• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

От какво може да е заболяло сомчето?

Започната от bellerose, 04.04.2019 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bellerose

Здравейте, имаме 2 сома на около 7-8 години, които досега бяха в 60 литров аквариум. Последните месеци водата на този аквариум е сменяна рядко и беше станала изключително мътна (вътре не се виждаше нищо).
Днес финално стартирахме 300литров аквариум и решихме да видим какво се случва със сомчетата. Учудващо живи (трябваше да се изпразни аквариума за да се вземат и растенията от него). В последствие директно ги преместихме в големия аквариум с дехлорирана вода. Проблема е че при престоя си в стария аквариум, предполагам от мътната вода, черното сомче е цялото в рани. Зачервено зад перките и по корема, има огромна цепнатина между люспите зад горната перка. Предположението ми е, че е от липса на кислород/соли и циркулация или се е бил а анциструса. Някой може ли да помогне какво се случва със сомчето и може ли да се оправи? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190404/86ce170fdd98ad57d7b42cb9157f126f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190404/75570a8ab54c9ddb8eede1f2375f5259.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190404/4107ed02eac3ae54f0ce3e942b7f9a51.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190404/c68ef394474aa72550dc19352b5a0011.jpg

Sent from my EML-L29 using Tapatalk


bellerose

[СА] Стар аквариум, [НА] Нов аквариум, пиша и за двата тъй като са преместени днес

Аквариумът е стартиран на: НА днес (4.04.2019), СА около 2012г.

Обем на аквариума, литри: НА - 300л, СА - 60

Височина на аквариума: НА - 60см, СА - 30см

pH на водата: не е измервано

Температура на водата: 25

Колко често сменяте водата: СА - веднъж в месеца

Какво количество вода доливате при смяна: около 30-35 %

С каква температура е водата при смяна: около 22-23

Кога последно сменихте водата: СА - повече от месец

Аераторна помпа (без гъба): не

Аераторна помпа (с гъба): не

Вътрешен филтър л/ч: СА 500l/h

Външен филтър л/ч: НА 950l/h (по-късно ще се добави вътрешен поне 900l/h)

CO2 система: не

Филтрите работят непрекъснато: да

Изключвам ги за ххх часа: -

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: СА - мътна вода, НА - нов

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: не

Полово зрели риби (видове, брой): 2 сома, белия анциструс и черния (не помня как се казва=

Млади риби (видове, брой): не

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): не

Видове храна, с която храните рибите си: люспи (роднина обаче е сложил грис в СА и от тогава не може да се изчисти)

Колко често храните рибите си: през ден

За колко време рибите изяждат храната: -

Колко % от дъното е засадено с растения: СА 50%, НА 20%

Колко % са бързорастящи: сагитария и анубиас нана

Колко % са плуващи: -

Дебелина на дъното: СА от 3-4см до 7-8 см, НА от 3-4 до 10-15см

Размер на камъчетата: НА 2-3мм, СА смесен

С колко и какви лампи осветявате аквариума: СА 1 лампа, НА 2 лампи в различни спектри

