• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 03:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

[Проблем] Болна златна рибка

Започната от ivanah1224, 13.02.2022 13:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanah1224

Аквариумът е стартиран на: 5 ноември

Обем на аквариума, литри: 3

Височина на аквариума: 21

pH на водата:

Температура на водата: 21

Колко често сменяте водата: На 3-4 дни

Какво количество вода доливате при смяна: Половината

С каква температура е водата при смяна: Подобна на тази в аквариума

Кога последно сменихте водата: Днес

Аераторна помпа (без гъба): Няма

Аераторна помпа (с гъба):

Вътрешен филтър л/ч:

Външен филтър л/ч:

CO2 система:

Филтрите работят непрекъснато: Не

Изключвам ги за ххх часа:

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: Няма промени в аквариума, няма филтрация

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine}

Полово зрели риби (видове, брой): Няма

Млади риби (видове, брой): 1 златна рибка

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): Няма

Видове храна, с която храните рибите си: Люспеста храна за златна риба

Колко често храните рибите си: Всеки ден

За колко време рибите изяждат храната: За 1 минута средно

Колко % от дъното е засадено с растения: 1 изкуствено растение

Колко % са бързорастящи:

Колко % са плуващи:

Дебелина на дъното:

Размер на камъчетата: Едър чакъл

С колко и какви лампи осветявате аквариума: Не се осветява със специално осветление

Колко часа светят лампите: Няма лампи, използва се естествено осветление

Подробно описание на проблема: Здравейте, от сравнително малко време (3-4 месеца) започнах да се занимавам с отглеждане на рибка като домашен Любимец. Тъй като нямам никакъв опит, взех аквариум тип сфера (Ок.3 литра) и златна рибка. От самото начало до сега сменях водата на 3-4 дни, с престояла вода, рибата беше добре и проблеми нямаше. От 2 седмици по тялото й започнаха да се появяват черни петна (на хрилете и перките), опитен акварист ме посъветва да я лекувам с лъжичка морска сол и 2-3 капки метиленово синьо в аквариума. Е, петната започнаха да изчезват, но от 2 дни златна рибка е издута, с "настръхнали" люспи... Навсякъде четох, че това са симптоми на т.нар болест воднянка, но не знам какво да правя и дали има възможност да я излекувам... Ще съм благодарна за отговори и съвети...

Снимки:










ivanah1224

Приказвам снкмка на рибката тук

morriddin

Пиши я заминала.
Златни рибки се отглеждат в аквариум от 80 литра нагоре.
Изхвърли колбата и си купи едно 30тина литрово аквариумче с подходящ вътрешен филър, осветление и нагревател, сложи му грунт, засади непрентециозни растения, напълни го с вода и пускай филтъра да работи постоянно. Осветлението - по 8 до 10 часа на денонощие. Нагревателят настройваш на температура 23-24 градуса, като също не го пипаш повече - той ще си включва когато е необходимо и ще изключва щом водата се загрее достатъчно. Оставаш всичко така поне 10 дни, после отиваш в магазина и си купуваш 2-3 гупи, пускаш ги вътре, и не пипаш нищо повече още един месец - само чистиш филтъра когато е нужно и подменяш по 7-8 литра вода всяка седмица с престояла един ден вода от чешмата.
Като мине месец след пускането на рибките в аквариума вече може да се замислиш за подмяната им с други такива, но пак съобразени с обема на аквариума.
Това е в резюме, ако имаш уточняващи въпроси, питай - ще помагаме!

ivanah1224

Много благодаря за изчерпателния отговор... ще се помъча до край да я излекувам някак, но в крайна сметка сте прави, че условията в които я отглеждам са лоши и може да не оживее. Проблемът е, че съм студент и нямам възможност да отглеждам големи аквариуми, и затова предпочетох варианта с малък... Може би трябва да помоля за някакви идеи за рибки, които позволяват да се отглеждат в аквариуми тип сфера като моя.

morriddin

Това не е аквариум, това си е колба и в нея няма как да се гледа каквато и да била рибка.
Аквариумче с размери 40/30/25см няма да заема място, ще се нуждае от един разклонител "тройка", маркуч, туба от мин. вода и кофа за подмяна на водата. При това, може да ти стои просто на нощното шкафче. Не е труднопостижимо, а как само ще те радва и успокоява... Това е несравнимо... *THUMBS UP*
Ако говорим за първоначалната инвестиция на парички, ами няма как - ще трябва да се похарчат няколко левчета, но мисля 100тина лева ще са достатъчни.

ivanah1224

Много благодаря, че отделихте време и внимание по въпроса ми, ще се опитам да спя златната рибка... ако ли не, ще послушам съвета ви за добър аквариум и нови рибки. Благодаря още веднъж за мнението

morriddin

Няма за какво да ми благодариш (извинявай за обръщението на "ТИ").
Съвет и евентуална помощ би следвало да се дава на всеки колега, най-вече на начинаещия, понеже в акваристиката стават нещата малко бавно, и не всеки продължава след първия неуспех.
Ако вземеш аквариумче от сорта на това, което споменах, аз лично мога да помогна с 5-6 коренчета валиснерия и 1-2 криптокорини. Сигурен съм, че и други колеги биха помогнали с каквото им е вповече.

