумата на рибата.

Публикациите са слети: 18.01.2016 14:58

Ето тука имаш хубави картинки. Недей да четеш нищо, няма смисъл, не съм баш съгласен с написаното. Пр мене побелялото ставаше по-пухкаво и се разпрашваше, тука картинките са подобни, но по-малко пухкави - вероятно, защото при мене температурата е била висока и условията са били чудесни за колумнариса.

http://www.aqa.ru/plants/publications.php?query=16

punk_girl123

Въпросната гупа е на температура от 28 градуса от близо седмица. Петното прогресираше, докато от вчера почна да се забелязва лека регресия, но поведението на животинката се промени. От днес седи по дъното и не може да изплува. Перките не са й прибрани и няма никакви следи от болест по тях. Петното не се разпрашава, а по скоро е като язва, но бяла. Сега като се събра малко, стой като дупка. От друга страна от 3 дни забелязах как една друга в общия аквариум подви перки. От вчера опашката й почна да капе и я преместихме при тигровата. На пръв поглед това което ги мори не е едно и също. Едната има следи по тялото а на другата и окапа опашката. Тигровата живее вече над 10 дни с петното, а тази с опашката се влоши точно за 3 дни.
Закупени са заедно от един магазин.

iuli

Картинките дето ти показах същите ли са като това което имате? Ако не е колумнарис, вероятността с калиев перманганат да излекувата рибата е голяма, каквото и да е.
Разбирам нежеланието ти да се разделиш с рибите, но моят опит е показал, че рибата трудно се лекува (освен при някои външни болести - повечето). Много пъти умира и при елемантарни външни болести. И е по-разумно, да я изхвърляш, защото иначе си поддържаш в аквариума зараза.  При упорита зараза, доказано проблемна за лекуване от самия тебе, това важи с още по-голяма сила.
Е, аз мисля да приключвам под тая тема, мисля че казах, каквото зная. Мисля че е колумнарис. Погледни хубаво картинките, дето ти дадох и се освободи от нежеланието си да елиминираш явно болните риби.

discusfen

Аз мисля ,че е това .Виж картинката, която се сменя.        http://aquariumok.ru/content/tetrahimeny

iuli

Цитат на: discusfen - 18.01.2016 21:41
Аз мисля ,че е това .Виж картинката, която се сменя.        http://aquariumok.ru/content/tetrahimeny

Разделът за болестите на тоя сайт ми хареса - большое спасибо!

Има и за колумнарис. А иначе ако е тая болест дето казваш (ама не е), вероятността калиевият перманганат да я лекува и нея е голяма. Е, не съм напълно сигурен.

spark

Цитат на: discusfen - 18.01.2016 21:41
Аз мисля ,че е това .Виж картинката, която се сменя.        http://aquariumok.ru/content/tetrahimeny
Сайта, който си посочил е много интересен, но използват руски антибиотици и трудно се намират в България.

discusfen

Iuli бактериалното загниване няма как да го оправиш с калиев перманганат антибиотик си трябва.Хлорнитромицин,доксациклин,окса терациклин.

iuli

Симптомите на колумнариса са дадени много добре в тоя сайт. По това дето е показано, може да диагностицира болестта много точно. Само не съм баш съгласен че малко подценява лечението с калиев перманганат - казва че при леки форми и в начални фази е подходящ. Аз тва чудо дето го излекувах въобще не беше лека и начална фаза. Освен това пише че трябва да се третира пет шест дена. Мисля че е по-добре, първо около седмица, после почивка три четири дена. После още два три дена. И така няколко пъти, като постепенно намаляваш дните. Накрая слагаш по веднъж калиев през няколко дена. Та да е сигурно.

discusfen

А да ти е известно че бактериите предобиват резистентност като им слагаш постоянно лекарство в малки дози и после не им действа лекарството или трябва да сложиш доза която рибите няма да могат да понесат.

iuli

Цитат на: discusfen - 18.01.2016 23:08
А да ти е известно че бактериите предобиват резистентност като им слагаш постоянно лекарство в малки дози и после не им действа лекарството или трябва да сложиш доза която рибите няма да могат да понесат.

