Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Болести => Темата е започната от: mill - 27.10.2005 15:48

Заглавие: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 27.10.2005 15:48
Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин - 500мг.

Здравейте! Имам аквариум, който е 300л. с fluval-304 - външен филтър (който е много добър!). Преди седмица взех 2 стъклени ножа, които доста се стресираха при пускането им в аквариума. Бяха абсолютно здрави, като ги взех от магазина. На другия ден забелязах,че имат бели точици (цистите на ихтио) и докато се усетя 80% от другите риби бяха заразени! От магазина ми препоръчаха следното лечение:
На 25л вода да сложа по 1 таблетка НИСТАТИН от 500мг. На 300л сложих 12 таблетки (което струва 5,60лв.)
След 24 часа смених 20 % от водата и сложих още 12 таблетки. Просто се пускат из целия аквариум, счупени на 2! Водата не се сменя от 4 до 5 дни. Температурата трябва да е 28 С градуса. Хранене - обичайно! И зачаках....
*****
Заразени бяха - златна оранда /голяма/, златна -звездоброец, 2 хелера мъжки и женски, 2 тернеции, бета, един пангас и 2 молинезии.
Бетата и мъжкия хелер бяха най-лошо пострадалите! Ножовете ги изключвам, защото явно не им понесе като цяло обстановката, нямаха апетит, бяха много уплашени и т.н. За съжаление един от тях  умря на 3-ят ден, а на другия му приложих метода със сода да се оттърве, ако мога така да се изразя! След 2-рата доза нистатин, на следващия ден оранда започнаха  да се разреждат цистите, тернециите до вечерта бяха "пушка". След още два дни всички с изключение на пангаса и бетата бяха здрави. От вчера 4-ти ден след терапията бетата започна да си  плува нормално из аквариума пак като неговият стопанин, имаше на хрилете някакви петна, днес ги няма! А днес забелязвам, че и на пангаса са останали единични цисти по опашката! Беше като решето от тях!
Въобще мога да кажа, че терапията която ми препоръчаха се оказа изключително успешна! След това водата се сменя 30%, хубаво е да вземете един флакон sera nitrivec /biostarter/ може да го сложите за 3 дни - по 1/3 от флакона през 24 часа и ако сте с външен филтър да поставите активен въглен.Той не трябва да седи повече от 1месец! Нямам представа дали може да се използва същия при вътрешна филтрация!
За всички акваристи от :wink: Пловдив и региона ще кажа, че магазина, който се намира на ул. "СВ. Наум" 17а е най-добрия!Улицата се намира в квартала м/у бившия ТОХ и ВИХВП! Точно до църквата "Св. Георги". Продават абсолютно всичко свързано с акваристика и за вашето удоволствие!
Аз се запалих по аквариуми преди около половин година, а преди това дори понятие си нямах как се поддържа такова чудо и как се гледат риби в него!
Повярвайте ми, там помагат много! Като си купиш риби или храна, или каквото и да било, винаги като го посетите отново ще попита как са рибоците, ядат ли от храната, аквариума как е? Въобще си личи, че тези хора не гледат само да ви продадат нещо! Един пример:
Задрънках се за една червена скалария, голяма много красива викам вземам я. "Не се продава" отговориха. 15мин.се молих,ама не. След 3 дена минавам - скаларията я няма! Викам си е-е-е, дали са я на някой, да ама не... Беше умряла. Останах възхитен от поведението им и отношението им към клиентите!
За ихтиото веднага ме посъветваха как да постъпя въпреки, че продават само маркови и скъпи лекарства на Sera, но ми препоръчаха съвсем друго! Абе стоките им са само маркови, опаковани и с лъскави етикети, както беше споменал, че трябва да изглеждат един от админите на форума!
Това е приятели, споделих го с вас, за да помогна на онези които имат проблем с  Ихтиофтириус-а! тел. на този магазин са 032/644-263 и 098/619-108. :wink:  :D  :D
Ето и снимка на Ихтиофириуса:
[smg width=300 id=2609]
Успех!!! :wink:
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Атанас Казаков - 16.11.2005 21:46
Мисля , че традиционни лечения няма!Болестотворните гадове имат голяма изменчивост и затова трябва да сме винаги с една крачка пред тях.
Не бих се съгласил и с това, че не бива да се повишава температурата при "Сингапурски" ихтиофтириус!!! Това , според мен, е задължително при лечение на "Ихтио".
Аз ползвам няколко различни комбинаций при лечение.НЕ винаги фирмените лекарства са най-доброто решение.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: KingNothing - 28.11.2005 23:16
Искам да попитам за това лечение с Нистатин... както прочетох се слага ДВА  пъти от хапчетата - по едно на 25 литра... нали ??? (като се сменя 20% от водата след първото и пак след второто слагане на хапчетата)

И в аптеките ли да го търся това лекарство..??.. това ми е другия въпос

п.п. Хванал съм я тая гадост и не знам как !?! , тази вечер видях... утре следва лечение... Нали няма опасност за рибоците ми с този вид лечение ???
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: KingNothing - 03.12.2005 12:01
Искам са мо да кажа лечението е нъпълно успешно и много бързо....     :D
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ivan_h - 06.12.2005 16:36
Честит имен ден на всички именници от форума!Здраве,късмет и първокласни аквариуми за напред.
Досега само за водорасли си разглеждах аквариума основно.Рибките /отоцинклуси и анциструс/ по принцип им се радвам на усърдието с което чистят  всичко в него, но вчера след изчитане на статията за Ихтиофтириус в раздел болести и по-щателно заглеждане установих,че по едното сомче имам същите бели точици по перките и гърба.Незабавно купих нистатин и започнах терапия по метода описан от mill  съгласно съветите получени от хората в Discus.Въпросът ми е следния: Възможно ли е да съм сбъркал за диагнозата?Имам предвид,че рибките не се търкат по камъни нито забелязвам нещо не характерно друго в поведението им.Те са си все така активни и подвижни в почистването на стъклата.Днес не съм ги видял още как са, но изпитвам малки угризения да не би да съм им сложил антибиотика  ненужно и дали това е трябвало да направя.И още един въпрос: По принцип това лечение ще увреди ли по някакъв начин растителността в аквариума, че тя и без друго е една рехава? Разбрах,че нитрификацията малко се обърква като цяло.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 07.12.2005 19:52
Напълно е възможно да не се отъркват в повърхностите,и да си останат само с белите точици.По-важно е,че ихтиото засяга и вътрешните органи на рибите!И трябва бързо да се действа,с кой метод -въпрос на избор.
Няма да увреди растенията по никакъв начин,не се притеснявай.  :wink:
Успех!
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Vojda - 07.12.2005 23:08
Доживях и аз да ми хванат рибите някаква болест :evil: .Не е много приятно!Проблемът е ,че не различавам ихтио от оодиниум(които са двата кандидата за заболяването в моя случай).Точиците са много малки (като оодиниум,примерно?!),но не са жълти а бели.Абе незнам.Ако някой има какво да каже,моля..!
ПП.Приемам ,че е ихтио!Вчера сложих сол на око и вдигнах температурата на 28 градуса.Днес обаче забелязвам ,че няма ефект.Ще сложа нистатин,пък да видим.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ivan_h - 10.12.2005 19:25
Като резултат от лечението смятам,че нистатина свърши работа.Рибките са чисти, растенията не увредени.Утре е последния ден /започнах на 5.12. вечерта/ в който ще сменя 40% от водата, добавям нитривек и стискам палци да не ми се случва отново.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: rakim - 10.12.2005 19:34
Чакай чакай,растения ли каза? Моите риби се разболяха от ихтио,но ми казаха че за да се лекуват трябва да са извън общия аквариум щото се увреждат растенията. :roll:
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ivan_h - 10.12.2005 20:09
Rakim, не знам какво да ти отговоря по-точно.Имам аквариум от 1 месец,правя това уточнение за да не те подведа с грешен съвет.Започнах с нистатина по две причини: 1. В понеделник късно вечерта няма от къде да вземеш друг препарат,а този антибиотик го има във всяка аптека.2. Доверих се на написаното от  mill защото е ползвал съвет от хората в магазина на "Св.Наум",а аз също им вярвам.С една дума нямах много време за чакане,мислене и избор на лечение.Растителността в аквариума си е същата поне до момента. Да се надявам че и азотния цикъл не се е скапал нацяло.Не знам дали няма да има по-късно някакви последици....просто нищо по-конкретно не мога да ти кажа.Иначе аз нямам друг аквариум, нито съм вадил рибките за да ги лекувам отделно.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: sho - 11.12.2005 13:33
по въпроса с ихтиото прочетете статята от виваватер.ру дет съм я превел в тази тема http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1187&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= може да му е от полза  :wink:
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Vojda - 13.12.2005 23:30
Искам да потвърдя,че лечението на ихтио с Нистатин наистина има ефект.Днес е трети ден след втората доза лекарство и единствено по един неон се виждат остатъци от болеста.Иначе всички риби без изключение бяха се заразили.На един барбус голям участък от кожата му беше паднал,сега се оправя видимо.Още веднъж благодаря на mill за темата.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: chopypopy - 08.02.2006 10:14
значи един ден след първата доза водата се сменя, а след следващите доси на колко дни да я сменям водата :?:
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: penchod - 21.03.2006 09:33
Здравейте,  оказа се че гадната болест не ме подмина и мене, приложих лечението с  Нистатин, единственото, което обърках е, че след втората доза смених водата след два дни(дозата беше в събота вечерта, аз смених водата тази сутрин), проблема е че забелязвам бели точки по някои риби все още, да продължа ли лечението или да го повторя след време и ако е второто след колко време?
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 22.03.2006 14:56
Ако не си сменил цялата вода,няма проблеми.Сигурно не можа да изтърпиш,че аквариума става -" :wink: вар и киреч"Изчакай за повторно лечение.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: penchod - 23.03.2006 09:41
Не, не- смених 20% само.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: manolito - 19.05.2006 14:24
Не знам защо но при мен лечението с Нистатин500 изобщо не помогна. Приложих го на две отделени Ботии в 20л. аквариум и нищо. Даже вчера едната умря, а другата едва ли ще оживее.Бяха ми любимите рибки. Приложих им какво ли не в рамките на десеттина дни, и никакво подобрение. Слагах им два вида от сините капки, после пробвах и с Нистатин и никакво подобрение. Сега като последен вариант им капнах от едни Италиански зелени капки Ichthyo Medik на Prodac  :cry:  Помогнете защо нищо не им действа?
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Живко - 19.05.2006 16:18
Цитат на: "manolito"Не знам защо но при мен лечението с Нистатин500 изобщо не помогна. Приложих го на две отделени Ботии в 20л. аквариум и нищо. Даже вчера едната умря, а другата едва ли ще оживее.Бяха ми любимите рибки. Приложих им какво ли не в рамките на десеттина дни, и никакво подобрение. Слагах им два вида от сините капки, после пробвах и с Нистатин и никакво подобрение. Сега като последен вариант им капнах от едни Италиански зелени капки Ichthyo Medik на Prodac  :cry:  Помогнете защо нищо не им действа?


http://www.aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=36&vid=3
http://www.aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1187&start=0

запознай се с заболяването.
аз преди 2-3 месеца лепнах тропическата форма. пробвах с един бъркоч, който ползвам за това заболяване, но не помогна.
излекувах рибите със costapur на SERA. преди лечението е добре да има: -неутрално рН; -никаква филтрация; - силна аерация; -в зависимост от формата(тропическа или не), висока температура; -по възможност да няма светлина. ако има растения осветлението се пуска колкото да не умрат.
Успех!
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: lz3cv - 21.05.2006 15:22
И аз съм минавал през тази гадост почти два пъти. Веднъж излекувах рибите, а втория път като видях бели точки по една-две рибки изчаках със слагането на лекарство и за няколко дни изчезнаха сами(точките :) ) Не се наложи да третирам.
Заглавие: Хайде...
Публикувано от: d256h - 24.11.2006 11:43
Няма ли да каже някой, какво става с охлювите при използване на Нистатин? Тези неща трябва да се казват, защото някой ще остане изненадан! Моя опит показва, че почти всички загиват! Други мнения ?
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: penchod - 24.11.2006 14:27
Моите охллюви оцеляа, повечето поне, но един от по-големите, до който падна четвъртинка хапче, даде фира(за планорбиси говоря). Ако имаш скъпи такива(неритрина) извади ги преди да третираш, за да не похарчиш 20-30лв. за нема нищо.
Заглавие: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 24.11.2006 18:11
Не съм имал никога охлюви в аквариума.....
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 29.01.2007 16:15
От всяка аптека-без рецепта *OK*.Антигъбичен препарат на таблетки е нистатина.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: beonedge - 19.08.2007 15:37
И на мен ми се наложи да почна това лечение (надявам се ,навреме- от 25 рибки 4-5 имат по една бяла  точица) Имам въпрос какво да правя с външния филтър - ако го оставя пуснат предполагам ще се запуши керамиката. Ако го спра - ще умрат полезните бактерии. Засега съм го спрял и мисля след като приключа с лечението пак да пусна Sera Nitrivek. ОБАЧЕ - няма ли в този случай във филтъра да останат от тези гъбички? Т.е. трябва ли след лечението да се дизенфикцира филртъра заедно със филтриращия материал е него? (аз съм Сера фил 1100/2 гъбички които идват с филтъра/Sera Siporax 1 kg)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 20.08.2007 10:39
Няма нужда от дезинфекция . Прочети това
http://www.aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=36&vid=3
: 20.08.2007г 10:10ч
Няма нужда от дезинфекция . Прочети това
http://www.aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=36&vid=3
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: RazorJack - 25.08.2007 22:04
И аз да споделя преживявания :)

В новия аквариум съм домъкнал отнякъде такава гадост, за щастие само две тестови рибки бяха потърпевши и използвах лечението с Нистатин абсолютно успешно, на третия ден вечерта почти нямаше бели точки никъде.