mushroom

Здравей и добре дошла/дошъл във форума.
Съда е твърде малък за каквото и да е било, освен за малка растителна колба.
Наистина колегата е прав, взимайте един 30л. аквариум и го пускайте да се стартира, а през това време се опитайте да спасите златната рибка.
Ако е воднянка рибата трябва да се подува. На перката черното ми се струва сякаш е натурално оцветено. Да е било по-малко преди и с израстването на рибката да се е увеличило?!
Прикачете още една, две снимки.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ivanah1224

Здравейте,благодаря и за вашето включване по проблема... прикачвам още снимки, не смятам че черните петна са естествени, тъй като преди ги нямаше... но може и така да е, не се знае. По въпроса с подуването, все още е така, храни се нормално, но постоянно седи на дъното и е доста летаргична, не знам с какво да започна да я лекувам



ivanah1224


ivanah1224


Lightning_boy

Здравейте. Няма с какво да я лекувате, понеже проблемите идват от средата, в която се намира (както са писали колегите по-горе)
Не виждам и нещо да движи водата - съответно никакво количество кислород.
Мъка е това за животинчето.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

ivanah1224

ЦитатЗдравейте. Няма с какво да я лекувате, понеже проблемите идват от средата, в която се намира (както са писали колегите по-горе)
Не виждам и нещо да движи водата - съответно никакво количество кислород.
Мъка е това за животинчето.
Сигурна съм, че доста я мъча, знам че условията не са добри... просто ми е чудно защо така се влоши, при положение че живее в тази среда от 3-4 месеца и нямаше проблеми

mushroom

Ами как да Ви кажа, може би така ще звучи най-разбираемо:
Съпротивителните ѝ сила са на привършване от постоянна борба за оцеляване и вече я напускат.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ivanah1224

Здравейте отново! Пиша този коментар, първо - за да благодаря отново за помощта, второ - за да кажа, че златната рибка се излекува, и ще споделя как, в случай че някой попадне на темата и има същият проблем като моя...

Нямам опит в отглеждането на рибки, но все пак ще ви споделя как излекувах своята от т.нар "воднянка", след като се посъветвах с хората тук и някои мои познати. В продължение нa 5-6 дни правя вода с разтворен магнезиев сулфат (английска сол), рибката престоява там 10 минутки, и след това я връщам в аквариума, на който сменям всеки ден водата и капя по 2 капки "eSHa Hexamita", купени са от магазин, има ги и в интернет, струват 19.90....

morriddin

А самата рибка ще да струва 2-3лева.
При това, кой точно ти каза, че е "воднянка"?
Сега при същите условия, рибката ще заболее отново и то скоро, та даже и светена вода да и сипеш - няма да помогне. С други думи - убиваш животинката с невъзможни условия за живот, пък харчиш пари за отлагане на неизбежното. Направи си сметка какво точно правиш и на каква цена (и за теб, и за рибката).
А защо да не е както трябва???

ivanah1224

Не виждам защо трябва така грубо да се отнасяте и да се чудите кое как съм преценила. Какво значение има рибата дали е 2,3 или 5 лева....Ако нещо е от значение за човек, няма значение цената му.

И не съм длъжна да ви обяснявам, но ще вметна, че вече имам 60л. Аквариум и съм се опитала да създам добри нови условия за нея, за да може да добавя после и още една за другарче.

Хубав ден!

mushroom

Здравейте,
чудесна новина, даже две чудесни новини. ( - :
Само да попитам веднъж дневно ли правихте процедурите с английската сол?
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

ivanah1224

Да, веднъж дневно, по 10 мин стоене в английска сол :)

morriddin

ЦитатНе виждам защо трябва така грубо да се отнасяте и да се чудите кое как съм преценила. Какво значение има рибата дали е 2,3 или 5 лева....Ако нещо е от значение за човек, няма значение цената му.

И не съм длъжна да ви обяснявам, но ще вметна, че вече имам 60л. Аквариум и съм се опитала да създам добри нови условия за нея, за да може да добавя после и още една за другарче.