Не, не ми е известно. Щото няма такова нещо. Това важи за антибиотиците. Също и за доста други лекарства. Ама има такива, дето са железни - во веки веков во имя отца и светаго духа. Амин!

Калиевият перманганат действа с мангановите съединения, в комбинация с атомния кислород, който има свойството да разрушава обвивката на болестотоворните организми, дори да е в много малки дози. И е винаги вреден за тях. Той изгаря. Така както няма резистентност за микроорганизмите към озона или УВ лъчите. Ако има слуз или органично покритие, то изгаря. Резистентност срещу огин нема.

Колкото е по-малък един организъм, толкова относителната повърхност на тялото му е по-голяма а оттам е и по-уязвим на калипремангали. Това е още по-валидно за анаеробните организми. И като му действаш с малки дози неколкократно, го убиваш, с минимални поражения за големите организми. Това лекарство ФМС, дето и аз го ползвам и дето е дадено в комбинация с фуразолидон и още нещо при болестта дето си дали линк, изрично е казано, че фуразолидона прецаква растенията. А калиевия по тоя начин, в тия дози не им вреди или им вреди минимално. И за това предпочитам да ползвам калиев профилактично от време на време в малки дози. И няма никаква резистентност.

Amev

 *offtopic просто от любопитство има ли фирмени лекарства които съдържат калиев пермаганат ? Аз имам разни на eSha , JBL , Sera и т.н. Ама в нито едно от тях няма май. Имам разтвор вкъщи ама до сега не съм слагал в аквариумите. Просто ми е интересно

VDO

Е,ако нещо объркаш концентрациите,най-много да ощавиш растенията,голяма работа  :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

iuli

Цитат на: Amev - 18.01.2016 23:57
*offtopic просто от любопитство има ли фирмени лекарства които съдържат калиев пермаганат ? Аз имам разни на eSha , JBL , Sera и т.н. Ама в нито едно от тях няма май. Имам разтвор вкъщи ама до сега не съм слагал в аквариумите. Просто ми е интересно

Вероятно питаш за калиев перманганат на Сера, йотбеел и пр. Така както има сода бикарбонат на доктор Йоткер. За калиев перманганат не знам. Ама содата предпочитам да е българска, а не на д-р Йоткер. По принцип всички днешни български стоки в сравнение с едновремешните български са много прецакани. За кратко като че ли, това важеше и за содата - сбиваше се на буци и плуваше отгоре и човек се чудеше дали това е сода или нещо друго. Но проблемът май беше еднократен - вече пак си е добра. Мисля и калиевият перманганат си е същия като от едно време. Само дето май навремето беше 2 стотиники - така ли беше, нещо не съм много сигурен?

Публикациите са слети: 19.01.2016г 12:12ч

Цитат на: VDO - 19.01.2016 00:17
Е,ако нещо объркаш концентрациите,най-много да ощавиш растенията,голяма работа  :-D


Аз един път си взех най-скъпият алгицит на тетра, за който в упътването пишеше, че трепе брадата, и не трепе растенията. Дозировката според упътването беше ясна, точна и лесна. Резултатът след после бяха утрепани растения и неутрепана брада. Ама ти знам, няма да ми повярваш на мене. Продължавай да си вярваш в партията - майка закрилница. Ако изобщо знаеш, какво е това.
Вярата, както е казал поетът, е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея, няма открити, няма открити.

Публикациите са слети: 19.01.2016 12:32

Спомням си веднъж, няколко специалисти по автомобилизъм, вкл. и някакъв рали състезател коментираха шофирането на пътя. И един от тях даде за пример една реклама на гуми, където спирачките на колата заковават по леда точно преди пропастта.
И оня коментаторът - специалист по автомобилизъм рече: Е няма такива гуми. Живеем във времето на синдрома "Титаник". Титаник са го смятали за непотопяем, пък той е потънал без време.