Само искам да отбележа че въобще НЕ Е добра идея да се пускат таблетките директно във водата както е написано в първия пост щото не могат да се разтворят напълно и оставят боклуци по дъното които освен че се чистят трудно, ами от тях и ми изпонаумря един голям офлюх който явно беше решил да ги яде :) Та далеч по добър вариант е таблетките да се разтворят във вода предварително и да се сипе само водата а утайката да се изхвърли.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 29.08.2007 17:53
Доколкото ми е известно,ихтиото поразява и вътршните органи.Целта е и рибоците да поемат част от таблетката.
А за охлювите явно  не е добре това.
Вариант е тогава,който има аквариум с охлюви да ги отдели  временно от основния аквариум и след лечението да ги върне *privet*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: hriskata - 08.10.2007 23:13
Здравейте!Реших да пиша тук, за да не започвам нова тема, нямам въпроси относно темата.Но скаларията ми е болна от ихтио, днес я видях и реших да започна лечението с nistatin.Ще пиша за резултатите, надявам се да са добри!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: barabata - 26.10.2007 20:09
И при мене се намъкна - красавеца ми е станал на нищо :
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg86.imageshack.us%2Fimg86%2F43%2Fichthyophthiriusle5.th.jpg&hash=84130995dbd4a718901ba5701d50cf0b74377de9) (http://img86.imageshack.us/img86/43/ichthyophthiriusle5.jpg)
Преди малко отидох до аптеката и намерих лекарството за 4,66 кутийката - 20 таблетки са вътре. Преди малко започнах лечението и температурата в аквариума вече е 30 градуса. Тъкмо забелязах и няколко точки на стъкления ми сом. Ше видим за колко дена ще се преборим и как и ще пиша за резултата накрая.
Мерси за темичката.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: hriskata - 29.10.2007 17:53
При мен имаше резултат още на втория ден.Скаларията вече е много добре!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: barabata - 02.11.2007 06:14
И при мене вече са добре рибите и зпочнах със смените на водата след лечението.
При мене имаше малко колебание. Аквариума е 25 л. и на първия ден Т я вдигнах на 30 и пуснах 1 хапче, на втория ден видимо бяха намалели петънцата, смана на част от водата и пуснах още едно хапче, но през нощта по някое време са ми изключили нагревателя за да си правят кафе ( аквариума ми е в кухнята) и са го забравили при което температурата беше паднала на 26 градуса (тогава го видях) в резултат на което петната на сома се увеличиха малко през следващия ден. Добавих още половин хапче и Т беше застопорена на 30 отново и вече 2-ри ден рибите нямат външни белези за заболяване. Понеже съм сложил малко повече от необходимаат доза си позволих смана на част от водата . но за сега съм запазил температурата на 30 градуса. Ще видим по нататък.

Аз лично хапчетата не ги пускам в аквариума, а ги слагам в една пластмасова чашка и гребвам малко вода от аквариума - след като се разтвори тогава го наливам на наколко места в аквариума.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Style - 08.01.2008 15:59
Да отбележа, че и из пробвам лечението с нистатин. Пуснах го в неделя през нощта и вече има видим резултат. Беше ми заболял купен в събота черен телескоп (предполагам стреса му е намалил имунитета). В събота вечерта се появиха няколко бели точици, а в неделя сутринта приличаше на "поръсен със захар". Само около 30 часа след началото на лечението с нистатин телескопчето имаше няколко зрънца ........
Искрено благодаря.
Ще докладвам към края на цикъла дали е било напълно успешно лечението
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Style - 15.01.2008 20:07
Приложих видоизменено лечението:
На третия ден от началото на лечението, черното телескопче беше видимо излекувано без точици, затова пък останалите ми златни рибки побеляха. Четирите анциструса изобщо не се заразиха - вероятно, защото са по дъното в по-наситена с нистатин среда. Тъй като се уплаших, реших да купя още една опаковка нистатин, смених 20% от водата и сложих и третия ден нова доза. Следващите дни слага половин доза и така до 7-я ден, когато ми свърши нистатина. Възнамерявам да сменя отново водата на 10-я ден или 7 дни след последната смяна. Интересното е, че на 7-я дем водата се избистри - буквално ми просветна, не че това има значение, но някакси мътилката ме подтискаше.
Това е, нядавам се напълно да е приключил проблема и дай Боже да не се случва повече, че ми дойда в повече за начинаеш акварист или по-скоро аква-любител.
Благодаря на всички ви :-)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Desmoria - 15.01.2008 21:22
Ха честито. Дано са ти живи и здрави от тук нататък. И все пак важното е да се пребориш веднъж, след това  няма да те плаши въобще. :)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: batvale - 13.02.2008 19:49
Абе и аз реших да пробвам тоз Нистатин, но имам следния въпрос понеже ми се разболя целия развъден аквариум с около 60 хелерчета на три дни и три малки анциструсчета, а там съм с помпа и гъба защото е 10 л. трябва ли да спра помапата, или обратното да увелича аерацията? Горките хелерчета все е дно ги вали сняг.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Живко - 14.02.2008 10:24
Махни гъбата, но увеличи аерацията.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: batvale - 14.02.2008 18:45
 *THUMBS UP* Тъй и направих. Благодаря. Ефекта от Нистатина определено е положителен!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: TiratroN - 28.02.2008 23:56
Аз съм следващият , който ще опита с препарата. Още утре...
Преди няколко дни си купих доста рибки на куп. Видях , че трите Шоколадови Трихогастера имат по две три бели точици на опашките. След няколко дни (тоест вчера) точките ги нямаше. Днес всички риби в аквариума имат точки (без "Шоколадовите" ). Може би позакъсняла реакция от моя страна, но пък от години не съм се сблъсквал с тая болест.Пък и те тия Шоколадовите са ми нови и имат много странни цветове ( на гърба си имат по една бяла точка ама само от едната страна. Щуракава работа)
Ще дам отзиви .
Заглавие: Спешно-Купих си Нистатин. Не мога да разбера количеството.
Публикувано от: TiratroN - 29.02.2008 09:11
Във темата е посочено Нистатин 500 Мг. Аз си купих Нистатин 500 000 UI .
Това едно и също ли е? Да не предозирам? Между другото- цената му е два пъти по -евтина от колкото пише в темата за Нистатина.
Заглавие: Re: Спешно-Купих си Нистатин. Не мога да разбера количеството.
Публикувано от: stefan_doc - 29.02.2008 10:33
По принцип не е едно и също, но като прочетох темата за нистатина мисля, че авторът има предвид точно таблетките по 500 000 UI. То други и няма по магазините, а той говори за брой таблетки, които е сложил, а не за общо количество в грамове или единици.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 29.02.2008 11:43
Цитат на: TiratroN - 28.02.2008 23:56
на гърба си имат по една бяла точка ама само от едната страна.

Тя не е ихтио . Такова им е оцветяването
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: TiratroN - 29.02.2008 19:05
Цитат на: zambo - 29.02.2008 11:43
Тя не е ихтио . Такова им е оцветяването
Да , аз точно затова не можах да реагирам по-бързо и се стигна до следващият стадий на заразата. Инак можех просто да изолирам Шоколадовите и всичко да спре дотам .
Извинявам се че бях отворил нова тема при наличието на специална за Нистатин. Беше нарочно за да получа по-бърз отговор.И без друго , след това щях да поискам да бъде изтрита .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Лора - 01.03.2008 21:01
Хайде и аз! Батко ми си купил златни рибки (после ще дам отрицателен отзив за магазина) които били заразени с Ихтиото.Първоначално като ми говореше,че рибите му умират нещо ме усъмни.Отидох и като видях -УЖАС! Бели точки навсякъде.За съжаление докъто реагираме всички златни си отидоха,коридораси и др.Докъто се сетя къде съм оставила нистатина(за всеки случай си го бях купила) третирахме с Контра ихтио.Днес обаче вече третирахме с Нистатин.Дано да има ефект.Само да съм наясно дали съм разбрала правилно:
1ви ден-1 таблетка/25л
2ри ден -20% смяна на водата+ дозата
след втората доза нетрябва да сменя водата 4-5 дни и след края на лечението да подменя по малко.
Друго което искам да попитам-той е с вътрешен филтър трябва ли да го махне или непречи т.к. сега сме го оставили да работи,поради липсата на аериращ апарат.
За стартиращи бактерии ще ползва капсоли на тетра-бакто...нещо си.
Благодаря предварително.След каря на лечението ще пиша пак.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: TiratroN - 01.03.2008 21:07
Филтъра да му се махне само филтриращия елемент. Трябва добра аерация. Аз махнах гъбата на филтъра и го оставих да работи.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: TiratroN - 03.03.2008 14:12
Започнах лечението в събота късно вечерта. След 24 часа (неделя вечерта) смених 20 % вода, сложих втора доза Нистатин. Днес е понеделник. Някои от рибите все още имат точки. Интересното е , че тези риби които имаха вече нямат, а онези които нямаха вече имат. Имам усещането че всяка риба трябва да преболедува за да се оправи. Опасявам се дали въобще това нещо действа?!?!? Минали са около 38 часа, а все още има риби с бели точки. Не че очаквам някакво чудо , но по нагоре хората писаха че рибите им се очистват след 30 часа. Не знам какво да мисля.Ситуацията се наблюдава.Лечението продължава. Не знам дали да не сложа трета доза.
Всъщност искам да ми кажете дали съм прав: с лечебните препарати (за тази болест) се лекуват не рибите, а се прави невъзможно "завъртането" на цикъла на паразита. Тоест-
1-увеличава се температурата за да се ускори цикъла му на развитие и лечението да не продължава повече от седмица
2- във водата се създава среда в която паразита да не може да си намери следваща риба при излюпването си (целта на старите методи със солта)

По този начин просто чакаме всички бели точки по рибите да се махнат и паразитите да умрат във водата пълна с дадения медикамент.

Правилно ли съм разбрал ?
От Шоколадовият Трихогастер ми тръгна всичко. Той в момента е най-чистата риба в аквариума .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Лора - 03.03.2008 19:59
Цитат на: klaralara06 - 01.03.2008 21:01
Хайде и аз! Батко ми си купил златни рибки (после ще дам отрицателен отзив за магазина) които били заразени с Ихтиото.Първоначално като ми говореше,че рибите му умират нещо ме усъмни.Отидох и като видях -УЖАС! Бели точки навсякъде.За съжаление докъто реагираме всички златни си отидоха,коридораси и др.Докъто се сетя къде съм оставила нистатина(за всеки случай си го бях купила) третирахме с Контра ихтио.Днес обаче вече третирахме с Нистатин.Дано да има ефект.Само да съм наясно дали съм разбрала правилно:
1ви ден-1 таблетка/25л
2ри ден -20% смяна на водата+ дозата
след втората доза нетрябва да сменя водата 4-5 дни и след края на лечението да подменя по малко.
Друго което искам да попитам-той е с вътрешен филтър трябва ли да го махне или непречи т.к. сега сме го оставили да работи,поради липсата на аериращ апарат.
За стартиращи бактерии ще ползва капсоли на тетра-бакто...нещо си.
Благодаря предварително.След каря на лечението ще пиша пак.
Днес е третия ден и видимо забелязвам подобрение.След като всички неони умрели,батко ми решил че трябва да прекрати лечението и да изхвърли всичко.Добре че успях да го вразумя да с ми върне заразените вече сомчета.Живи останаха - 2 обикновенни анциструса,2 коридораса(мисля че са Кочи),2 клиновидни расбори.
Обаче искам нещо друго да попитам,след като приключи лечението,,след колко време мога да ги върна в общия аквариум и каква е гаранцията,че са се излекували и няма да се заразят отново?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Лора - 06.03.2008 19:13
От изброените от мен риби оцеляха:
двете разбори.които си позагубиха малко цвета,но нямат вече точки;единия коридорас който също е видимо без такива.
един обикновен анциструс,при който няма подобрение,дори мога да заявя че се влошава
Сега съм отделила разборите с коридораса в друг съд с аквариумна вода без лекарства и ще наблюдавам няколко дни.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: TiratroN - 06.03.2008 23:28
При мен лечението продължава. Ден седми. Почти всички риби преболедуваха. На някои им се проличаха точки към 3-4 ден. Рамирезите едва от вчера се разделиха с точките си които им се появиха на 4 ден и сега си личат белезите.Трихогастерите отдавна са чисти и щъкат навсякъде. Анциструсите им забелязах бели точки преди около два дена- явно те ще са последните. От цялата работа ми умряха два големи трихогастера (бяха на възраст а и заразяването при тях беше доста голямо) . Двата ми Крибензиса обаче странно се крият и дори едвам ги намирам. По тях така и не се появиха бели точки въобще както и при сомчетата ми. Но въпреки , че до преди седмица бяха тарторите на аквариума, сега не им се виждат сенките дори. В аквариума ми плува и една самотна мъжка гупа . Тя пък си е жива и здрава. Лечението продължава. Водата не е сменена.Температура 29 градуса.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: hends - 27.03.2008 13:39
При лечение с нистатин- 500 мг трябва ли да се спре вътрешния филтър ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: stefan_doc - 27.03.2008 13:52
Не виждам причина да се спира, освен ако е с активен въглен. Нистатинът не влияе на бактериите във филтъра.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: TiratroN - 08.04.2008 23:28
Малко късно се появявам ,но да кажа че лечението е успешно. След приключването и след смяна на водата, Крибензисите лека полека излязоха "на светло". Шоколадовите трихогастери обаче станаха много бледи и стояха по цял ден в един ъгъл без да ядат. След като единият умря, реших че трябва да взема всичко в свои ръце. Когато дам храна ги пъдех да ходят да ядат и да се разходят малко. За ден два се пораздвижиха и хапнаха първите си хапки. След още няколко дни в които ги карах да мърдат като ги подбутвах с една пръчка, те започнаха да ядат нормално и сега вече са си супер. Ако ги бях оставил сигурно щяха да умрат. Крибензисите ми дори хвърлиха хайвер :)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: hends - 09.04.2008 01:47
Защо си правите експерименти върху рибките с този нистатин при положение , че има фирмени препарати, предназначени за лечение на ихтиофтириус ? Цената им е почти една и съща , но с препарати , предназначени за лечение на болестта резултатите са много по-ефективни и бързи.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 10.04.2008 22:18
Цитат на: hends - 09.04.2008 01:47
Защо си правите експерименти върху рибките с този нистатин при положение , че има фирмени препарати, предназначени за лечение на ихтиофтириус ? Цената им е почти една и съща , но с препарати , предназначени за лечение на болестта резултатите са много по-ефективни и бързи.
Ми щото има ефект в повечето случай! Фирмени препарати може да намериш със сигурност в големите градове.А в провинцията... И не на последно място -търговците.Много малко са тези които не те убеждават,че продавайки ти дадено лекарство ти всъщност си купил панацея и с него ще съживиш дори умряла риба. *YES*Ей затова се занимаваме с нистатин.По твойта логика за кво да си правим аквариуми по 40-50 литра,като продават фирмени по 300 и нагоре литри  *doskoro*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Emil - 11.04.2008 10:40
И аз проведох лечението с Нистатин. Успешно премина, без загуби, изключая двете Botia macracanthus, с които внесох заразата и "половин кило" охлюви- планорбиси и ампуларии.

