• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с гупи

Започната от zorko, 03.12.2013 14:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

borislav

Хлътването на корема при гупите(основно женските) е често срещан проблем ,за съжаление. Някой от развъдчиците и търговците го наричат "синдром на софийската вода"(за тези от другите градове) т.е. причината според тях е смяната на параметрите на водата. Вероятно, причината е отслабване на имунната система- от стрес при транспортиране,различни показатели на водата, раждане или недобри условия ,което позволява болестотворен организъм да се активизира и да убие рибата за около седмица.Не съм открил лечение. Моето решение е да не вземам риби от места с различни показатели на водата без да са адаптирани поне две седмици(обикновенно седмица след транспортирането или вноса се получават признаците на болестта).
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

mollies

Супер, имаме частичен пробив :)
Оообаче... Доколкото разбирам имаш предвид, че ниската карбонатна твърдост на софийската вода предразполага към по-големи колебания в pH-то, което води до гореописаното. Дотук добре - обаче изникват няколко контрапункта. Единият е, че в този аквариум сменям вода много рядко, на няколко месеца веднъж. Другият е, че по тестове параметрите са много стабилни. Третият е, че това състояние съм го имал и с родени при мен в този аквариум рибки. И четвъртият е - ако се окаже, че си прав и всичко е в софийската вода - все пак защо на практика на рибата й потъва коремът и й провисва задницата? Абсорбцията на хранителни вещества от червата ли се нарушава, нервната система ли...?

borislav

Не си ме разбрал добре за софийската вода. Не че тя е вредна сама по себе си, а че при купуване на риби гледани от развъдчици например около София и продажбата на рибите в Пловдив се получава този ефект. И обратното. Причината при теб за падане на имунитета е някоя от другите ,които споменах. Изобщо гупите, които сега се гледат нямат нищо общо с тези от преди 30 години. По дефолт са с нисък имунитет-резултат от кръвосмешемията. :-)
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

Георги

zorko, цвета на хрилете е от амоняк или нитрити. Сменяй по-често вода.
Относно болестта смятам, че най-вероятно е: Mycobacterium piscium, бактерия
Превод на част от http://www.fishy.ru/cgi-bin/pub/diag?c=v&id=49&did=1006894
Больная рыба отказывается от корма, держится в углах аквариума, постепенно худеет. Спинка ее изогнута, брюшко втянуто, глаза ввалившиеся; из-под кожи и чешуйчатого покрова выступают кости скелета. Через месяц рыба погибает.
При патологоанатомическом вскрытии рыбы во внутренних органах видимых изменений нет. На печени и почках иногда можно обнаружить небольшие желтоватые гранулы (шарообразные зерна).

"Изтощение на пецилиевите рибки:
Отказва храна, държи се в ъглите на аквариума, постепенно отслабва. Гърбът се извива, коремът се свива, очите хлътват. ... След месец умира."
Отдолу има списък с антибиотици, но не зная конкретно.

Разгледай снимките на http://vitawater.ru/aqua/ill/tuber.shtml

mollies

Мислех и този вариант с туберкулозата, но по някаква причина го бях отхвърлил... Сега се разчетох отново и може би наистина е това! Благодаря за страхотния материал и за помощта :)
За автора - прочети статията и според мен като ти се разболее отново рибка можеш да опиташ да я отделиш и да я лекуваш с канамицин в храната и/или водата (евентуално и добавка на вит. B6). Дозировки има в статията, която Георги ни прати.

Борислав - ясно, ама ние търсим патогена, не факторът, който го отключва :)

Благодаря пак - мистерията е вече наполовина разрешена според мен - остава колегата да проведе успешно лечение и можем да сме така да се каже сигурни :)

zorko

04.12.2013 22:32 #20 Last Edit: 06.12.2013 14:54 by zorko
Здравейте  :-)
Благодаря ви много на всички  *thanks
Явно е тази болест Mycobacterium piscium . Защото като я напиша в google и влезна в изображения излизат риби със същите неща като тези моите дето умряха. Ето една снимка http://pmdd.mrp-cz.com/graf/mycobacteria/tbc_1.jpg (не е реклама) ето така точно изглеждаха и моите.
Всичките симптомии дето казахте за тази болест, съвпадат с тези на рибите.
Намерих информация и на български ->
http://rainbowfishbg.com/articles.php?id=69
http://www.aquaportal.bg/forum/problemi/mikobakterioza/
(Не е реклама)
Благодаря ви много на всички  *thanks