Навремето учехме че знанието е сила и че никой не може да направи упражненията вместо тебе. Сега учат, че който има пари, си плаща и му наливат акъл в главата, сила в мускулите и става клонинг. А така също, че двадесет хиляди години развитие на човешка цивилизация, не струват колкото последните няма и сто години.

Викам си, дали па не трябва да почна да взимам пари за консултация? Ама при такива божества дето триумфират по телевизията, никой няма шанс да пробие. Аз да не съм Господ?

И дечицата гледкат, и си мислят че всичко което хвърчи веднага им влиза в устата. Ама не е така. Конкретно говорим за болести, нали така? И вече лекарствата бяха сравнени с лекарствата при хората. Много лекарства за хора, скъпи, медицината е развита - а да имате чувството че хората са станали здрави? А лекарите - като ги погледнете, изглеждат ли ви здрави? Един лекар казваше "Аз ако можех да лекувам, щях първо мене си да излекувам"

VDO

Цитат на: iuli - 19.01.2016 12:06


Аз един път си взех най-скъпият алгицит на тетра, за който в упътването пишеше, че трепе брадата, и не трепе растенията. Дозировката според упътването беше ясна, точна и лесна. Резултатът след после бяха утрепани растения и неутрепана брада. Ама ти знам, няма да ми повярваш на мене. Продължавай да си вярваш в партията - майка закрилница. Ако изобщо знаеш, какво е това.
Вярата, както е казал поетът, е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея, няма открити, няма открити.

Патил съм с перманганат и затова пиша,за дезинфекция на растения го ползвах,не за лекарство за рибите,става въпрос за минути потапяне в блед разтвор ,не за постоянно ползване както съветваш-е,изгори ги до корен да ти кажа,може и пропорции да съм объркал,не знам,а ти си вярвай в партиите закрилници и техните създатели,лошо нема.Има ли стабилна среда в аквариума,не ти трябва да помниш тонове физикохимичен матрЯл.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Caxapa

Започвам да се съмнявам къде бълбука повече вода. Словоблудстването ми идва в повече. Микрофона е ваш но не го приватизирайте все пак.

iuli

Цитат на: VDO - 19.01.2016 12:45
Патил съм с перманганат и затова пиша,за дезинфекция на растения го ползвах,не за лекарство за рибите,става въпрос за минути потапяне в блед разтвор ,не за постоянно ползване както съветваш-е,изгори ги до корен да ти кажа,може и пропорции да съм объркал,не знам,а ти си вярвай в партиите закрилници и техните създатели,лошо нема.Има ли стабилна среда в аквариума,не ти трябва да помниш тонове физикохимичен матрЯл.

Ти си патил с калиев перманганат и аз съм патил с калиев перманганат. Сега остава да видим, кой от двамата лъже, щото май говорим различни неща. Провижда ми се, че ти говориш нещо за партия майка закрилница в момент когато говориш за личен опит. А иначе стабилната среда в аквариума се налага да се наруши, когато е влязла опасна зараза. По-малко се нарушава, ако се третира профилактично, когато няма болест, даже и да не си вкарвал скоро нови риби. Въпросът опира до дозата на калиевия перманганат. Както и продължителността на третирането. Очевидно си сложил голяма доза. В аквариума имаш дебел слой вода, който почва да розовее слабо при много по-малка концентрация от колкото в еднолитров съд например. И ако за капак си направил повече от слаборозов разтвор, това ще дойде на доста червена вода в аквариума. А ние сега говорим за акварум. Или пак съм се объркал нещо. Извинявам се за словоблудството - налага ми се да обяснявам неща, които би трябвало да се разбират от самосебе си.