Аквариум 80л.
В аквариума има: 2 бр. Glyptoperichthys
                         3 бр. Pterophyllum - обикновенна - 1бр. заразена
                         5 бр. Hyphessobrycon flammeus Myers, 1924.(Огнена тера. Тетра фон Рио.)- заразени бяха всички
                         4 бр. Hyphessobrycon herbertaxelrodi Gery - заразени бяха всички
                        10 бр. Paracheirodon innesi - 5 заразени
растения: Acorus gramineus, Ехинодорус(Echinodorus osiris Rataj, Echinodorus parviflorus Rataj, Echinodorus horisontalis Rataj), Vallisneria.
безгръбначни: 3 бр. полово зряли Ампуларии, и ампуларийки от един грозд яйца, Планорбиси -мнооого.

Приложих лечението,след като се прибрах от дежурство и видях , че рибите са "поръсен и брашно" и консултация с чичко Гугъл и форума, по следния начин:

първи ден:Таблетка на 25 литра, поставих за първия път 6 , а не 4 таблетки (една мъртва botia). Малахитово зелено.Температурата 28-29 градуса.

втори ден: 30% смяна на водата, нови 5 таблетки. На сутринта след включването на лампите рибите видимо в стрес: Черните неони без цвят, също и обикновените неони, тетрите в ято видимо притеснени, скалариите на повърхността скрити в растенията. Птеригоплихт-ите значително активни.

трети ден: 30% сяна на водата, нови 4 таблетки. Видима промяна, точките намаляват. Изгребах един буркан охлюви от повърхността на водата, почти всички видими в аквариума. Не съм гасил осветлението- рибите са значително по спокойни.Птеригоплихт-ите значително активни.


четвърти ден: Смяна на 12л. вода колкото да измуча твърдата субстанция-остатък от хапчетата. Метиленово синьо. Видими точки по два черни неона и тетрите фон рио, но изключително малко едва забележими. Мъртви големите ампуларии.Рибите са значително по спокойни.Птеригоплихт-ите се успокояват, но все още изкачат до повърхността.

пети ден: Метиленово синьо. Рибите са видимо чисти. Мъртва и другата botia. Всичко видимо е както преди. Смяна на 12л(кофа) вода за доизсмукване на остатъците от лечението.

шести ден: Метиленово синьо - една трета от препоръчаната концентрация.

По време на лечението водата силно побеля, вероятно от нишестето в лекарството и се образува пяна по повърхността на аквариума. Охлювите явно не издържат на това лечение. Резултатно е, днес е шестия ден  и заразени риби видимо няма. По растенията не наблюдавам резки промени въпреки, че част от таблетките бяха попаднали върху листата на ехинодорусите, но ще видим. Рибите се чувстват значително по-добре, пасажите се разпръснаха.

Това е. Успех на всички, които по стечение на обстоятелствата, ще се заразят. И нека внимават със вносните риби, на търговците са им  за продаване не за лечение



                         
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: TiratroN - 11.04.2008 22:15
Цитат на: hends - 09.04.2008 01:47
Защо си правите експерименти върху рибките с този нистатин при положение , че има фирмени препарати, предназначени за лечение на ихтиофтириус ? Цената им е почти една и съща , но с препарати , предназначени за лечение на болестта резултатите са много по-ефективни и бързи.
Може и да има, но като прочета че увреждат растенията и ми минава мерака да лекувам с тях.Също така някои лекарства се разграждат при осветяване. Благодаря , но искам растенията ми да излязат читави след лечението.Ето затова...
п.п Моля това мое изказване да не става повод за дискусия на тема " дали има вредни последици от лекарствата които са точно за тази болест" .Четох в интернет, запознах се с леченията и просто това ми е моят мотив да не се спра на традиционното лечение.Тук обсъждаме само дали е ефективен препаратът Нистатин. 
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: barabata - 14.04.2008 12:06
Извода - с Нистатин ефективно може да се изчисти един аквариум от охлюви като преди това евакуираме това което ни трябва и приложим лечението по-дълго за да се убият и всички новоизлюпени охлювчета.
Все пак за да няма "локални" остатъци от хапчета ги пуснете предварително в една чашка с вода и ги разтворете преди да ги пуснете в аквариума.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Etaprokleta - 08.09.2008 00:03
Здрасти и от мен! Много се надявам до няколко дни да потвърдя и аз ефективността на лечението на тази гадост   *spam с Нистатин-500мг. Все пак държа да отбележа, че съм супер начинаеща в отглеждането на риби, (съпругът ми по-разбира, ама и той само от гледане на приятели с аквариуми....), така че не приемайте като съвет, каквото казвам.
Надявам се всъщност, че не сме сгрешили с диагнозата, или не сме съвсем закъснели с лечението. Много моля истинските разбирачи, ако нещо могат да кажат по въпроса, или "виждат" друго заболяване да помогнат. Предварително благодаря за което!
Цялата работа започна от там, че преди месец и половина най-после си угодих на каприза, влязох в един доста съмнителен (сега си давам сметка чак  :duvar:) магазин и казах, че искам да си взема акула. Винаги много са ми харесвали тези риби, все щяхме аквариум да правим....и просто реших (съвсем неправилно естествено) да купя рибата пък после останалото....Хората ми предложиха силвършарк, аз им заявих че това ми прилича на шаран и искам от "кожените" акули (вече всички се сещат колко разбирам от риби вероятно) и така се сдобих с един около 8 см пангас и 25-литров аквариум за 7 лв., машинка за въздух....и от там се почна. Добре, че в нашето семсйство поне един има мозък (не аз), съпругът ми събра информация какво е необходимо за рибата, после купихме още един пангас, после още два и се заехме сериозно с въпроса. До тук добре. Купихме 250 литра аквариум, от тези с капаците, лампите и пр. екстри, красиво, оборудвано...Ама 4 малки пангаса и те много, много не плуват...и дайййй. От вече истински магазин с маркови неща и компетентни акваристи си взехме освен аквариума и 3 пирани, 2 цихлозоми, 2 папагала и ...един астронотус (тогава идея нямах що за човече е това), ама нали не слушам предупреждения. И всичко стана приказно карсиво и щастливо до събота вечерта  *dontknow* Пускаме последните попълнения (папагалите) и гледаме горките акулки - белят се, буквално?! Нали сте виждали как някой яко изгорял на морето се бели после? Ей така изглеждаха и едни такива като обринати. А предната вечер нищо подобно им нямаше. Сега си мисля, че и да са имали бели точки - просто не съм ги забелязала, човек като не знае за какво да гледа...е, загледахме се после, ама - късно. И естествено всичко се случва точно когато не трябва, кого да търсиш в събота вечер, че и в неделя... в понеделник може да е твърде късно. Дорева ми се, заклевам се!!! Майната му колко пари дадохме, ами ако някой ми беше казал, че мога рибка да обичам както котката си преди месец - щях да се смея. И тогава попаднахме на тази тема - хиляди благодарности на автора й! Прилагаме сега схемата на лечение (при нас са по 10 табл. за тези литри) искрено се надявам да сработи и робоците да се оправят. Иначе дори не изглеждат болни, държат се нормално, имат апетит, всичко изглежда им е ОК, с изключение вида на пангасите. Гледам, че по перките на цихлозомите има такива бели точки, по другите риби не виждам. Чудя се дали не трябваше да извадя всички пангаси в другия аквариум, ама преценихме че всички вече са заразени и е по-добре да ги лекуваме накуп...Извадих само един пангас, чиято опашка беше разкървавена, реших че освен болен е и нахапан от някого, ама май ще се окаже че просто е много болен...не знам. Дано скоро да ви кажа, че всичко вече е ОК и на никого не пожелавам подобно изживяване. Мерси за нервите на всички, които изчетоха това, надАко някой има мнение, съвет, критика - с удоволствие ще го изслушам.
Успех на всички и дано са ви здрави рибките!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: raiko - 08.09.2008 01:37
 За "беленето" на пангасите прочети в раздел-риби -"въпрос за пангаси". Ако по перките на цихлазомите има бели точки(ихтиофтириус),то това е друга инфекция,която не е причина за въпросното белене(т.е. това са две различни болестни състояния,налични в твоя аквариум).
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Naninani - 08.09.2008 15:15
и мен не ме подмина тази гадост. за жалост обаче не мога да разбера от каде я лепанх тъй като нямам нови риби в аквариума. белите точки се появиха на един рибок след редовната смяна на 30% от водата. преди да сменя водата нямаха никакви точки. появиха се буквално за 2-3 часа =-O. първоначално имаше 3 точки по опашката на хелера след това се появиха и 2-3 по опашката на едната молинзия и 1 на опашката на другата и.... спринт към аптеката. сложих веднага 2 таблетки и покачих температурата на 28градуса. след 24 часа смених 30% от водата и пак още 2 таблетки.
след близо 48 часа резултата е че на шипа на мъжкия хелер остана 1 точка, на едната молиниязи с едната точка на опашката - няма следи, а другата с 3 точки и остана само 1.
аквариумът ми е 55литра с външен филтър тетратек ех700 и не съм му махал нищо от филтриращите елементи.

ако днес не са изчезнали всчки следи от заболяването да слагамли ощте таблетки?
и да махамли активния въглен от филтъра
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 08.09.2008 15:22
Цитат на: Naninani - 08.09.2008 15:15

и да махам ли активния въглен от филтъра
Трябваше да го разкараш преди да третираш с лекарствата . Той абсорбира голяма част от тях . Въгленът се слага накрая , да изчисти аквариума от остатъците от лекарствата .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Naninani - 08.09.2008 15:52
ще го махна тази вечер и ще сложа още една доза хапчета.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Etaprokleta - 09.09.2008 00:16
Цитат на: raiko - 08.09.2008 01:37
За "беленето" на пангасите прочети в раздел-риби -"въпрос за пангаси". Ако по перките на цихлазомите има бели точки(ихтиофтириус),то това е друга инфекция,която не е причина за въпросното белене(т.е. това са две различни болестни състояния,налични в твоя аквариум).
Даааа, днес доведохме специалист. Оказа се, че не е Ихтиофтириус, по-лошо е. :'( В момента дори не мога да възпроизведа наименованието на болестта, но лечението се провежда с един зелен препарат, в нашия случай "Омнипур" на Сера, дори на кутийката на препарата има снимка на "белещ" се пангас. Човека се опита да ме успокои, че за хора без опит като мен е съвсем разбираемо да объркат двете заболявания, ама на мен пак ми е гадно. Снощи единия пангас умря. Още по-странно ми е, че не беше от най-зле изглеждащите, но се гътна за 5 минути буквално, както си плуваше и...айде. *dontknow*
Поне за момента изглежда, че Нистатина не е навредил нито на рибките, нито на растенията, ако и да не е помогнал. Това го казвам за хората, които се тревожат, че прилагайки този антибиотик (с или без реална необходимост) ще си прецакат аквариумите и обитателите им. Виж, за това "зеленото" ме предупредиха да очаквам фира поне със сомчетата...надявам се да са само те, ако ще се случва...Това, че аквариума изглежда все едно съм изляла 3 бутилки мента в него даже не ми се коментира, дано само рибките да се оправят.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: raiko - 09.09.2008 00:46
Единият от компонентите на Омнипура е трипафлавин(това "зеленото"). Той има силно бактерицидно дейсвие и се надявам,че ще помогне.Успех!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Naninani - 10.09.2008 16:26
ето малко ъпдейт: ден 4 - всички рибоци се оправиха, разтенията са ок - загуби няма  *thanks
лечението се оказа супер ефикасно.
в събота мсля да сложа активния въглен и да сменя 30% от водата както и да понижа температурата на 26 градуса
*BRAVO*  *YAHOO*
Заглавие: Болни рибки от Ихтиофтириус дайте съвет
Публикувано от: niki110 - 21.10.2008 19:37
от два дни имам няколко риби заболяли от ихтио.започнах лечение с нистатин както е описано в статията ,вчера смених част от водата и сложих втора доза но днес вместо да намалят белите точки по болните риби са се увеличили.какво да правя дайте съвет да сменя отново част от водата и да сложа трета доза или да изчакам още ден два.в момента няма от къде да закъпя някакъв друг препарат за лечение понеже в града ни непродават.мерси предварително на всички
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: raiko - 21.10.2008 20:55
Имаш ли някаква филтрация през време на лечението?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: niki110 - 21.10.2008 21:08
само вътрешния филтър работи за да може да върти постоянно водата а не да се утай на дъното лекарството.между другото поддържам около 30 градуса температурата
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: LoveAnimals - 28.12.2008 10:59
Искам да ви благодаря за тази статия.От скоро имам аквариум и само седмица след като пуснах рибките си заблезях,че са заразени.Гледам скаларий,два вида данио,сомчета и две хелерчета.Хелерите бяха най-тежко пострадали.Докато ги лекувах с фирмени препарати нямаше никакво подобрение,дори си мисля,че болеста напредна.След като започнах лечението с Нистатин по описания начин,още на четвъртия ден висчките ми рибки бяха напълно изчистени.Наистина нямам думи да изкажа благодарноста си,защото самата аз се чувстах като болна,когато не бяха добре  @}->--
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: i4o - 28.12.2008 23:10
ще стане ли нещо ако взема нистатин от аптеката защото във Враца не мисля че ще мога да намеря нещо подобно предлагат ми трипфавалин ,малахитово зелено и други такива багрила
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Raven - 28.12.2008 23:15
Нистатина е хуманитарно лекарство и се взима от аптеката.
Аз съм много доволен от него защото лекува безотказно но най важното е че щади растенията.

