• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 18:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

много грешки, късно ли е?

Започната от фландър, 26.02.2012 13:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

фландър

Привет на всички във форума предварително се извинявам но имам някакъв бъг на клавиатурата и не мога да поставям точка и запетая - не излизат -лр това се изписва

Ще слагам тире за да има някаква яснота
Много изчетох- много грешки съм допуснала- но много обичам рибката си и ви моля за съвет как да оправя нещата без да я загубя-
Ето и историята - първия аквариум на Фландър беше малък - 8 литра- Водата се зацапваше твърде бързо и освен че отливах на 5 дни - всеки месец изваждах Фландър измивах старателно всичкосъс сапун :-| и го връщах обратно :buff:
Той порасна и сменихме аквариума с този - 25 литровия- но сложихме помпа- водата беше престояла около 5 денонощия и пуснахме Фландър вътре-
Рибката е жизнена-няма наранявания- ще опитам да сложа снимка-
преди няколко дни го видях с корема нагоре- изкара ми акъла-естествено *SORRY*-първото което направих беше да го извадя да му измия аквариума и да го оставя гладен-1 ден
Давам му 3-4 зрънца от сера-та веднъж дневно
Стои така известно време-секунди-минута- обръща се и продължава да плува нормално спуска се до дъното-чопли камъните-после пак -и пак-
Предимно следобед и привечер обръща коремчето- сутрин и вечер е игрив
промениха се изпражненията - бяха по-дебели сега са тънки и зеленикави
На снимката -едва успях- излъгах го че ще му дам да яде за да застане малко мирно-иначе се щура и не мога да го фокусирам - това е и от фотоапарата - стар е -завалийката

Обем на аквариума:25 л

Височина:28 см

Грунд
Дебелина на дъното:3 см
Размер на камъчетата:8мм до 15 мм

Осветление не
Филтрация

Аераторна помпа (с гъба): китайска 3 вата
Вътршен филтър л/ч
Външен филтър л/ч
Система за СО2:

Филтрите работятнепрекъснато

Дата на стартиране на аквариума:проблема ми е в това ще обясня подробно

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:не

Вода
Сменям по 2 литра (процента) на всеки 5 дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 20 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 20 градуса.

Храна
Видове храна:сера за златни рибки на топченца и супервит 8 микс на Тропикал люспи
Колко често храните рибките си:1 път дневно
За колко време рибките изяждат порциите си:2-3 минути после обира камъните

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:0
Колко % от дъното са бързо растящи0
Колко плуващи0

Риби:
Полово зрели(видове, брой)една златна воална на 1г и 7мес

: 26.02.2012г 13:01ч
Моля Ви кажете нещо :-[

bicho1976

Късно е!Тази рибка я сложи във фризера и после в коша.Следващият път като решиш да си вземеш златни си вземи и голям аквариум(поне 80л).Използвай по-едър грунд-за да не може да не  го поглъща.Другият вариант е голо дъно,аз така започнах.Не е много красиво но пък е доста по хигеинично .

фландър

Знам, че не съм постъпвала правилно, но нали разбирате ,че съвета Ви е неуместен?!
Питам възможно ли е сега и как следва да гледам рибока си през следващия един месец, докато водата в аквариума се стабилизира в химическо и биологично отношение?

bicho1976

Цитат на: фландър - 26.02.2012 13:46
Знам, че не съм постъпвала правилно, но нали разбирате ,че съвета Ви е неуместен?!
Питам възможно ли е сега и как следва да гледам рибока си през следващия един месец, докато водата в аквариума се стабилизира в химическо и биологично отношение?
Според теб е неуместен,но няма какво друго да направиш за рибката.
Тази рибка няма да я бъде още дълго.