VDO

И аз се извинявам за спама,спирам след това,ти си говори за болести и зарази,но е хубаво да се знае превантивно,че има риск за растенията ако се предозира.Аз като начинаещ може и да съм предозирал,щото няма описание за готов разтвор.Не бих излъгал,бъди сигурен,и е сто пъти по добре да се дозира някакъв ефективен спец.препарат,който си има точното упътване,отколкото да се прават свободни съчинения с относителното"бледорозов" разтвор.Майките закрилници,за които ти почна да споменаваш пръв са леко останали в миналото.Поздрави и успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

punk_girl123

Много разспамихте темата и в крайна сметка нищо конкретно, което да ни помогне не видях в последната страница! *STOP*
За калиевия перманганат мога да кажа, че не вреди на нашите растения. От лечението, няма нито едно погинало. Освен това един микрозорум, мисля, че се казваше, го потопихме в разтвор на перманганат, не розов ми водата беше цветна и нищо не се виждаше. Нищо му няма и си вирее, може да го видите на последната снимка на гупата. Също така не трепе и охлюви, понеже без да искаме оставихме две мелании в същия аквариум и те оцеляха. Виж хелените не го харесват особено.
Вчера отделихме още един мъжки, който почна да плува странно. Плува, ама се клати като лодка пред обърщане. За сега и трите гупи са живи. Тази тигровата се оказа голямо куче и ми е много мъчно, че не мога да й помогна. Гледам я, че се опитва да плува, но просто потъва. Снощи искаше да си хапне, но не можа да се качи на повърхността, та й пуснахме храна за сомчета.
Накрая ще вземем да махнем всички гупи и да си гледаме молинезии.

Публикациите са слети: 19.01.2016г 14:02ч

А на колегата, който говори за колуминарис, искам да кажа, че тая риба живее вече 5 дена с дупка в нея. Няма как да е колуминарис. Освен това, аквариума е третиран и с фуранол, за който много хора говорят, че е най-доброто за тази бактерия и че трепе всичко в аквариума. Е явно не всичко, но поне за тази болест го водят най-ефективното.

Публикациите са слети: 19.01.2016г 14:02ч

Цитат на: punk_girl123 - 19.01.2016 14:28

Може би зависи от растенията.

iuli

Цитат на: punk_girl123 - 19.01.2016 14:28
Много разспамихте темата и в крайна сметка нищо конкретно, което да ни помогне не видях в последната страница!

Конкретно казах. Сега повтарям:

1. Първо изхвърляш болната риба, щото това е зараза. А това че не си разбрала, каква точно е заразата е още по-лошо. Аз лично не бих се колебал, да я изхвърля. Или я отдели някъде и си прави експерименти, но без да застрашаваш останалите риби. А от здравите, които останат в аквариума, щом само видиш начални симптоми на криминално поведение, без още да са се явили останалите гадости, ловиш рибата и я слагаш при останалите прокажени.

2. Ако все още не знаеш, каква е болестта, калиевият перманганат е добър. Той е в състояние да елиминира заразата от водата в аквариума, дори и при вътрешни болести. Болната риба няма да излекува при вътрешна болест, но микробите дето плуват във водата ги трепе. И във водата на аквариума повече няма да има зараза. Периодично през две, три седмици, месец а по-късно дори през два, въпреки че няма болест си третираш за няколко дена с калиев, та да утрепеш евентуално нещо останало и вегетиращо някак си.

3.Ако все пак искаш да разбереш, каква ти е точно заразата и си сигурна, че не е колумнарис, разгледай внимателно всички болести от раздела за болести на последния сайт, дето го подаде discusfen и би трябвало да успееш да диагностицираш.

Това е от мене. Чао! Успех! Извинявай за спама!

iuli

Тоя линк видял ли си го?
http://aquariumok.ru/content/lechenie_mikobakterioza_tuberkuleza_akvariumnyh_ryb_i_dezinfektsiya_akvariuma_i_oborudovaniy
Май съм имал такива истории, ама съм изхвърлял болните риби веднага и съм третирал водата с калиев перманганат профилактично за да елиминирам заразата.