....а като бонус- трепе охлювите :-)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: i4o - 28.12.2008 23:25
тоест няма значение дали ще е от аптеката или от аквариумния магазин
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: barabata - 28.12.2008 23:31
Нестатин трудно ще намериш в магазините за акваристика освен ако някой търговец не се е светнал да си купува блистерчета от аптеките и да го препродава на дребно по 1 хапче.
Само ако имаш охлюви на които държиш ги спасявай преди лечението и изчакай да минат достатъчно на брой смени на водата след това за да ги върнеш обратно в аквариума.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Radi - 13.08.2009 16:35
Здравейте колеги,
направо по темата ( с леко отклонение откъм лекарството). Имам 80-литров аквариум, в който гледам сини неони, серпи и анциструси. Наскоро му смених част от оборудването и го пренаредих. И всичко си беше ОК. Реших да взема нови обитатели - четири стъклени сома, купени от Зооцентър (на Околовръстното при Суходол). Бяха само четири, иначе исках да взема 6 (както се препоръчва). Понеже нямах търпение да се занимавам с карантинен аквариум ги пуснах директно при другите. Първите два дни бяха малко стресирани стъклените сомове, докато не видях, че на единия са се появили значително големи 2-3 петна по прозрачното му тяло. На следващия ден петната бяха с по-големи размери, но само на болния стъклен сом. Преместих го в карантинния аквариум. В момента го лекувам с купени преди време Bactopur и Ectopur на Sera, за които тогава дадох около 40-50 лв. Сложих малко профилактично от тях и в аквариума. Това с карантинния аквариум го направих вчера(12.08) вечерта. Та въпросът ми е да продължа ли лечението с лекарствата на Sera или директно да сменя "тактиката" с Нистатин? Мерсаж предварително.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: sliven - 13.08.2009 19:28
Зависи дали са все още годни,дали си ги съхранявал правилно??Няма значение по колко  кинти са,наблюдавай рибите всекидневно.Ако няма ефект,търси алтернатива(Нистанин)Ти си докторът.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: dobriii - 30.09.2009 18:28
така да видим дали съм разбрал защото сега си взех nistatin .... сега пускам едно хапче във водата и чяк утре сменям 20% от водата,след тази смяна слагам второто хапче и чакам 4-5 дена и пак за втори път сменям 20-30%???  и преди сега да сложа първото хапче махам гъбата от филтъра,но го оставям той да си работи???? така ли е?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: iek - 01.10.2009 00:38
Нистатина го има освен под формата на таблетки и като гранули за приготвяне на суспензия. Втората форма е много по-удобна за нашите цели (въпреки, че ми се е налагало да лекувам само отравяне с СО2), тъй като гранулите са много лесно разтворими, всъщност така  и се приготвя самата суспензия.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: gre6nik - 19.02.2010 18:14
И аз прилагам лечението с Нистатин, аквариума ми е 300л. ама вече е 4-ти ден и няма подобрение. Дали хапчетата са менте ...
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 19.02.2010 20:29
Цитат на: gre6nik - 19.02.2010 18:14
И аз прилагам лечението с Нистатин, аквариума ми е 300л. ама вече е 4-ти ден и няма подобрение. Дали хапчетата са менте ...
Метода е многократно изпробван и работи . Всичко ли правиш според описанието ? От къде взе хапчетата ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: gre6nik - 19.02.2010 21:29
Ами - взех ги от аптеката - производство са на актавис.
Правя го точно както е в първия пост. И температурата съм вдигнал на 28 градуса.
Днес добавих още 6 хапчета - да вдигна концентрацията - да видим какво ще излезе ...
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: vinityy1 - 04.03.2010 00:50
Само да попитам,как поддържате 28 градуса.Аквариумът ми е 80 л. взех си нагревател за 100 л. пуснат е на 38 градуса бачка постоянно и температурата е 24 градуса *HELP* :duvar:
И ще има ли ефект от лечението ако е 24 градуса. Благодаря предварително  *bg*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: bluefire - 04.03.2010 01:17
може да са ти го дали за 100 л ама виж колко вата е ? Защото 100 вата нагревател го дават за 100 л аквариум ама тои може да дигне до + 5градуса  от стайната температура,   така че ако ти е 19 градуса в стаята нормално да не можеш да качиш повече от 24 градуса
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Дида 78 - 04.03.2010 01:23
Каква марка е? Защото скоро имах проблем със 100w  китайски от 12лв. и беше същата история, но го върнах и взех друг *YAHOO* пак китайски *ROFL*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Ицо - 04.03.2010 10:15
Цитат на: vinityy1 - 04.03.2010 00:50
Само да попитам,как поддържате 28 градуса.Аквариумът ми е 80 л. взех си нагревател за 100 л. пуснат е на 38 градуса бачка постоянно и температурата е 24 градуса *HELP* :duvar:
И ще има ли ефект от лечението ако е 24 градуса. Благодаря предварително  *bg*
Вземи свястен нагревател.
Лечението при теб ще трябва да се удължи двойно.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: vinityy1 - 04.03.2010 20:51
еми 100 вата ми е нагревателяи беше около 15 лв.Мерси много за бързите отговори ще го сменя в най-скоро време.
*THUMBS UP*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Здравков - 04.03.2010 21:16
И при мен нистатина не проработи, излекувах ги с сол и метиленово сиьо.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: vinityy1 - 05.03.2010 13:24
Добър ден,може ли едно бързо вьпросче.При мен не се стигна до Нистатен,в магазина ми дадоха (ФМЦ)-универсален дизинфектант (синьо на цвят) и след като го сложих прочетох за нистатина и затова изчаках.След като го използвох (ФМЦ)- 5 дни всичко вече е наред рибкити ми са жизнени, пъргави с голям апетит само двете скаларии са малко заспали,бялата започва да се раздвижва повече,но не е като преди (с по-малко апетит) докато черната само стои на едно место и много рядко се раздвижва.Въпроса ми е какво да правя с черната да я отделя ли от другите за да не ги зарази отново ?
Благодаря предварително :-)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: vorg - 16.03.2010 19:04
Цитат на: vinityy1 - 05.03.2010 13:24
Добър ден,може ли едно бързо вьпросче.При мен не се стигна до Нистатен,в магазина ми дадоха (ФМЦ)-универсален дизинфектант (синьо на цвят) и след като го сложих прочетох за нистатина и затова изчаках.След като го използвох (ФМЦ)- 5 дни всичко вече е наред рибкити ми са жизнени, пъргави с голям апетит само двете скаларии са малко заспали,бялата започва да се раздвижва повече,но не е като преди (с по-малко апетит) докато черната само стои на едно место и много рядко се раздвижва.Въпроса ми е какво да правя с черната да я отделя ли от другите за да не ги зарази отново ?
Благодаря предварително :-)
И при мен Нистатина не помогна. След това пробвах с FMC и след третия ден рибките ми бяха здрави, дори бях отписар една неонка но и тя оздравя.По време на лечението ми казаха да не спирам филтъра .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: adeon - 28.03.2010 13:25
Здравейте,

  вкарах 1 колиза в аквариума и тя умря за 3 дни. на Следващия ден рибите започнаха да се отъркват в предмети и женското хелерче цъфна с бели точки.
  Веднага вдигнах температурата на 29 градуса и сложих Нистатин по предписание. На следващия ден направих смяна на водата и нова доза Нистатин.
  Днес (трети ден от лечението) не виждам никой да се отръква в нищо. Но женското хелерче и 2 неона имат бели точки.
  Женската гупа обаче се влоши и в момента седи с главата надолу. Много е подута и отзад на корема има вместо черно - червено петно...
  Водата в аквариума въобще не се е размътила от нистатина, въпреки че махнах активния въглен.
 
  Вие какво мислите? Пиша в тая тема, защото в темата която отворих няма отговори...
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Лора - 28.03.2010 13:33
Мисля, да смениш лекарството.
Каква доза Нистатин сложи и на колко литра аквариум?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: adeon - 28.03.2010 13:44
по 1 таблетка на 25 литра (3 таблетки за 75 литра) първия ден.
Втория ден пак така, но след смяна на водата.
Днес е третия ден.

тъкмо прочетох за "Dropsy" в интернет. Изглежда бактериални инфекции го причинявали понякога.
ще сменя храната за 3-4 дни да видя какво ще се получи.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: adeon - 29.03.2010 20:38
4-ти ден от лечението. Всички плуват нормално, женското хелерче е почти напълно изчистено от белите точки.
Имах и 6 малки гупи в аквариума, в детско отделение. Всички са живи и се хранят.

Изглежда сработи  *DRINK* !