фландър

Мисля, че глада му понася добре. Днес е игрив, а шансове за по-голям аквариум няма, поради липса на място у дома.
Търся съвет как да поддържам аквариума оттук нататък, а рибката няма да я убия! :-!  :'(

Асен Евгениев

Цитат на: фландър - 26.02.2012 13:16
отливах на 5 дни - всеки месец изваждах Фландър измивах старателно всичкосъс сапун..... първото което направих беше да го извадя да му измия аквариума......Вода сменям по 2 литра (процента) на всеки 5 дни.
Освен, че е малък аквариума, сменяш нищожно количество вода. Започвай по 30% два пъти седмично.
И недей да миеш често и основно аквариума със сапун.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

фландър

Смятам да постъпя така:
смяна на вода - 6л всеки ден,в продължение на един месец, после - на 5 дни;
помпата,както и досега - работи нон-стоп;
спирам храненето за три дни от днес;
сифонирам камънака с всяко отливане;
захранвам с варен грах;
в последствие продължавам с сера-та, по 6 зрънца;
химия няма да слагам, защото не знам каква, ако някой знае -приемам съвети;
да, ще купя тестове за pH, амоняк и нитрити нитрати и т.н.;
ще отчитам стойностите и ще очаквам от всички вас съвети за оцеляване;
Докато е жив Фландър борбата ще продължава, аз не се предавам толкова лесно, нищо, че от желание за чистота съм оплескала здраво нещата :-(

ico

И за седмица да спреш храненето, за рибата ще е само положително. След това просто не трябва наведнъж да се почва с много храна.
Прави впечатление, че съветите са едни, а ти държиш, да си караш по свой си начин. Искаш съвет, но не искаш, да е различен от твоята идея?
Смените на вода са ти смешни. Ще трябва да прочетеш и началните статии, че с тия сапунисвания...

Ако искаш и два пъти дневно сменяй по 5-6 литра вода, няма лошо, само от полза ще е. Но 1-2 пъти седмично сменяй по-голям процент вода - 30-50%.
Ако рибата е достатъчно голяма и успява да налапа камъчета, то смени грунда с двойно по-едър или го махни, както те посъветва колегата.
Част от проблема може и да е течението на вътрешния ти филтър. То да уморява рибата и затова да се предава по някое време... Нагласи струята така, че да не прави силно течение или приспособи нещо като "флейта", което да разбива водната струя. Уродливите каракуди не са толкова спортни и течението не им понася.
Не знам и какви са тия зрънца, че 5-6 броя да ги яде за 2-3 минути... Пораснала златна рибка за минута сигурно ще изяде и една лъжичка храна.

Където има място за 25 литров съд има място и за 50 литра, ако се направи малко по-висок или в каквато посока може да се отпусне обем.  ;-) Само желание да има и ще е добре на животните.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

фландър

Благодаря за включванията на Ицо, Акапулко и Bicho.
Ще махна изцяло камънака. Ще го оставя гладен за седмица( въпреки, че със сигурност знаете как се молят за храна като те видят пред аквариума, и как се сърдят). Ще отливам по-често вода и един път седмично около 50%. За храната- сега му давам толкова, откакто се обърна. Зрънцата са около 1.5 мм в диаметър, преди изяждаше около 20-25. Притеснява ме факта, че по камъните с времето се отлага тъмно кафяв слой, той беше и причината да подлагам всичко на сапунка. При изваряването на камъните този кафяв слой става тревисто зелен при висока температура. Ако сега се появи отново, в което съм сигурна, какво да правя?

paolo6481

това кафявото са кафеви водорасли.Не е нужно варене.Падат само с гъбичка и вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

djibarov

Ами по-добре не прави нищо за потъмняването на камъните. Вече би трябвало да ти е станало ясно (пишеш, че си чела доста), че това са кафяви водорасли - има писано на много места за борба с тях. Под не прави нищо имам предвид да не вадиш, сапунисваш и изваряваш!
Също би трябвало да ти е станало ясно нещичко за азотния цикъл на аквариума и как твоите действия са влошавали само нещата. Колегите пишат - а ти чети, слушай и прави това, което те съветват добронамерено - а то е най вече по-чести и по-големи смени на вода (престояла ден-два) един-два пъти на седмица. Потъмняването на камъчетата от грунда няма да повлияе към зле на рибката ти, а това не е баня, да я лъскаш с препарати....