Колко часа светят лампите: 8-10 часа

Подробно описание на проблема: главен пост

Снимки: главен пост

Sent from my EML-L29 using Tapatalk


Mu3epHuk

Грешката, която първо видях от снимките, а се потвърди и при прочетената допълнителна информация е, че рибите са пуснати веднага в новия аквариум. От там и малките мехурчета по стъклото, по декорацията... понякога има такива и по рибите. Това нещо е вредно за тях, но не е задъжително фатално. С такова количество нова вода, има липса на хранителни вещества, бактериалната колония е ниска. Това си е на практика новостартиран аквариум със старите риби. Дори и да се премести стария работещ и заселен с бактерии филтър, в новата вода надали ще има с какво да се хранят, тъй-като водата е чиста и бедна на хранителни вещества - няма мизерии. При мен се е случвало едър трихогастер да влезе в глинена фигурка, вероятно в момент на уплах и да нарани ципата си до състояние, при което съм си мислил, че ще е по-добре да го избавя от мъките му. Разполагах с Aquatan на Sera, който е за подобряване на условията на новата вода за кратък срок (като твоя случай) и има успокояващ ефект за рибите. Пише, че предпазва кожата, хрилете, мембраните. Елиминира стреса. Рибката се въстанови и живя още около 3 години. Важното е, че не умря тогава или след усложнения. Не казвам да го купите, но може да си набавите поне малка разфасовка вече като имате такъв голям обем вода. Друг удобен вариант е, да се снабдите със стартиращи/нитрифициращи бактерии на някоя голяма марка - Sera Nitrivec, Nitridac на Prodac. Предполагам има и други техни алтернативи. Обикновено продуктите на Sera държат по-висока цена, но това не означава, че алтернативите на другите компании с по-ниска цена няма да ви свършват същата работа. Като за начало докато укрепвате биологичното равновесие и заселвате нови риби, няма да са ви излишни. В случай на спиране на тока за часове, полезните бактерии в аквариума и филтъра намаляват рязко и може временно да се създаде дисбаланс. Затова е добре да има поне малко количество от тези бактерии в шишенце за " всеки случай ". Когато всичко е наред, разбира се не е нужно да се ползват често.
   Предвид новия аквариум с дехлорираната вода, най-добре щеше да е да се използва част от водата на стария въпреки мътилката, която можеше да се пречисти през марля или по някакъв начин да се филтрират по-едрите частици. Гъбата на новия филтър да се накисне в " батаците " на стария и да поеме от бактериите.  Пак в началото щеше да има известна мътност в новия, но процесите на заселване на бактерии биха се засилили. Защото водата на новия аквариум е на практика стерилна. Съответно отпадъците от рибите и храната няма как веднага да тръгнат да се преработват.

Нека и други кажат мнението си.

bellerose

Благодаря за коментара, полезните бактерии сме ги предвидили със сигурност да вземем днес/утре, по принцип не планирахме поне още 2 седмици да местим сомчетата докато направим азотен цикъл, но положението със здравето им и стария аквариум беше много зле.
След преместването черното беше активно, след което се стопира върху грунда. Анциструса беше активен цяла вечер. Засега ги наблюдаваме.
Мислехме да преместим стария филтър, но е пълен с яйца на охлюви, преместихме единствено няколко разстения, които се постарахме да изчистим от яйца под хладка вода.

Sent from my EML-L29 using Tapatalk


bellerose

Update: Взели сме SafeStart на Tetra и ще сложим след смяна на част от водата днес. Анциструса изглежда добре, обикаля по корените, но черния се е застоял.
Към аквариума е добавена вътрешна помпа 600l/h.

Sent from my EML-L29 using Tapatalk


Mu3epHuk

На добре отиват нещата. Ако плъзнат отново охлюви, може да си вземете рибка - Боция Клоун. Имах такава и ме избави от тази напаст. Рибката е красива, кротка и моята живя повече от 5 години, но заразата от ихтио не й понесе...

bellerose

Изглежда се подобрява, черното сомче снощи цяла вечер от време на време правеше по едно малко кръгче в широката част и пак се снижаваше, но плуваше изключителнно странно. Днес се е преместил на ново място и по-спокойно се движи из аквариума, зачервяването му също е намаляло. Какво мпже да значи това стоене на едно място?

За боция и ние си мислехме да вземем, защото е много вероятно по някое от растенията все още да има яйца. Планираме да гледаме само още няколко сомчета, гупи/неонки и боция.
Много благодаря за инфото [emoji4]

Sent from my EML-L29 using Tapatalk


Mu3epHuk

Повечето сомчета са по-активни нощем или в случая при изгасена лампа. Добре е сомчетата да имат укритие. Дали ще е изкуствена глинена пещера, някоя от дърво или при вашия случай имате налични камъни, може да оформите нещо като пещера и да наблюдавате дали рибките ще се крият там. Боцията ми и калихтите обичаха да се крият в глинената фигурка тип тунелче и прекарваха там часове всеки ден, а сега анциструсите винаги я ползват и периодично хвърлят хайвер вътре. Наличието на укритие успокоява тези видове риби. Когато вземете боция, може тя да иска да доминира и да завземе укритието, затова е добре да има поне две, за да има мир. Винаги е добре да има няколко дънни рибки, за да доизяждат попадналата по дъното храна.

bellerose

Да, и двата вече са хипер активни на изгасени лампи, изглежда са свикнали с новия аквариум вече и са спокойни [emoji16]
Укрития и мостчета имат доста от камъните и корена, често се крият покрай тях, надявам се да им е добре.

Sent from my EML-L29 using Tapatalk


Similar topics (5)

51077

Публикации: 2
Прегледи: 2337

9537

Публикации: 27
Прегледи: 16974

46340

Публикации: 2
Прегледи: 2446

8726

Публикации: 2
Прегледи: 3467

36051

Публикации: 4
Прегледи: 4495