Все пак още поне 2 дни ще държа 29 градуса, а може и още една доза хапове да шибна, ще прочета.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: adeon - 30.03.2010 21:17
Мъжкото розово данио се държи подозрително. от време на време се изгърбва и има нещо като тикове. Дали е от температурата? (29 градуса вече 5 дни)
А охлюва прегази през 1-2 хапчета Нистатин, но е още жив. Другите рибета май са ОК.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: venkov - 27.07.2010 11:40
Искрено БЛАГОДАРЯ на колегата *thanks *DRINK* *DRINK* Ефекта е трепач!!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: nevenaskorpi - 15.10.2010 11:58
Бебетата ми хелери и гупи (на 2 седмици и половина) отделени в 15 л аквариум лепнаха тая гадост. Снощи забелязах няколко хелерчета с бели петна :( . По това време няма работеща аптека на близо и вместо нистатин сложих 1/2 стрита таблетка "низорал" след смяна на 1/3 от водата. Пак е противогъбичен препарат.
Живи са рибките днес, но за 1 нощ не виждам подобрение. Температурата на водата увеличих на 29-30 С. Кажете, моля, дняс да взема ли нистатин или да продължа с низорал, пък каквото стане? Предварително благодаря за помощта.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: deadline78 - 15.10.2010 12:17
вземи си флажил 1 опаковка и стрий хапчета като на 1 хапче се равнява 50 литра вода.разтвори го в топла вода после сипваш готовата смес.след 24 часа смени 70% от водата и мисля че успеха ще ти е налице.Флажила е напално безвреден за рибите *DRINK*
: 15.10.2010г 12:12ч
да добавя флажила го има в всяка аптека скоро вземах давам го в гранулата 1 път на месец при дискусите и ефекта е налице  *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: nevenaskorpi - 15.10.2010 14:10
Благодаря, ще пробвам с флажил. Температурата да я намалям ли, че рибките са като маносани :( не плуват а седят на едно място и ми се струва, че е от по-високата температура.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: abaro - 15.10.2010 17:26
Много безотговорни писаници!!!!!
Първо, флажил е с активно вещество метронидазол, което се използва за съвсем други заболявания при рибите - най-вече вътрешни паразити. В този смисъл НЯМА НИЩО ОБЩО с нистатина и не може да помогне при ихтиофтириус.
Второ, низорала също няма нищо общо с нистатина и съответно не може да помогне, ако проблема е ихтиофтириус.
Много ви моля, правете си каквито искате експерименти със собствените си риби (ако съвестта ви позволява), но не ги представяйте във публичното пространство като методи за лечение.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: dok70 - 15.10.2010 18:46
Абаро е абсолютно прав.
Само да допълня, че низорала е практически неразтворим във вода и поради това не се прилага в акваристиката. Приложението му дори за гъбични заболявания е безмислено, да не говорим за ихтио.
*STOP*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: bobipd1 - 15.12.2010 00:42
Аз съм поредният пипнал тази болест. И ето как се развиват при мен нещата.
за 150 литра сложих шест таблетки , като първо ги разтворих . След 24 часа сдмяна на 20% от водата и нови шест таблетки. на следващият ден имах чувство, че болеста се разпространява . ето и някои снимки как изглеждаха рибоците .(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F1paux1.jpg&hash=54a7a49f9b24ed2e92937e8190e583a8fd5b9d9d)(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F23sxicp.jpg&hash=b5371e977831871375987c1fee40dd9095b19855)(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi52.tinypic.com%2F24yab6a.jpg&hash=5abf61f990b87ff9aae89fa6d11c186d7f058240)
Днес е вторият ден от второто третиране с Нистатин и по телескопа , който беше най зле няма бели точки . По другите рипки все още има , надявам се че и при тях ще изчезнат. Ще ви информирам .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: wwladoo - 15.12.2010 04:51
А температурата вдигна ли на 30гр. като третираш с нистатин,и повиши дозата на 7 до 8 табл.,слага се 1табл. на 20л. вода!!Винаги когато съм лекувал с нистатин ихтио,ефекта е бил много добър, и не засяга растенията,само че избива всички охлюви в аквариума,така че ако се третира с него,всички ценни охлюви трябва да се извадят,също и скариди, ако има в аквата!!! ;-) :-)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: bobipd1 - 16.12.2010 16:50
Да, 29 - 30 градуса е. Вчера сложих още две таблетки . днес сутринта всички риби са чисти с изключение на сомчето и пангаса . Охлюви нямам и не се притеснявам. Незнам дали има нещо общо с нистатина , но вчера ми умря едната сребърна акула и на анциструс албиноса му се беше издул корема. От аналната перка имаше нещо като топче. Днес корема му беше спаднал , но той се беше споминал.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: nikan - 07.02.2011 14:47
Е и аз да дам своето мнение за лечението с нистатин след като спазих инструкциите на колегата резултата е много бързо излекуване,дори по време на третирането крибензисите хвърлиха хайвер и сега имам малки в общия аквариум естествено изкарах по ценните охлюви, а тези които оставих загинаха така че, нистатина е много по ефикасно лекарство от тези специално за тази цел! *privet*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Buhoff - 24.02.2011 07:25
Здравейте,
и на мене ще се наложи да мина по пътя на много от колегите. Гледах че гупите ми се чешат в растенията но петна нямаха, викам си може и да не са болни обаче имам един пангас от 2 дена и днес гледам има 2 бели точки. Ще се лекуваме с нистатин натам отиват нещата. Темата е много подробна и обширна и полезна само не разбрах за филтрацията Трябва ли да се спира филтрацията, да вадя ли нещо от пълнежите????? Със канистър съм.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: wwladoo - 24.02.2011 14:11
Ако имаш кошница с активен въглен можеш да я извадиш--друго не аз примерно не пипам друго
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Buhoff - 24.02.2011 17:52
Благодаря! Активния въглен съм го извадил  *THUMBS UP*Ще го сложа след лечението.
Ето две снимки от първи етап  :-D *CRAZY*
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F11qhj6g.jpg&hash=d0a8f6db11fc02e731a5886a007d8b378e7e87a6)
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2Fv3d404.jpg&hash=28d449b33f5d845ae745edb02341059ac03551eb)
тоя калихт със сигурност ще се излекува  :-D
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: wwladoo - 25.02.2011 02:48
Няма да се шашкаш--някои риби се спускат да го ядат-явно им е вкусен ;-) :-)--нищо няма да им стане.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Buhoff - 28.02.2011 18:52
Вече три дни слагам нистатин при някои риби има подобрение но на двете тетри едните бели пъпки изчезват но се появяват други. Едната гупа беше с много бели по нея изчезнаха оня ден днес я виждам пек се чеше в растенията.  :-| Страхувам се че правят някакъв рецидив. Дайте съвети кво да ги правя.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 28.02.2011 19:26
Цитат на: Buhoff - 28.02.2011 18:52
Вече три дни слагам нистатин при някои риби има подобрение но на двете тетри едните бели пъпки изчезват но се появяват други. Едната гупа беше с много бели по нея изчезнаха оня ден днес я виждам пек се чеше в растенията.  :-| Страхувам се че правят някакъв рецидив. Дайте съвети кво да ги правя.
Курса на лечение се изкарва до край . Ако спреш по средата няма да има ефект .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Buhoff - 28.02.2011 19:54
Отделих трите проблемни риби в един 10 литров аквариум там ще ги лекувам отделно
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 28.02.2011 20:03
Цитат на: Buhoff - 28.02.2011 19:54
Отделих трите проблемни риби в един 10 литров аквариум там ще ги лекувам отделно
Излишно е да ги отделяш . Болестта е силно заразна и трябва да лекуваш целия аквариум.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: NO CARRIER - 01.03.2011 00:36
Чесането може да е предизвикано и от друго, не само от ихтио.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Buhoff - 01.03.2011 08:47
Ами от какво друго може да е както четох по темите за болести само при ихтиото го видях като признак. Иначе така ги взех тея гупи и май от тях тръгна цялата мърлявщина *MODERATOR*. Мислех че нещо си играят щото го правеха рядко и не всички но като видях че и една от старите  ми гупи започна да се чеше в растенията и се породиха съмнения после и белите точки. Сега мисля че пангаса и две от гупите са излекувани останалите нямат никакви признаци. Остава да се сборим за здравето на още две гупи и две тетри.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: NO CARRIER - 01.03.2011 10:48
Най-общо казано - стрес. Което включва и много амоняк. Сменяш ли често вода?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Buhoff - 01.03.2011 14:10
Преди я сменях два пъти в седмицата по 1/3 като сифонирам и дъното щото има доста органика и едни зелени нишковидни водорасли които са се загнездили във мъха и много трудно ги чист. Старая се колкото мога. *dontknow*. Гледам на филтъра флейтите и маркучите са покафенели мисля и там да направя едно почистване сега през почивните дни.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: wwladoo - 02.03.2011 01:17
Цитат на: NO CARRIER - 01.03.2011 00:36
Чесането може да е предизвикано и от друго, не само от ихтио.
Много си прав Коко--чесане има при рибите в следните случаи--първо понякога когато се сменя вода с не престояла а директно от чешмата(третирането с превишени количества химии от ВИК--или наличеството на много инфузория във водата--имало е случаи когато се е виждала дори с просто око)--втори случай в аквариуми с малко растения или без такива  и рядка смяна на водата--повишаване наличието на органика(високи показатели на нитрити и амоняк)---трети случай--- силно залесен аквариум но също много рядка смяна на водата и карбонатната твърдост пада под 4гр което значи нестабилно РН--т е кисела вода ;-) :-)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Kylahullu - 10.03.2011 13:57
Пипнаха и моите рибки тази гадост, вече 2 дози нистатин сложих, но забелязах, че златната рибка, по която първо се появиха точките, има червени петънца там където са били точките.Това кофти ли е  и да взема ли да пробвам с някой препарат за ихтио??
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 10.03.2011 14:02
Цитат на: Kylahullu - 10.03.2011 13:57
Пипнаха и моите рибки тази гадост, вече 2 дози нистатин сложих, но забелязах, че златната рибка, по която първо се появиха точките, има червени петънца там където са били точките.Това кофти ли е  и да взема ли да пробвам с някой препарат за ихтио??
Немога да кажа от какво са се появили тези петна , но не е нормално да ги има при лечение на ихтио . Изкарай курса на лечение докрай .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Kylahullu - 10.03.2011 14:37
Аз ще продължа лечението, мисълта ми е тези петънца на местата, където са били точките на зле ли са или значи че се излекува??Иначе нови точки не се появяват.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 10.03.2011 15:16
Не е нормално да ги има . Нямам  представа какви са .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Kylahullu - 10.03.2011 19:15
Все пак смених лечението.Взех на JBL punktol, за момента добре изглежда рибето.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Morphined - 10.03.2011 22:09
Няколко колеги от форума ми казват,че не могат да излекуват ихтиото с Нистатин. При мен действа безотказно. Дали не правят нещо като хората или е развил устойчивост или пък са пипнали тропическата форма ??? Странна работа.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Kylahullu - 11.03.2011 17:43
Ами при мен специално не, че съвсем нямаше ефект все пак др риби в аквариума не се заразиха, но определено с препарата е по-добре.Днес вече почти няма точки.На мен ми казаха, че нистатина действал на паразитите причиняващи оодиниум.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 17.03.2011 18:03
На всички които се съмняват в лечението с нистатин -мога да кажа ,че пангаса който беше болен в "детска " възраст ,още е жив...Нямам представа  колко живеят ...но си е жив дявол :-) .Някой казват ,че този метод не помага...ами и при хората - не на всички главоболието минава от аналгин ...може би затова при някои действа ,при други не :-).
Едно изпитано средство ще Ви кажа - когато се закрепят и оздравеят рибите , т.е. създадете т.н. обстановка в аквариума -не слагайте нови риби.Гледам тази тема е писана през 2005г. ,много ми се иска да сменя визията на аквариума,ама рибоците си живеят ,някои се споминаха,предполагам от старост ,но около 50% от рибите ми са от преди 6 години.Така,че ще трябва да изчакам и последната животинка да си изживее дните преди да правя промени.Но послушах преди години опитни акваристи-не слагам нови риби,колкото и да ми се иска аз да имам най-шарените и най-хубави рибета.И нищо специално не правя-нито преварям вода преди да я налея в аквариума ,нито пък я оставям да "втаса" 24 или 48 часа .От чешмата в аквариума,единствено спазвам Т да е същата като в аквариума.
Аквариума е за гледане -да се наслаждавате и да се отпускате пред него,не бива да се бърника час през час в него,защото това е голям стрес за обитателите му *privet*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: HEPOH - 17.03.2011 20:17
При мен лечението е успешно. Днес е 8 ден, като съм сложил общо 3 дози( рибките нямат и помен от бели петна). Само не разбрах сега колко вода да сменя и защо да не взимам нови рибки
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 17.03.2011 20:50
Цитат на: HEPOH - 17.03.2011 20:17
При мен лечението е успешно. Днес е 8 ден, като съм сложил общо 3 дози( рибките нямат и помен от бели петна). Само не разбрах сега колко вода да сменя и защо да не взимам нови рибки
Рибки можеш да вземеш ако аквариума позволява добавянето на още бройки.  НО! Задължително новите рибки трябва да поживеят в карантинен аквариум преди да ги пуснеш при твоите. Карантината е от 14 дена приблизително. Ако не задължително , то е препоръчително с цел да се избегне ново внасяне на зараза в току що излекуваните.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: totishish - 19.03.2011 21:26
Е и аз се заразих незнайно как и от каде но имам няколко питания.Вече съм трети ден от лечението с нистатин 1 таб на 25л.
От както слагам нистатин се появява мн. пияна на повърхността дали е нормално аерацията ми е с въздушна стена дали да я намаля?
И след като мине всичко какво е вероятноста отново да се заразят съштите риби които са преболидували
и най-важното имам гупи и 2хелера който ще раждат да ги отделям ли да раждат в малко аквариумче със 3 скариди или да изчакам да се оправят.
И накрая това лекарство безупречно изтреби всички охлюви за около 30лв но няма значение 
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 19.03.2011 22:19
Жалко за охювите! Трябвало е да прочетеш за непоносимоста на "черупките" към Нистатина.  Важното е, че си се излекувал. Колкото до бремените ги отделяй но за по-сигурно да не са при скаридите. Вероятноста да се заразят отново е в  различни проценти при различни условия и аквариуми.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Асен Евгениев - 19.03.2011 22:35
Цитат на: totishish - 19.03.2011 21:26
И накрая това лекарство безупречно изтреби всички охлюви за около 30лв но няма значение 
Това е пирова победа, ако си ги изтребил, за да спасиш няколко живородки. Трябва
много и внимателно да се чете преди употреба на лекарства, или поне да се пита.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: totishish - 20.03.2011 07:11
ами яд ме е но какво да се прави а рибите са 6 гупи 4 хелера 2 златни 1 пангас 2 огнени баруса 3 барбус теразона 2 калихта 2 анциструса 2 леери 2 жълти трихогастера и 1 син
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: HEPOH - 20.03.2011 09:00
Цитат на: totishish - 19.03.2011 21:26
Е и аз се заразих незнайно как и от каде но имам няколко питания.Вече съм трети ден от лечението с нистатин 1 таб на 25л.
От както слагам нистатин се появява мн. пияна на повърхността дали е нормално аерацията ми е с въздушна стена дали да я намаля?
И след като мине всичко какво е вероятноста отново да се заразят съштите риби които са преболидували
и най-важното имам гупи и 2хелера който ще раждат да ги отделям ли да раждат в малко аквариумче със 3 скариди или да изчакам да се оправят.
И накрая това лекарство безупречно изтреби всички охлюви за около 30лв но няма значение 

При мен гупите се оправиха най-накрая (3 дни след Трихогастерите) .