фландър

Ако са кафеви водорасли, както казвате,и нямам причина да не Ви вярвам, те трябва да останат в аквариума.Прилича по-скоро на кафяв фин прах.Ясно. Днес е неделя, но утре ще отида до магазина за тестери. Да, ясно ми е как съм прецаквала нещата, не бих искала да сгафя отново, затова съм тук, да питам опитни и знаещи хора, и да чета.
djibarov, думите Ви ми подействаха обнадеждаващо- щом ме съветвате да действам, значи има надежда, а в този момент май това ми е най- нужно *thanks
Паоло, и по стените се образува такъв слой.

paolo6481

Да,естествено се образува и по стъклата.И не само при тебе.Чистенето е механично и не е трудно.По-натам ще видиш че даже ще изчезнат.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

ico

Според мен вместо да даваш пари за тестове, похарчи ги по-добре за по-голям съд. Тестовете няма да ти помогнат в борбата с водораслите, а борба с водораслите не ти е и нужна. Водораслите усвояват някаква част от мръсотиите и помагат макар и нищожно за циклите в аквариума. Както се споменали колегите, по стъклата лесно се премахват с чиста гъба или тел за миене на чинии(ползвал съм от тия спираловидните от неръждаема стомана).
Тестове ще са нужни, ако има проблем с неясен произход, да помогнат за причините за него. Пък в случая грешките са осъзнати и много лесно ще се поправят.
Смените на водата и струята на филтъра. Съда не е толкова малък, ако се сменя адекватно вода, сифонира се и не се прехранва излишно.

Пък за молбите и сърденето - няма такова нещо. ;) Животните особено пък тия риби, нямат емоции и мисли. Ръководят се от инстинкти. Каракудите живеят, за да ядът и само когато инстинкта им за размножаване надделее над тоя за хранене, спират да "се молят" за храна. Просто се научават, че като има движение около аквариума, има и храна. Затова се залепят на стъклото като гладни прасета.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

cheatah

Храната за златните рибки се кисне за около минута,аз така паравя и от тогава да чукна на дърво не съм имал проблеми с прасенцата.Но от тук на татък те чакат само проблеми,обема ти е много малък и рибката е много стресирана(от параметрите на водата и малкото пространство)На една златна рибка трябват по 35-40 литра вода,ако не вярваш(или си помислиш че,говоря пресилено)ела да видиш мойте и ще ти стане ясно.Направи и едно 50 литрово аквариумче и ще я гледаш  много по лесно :)

фландър

Ицо, отново Ви благодаря за включването. Да, засега ще трябва Фландър да се примири с тази си къща, ще се опитам да му помогна да оцелее въпреки мен....Когато се получат нещата( надявам се силно да се получат) ще променим и къщата му...Откровено - не съм сигурна дали отново ще искам рибка, ако го изгубя :'(.Засега е това - ще се опитам да поправя белите и ще се моля да оживее въпреки проявеното невежество от моя страна. Ще пиша периодично при проблеми, как ще ме посъветвате - само в тази тема ли да задавам въпросите си - мисля, че така е най-добре за да не претрупвам с проблемите си форума. Молбата ми е да наглеждате и все така да се отзовавате на хора с проблеми *thanks

zambo

Тестове не си вземай . Ще се объркаш още повече . Сменяй редовно вода и спри да храниш за седмица .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

фландър

Днес, 27.02.2012:
смяна на 8 л. вода- 30%
гладна риба
Резултат: не се обръща по корем, но не е толкова енергичен;
Молба към Ицо и всички останали: флейта - за която говорите - представям си го като удължен накрайник към помпата с отвори по дължината му. Да? Или много бъркам?
П.П. Отказах се от тестерите по ваш съвет.
Сheatah, може би това е една от причините за обръщането по корем, ще я кисна храната, за да не плува отгоре и да не поема въздух при храненето, но това като започна да храня.

ico

Да, с отвори настрани за да се разбива струята. Самите отвори може да се насочат нагоре, или под някакъв ъгъл, но струите да са към повърхността на водата.
Може да се направи много лесно за 2 минути от някакъв пвц маркуч с точния размер. Изрязват се отвори, единия край на изхода на филтъра, другия затворен по някакъв начин и...Не е много естетично, но пък върши работа, ако няма друго под ръка.
И една картинка направих, за да не се разминаваме в представите. Без много смях!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F2hn24wx.jpg&hash=3fc8b17df31906cb2cf6c539ae7993fbc205856e
Също може би ще решиш проблема до някъде, ако закрепиш филтъра хоризонтално на дъното в някой ъгъл и струята е насочена нагоре. Но зависи от дебита на филтъра и водния стълб. Ако струята е силна и аквариума е пълен повече, може да почне да прелива над филтъра.
Аз си слагам така вътрешните филтри.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