Caxapa

Събрах двете теми, че ако се почеша някъде  Калиевперманганат ще излезе. Много раздухте темите и де седнете и станете все за този препарат пишете. А спрете се малко и не го лансирайте като панацея на всички болести.

discusfen

Като умират рибите къде се появява болното място.При женските би трябвало да е в коремната област и средата на тялото а при мъжките зад хрилната перка или преди задната перка.

hood

Цитат на: discusfen - 19.01.2016 20:56
Като умират рибите къде се появява болното място.При женските би трябвало да е в коремната област и средата на тялото а при мъжките зад хрилната перка или преди задната перка.

Здрасти колега,
Принципно до сега по мъжките нямаше отличителни белези, освен че почваха да плуват малко по странно и след 1-2 дена умираха. Колкото до женските, и 3-те които умряха бякото петно им започваше от около гръбната перка, и дори не стигаше до корема.
Прикачам една снимка на последната разболяла се "тигрова" женска... риба почти няма ама още крета завалйичето

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2Fpzxmw24vv%2FDSC_1313.jpg&hash=b9cefde23e8fdfcf7d7ae5d5253bae86916c2cb9

raiko

В Аквапортал беше стартирана същата тема и там, както и тук ще повторя, че според мен това е колумнарис. В това отношение съм съгласен с juli. Явно лечението не е проведено както трябва и се получава някакво презаразяване (от маркуч, от филтър, от кеп...). Лекарствата с активно вещество нифурпиринол са ефективни (бактопур директ например). Използването на калиев перманганат от хора без опит е рисковано, защото могат да го предозират и да си уморят рибите. Ако все пак искате да го използвате дозата не трябва да е повече от 2 грама/ 1000 литра вода. Ако по грешка го предозирате, той може веднага да бъде неутрализиран с кислородна вода (3% хидроген пероксид).

DPI

Само за справка, ако искате да третирате с калиев перманганат. Това е продукт, готов за употреба: http://www.aquamania.bg/bg/item/2856-pro-disease-away-lekuva-i-predotvratyava-bolesti-/

punk_girl123

Все пак да довършим темата. Значи болестта не е колумнарис. Сменихме мястото, от което купуваме гупи. Пак измряха. Този път вместо да им побеляват перките, започнаха да им побеляват муцуните и очите. В крайна сметка така и не разбрахме какво е, понеже друга риба освен гупите не се зарази. Молинезиите /да чукна на дърво/ са си живи и здрави. Странното е, че няколко женски гупи родиха преди да хвърлят топа и дребните са си живи и здрави.
Накрая стигнахме до извода, че гупите са келяви и няма да гледаме повече, освен бебетата, ако оцелеят. Единствената гупа, което за сега е добре е едно самотно ендлерче.
Лично мнение, по магазините продават болни рибки, за да се мъчат хората да ги лекуват и да харчат пари за лекарства, щото иначе никой няма да им ги купи. Другото е, че има много инбрийдинг и поколенията стават все по калпави!

iuli

Цитат на: punk_girl123 - 05.02.2016 10:56
Все пак да довършим темата. Значи болестта не е колумнарис. Сменихме мястото, от което купуваме гупи. Пак измряха. Този път вместо да им побеляват перките, започнаха да им побеляват муцуните и очите. В крайна сметка така и не разбрахме какво е, понеже друга риба освен гупите не се зарази. Молинезиите /да чукна на дърво/ са си живи и здрави. Странното е, че няколко женски гупи родиха преди да хвърлят топа и дребните са си живи и здрави.
Накрая стигнахме до извода, че гупите са келяви и няма да гледаме повече, освен бебетата, ако оцелеят. Единствената гупа, което за сега е добре е едно самотно ендлерче.
Лично мнение, по магазините продават болни рибки, за да се мъчат хората да ги лекуват и да харчат пари за лекарства, щото иначе никой няма да им ги купи. Другото е, че има много инбрийдинг и поколенията стават все по калпави!