П.П. Все пак ме е яд че не купих лекарството на Сера, разликата с Нистатина беше 5 лв
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: totishish - 20.03.2011 11:12
А добре де на Сера лекарството вреди ( убива ) ли на обитателите в аквариума защото ако не вреди наистина си заслужава да дадеш макар и 10-12 лв за такова лекарство
Попитах и за пяната на повърхността на водата  тя се появи след като започнах да слагам нистатин нормално ли е ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: HEPOH - 20.03.2011 11:35
При мен остана само неразтворено лекарство в грунда, а реалната цена на лекарството е 8-9 лева е по-оборотните магазини в Пловдив. В Пазарджик ми казаха 12 и затова се спрях на Нистатина ,който е 3 лв
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zambo - 20.03.2011 14:53
Цитат на: totishish - 20.03.2011 07:11
ами яд ме е но какво да се прави а рибите са 6 гупи 4 хелера 2 златни 1 пангас 2 огнени баруса 3 барбус теразона 2 калихта 2 анциструса 2 леери 2 жълти трихогастера и 1 син
=-O  Това всичкото в един аквариум ли го гледаш ? Колко литра е ? Каква му е филтрацията ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: totishish - 21.03.2011 13:12
Цитат на: zambo - 20.03.2011 14:53
=-O  Това всичкото в един аквариум ли го гледаш ? Колко литра е ? Каква му е филтрацията ?

150л 90/45/50 филтъра е сън сън вътрешен 800l/h за мен лично мисля че е добре макар и съжителството на някой риби да не е приемливо не съм имал и нямам никакви проблеми от какъвто и да и вид и род е да до сега, но мисля че това е нещо което трябва да се преодолее
: 20-03-2011, 17:31:38
искам да попитам някой забелязвал ли е някакви странични ефекти от нистатина и има ли втори и трети стадии на тази болест освен белите точки?

: 21-03-2011, 13:04:51
И пак повдигам въпроса за пяната  възможно ли е да бъркам нещо
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi56.tinypic.com%2F2wojhfn.jpg&hash=7c1b944f92533ac12339ae4f6ae0acec48313739)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Buhoff - 21.03.2011 15:23
За пяната колега аз имах в един акварум 10 л  пяна там лекувах две риби с нистатин но беше по малко от твоята лекувал съм и в големия но там не съм имал пяна.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: totishish - 21.03.2011 15:50
дали е възможна реакция с метиленово синьото
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Silviq 86 - 21.03.2011 20:26
ОТ какво се получава тази болест? каква е причината за неч? Благодаря ви предварително!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Kylahullu - 21.03.2011 21:24
От паразит- Ichthyophthirius multifiliis
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: pepa - 24.03.2011 17:18
Здравейте някой може ли да ми каже каква е схемата за използване на контраихтио колко пъти се слага и по колко, понеже имам рибки с бели петна, повиших температурата на 29-30 имам сол във водата това пречили понеже няма листовка а на шишето се е размазал етикета но си преведох че е за прясна вода и как трябва да направя смените. Ако някой го е ползвал с успех моля да пише как.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: aznavur - 27.03.2011 15:25
Здравейте,колеги!Искам да споделя и аз моя опит с лечението на ихтио с Нистатин.Първо малко информация:растителен аквариум 120 литра с всичко неоходимо като светлина-1 ват на литър,торове-ежедневно пълен комплект,филтрация с канистър,ЦО2 под налягане и редовни смени на водата.Обитателите са няколко гупи,молинезии,хелери,анцитросче,коридорас,сиамец,кардинали и разбори.Започнаха да ми се появяват бели точки само по гупите,като по другите видове няма нищо.Така тези точки стоят може би около седмица и после изчезват-рибите на умират!Да,ама не!Забелязах,нещо като капсулки около 2-3 мм,бяло прозрачни,като се вижда,че има нещо вътре.Прекрепят се на нивото на грунда на предното стъкло(там кадето сваршва грунда и започва водата).Така стоят известно време и изчезват пак и рибките отново стават на точки и така цикъла се затваря.Предполагам,че това са цистите на болестта,но не сам чел някой да ги е виждал.Започнах с Нистатин 500 по 1 таблетка на 20 литра,температура 30 градуса и включена аерация,спряно ЦО2 и голям страх за растенията ми,които са ми по-важни да не се скапят.Така с тези условия продължих 10 дена,но Нистатина не ми помогна.Не знам менте ли е,какво-поне не ми скапа растенията и охлювите не измряха,а трябваше?Най-вероятно ихтиото ми е от по устойчивата форма и ще мина на малахитово зелено с едновременно третиране и на трита ми аквариума понеже там положението е същото.Та с цялото това писане искам да изкажа и затвърдя мнението,че Нистатина може би помага,но не и с тази форма която имам аз. 
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Morphined - 29.03.2011 18:33
За itchyobodo (май така се пишеше) не помага. Но и там не знам да има "капсулки" 2 пъти съм имал ихтио,такова нещо не съм видял. И ако имаш хелери би трябвало първо те да се разболеят (както евентуално и платите) Гупите са по-устойчиви към ихтиото,а ако са ти болни молинезиите е почти 100% сигурно,че е друга болест.
За мен шанса да ти се разболеят от ихтио първо гупите,при положение,че имаш хелери във аквариума е нищожен. За въпросните капсули - не съм ги виждал никога. Съмнява ме да са ти дали менте-лекарство. По-вероятно е да лекуваш едно,а да имаш друго.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: pepa - 30.03.2011 23:54
И аз забелязах, че започва с хелерите- и двата ми умряха  :'(  а им се бяха махнали точките 2-3 дена преди това, и аз видях нещо бяло на керамичния съд където съм виждала че всичките рибки се ужулват-това го нямаше преди но не съм си и помисляла да са спорите-  качвам снимка да покажа който му разбира нека каже.(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi55.tinypic.com%2Fjq2fk7.jpg&hash=abe78344a53072ed5acac83f65798d41bd0d3507) Другите ми рибки изглеждат жизнени плуват си, хранят се, но понякога изкарват едни дълги бели изпражнения и незнам дали е нормално. При всяка моя частична смяна на вода ( престояла 1-2 дена затоплена за да няма рязка разлика) на следващия ден рибките не се чувстват добре лежат по дъното крият се. Трябваше по-често да я сменям понеже не  стартирах добре, но не смея от около седмица не съм бутала водата и всичко изглежда добре даже имам малки :)
Притеснява ме да не се появи пак след няколко дена или на следващата смяна  и този път ако стане ще пробвам и аз с нистатин.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 01.04.2011 15:34
Цитат на: pepa - 30.03.2011 23:54
При всяка моя частична смяна на вода ( престояла 1-2 дена затоплена за да няма рязка разлика) на следващия ден рибките не се чувстват добре лежат по дъното крият се.
Може ли и аз да попитам: Кой ви дава тези съвети: "Налей вода,па я остави да втаса,щото да е с еднаква темп.,хлор да нямало  :buff:"
Ако не е достатъчна аерацията на водата,тя е с по-малко съдържание на кислород,нали! Сменяте я с дву-тридневна "втасала" вода,на която кислорода също е фирясал на 12 -я час ... и кво правим -симпваме на рибките прясна вода-да,ама не.С две -три такива смени .... нищо чудно хелерите просто да са се задушили.Като наливате вода в кофа -нали виждате много мехурчета -това е кислород -който като я оставите да се "сгрява" или дявол знае за кво ...той изчезва.За уеднаквяване на темп.при смяна на част от водата - поглеждате колко Ви е темп.ма аквариума -28оСпримерно, ми с топлата вода леко я разреждате като се налива новата ,правите я 28-29оС и готово!  :-)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ico - 01.04.2011 17:29
Цитат на: mill - 01.04.2011 15:34
Може ли и аз да попитам: Кой ви дава тези съвети: "Налей вода,па я остави да втаса,щото да е с еднаква темп.,хлор да нямало  :buff:"
Ако не е достатъчна аерацията на водата,тя е с по-малко съдържание на кислород,нали! Сменяте я с дву-тридневна "втасала" вода,на която кислорода също е фирясал на 12 -я час ... и кво правим -симпваме на рибките прясна вода-да,ама не.С две -три такива смени .... нищо чудно хелерите просто да са се задушили.Като наливате вода в кофа -нали виждате много мехурчета -това е кислород -който като я оставите да се "сгрява" или дявол знае за кво ...той изчезва.За уеднаквяване на темп.при смяна на част от водата - поглеждате колко Ви е темп.ма аквариума -28оСпримерно, ми с топлата вода леко я разреждате като се налива новата ,правите я 28-29оС и готово!  :-)
Не че оставям водата да престой, ама къде изчезва тоя кислород според теб или магия...  *dontknow* Мехурчетата от прясно сипаната вода сигурно ли са кислород и дали може да обясниш как точно и защо се отделя тоя газ точно след сипването на водата. Обясни малко химичните реакции за такива като мен дето са дремали в часовете по химия.  *thanks
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: pepa - 03.04.2011 02:02
Цитат на: mill - 01.04.2011 15:34
Може ли и аз да попитам: Кой ви дава тези съвети: "Налей вода,па я остави да втаса,щото да е с еднаква темп.,хлор да нямало  :buff:"

Моля не се заяждайте  *STOP* водата я затоплям като налея в нея топла непосредствено преди да я сложа в аквариума. Нарочно го написах затоплена за да не ме обвините, че съм ги охладила, но явно пак някой не ме разбра. А темата тук е друга оставете водата кажете за белите точки цяла снимка качих за да се изкаже някои за спорите на ихтиофтируса виждат ли се или не? и какво е това бялото?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Mileto - 10.05.2011 11:44
Здравейте!
Да питам за по-сигурно, нистатин се слага само в първите 2 дни? Или повече дни?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: JivkaGK - 06.07.2011 21:35
"Името на болестта идва от паразита Ichthyophthirius multifiliis, който я причинява. Това вероятно е най-лесната за диагностика и лечение болест при рибите. При тази болест смъртността е почти 100%, но при навременно започнато лечение и оздравяването е 100%.
Обикновено паразитите поразяват само слабите риби, но при появата на Ихтиофтириус трябва да лекувате всички риби в аквариума, тъй като тази болест е силно заразна.
Симптомите на болестта са наличието на полепнали паразити по люспите на рибата. Те изглеждат като бели пъпчици, правейки рибата да изглежда като осолена или посипана със захар. Тези паразити също полепват и по хрилете на рибата. Паразитът се храни с тъканта на рибата, и когато достигне зряла възраст пада от рибата и започва да се размножава, като от един паразит могат да се появят стотици и дори хиляда нови. При появата си новообразуваните паразити плуват в аквариума търсейки гостоприемник. Времето, за което трябва да си намерят гостоприемник е 48 часа, ако не го открият те загиват. При откриването на гостоприемник, цикълът им на развитие започва отначало. С тези размножителни способности за кратко време аквариума може да се напълни с огромно количество от тези паразити. Жизненият цикъл на паразита е 7-10 дена при температура 21°C, а при температура 10°C - няколко седмици. При температура от 27° C размножаването става на всеки 2 дни.

Лечение
Загряване на водата до 32° C ще убие свободно плуващите паразити. Повечето тропически риби могат да издържат на тази температура 7-10 дни, като за толкова време инфекцията от Ихтиофтириус ще бъде напълно преодоляна. Водата трябва да се аерира и сменя, тъй като при такава температура в нея има малко кислород. Метода е ефективен и има малко странични ефекти.
Други методи за премахване на инфекцията е чрез прибавянето на сол (1-3 г/л) към водата или чрез медикаменти от специализиран магазин.
Без значение кой метод ще изберете трябва да вакуумирате дъното на аквариума поне един път на ден – това ще премахне огромни количества от паразитите. Рибата може да бъде излекувана и като постоянно я местите в нов съд на всеки 12 часа, докато от нея паднат всички паразити. Ако смятате, че рибата ви е излекувана оставете я извън оригиналния аквариум за известно време, за да сте сигурни, че инфекцията е преминала.
При лечение на рибите извън оригиналния ви аквариум, то е необходимо да му загреете водата докато няма риби и така ще убиете паразитите."

Източник:
http://www.zoolubimci.com/t-42-%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B8-%D0%92%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80-%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5:_%D0%98%D1%85%D1%82%D0%B8%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81_%28Ichthyophthirius,_Ick,_Ich,_White_spot%29 (http://www.zoolubimci.com/t-42-%D0%A0%D0%B8%D0%B1%D0%B8-%D0%92%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80-%D0%91%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5:_%D0%98%D1%85%D1%82%D0%B8%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81_%28Ichthyophthirius,_Ick,_Ich,_White_spot%29)

Въпрос:
Рибата, която умря от Ихтиофтириус преди седмица роди, какъв е шанса малките да са заразени от това при положение че живеят в друг аквариум? Болестта има ли инкубационен период?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: manyg - 14.09.2011 12:37
и мойте рибки са покосени от тия гъбички. Имам двойка милинези, двойка хелери и 3 сомчета в 50 литров аквариум. Забелязах преди 2 дена по хелерите да има петна и взех една опаковка Нистатин. Сложих 2 хапа вътре, на 2-рия ден смених 20% от водата и сложих още 2 хапа. Днес е 3-ти ден и не виждам кой знае каква промяна. Както прочетох 3-4-5-6-7 ден да не се сменя водата. Ако това не поможне след 7-мия ден да започна ли процедурата от ново ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: erho - 14.09.2011 13:09
Намери си Contra-ichthyo ефтин и ефикасен продават го по зоомагазините струва 2-3 лева шишенцето ползва се по следния начин: Увеличаваш температурата на водата до около 30 градуса и на 10 литра аквариумна вода първия ден слагаш по 2 капки от лекарството, а на 2 и 3 ден по 1 капка на 10 литра вода и докато трае лечението през тези дни не сменяш водата и температурата я държиш на 30 градуса.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: manyg - 14.09.2011 19:12
а тази вода да я сменя ли защото все пак в нея си има нистатин хич да не е 4 таблетки за 2 дена и само 20% са сменени :) да сменя ли малко повече от водата преди да капна от използвам този метод с  Contra-ichthyo
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: erho - 14.09.2011 22:17
Смени 50-60 процента, че знам ли да не вземе да стане концентрацията на лекарства прекалено голяма и опасна за рибите, а и забравих да ти кажа ако ползваш активен въглен във филтъра го махни докато ползваш лекарството.Не забравяй за температурата трябва да е 30 градуса бацила неможе да понася тая температура и умира от нея ако след третия ден на лечение все още се виждат бели точки по рибите смени 30 процента от водата и продължи да слагаш по 1 капка на 10 литра докато изчезнат точките напълно при всяка смяна на водата сифонирай дъното че там е пълно с бацилите понеже като пораснат върху рибата се откачат и падат на дъното и там чакат да се залепят за някоя друга риба и така.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zero - 30.03.2012 21:28
Такааа, и мен ме налази малко тази болест, хубууу че от едно време си я спомням кво мяза и бързо забелязах 1-2 точки на една АФРА, беше късно вечерта и оставих всички за тази сутрин. Купих Нистатин пуснах 3 хапчета за 75 предполагаеми литра вода и вдигнах 28-29 градуса. Съответно на сутринта гъбичките бяха налазили още 2 рибока а първия заразен имаше 4-5. Тази вечер се прибирам 12 часа по късно пърия заразен има само една точка и една женска и тя, ефекта е прозаителен, както за ихтиото така и за охлювите които дадоха фира. Нямаше време кога да ги ловия сутринта преди работа и да ги местя някъде, поне не са ценни, знам кои ще ми даде пак ;-) утре сутрин сменям 20% и слагам нови три хапа, и после след 5 дни сменям 40-50% ако съм разбрал правилно :)