фландър

Продължавам все така...
промяна засега няма...
имам чувството, че става апатичен, може би е от глада...
Днес се е обръщал пак, но сега лежи на дъното.
Ицо, благодаря, точно така си го представях.
Имам подходящ маркуч - пвц. Утре ще я направя джаджата.
Не ми е до естетика в момента. Ако спре да прави тези сложни финтове и да обръща корема, ще помисля за друг аквариум и за други неща - растения и т.н.
Засега ще се борим да оцелеем, а аз- да създам нормален свят за него.
То и истинските тигани не се мият, само ги забърсват хората, ама...питай някоя жена на какво мнение е по тоя въпрос ;-). Лека нощ! и още веднъж - благодарности! *thanks

фландър

29.02  - -Няма промяна.
50% смяна, струята я отведох нагоре с рвс -тръбичка, както е показал Ицо.
До 16,30 ч. всичко беше ОК, сякаш никога проблем не е имало, разтворени перки, игрив, чисти очи...
От 16,30 до сега - плува по гръб, обръща се по свое желание или като ме види на стъклото,слиза без проблем на дъното.
През последните два часа доста стои по гръб, в смисъл с корема нагоре *dontknow*.
Не знам какво му е....носи се като планктон в продължение на минута, после пак се обръща и се гмурка.
Това е, ако някой има идеи или предположения, предложения - да пише...
На всички - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! Бъдете живи и здрави!

nikolay0876

Аз лично не виждам проблем, мойте златни са си 3 години така, нагоре, надолу, по гръб , по корем, плуват си.

фландър

Каквото и да правя, ефекта е един и същ - периодично Фландър се обръща по гръб. Явно глада му идва в повече, защото намали чувствително двигателната си активност. Може ли малко помощ относно захранването - както споменах - на две години е почти, тялото е с дължина 5 см., още толкоз и молко повече са и опашните перки.Сега е на глад от 6 дни, смятам да го нахраня довечера. Храната му е на Сера - голди колор - на гранулки, имам и суров замразен грах. Та въпроса ми е какво и най-вече - колко да му дам довечера и по каква схема да продължа храненето?

beta61

Дай му малко храна и ако започне да се храни го храни 2или 3 пъти на ден по-малко за да не преяде.

ico

Чак пък схема на хранене и захранване... Пусни малко храна (2-3 гранулки) и следващите дни така. По-добре е да храниш малко, отколкото повече от нужното. Имаше някаква мисъл "здравите риби са гладни риби". Пък това, че няколко дни без храна се отразяват зле на двигателните функции на прехранвана риба, е несериозно. Ако каракудата е гладна, то трябва активно да се движи в търсене на храна и да се набира яко като има движение около аквариума.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

фландър

ОК, благодаря за включванията!
Ще накисна 3-4 гранулки и ще му ги дам довечера, от утре продължавам така, той ги излапва за секунди. Колко е нормалното количество за хранене на този рибок, без да преяжда, разбира се?
"Колкото може да изяде за две минути" -  ми, според мен това е мно-о-о-го... *dontknow*

ico

Това с минутното хранене е глупост. Повечето риби излапват за десетина секунди страхотно количество храна.
А колко бройки... нито знаем колко е голяма каракудата, нито големината на гранулките. Но и десетина на ден да даваш, няма да умре от глад. Разнообразявай храните, вземи някакви гранули или люспи растителна храна. Нека има 1-2 гладни дни седмично. При възможност храни няколко пъти на ден, за да не се получава един голям прием на храна, а да е на възможно  по-малки порции.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Similar topics (5)

55945

Публикации: 2
Прегледи: 2430

1422

Публикации: 3
Прегледи: 3306

57306

Публикации: 4
Прегледи: 2052

44712

Публикации: 10
Прегледи: 4153