Публикациите са слети: 06.12.2013 14:54

Здравейте хора  :-)
В темата съм написал, че този понеделник си купих мъжка , за голямата ми женска гупа, защото мъжкия и умре.
Обаче във вторник и женската умре.
Вчера като се прибрах, гледам новата гупа лежи на филтъра , сякаш е умрела, загледах се перките и се движеха леко. Сега като се прибирам тя беше легнала на лимонофилата почти умряла, смисъл по същия начин както женската гупа във вторник където ви казвах , че е едвам мърда. Гупата е нова взех я в понеделник... Обаче от 1 град до друг , с автобус. Бях я сложил в шапка за да не и е студено, а и в автобуса си беше топло не вярвам да е изръзнала. Но при нея сякаш симптомиите не са същите като на предишните риби , нейния корем не се е вдлъбнал ми е изпъкнал, сякаш е преяла. Опашката и не изглежда да е препарилизирана. И очите са си нормални, но изглежда , че ще умира...
Може ли да е болна от настинка ? Или от какво ? Дали е от същата болест както при останалите риби ? Между другото съм забравил да ви кажа, че торя с easy life profito (ако това има значение). Да не би да е от торта ?
Значи писал съм в темата, че имам и 2 големи плати. Филтъра е вътрешен и не го спирам , той е 350л. на час, а чисто вода има към 25л. знам , че е силен за моя аквариум. Значи едната мъжката ми плата, много често пъти ляга на филтъра, защото там течението е най-малко, защото флейтата изкарва водата напред.
Изглежда ми, че и корема му е по-различен, но нямам идея защото не съм имал друг път плати. Сега освен гупата видях и че платата ми е получила изкривяване на гръбнака, както другите дето умряха. Явно и при нея започва да се развива тази болест. Още очите, корема и опашката са си и добре. Предполагам, че и мъжката и женската ми плата вече са заразени. Какво да ги правя ? Гупата да я изхвърля ли ? Платите да ги отделя ли ? Да се опитам ли да ги лекувам ?
Благодаря  :-)

mollies

Да предположим, че при теб проблемът е туберкулоза, както Георги посочи. Тогава очевидно или заразата е на високо ниво, или рибите са със слаб имунитет. В статиите пише, а и е логично, че умрелите от болестта риби в последствие освобождават във водата патогена. При това положение трябва рибката като умре веднага да се извади. И вероятно наистина условията в аквариума не са достатъчно подходящи и рибите се поддават. Какво да кажа за новата, със сигурност е била стресирана от транспорта, а щом симптомите й са различни, вероятно и болестта й е различна ;) Изгубих вече нишката при теб кога, какво, по колко и как е умирало... Може би няма да е лошо да направиш една табличка за нагледност, нещо такова примерно

Риби в момента:
1 неон, в аквариума от 3 месеца
3 неона, в аквариума от 6 месеца
2 коридорас джули, в аквариума от 1 месец

Умрели риби:
1 неон, живял 10 месеца, умрял на 20.05.2013
1 коридорас джули, живял 3 месеца, умрял на 30.05.2013

Иначе не е ясно какво имаш и кога е умряло. Ако някоя рибка е умряла "другояче" (не с тези симптоми, с които започна темата) го упомени.

Поздрави!

Публикациите са слети: 06.12.2013 18:53

При следваща разболяла се с туберкулозните симптоми аз бих пробвал да я отделя и лекувам на твое място. Може да ползваш и не канамицин, а другия антибиотик, първия споменат - хапчетата "тубоцин" (мисля така се казваха), които туберкулозно болните хора пият, съдържаха съставката.

Георги

Има си начин за слагане на нова риба, ако си я бухнал направо, нищо чудно че умира. Махни тоя филтър като знаеш, че е прекалено силен.