п.п. 24 часа по късно от ихтиото няма и помен, бая се чудих дали да слагам и втората доза нистатин ама викам аи да не си правя експерименти.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: zero - 04.04.2012 20:30
Хм, мислех си че паразита е преборен но днес забелязах една точка на опашката на едно от даниото, останалите риби са чисти, и сега кво правим!? днес е 5 ден от лечението и 3 ти след последната доза нистатин дал да слагам още или да чакам да видя кво ще стане ?
: 03.04.2012г 22:10ч
Днеска точката я няма, да чукна на дърво всички рибоци са чисти, на някои ако му се отговаря може да каже какво се прави с водата след изтичане на 7 дни, каква част от нея да сменя за да се изчисти от лекарството и колко често :)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: dsimka - 05.04.2012 18:08
И при мен лечението на Ихтио мина успешно с нистатин.
На 5-тия,6-тия ден от лечението нямаше следи от Ихтио-то.
Геройски загинаха някой охлюви, не всички. Както и 1-2 скариди.
Бях включил и УВ-то през тази седмица.
Смених 25% вода, и продължавам с нормалните смени от 20% всяка седмица.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: silvetoooooo - 28.04.2012 22:21
Здравейте, имам нужда от помощ! Преди малко се прибрах от работа и видях, че почти всички риби имат въпросните бели точици по перките, а някой и по телата! Най-лошото идва от това, че от скоро се заминавам с аквариуми и нямам никой от споменатите препарати, а сега следват и 3 неработни дни!  :duvar:  :duvar:  :duvar: Какво да правя? Да отписвам рибките или имам някакъв шанс ако започна лечение след 2 дни????
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 28.04.2012 22:25
Предполагам, че ще има някоя аптека дежурна от която можеш да се снабдиш с Нистатин.  Колкото по-скоро толкова по-добре за рибите.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: митко - 28.04.2012 23:28
Вдигни температурата на 30 градуса.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: silvetoooooo - 01.05.2012 21:52
Благодаря за съветите! Още на следващия ден намерих Нистатин, но вече имах 8-9 жертви за съжаление. Вдигането на температурата нямаше ефект :buff: Сега останалите рибки видимо изглеждат добре, но ще продължа лечението поне още 1 ден
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Manhunt - 13.05.2012 19:42
само да попитам всеки ден ли да слагам нистатин или ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: easternalien - 13.05.2012 20:31
Цитат на: Manhunt - 13.05.2012 19:42
само да попитам всеки ден ли да слагам нистатин или ?

Прочети първия пост в темата, там процедурата е описана подробно.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: radoslav_dqkov - 20.06.2012 21:27
колеги аз опитах лечението  но без резултат както е описано дума по-дума и се разделих с 9 чифта анциструси и около 300 малки за около седмица  :-(
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Heartwork - 14.07.2012 23:07
Абсолютна глупост ! Не помага добре, че навреме го спрях рибките се бяха влошили много и едвам ги отървах с лекарства  *MODERATOR*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: gecata82 - 14.10.2012 14:29
Здравейте. Тази болест отново се закачи по моите рибки, предишният път заминаха всички, но тогава грешката си я направих аз, а сега започнах лечение със сол, но ако някои може да ме упъти от къде да си  го купя това лекарство в Благоевград ще съм много благодарен, че сега скоро ги купих тези рибки и не ми се иска да ги хвърлям.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Heartwork - 14.10.2012 14:39
Със сол нищо няма да направиш. Взема контра ихтио. С домашни методи не става вече.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: gecata82 - 14.10.2012 14:50
хубаво де но от къде да го купя този Нистатин 500 в Благоевград. В аптеките продава ли се или само в зоо магазините го има???????
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Heartwork - 14.10.2012 15:21
Нистатин 500 го продават в аптеките. Но от личен опит ти казвам, че не действа този нистатин и само ми влоши състоянието на рибките. Но както искаш
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: gecata82 - 14.10.2012 15:28
Добре де аз имам някакво SERA MYCOPUR, но в упътването не е описано точно как да се процедира при зараза, ако ти знаеш казвай.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: gecata82 - 19.10.2012 18:06
 Излекувах ги с метода със солта, само една рибка ми загина но нищо ?  Благодаря ви за помоща все пак.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaliht7 - 08.11.2012 21:01
та така ....направих рестарт и докат вкарам ''добрата бактерия'' бактоактиве на тропикал ме изправари ихтиото ....е от стреса дето преживяха или от това че си купих една мъжка плата от аквариум който днес е гъчкан с ихтио..не че сложих водата от пликчето ма се нещо е влязло...та така  две красиви хелерчета не точно точки ами като как да го обясня едни мн мънички белички косъмчета по перките горните абе ихтио си е като се и има предвид и че по тялото имат точици ...една женска молинезия и тя в 10 точки...при сички рибки точиците са доста малки....и така от 2 дни е така...сега питането ми е дали вместо нистатин да лекувам с едно лекарствонад-р.Про в него има (малахтиево зелено,металинено синьо,генциян виолет,норсулфазол,нелидикс,ципрофлоксацин,нистатин,сулфагванидин и антисептични разтвори)  опътването е 4-5 капки на 10 литра вода при лечение.уж даде огромен ефект като тръгнаха да мрат бебе молитаат да едно оцеля и е кат кит сега ;д....КАк да проведа лечението,да махна ли гъбата на филтъра с активниа въглен ,осветление ? хранене? температура?кога да сменя вода? колко? колко какпки да сложа ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 08.11.2012 22:04
Активния въглен го махни и по указания за капка/литър действай. Ползвам нещо подобно  и спазвам указанието за всеки ден по колко капки да се слага. След 3 дена по рецепта, ако не е минала болеста продължавам още два дена. Седмицата се завърта и идва време за смяна на водата. Сменям 30% и слагам пак  капки в намалена доза но за сигурност и като гаранция, че няма да ги повтори отново.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaliht7 - 08.11.2012 22:42
ок,много мерси *privet* само да питам 3 дни(секи ден?) слагам по описаната дозировка или 3 дни държа без да пипапм нищо(сложил съм един път и не пипам) :-[  начи темп и осветлнение нормално ....са кат се загледам не е точно точка ами като правоъгълно което се мърда или леко се вее така е като мъх като косъмчета някак + точки   и при другите е така това пак ли е ихтио ?нещо като това   http://aquariumbg.com/forum/bolesti/paraziti-ili/ (http://aquariumbg.com/forum/bolesti/paraziti-ili/)   И гледам че е не като при другите мисля че е начален стадиий дори рибките си плуват супер и половина им няма и една точка само дето странното е че нямат никакво желание за .......това от болеста ли е ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 08.11.2012 23:09
Всяко лекарство си има своя дозировка и курс на лечение. При това което използвам  е първи ден -20 капки на 100 л. вода. втори и трети ден по 10 капки на 100 литра. Твоето също трябва да има подобно описание и действаш по него. Активния въглен го махаш, че иначе се обезсмисля действието на лекарството.Тоест: ти слагаш лекарство а въглена го неутрализира.
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2Ff3i3b7.jpg&hash=d5e6cd453a2d8e28420d55cfaf6076013fa7ba31)
Така ли изглежда? Така ли се вее?
: 08-11-2012, 23:04:46
Другото, мъх ли е или точици като посипано с грис, сол, или захар. Ако е като мъх си е едно а ситно като точици си е ихтио. Макар, че има и някои трансформации на болеста.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaliht7 - 08.11.2012 23:41
Нене много по-малко като ихтио баш точки са си само че като се загледаш  една мн мъничко пеавоъгълно ...добре стига дс се излекуват ше гледам ако мога някоя снимка дс кача
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 17.11.2012 01:28
и аз имам вече същия проблем.искам да попитам с кое е по добре да се лекуват рибите-нистанин или метиленово зелено?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaliht7 - 17.11.2012 20:11
Може би имаш предвид малахтиево зелено ?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 17.11.2012 20:25
да малахитово зелено имам в предвид.Купих си едно ,но ми се струва че е малко менте(в една прозрачна малка тубичка и само пише отгоре малахитово зелено) .Като сложих водата въобще не промени цвета си.Възможно ли е да не става.Кое е по добрия вариант.Как да процедирам от тук нататък
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 27.11.2012 17:17
Купих ново малахитово зелено.И вече слагам 4 ти ден от него.Но днес и неона ми е целия в бели точки.Забелязах пос тените на аквариума едни бели точици който се мърдат.това  е ихтиото предполагам.Какво да правя незнам вече.Мисля да купя тоя нистатин.Цапа ли много водата,колко пари струва
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: danielm - 27.11.2012 17:47
това, дето мърда ... със сигурност не е ихтио, а вероятно охлюв.
нистатина струва 6-7 лева.
не цапа водата, но разказва играта на биофилтъра.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 27.11.2012 19:30
няма какд а е охлув.то е като бели власинки които мардат .сложих нистатин да видя ще има ли файда
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 28.11.2012 23:36
Ден 2ри от лечението с нестатин.Неона ми умря .Сома и скаларията нямат точки-но те нямаха и рпеди нестатина.Барбусите са целите в бели точки.Започвам да се колебая дали има файда от нестатина.Водата я държа на около 30 градуса като сутрин пада на 26.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 30.11.2012 18:36
вече сложих 5 хапа нестатин и ефект няма.какво да правя
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: FHM - 01.12.2012 11:37
Колко литра е аквариума ти че си сложил 5 хапчета и кога си ги сложил защото ефекта не е моментален . Ефекта се вижда след 3-4-5 дни зависи колко напреднала е болестта и дали правилно е дозиран нистатина .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 01.12.2012 12:19
Ами аквариума е 20литра.Хапчетата не съм ги слагал на веднъж-ами за 4-5 дена-по 1 на ден.Сменям по 30 процента вода всяка вечер.температурата я държа 30+ градуса.Само вечеер изключвам нагревателя защото няма реле и на сутринта температурата е 25-26  градуса.Интересното е,че по сомчето и голямата скалария няма никакви точки или каквото и да е.На малката скалария леко и се къса опашката ама това може да е от барбусите.Единствено барбусите са на точки и то главно по перките.На единия му с езакъсват перките.Чудя се вече дали да ен изкарам всичко и да го преваря и рибите в буркан а да пусна нови.Само незнам дали само барбусите да махна или всички.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: FHM - 01.12.2012 13:15
Значи слагаш 1 хапче и НЕ сменяш вода 3-4 дена без да добавяш повече хапчета след тези 3-4 дена сменяш 30% вода . Ако няма подобрение добавяш и ново хапче . Това е което трябва да направиш а ти си направил манджа с грозде направо всеки ден сменяш и слагаш хапче няма как да стане работата така трябва търпение. Аз лично съм имал този проблем един единствен път и аз дори не сменях вода цяла седмица .
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 01.12.2012 15:25
ами сменял съм понеже така прочетох че трябва да се прави-развалял се цикъла на бактерията.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 01.12.2012 16:39
До  Totti868: На 20 литра си събрал барбуси, сомчета, скалариии и какво ли не още. Там е първата грешка  колега - начинаещ!  Оправи живота на рибоците, че  иначе  ще имаш още много проблеми  от различно здравословно естество!
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Totti868 - 04.12.2012 18:01
След като спрях да сменям водата всичко вече е добре за 2-3 дена. Сега да слагам ли нова доза за финал или не?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: nikolaytoshev - 04.12.2012 19:02
Не.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: predsedatelq - 10.01.2013 14:08
Моля помогнете, имам аквариум 96 л и друг от 33 л. Големия се зарази от ихтиофтириус и от магазина ми дадоха ContraSpot на Tetra Medica>Направих както пише в упътването стриктно го спазих 5 дена. Сега три дена след лечението забелязвам по някои рибки пак има бели точки, мога ли да ги лекувам с нистатин 500. Прочетох всичко във форума за нистатина и ми хареса, жалко че не съм го прочел по-рано. Лошото е, че вече и в малкия аквариум се забелязват същите бели точки, но там имам малки гупички на три, четири дена и хелерки на една седмица. И в двата аквариума имам цветя. Моля за съвет
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Desmoria - 10.01.2013 14:19
Преди години и на мен ми се наложи да лекувам с Нистатин и да си кажа честно проблеми с растенията не съм имала, но други колеги се оплакват, че влияел. Всички охлюви обаче си заминават, така че ако имаш някакви ценни безгръбначни ги вади. Незнам до колко 5 дена са достатъчни, защото предполагам си прочел за инкубационния период и размножаването на ихтиото. Лично мой съвет(и това не означава, че е най-правилен) е да изчакаш 1-2 дена и ако забележиш, че точките по рибките стават повече, сложи един активен въглен за няколко часа, колкото да изчисти химията от лекарството, което си ползвал и на следващия ден започни с Нистатина, като следваш всичко много стриктно.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: wwladoo - 10.01.2013 14:32
5 дни не са достатъчни,понякога да излекуваш ихтиото,понякога е упорито,трябваше да сложиш нова доза според упътването, а не да бързаш да сменяш лекарството.Колкото до Нистатина,никога не е влиял на растенията--това са глупости,че влияе... :-)(Ползвам го години наред в растителни аквариуми) ;-)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Aquapro - 19.01.2013 12:01
И мен не ме пропусна Ихтиото .. Благодарение на тази тема за 1 седмица рибите са ми супер.
Имам 2 полово зрели Калихта ( около 15 см + са) едно момче ми ги даде с думите : вземи ги иначе ги хвърлям ..  :-(
Какво да правя .. взех ги сложих ги в един 60 литров,качих температурата на 28 градуса пуснах 2 хапчета, на другия ден смених 20 % пуснах пак 2.След 2 дни почти всичко изчезна и на 5 тия ден смених 30 % вода Рибите са ми супер.Благодаря за темата че я има  *thanks *thanks
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: to6eto - 27.01.2013 18:47
от два месеца се занимавам с риби и вече боледуваха от тази болест.приложих лечението с нистатина и имаше ефект.според мен действа.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 12.02.2013 23:06
За всички които си мислят,че поддържането на аквариум е трудно -вижте следващите снимки.Аквариума ми навърши 8 години./пречистващата с-ма е за почистване/.Хал-хабер си нямах как се гледат риби.Доста от рибите се споминаха от старост,единствено пангаса е от самото начало.Запомнете : колкото по-малко бърникате в аквариума,толкова той по бързо си изгражда среда и рибите живеят без проблеми.Единственото при смяна на част от водата е добре да е темперирана. *privet*
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2Faoxn2a.jpg&hash=736f4b6e3492c4e005b9a93b34d282a9df542735)
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F25svqdv.jpg&hash=436c2e0284733b2de16f973debd04cd1a0e7ac21)
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 13.02.2013 02:59
Това със снимките на аквариума и препоръката да не бъркаме в аквариума си, каква връзка има с лечението на ихтиото с Нистатина?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mill - 13.02.2013 20:28
Връзката е /казана от специалисти/,че ихтиото може да се появи и вследствие на стрес за рибите.А стрес за тях определено е всекидневно разместване на предметите в аквариума,през кратки периоди пускане на нови риби и т.н...  *privet*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Balev - 15.03.2013 18:21
От няколко дни и нашите рибки са болни.Доста умряха.Имам няколко въпроса:Първи ден доза нистатин и след 24 часа смених 20 процента от водата.Втора доза нистатин.Сега как процедирам?3,4,5 ден водата не се сменя,а добавя ли се нова доза нистатин?А след тези дни?
Знам,че е досадно,но ще бъда благодарен за отговорите.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: biser_blg - 15.03.2013 18:52
Нямам много опит но наскоро ми се наложи да приложа леченито както е описано в темата. Определено имаше ефект. След втората доза нистатин не съм слагал повече, на петия или шестия ден смених около 20 % вода и намалих температурата до нормално и това беше.
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: getsata73 - 18.03.2013 11:41
Цитат на: biser_blg - 15.03.2013 18:52
Нямам много опит но наскоро ми се наложи да приложа леченито както е описано в темата. Определено имаше ефект. След втората доза нистатин не съм слагал повече, на петия или шестия ден смених около 20 % вода и намалих температурата до нормално и това беше.