Значи този симптом с побеляването на муцуните е вече гаранция, че е точно колумнарис. А предположението, че магазините продават болни рибки, е много бъгаво. Поради простата причина, че преди да продадат болните рибки, тези магазини, трябва да си имат заразата в аквариумите. А да си имат заразата в аквариумите, означава да им измират рибките още преди да са ги продали. Нещо повече, хората ще имат възможност да виждат че в аквариумите им има опасна зараза и повече няма да стъпят в тия магазини.

Това че само гупите боледуват от колумнарис не е поради това че само гупите са келяви. Просто колумнарисът напада най-вече живородките, и по-малко някои други. При мене хелерите мряха като мухи буквално. Само няколко коридорас - може би три. От шест дискуса никой не пострада - ама хич. А и при тях има инбридинг, бъди сигурна. Едно голямо стадо тернеции - нито една жертва. Имах и друга риба, но не си спомням вече. Та това е.

Заразата си е при тебе и каквото и да купиш, бива поразено. Трябваше да направиш, каквото ти казах.

Публикациите са слети: 05.02.2016 11:54

В момента имам двадесет и пет гупи фул ред албино, май се водят. Или може да са блонди албино. Нямам абсолютно никакви проблеми. Въпреки че същевременно вкарах и някакви криминални плати, дето първоначално умираха и измряха половината. Не знам каква им беше болестта - много е вероятно да беше туберкулоза. Обаче, овладях заразата само с неколкократни подавания на минимални количества калиев перманганат и желязно изхвърляне на всяка риба, която само почне да се държи криминално.
От гупите обаче не умря нито една. Само платите. И повече няма да си купя и копче от сергията, на Подуене, дето ми ги продаде тия плати на едро.

punk_girl123

Значи умират големите гупи една по една в интервал от няколко дни, обаче новородените си живеят и са вече на месец??? Тоя колумнарис само големите ми избива! И то си има претенции, защото след последния пост в аквариума не е проведено никакво лечение. Аз може би се бъркам, ама и молинезиите също са живородки, пък тях не ги мори! И за капак има едно еднлерче, което си живее и е ок. Него също не го мори!
А освен това ми мори и хелените.

niki_o

Колега,5 страници,а ти не си направи труда да прочетеш още първия пост.В него колегата ти казва проблема,а ти продължаваш....
Условията в аквариума са ти лоши и няма да отцелее риба(Гупа) гледана в добри условия преди това.Малките ще отцелеят защото са родени в тези условия и се адаптират бързо-едно поколение сига.
Сега пак ще започнеш -Ама защо само Гупите?Ами защото тези Гупи нямат нищо общо с тези преди 20 години защото и хобито няма нищо общо.Инбридинг,добри условия на живот,стабилни параметри и добра филтрация са видели рибките преди да ги купиш-след това 20 литра наблъскани с други по-големи от тях гарантирано филтрацията ти неструва а с тези химии дето ги наблъска вътре Азотен цикъл нямаш дори и да си имал някога.
Сега вземи и си вкарай аквариума в ред преди да си загубил и много по издръжливите Мулинезии,Плати ,Хелери и каквото имаш там.

punk_girl123

Цитат на: niki_o - 05.02.2016 15:53
Колега,5 страници,а ти не си направи труда да прочетеш още първия пост.В него колегата ти казва проблема,а ти продължаваш....
Условията в аквариума са ти лоши и няма да отцелее риба(Гупа) гледана в добри условия преди това.Малките ще отцелеят защото са родени в тези условия и се адаптират бързо-едно поколение сига.
Сега пак ще започнеш -Ама защо само Гупите?Ами защото тези Гупи нямат нищо общо с тези преди 20 години защото и хобито няма нищо общо.Инбридинг,добри условия на живот,стабилни параметри и добра филтрация са видели рибките преди да ги купиш-след това 20 литра наблъскани с други по-големи от тях гарантирано филтрацията ти неструва а с тези химии дето ги наблъска вътре Азотен цикъл нямаш дори и да си имал някога.
Сега вземи и си вкарай аквариума в ред преди да си загубил и много по издръжливите Мулинезии,Плати ,Хелери и каквото имаш там.
А се "Ванга" ми кажи от къде разбра, че филтрацията не струва и че в 20 литра сме ги "наблъскали" с други големи риби? Или пък какви се условията и къде са гледани преди ние да ги купим?