Асен Евгениев

Гледам, че се разисква лечение с антибиотици, витамини и т. н. Многократно по-скъпото
от стойността на рибата лечение е оправдано, ако рибата е дългогодишен семеен любимец и има
сантиментална стойност, което не важи за гупите.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

zorko

Здравейте хора!  :-)
Всичките риби измряха ... Една по една... Останали са 3 малки гупи и 2 малки плати...  :-(
Реших...  *SORRY*
Отказвам се от акваристиката поне за сега.
Ще махам аквариума и ще продам растенията и всичко... Това беше... :-(
Измина горе долу 1 година от както започнах с акваристиката.
Благодаря на всичките ви за помощта.  *thanks  *thanks  *thanks
Весели Празници  :-)

sVGNsali

Колега, горе главата, не се стряскай!
Всеки прави грешки. Важното е да се научиш на нещо от тях.
Няма да ти се налагам, но може би, ако опиташ да действаш бавно и според стъпките описани в статиите тук ще успееш.
А вече имаш и опит..
НО важно е желанието. Има ли го, другото е лесно!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

zorko

Аха. :)
Между другото се отказвам заради тези причини:
1. Заради това с гупите... Знам че ако си купя неонки или нещо друго да не са живородки ще е супер, но...
2. Нямам време за аквариума. Имам предвид нямам време да се грижа за него.
3. Не е много лесно да се поддържа 30л. локва. И мисля лятото или по натам или ако пак започвам с акваристиката да си взема към 150л.
4. Трябват ми пари и ще продам растенията и техниката.
Благодаря на всички :)

hood

Здравейте колеги,
Казвам се Красимир, и с жена ми от скоро купихме аквариум 45 литра се води, китайче.
Има засадени доста растения: Криптокорина, кабомба, роголистник, хигрофила полисперма, бакопа аустралис, анубиас нана, лимнофила сесифлора, и още няколко сравнително лесни за отглеждане.
Вода по принцип сменяме около 20-30% през 1-2 дена, тъй като аквариума е стартиран преди месец.
Обитателите за момента са 2 анциструса, 4 молинезии и 4 гупи.

Така проблема се появи заедно със 2 гупи които купихме от магазин в Пазарджик, изявава се във появяване на бяло петно главно около някоя от перките на рибата, което се разраства и люспите настръхват.
От четенето на болести най-близо ми се струва "колуминарис" и от 08.01. сме сложили Furinal 250mg 2 хапчета.
Обаче след като сложихме лекарството до следващата вечер на още една гупа и се появи същото петно.
Интересното е че за момента засяга само гупите, може би молинезиите са по здрави или незнам.
Прикачам и 2 снимки с малко лошо качество, но толкова може телефона.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages.php%3Fimages%2F967%2F8567967D.jpg&hash=646e3af9b4fdb53e1a76f00f0cd3d1eb7e9418d5
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages.php%3Fimages%2F968%2F8567968E.jpg&hash=e3b0b1ad5b70890e5c790da9c037f1b5dcb4600b

Поздрави и мерси предварително на отзовалите се.

iuli

Снимките ги няма. Ако е колумнарис, тия гупи пиши ги бегали. Всъшност не съм имал гупи, когато хванах колумнарис. Имах хелери, които мрат като мухи. Така както ми казваш, за бързината с която е хвнала и следващата гупа, може и да е колумнарис. Дано да ти е сигурно лекарството. Аз моя го излекувах, като слагах калиев перманганат всеки ден колкото да порозовее водата. Излекувах го напълно, но хелерите от трийсе парчета останаха десетина. Другите риби дето ги имах не ги лови. Само един два коридораса.

hood


Така трябва да се виждат снимките,
преди Furanol-а лекувах със калиев перманганат до леко розово, но нямаше никакъв ефект, за това и купих Furanol. Но странното е че след началото на лечението, се разболя още една гупа...
Иначе има 2 анциструсчета, 2 оранжеви и 2 черни молинезии... те нямат проблеми, но гупите една по една си отиват.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs7.postimg.cc%2Fj2pnw26qz%2Fgupa1.jpg&hash=117174f1595d271bbc77e2efa169d88350c238d5

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fdbr2oxhc1%2Fgupa2.jpg&hash=d48f659e064331d7bf7c5b4fb4fb3dc0892183b3

Similar topics (5)

11134

Публикации: 15
Прегледи: 13962

41196

Започната от ke7astimme


Публикации: 5
Прегледи: 3609

4482

Публикации: 9
Прегледи: 5443

28461

Публикации: 11
Прегледи: 5859