Хубав ден!
Извинявам се ако съм прозвучал грубо, не е умишлено!
Просто исках да подчертая, че създаването на елементарни условия е по-важно от усилията да се поправят грешки от липсата им.
Провокиран от дискусията, реших да стартирам едно аквариумче на вилата.
Обем около 35л.
Растенията - в оскъдица, понеже раздавам всичко ненужно, но ще добавя няколко стръка бакопа и 2 анубиаса към камъните. Кисна и подходящо коренче.
Аквариумчето е стартирано с грунт и 50% вода от стар аквариум, растенията които успях да отделя подрязох и засадих "наново" без добавки. СО2 в моите аквариуми не се подава, торове не се ползват. При все това, само след месец ще трябва да кастря и разреждам.
Камъните са от реката, грунта - също. Дет се вика - без пари.
След 2 дни ще пусна 2-3 живородки и до месец няма да пипам нищо, освен гъбата на филтърчето и смяна на 6-7литра вода на седмица. Именно тогава ще сложа анубиасите и коренчето с малко мъх (ако намеря). За подмяна на рибките ще мисля след още един месец.
Та, всичко написано от мен досега, идеше да рече, че не е трудно и скъпо да създадеш що-годе благоприятна среда в един малък любителски аквариум без да влагаш маса пари за това, вместо да хвърляш пари на вятъра, за справяне с проблемите, които несъмнено ще рецидивират, ако не се постараеш малко.
https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=100002269825183&attachment_id=2720766994735685&m
https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=100002269825183&attachment_id=2720766994735685&m
https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=100002269825183&attachment_id=2720766994735685&m

morriddin


mushroom

morriddin: Нямам факбук и не мога да видя какво е на линковете.
Горе долу и аз така с аквариумите и все се чудя на хората не се ли разхождат в гората, някъде до река ( - :
P.S. Аха... да да много приятно аквариумче. Имам явански мъх и анубиаси, ако искаш... мога да пратя мога и да доставя, ако си някъде по пътя. Ще пътувам от брега към Боровец петък/събота ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

morriddin

Сега се вижда, извинете ме за недоглеждането! *thanks

morriddin

Цитат на: mushroom - 21.02.2022 21:22morriddin: Нямам факбук и не мога да видя какво е на линковете.
Горе долу и аз така с аквариумите и все се чудя на хората не се ли разхождат в гората, някъде до река ( - :
P.S. Аха... да да много приятно аквариумче. Имам явански мъх и анубиаси, ако искаш... мога да пратя мога и да доставя, ако си някъде по пътя. Ще пътувам от брега към Боровец петък/събота ( - :
Два анубиаса и една шепа мъх биха ме направили много щастлив.
Драсни едно ЛС да се уговорим.
Благодаря предварително!
п.п. И за да оспамя тотално темата на колежката, ще кажа, че китайците не спират да ме изумяват - онова малко черно нещо в ъгъла, което наподобява някакъв малък вътрешен филтър, си мислех че и за 20л няма да има сили, пък то вече 3 дни старателно се опитва да изкорени криптокорината и гигантската валиснерия... Ще се наложи да му правя нова касета с 3 секции май...

White Wolf

Какъв точно е модела на филтъра? като каза китаец, ама то един ли е!  :-D
Че аз така се зачудих на един мой китаец  Hailea прави егати течението първата седмица, викам си брей ще издуха растенията- да ама не! след две седмици вече едвам движеше водата, чистя го редовно така че не е от това, не е задръстен, не знам къде може да е проблема, просто  спря да прави каквото и да било течение и сега едвам едвам мести горния пласт на водата.

mushroom

Колега не вярвам, чак толкова да е "мощен". Дойдат ли рибите и храненето ще го чистиш в най-добрия случай на 2 месеца. Е всичко зависи и колко са рибите и колко храниш, разбира се.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

morriddin

Цитат на: White Wolf - 22.02.2022 17:29Какъв точно е модела на филтъра? като каза китаец, ама то един ли е!  :-D
Че аз така се зачудих на един мой китаец  Hailea прави егати течението първата седмица, викам си брей ще издуха растенията- да ама не! след две седмици вече едвам движеше водата, чистя го редовно така че не е от това, не е задръстен, не знам къде може да е проблема, просто  спря да прави каквото и да било течение и сега едвам едвам мести горния пласт на водата.
Не знам кой модел е, знам само че е RS.
Щерката го е купувала и е изхвърлила кутията.
Относно твоят - щом и почистен не работи добре, най-вероятно перката му затяга. Погледни я, почисти с четка за зъбки, раздвижи я и би трябвало да се оправи.

morriddin

Цитат на: mushroom - 22.02.2022 19:33Колега не вярвам, чак толкова да е "мощен". Дойдат ли рибите и храненето ще го чистиш в най-добрия случай на 2 месеца. Е всичко зависи и колко са рибите и колко храниш, разбира се.
Пуснах 4 рибки днес, принципно моите рибки са на "строга диета" когато не размножавам, ама при старият затлачен грунт който сложих... досега тая пущина трябваше за се позадръсти, като се има впредвид големината на касетата и факта, че обра всички боклуци от дъното, пък и изчисти водата за има-няма 12 часа... Мисля да му сложа една "фуния" утре.

Similar topics (5)

29450

Публикации: 2
Прегледи: 2801

4

Започната от aquabg


Публикации: 46
Прегледи: 24477

11372

Започната от DarKkK


Публикации: 0
Прегледи: 2188

23782

Започната от bradi4a


Публикации: 2
Прегледи: 2876