niki_o

Ванга умря,а аз не съм видял,че Сахара е събрал двете теми :whistle:

iuli

реплика към  punk_girl123:

Живеем в демократични времена, когато всеки има право на лично мнение. И много пъти може и да познае. Някои даже спечелиха от тотото. Но властта е у тебе - ти решаваш.

Публикациите са слети: 05.02.2016 17:53

Предлагам ти да направиш експеримент. Сипи вода от чешмата в буркан от 800 милилитра и я дръж един два дена да престои, на топло място, където температурата не пада под 20 градуса и не се вдига над 30. Желателно е мястото да е светло. Пряка слънчева светлина може да влиза не повече от два часа на ден. Сложи в тоя буркан сода половин кафена лъжичка и морска сол - пак толкова.
След това си купи две гупи, от тия, дето мислиш че може би не са като едновремешните, понеже са инбрдинг, или не знам какви си. Много е важно само да не са заразени с опасна болест. За целта разгледай рибата в магазина от където ги купуваш. Избери екземпляри, които са от аквариум с млади риби, защото иначе може да са много стари. Сложи ги в буркана, като ги адаптираш постепенно към водата в него в продължение на един час. След това покрии буркана с мрежичка, за да влиза въздух и да не изскочат.

След това не сменяй водата, а само доливай два месеца. Никаква техника няма да ползваш - нито аератор, нито други неща. Сложи само един термометър. Храни ги по един два пъти на ден, колкото могат да изядат за не повече от три минути. Понякога забравяй да ги нахраниш. И да видим, дали ще живеят.

П.П. Само в никакъв случай не им вкарвай от заразата, дето ти е в аквариума, че е смътоносна!

punk_girl123

И така, за да не хваща прах темата да се разпиша. Реших да си направя експеримента предложен от колегата. Сложих вода и всичко както е описал, та тръгнах да върша най-важното, да купя рибки. Обиколих всички магазини, за които се сетих, и резултата беше, че в нито един нямаше аквариум без болна рибка, че на места плаваха и умрели. И така приключих експеримента и за себе си открих отговор, защо ми мрат гупите.
И в крайна сметка сега от може би поне три седмици единствената умряла рибка ми е една бебе молинезия и 3 бебета гупи, които се зеклещиха във филтъра. Даже в аквариума си живурка и една молинезия с дефект, която не може да плува и седи по дъното, а е вече на над 2 седмици.
В крайна сметка, ако някой се чуди защо му измират гупите, може да повтори моя опит и да види...
Сега изчакваме да видим, колко от мъниците ще оцелеят и ще правим втори по-голям аквариум с рибки само лично производство!Или от доверен човек, но не и магазин.

baygry

Ужас,сигурно съм голям късметлия щом закупените от магазините в Пловдив над 50 рибока ми са живи здрави.Ама повече няма да си купувам, щом всички продават болни рибки.
Не гледам живородки и не мога да помогна,но колегата с буркана е абсолютно прав.В офис съм виждал с очите си 10-12 гупи в 3 литрова сфера ,без нагревател,без аератор ,без нищо,и си живеят без проблем.Мога да ви дам адреса да се убедите сами.Намира се в магазин за продажба на компютарна техника на касата.
Така че най-вероятно проблема е някъде в аквариума ви.

Similar topics (5)

39102

Публикации: 20
Прегледи: 9113

59180

Публикации: 6
Прегледи: 3807

3700

Публикации: 4
Прегледи: 3554

24835

Публикации: 5
Прегледи: 5424

55427

Публикации: 29
Прегледи: 10609