• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 22:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Помогнете да идентифицирам тая гад

Започната от beonedge, 30.07.2008 18:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beonedge

Привет :)
Първо малко инфо за аквариума - 200л/5 дискуса/5 родостомуда/1 сомче/ охлюви -мелания
Та проблема - охлювите почнаха да се прескачат понеже заради дискусите храня по 3-4 пъти дневно. Взех един капан да ги вкарам в норма. И снощи след като изгасна осветлението след 2-3 часа свтнах с едно фенерче да видя улова . Улов имаше , обаче по повърхността на капана видях 2 такива "червейчета" (това е най-добрата снимка възможна с наличната ми техника  *SORRY* ) :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg76.imageshack.us%2Fimg76%2F4203%2Fworm2gf4.th.jpg&hash=e26a960720c74c24b785047f595160465b677f63
Размерите им са около 2-3 милиметра , бели или по-скоро прозрачни, движат се ....да кажем 3-4 пъти по-бързо от скоростта на охлювите :)
Та , въпроса е какво е това и как да го разкарам от аквариума.
Храня само със кайма която вадя от фризера , така че едва ли са дошли с храната
Благодаря на всеки който реши да ми помогне със съвет :)
I just finished cycling my tank and everything checks out fine
tmp 80F/nitrate 0/amonia 0/nitrite 0
took a month too.
Is it safe to add the salt now?

}|{opukc

Напиши "планария" в търсачката.

При мене са по 1см. Вземи си една такава риба и проблема с планариите и охлювите ти е решен.
Последната.

http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=121&vid=1

beonedge

}|{opukc , благодаря за бързия отговор :)
Лоша работа *CRAZY* Като прочетох няколко теми май рестарта е единствения сигурен метод за справяне с проблема :) Но все пак ще послушам съвета ти и ще пусна една боция...само се чудя как ще стане тази работа да я държа гладна . BTW надявам се че няма да закача дискусите понеже стане ли дума за " my precious"  всичко което се закача с него хваща порцелановия експрес
took a month too.

didoepi4

Недей с рестарт! Няма гаранция, че отново няма да ги завъдиш.

beonedge

А , няма да стигам до такива крайности ....имам само един аквариум и няма как да стане рестарта , а и дискусите са доста чувствителни към всякакви промени , не ми се иска някой да се скрие в ъгъла и да гладува до смърт
took a month too.

}|{opukc

Цитат на: beonedge - 30.07.2008 19:18" my precious"

:-D
Няма да ги закача спокойно, имам и аз една такава гад заради същите проблеми. Много е активна, и въпреки, че яде и храна постоянно рови и в грунда за някой "аламинут".

desimil

а как се навъжда планарията в аквариума???

discus

Планарията се вкарва с храна или "заразени" растения, имал съм и двата случая. При голяма популация единственото спасение е рестарт- това е факт, пробвал съм на два пъти с какво ли не, но ефект нямаше докато не рестартирах, единственото корто не съм пробвал е фирмени препарати срещу тази гад.

desimil

кофти това с рестарта. досега не съм завъждал такива гадини ама и дано не ми се случва.

raiko

Ако си видял само две планарии,то това не е проблем на който си струва да обръщаш внимание.Едно рестартиране е само временно решение,планариите могат да се внесат отново дори с чистата чешмяна вода с която опресняваш аквариума си.По-важно е да се премахне причината за масовото развитие на червеите-остатъците от неизядената кайма.Редовно трябва да събираш тези остатъци и евентуално, полезно би било да имаш в аквариума и някакъв вид лорикариеви сомове(анциструс и т.н.)

discus

Цитат на: raiko - 03.08.2008 02:17
Ако си видял само две планарии,то това не е проблем на който си струва да обръщаш внимание.Едно рестартиране е само временно решение,планариите могат да се внесат отново дори с чистата чешмяна вода с която опресняваш аквариума си.По-важно е да се премахне причината за масовото развитие на червеите-остатъците от неизядената кайма.Редовно трябва да събираш тези остатъци и евентуално, полезно би било да имаш в аквариума и някакъв вид лорикариеви сомове(анциструс и т.н.)

Планарии с чешмяната вода трудно ще внесеш, не издържат на хлорирането.Така че недей да пишеш глупости моля. Иначе си прав наличието, на малко бройки не е проблем.

raiko

Цитат на: discus - 05.08.2008 13:05
Планарии с чешмяната вода трудно ще внесеш, не издържат на хлорирането.Така че недей да пишеш глупости моля. Иначе си прав наличието, на малко бройки не е проблем.
Преди категорично да ме заклеймиш,че пиша глупости,ще те помоля да си направиш справка в различните ВиК дружества в страната- на колко места хлорирането е непрекъснат процес.
В моят град(Благоевград),водоснабдяването се извършва от открит водоизточник и хлорирането е веднъж годишно(лятна профилактика). Предполагам,че на много места в България ситуацията е същата(София не е България). Веоnedge не е споменал от кой град е,затова аз казвам,че е възможно по този начин да се внесат планарии и продължавам да го твърдя.
Ще се радвам,ако се съгласиш с мен!
: 06.08.2008г 02:02ч
П.П.  Добре би било,при прсблем с планарии да не съветваш колегите да правят рестартиране.Много по- правилно е да се борим с причините,а не със следствието!

discus

Цитат на: raiko - 06.08.2008 02:34
Преди категорично да ме заклеймиш,че пиша глупости,ще те помоля да си направиш справка в различните ВиК дружества в страната- на колко места хлорирането е непрекъснат процес.
В моят град(Благоевград),водоснабдяването се извършва от открит водоизточник и хлорирането е веднъж годишно(лятна профилактика). Предполагам,че на много места в България ситуацията е същата(София не е България). Веоnedge не е споменал от кой град е,затова аз казвам,че е възможно по този начин да се внесат планарии и продължавам да го твърдя.
Ще се радвам,ако се съгласиш с мен!
: 06.08.2008г 02:02ч
П.П.  Добре би било,при прсблем с планарии да не съветваш колегите да правят рестартиране.Много по- правилно е да се борим с причините,а не със следствието!

За вода която не е третирана си напълно прав. Бил съм на доста места в България, и не предполагах за случаи като този който описваш. Обикновенно съм забелязвал точно обратното, прекалено хлориране.
А относно рестарта си стоя здраво на позицията. Направил съм уточнение в кои случаи, а именно при твърде голяма популация. Борил съм се 2 пъти с проблема, и друго не помогна. Единственото което ги мореше е солта, но за да ги изтребя всички аквариума щеше да стане морски.
А на човека пуснал темата мога да кажа, че докато има охлюви проблем с планариите няма. Нека подържа добра хигиена и проблема ще отшуми сам. При голяма популация планариите влизат в черупките на охлювите  и ги убиват.

}|{opukc

При оплодени яйца хлорирането не помага. При плоските и кръглите червеи инкубацията на яйцата трае 10-15 дни в завимост от температурата. За този период гадините могат да пропътуват "милиони" километри от пречиствателната станция по водопровода.

raiko

Дори при масово развитие на планарии,проблема има по-скоро естетически характер(дразни аквариста),не толкова,че ще навредят на аквариумните обитатели. На някои места в литературата пише,че планариите нападат хайвера-нещо с което лично аз не мога да се съглася. Имал съм случаи на над 90% люпимост на хайвера на дискуси в аквариуми,които са били пълни(меко казано) с планарии.

Similar topics (5)

10022

Публикации: 9
Прегледи: 7386

44108

Започната от bingo1319

Публикации: 3
Прегледи: 2542

4709

Публикации: 19
Прегледи: 10436

32020