Днес и при мене е 6-и  ден от лечението.Един хелер умря ,всички други са живи като по някой изобщо няма паразити ,а по други са много малко.Въпросът ми е -само сменям 30% вода или още една доза нистатин след смяната или пък има нещо друго?
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: bo - 26.03.2013 11:48
Здравейте колеги имам 120 литра аквариум с външен филтър около 10 литра събира та сметнах че ще трябва да пусна 5 хапчета.
Добре ли съм дозирал ?
Поздрави!
*DRINK*
Заглавие: Re: ЛЕЧЕНИЕ НА Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: grigor nakov - 26.03.2013 13:58
Едно хапче е за 50 литра вода,но не се притеснява няма да им навреди.След 3-дни смени 50% от водата с престояла ;-)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: bo - 27.03.2013 19:48
Колега вчера сутринта сложих 5 хапчета и по съвет на един приятел не смених водата и направо сложих още 5 броя,та гледам сега само една риба имаше 4-5 точки всичко друго се е изчистило а рибите бяха много зле челите в точки.
:popcorn:
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: emityy - 08.06.2013 09:25
Може ли за същата болест да не са бели точки, а черни и да са 1-2 ?  :-[
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Nikiengi - 08.06.2013 10:24
Не! :-)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ангел - 10.06.2013 16:59
Здравеите моля ви помагаите имам аквариум 50 литров в него има 6 неончета 2 сомчета хоплостери 2 лепещи сомчета и 2 златни рибки вчера забелязах по неончетата и по лепещите сомчета по тялото имат бели налепи порових се в интернет и разбрах че са болни от ихтиофтириус според савети на приятели пуснах в аквариума 2 хапчета нистатин 500 000 Преди малко като се прибрах едното сомче хоплостар беше умряло .Сега сам включил нагревателя да вдигне градуса на водата до 30 градуса но незнам какво да правя за златните рибки да ги извадя ли от аквариума или да ги оставя отнася се и за сомчетата моля ви помагаите чакам савети
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: asito - 10.06.2013 17:12
JBL Punktol е истината.Купуваш и действаш според инструкциите.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ангел - 10.06.2013 17:57
ok но в нашия град нямаме вет.аптека откаде да го купя това лекарство затова сам решил да пробвам с нистатин
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: shnufito - 10.06.2013 18:01
От магазин за акваристика(зоомагазин).
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: asito - 10.06.2013 18:05
От интернет магазин.Примерно от тук: http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?page=search&search_text=punktol&product=JBL_Punktol_Ultra_100ml&n=1 (http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?page=search&search_text=punktol&product=JBL_Punktol_Ultra_100ml&n=1)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: spark - 15.12.2013 10:54
След 1 седмица на лечение с Tetra contraspot спрях лечението с него, защото беше сгрешена инструкцията на лекарството и отрових няколко риби.
Смених 50% от водата и добавих за 48 часа активен въглен, днес смятам да сложа Нистатин, защото не съм доволен от предишното лекарство.
Искам да попитам трябва ли да извадя гъбата на филтъра?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Георги - 15.12.2013 15:46
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/msg143340/#msg143340 (http://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/msg143340/#msg143340)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: spark - 17.12.2013 09:06
Намалих температурата на 24 градуса, за да не стресирам рибките още. Преди това около седмица беше 28-29 и лекувах с тетра контра спот, прекратих лечението с този препарат и вчера добавих втората доза Нистатин-500мг. Неоните са почти чисти от петна, но забелязвам че се появяват по галакситата, а те нямаха преди това. Някой от неоните загубиха бляска си, на единия дори някой люспи са изпъкнали, нормално ли е това. Рибките са жизнени и са в пасаж.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ribomaniq123 - 30.12.2013 14:55
за да не отварям нова тема пиша тук , искам да попитам реших да лекувам ихтио с нистатин ,но нагревателя ми се повреди и няма как да вдигна температурата на водата в стаята постоянната температура е 25/26 градуса , ако сложа само таблетки нистатин без да вдигам температурата какво ще стане?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: spark - 30.12.2013 17:30
Цитат на: ribomaniq123 - 30.12.2013 14:55
за да не отварям нова тема пиша тук , искам да попитам реших да лекувам ихтио с нистатин ,но нагревателя ми се повреди и няма как да вдигна температурата на водата в стаята постоянната температура е 25/26 градуса , ако сложа само таблетки нистатин без да вдигам температурата какво ще стане?
Ще имаш жертви, високата температура убива паразита. Сложи една доза Нистатин 500 и виж дали се увеличава болестта, определено от опита, които имам в най-добрия случай ще го задържиш да не се развива. При 25 стайна температура ще имаш към 20-21 градуса в аквариума, което благоприятства развитието на Ихтиото.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: botan - 30.12.2013 20:46
28 достатъчно висока температура ли е или трябва да е 30-32?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: spark - 30.12.2013 21:51
Цитат на: botan - 30.12.2013 20:46
28 достатъчно висока температура ли е или трябва да е 30-32?
На 30 градуса на рибите и растенията не им понася добре, аз лекувах Ихтио на 27-28 градуса и резултата беше отличен. Повечето производители на лекарства препоръчват повишаването да стане с 2 градуса. Имаите предвид, че температурата е главен стресов фактор, от който произлиза и Ихтиото.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: grivata - 21.01.2014 18:08
Ако сложа Нистатин и малахитово зелено заедно, дали ще има проблем?
След като всички възрастни живородки ми измряха от ихтиото - правя опит да спася 11-те малки молинезки, които са на по 8 дни и също са заразени! Купих Нистатин на таблетки и малахитово зелено. Сложих 2 таблетки на 40л вода. Чудя се дали да сложа и от зеленото, чета из нета за него и ме е страх за растенията...
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 21.01.2014 18:50
Ето това решава проблема но се съмнявам дали го продават  в търговската мрежа на БГ.

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fjzh9rrv9b%2FDSC04778.jpg&hash=e219feb5a627f28db1b04d1d397a7d4a5ff890ad) (http://postimage.org/)
Колкото до смесването на препарати и лекарства не те съветвам да го правиш
.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: grivata - 22.01.2014 09:18
Чета тука, в друга тема, че колега е действал по "рецептата" с Нистатина от 1-вия пост, но е сложил първия ден и малахитово зелено и ги е излекувал...

Публикациите са слети: 23.01.2014 18:33

48 часа след първото третиране с Нистатин - всички бели точки по малките молинезки, които са на 10 дни ИЗЧЕЗНАХА!  :-)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ivotri - 16.03.2014 14:50
Здравейте, нистатина може ли да навреди на  ред чери и аманови скаридки .
Имам и един рак. За охлювите прочетох, че е възможно да ги убие. Трябва ли да ги отделям имам ампулария и неретина.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ivotri - 18.03.2014 21:13
Да си отговоря сам. :-)
Охлювите нямат шанс, един ден нямаше проблем и след това настана масова охлювска смърт.
За скаридите и раците засега не виждам жертви.
Лошото е че засега няма подобрени при рибите, но ще видим днес е края на 2рия ден от пускането на лекарството.
Загубих и една риба, но проблема си беше в мен, кислорода намаля заради високата температура и недобро аериране. дефакто умря от задушаване, а нямаше никакви признаци че е заразена.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 18.03.2014 21:29
Някъде по темите имаше коментар за въздействието на лекарството Нистатин върху скаридите но  не помня  точно каквъв. Ще бъде интересно да споделиш личните си наблюдения над твоите питомци.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: anakin - 24.03.2014 20:56
Това е лекарството, повярвайте ми.
Не знам какво Ихтио хванах, но започнах с Костапур 10 дена, нищо. Висока температура, без осветление, едва не съсипах растенията.
Минах на Хинин хидрохлорид, защото си споних, че като малък съм третирал много успешно с него. И пак нищо.
Рекох си, минавам на Протазол, това ще ги затрие. Да, ама не и пак пари на вятъра. Така прехваления продукт на Сера не свърши никаква работа.
Вече бях отчаян и започнах да мисля за рестарт и пълно стерилизиране, когато реших да дам шанс на най-обикновения Нистатин за 5,60лв. и ето че свърши това, което най-малко очаквах след това дълго ходене по мъките.
Колеги, не си пръскайте парите по големи имена и големи обещания, а си вземете Нистатин от най-близката аптека и разкарайте гадното Ихтио бързо и евтино.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ivotri - 07.04.2014 21:03
Колеги да споделя, според мен нистатина не влиеа на скаридите и раците. Все пак черитата са ми доста и едвали бих забелязал ако няколко изчезнат. Рачетата оцеляха дори и малките, също и амановите скариди.
Рибките се излекуваха напълно на четвъртия ден. Общо взето съм доволен.
Преди нистатина лекувах със сера микопур и въпреки че съдържа доста медни съединения, скаридите и охлювите бяха добре въпреки притесненията ми, но не повлия на болеста.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kolib4iata - 20.05.2014 18:35
Здравейте.Започвам лекуване с Нистатин но гледам само златни и се чудя до колко мога да повишавам температурата.Не разбрах сменя ли се вода по време на лечението и как.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: beonedge - 19.06.2014 13:41
Само да вметна - при мен нистатина не подейства , тук съм описал как протече лечението на ихтио ->http://aquariumbg.com/forum/bolesti/ot-kakvo-da-lekuvam-%28beli-topcheta-po-rodostomusi%29/ (http://aquariumbg.com/forum/bolesti/ot-kakvo-da-lekuvam-%28beli-topcheta-po-rodostomusi%29/)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: llello - 19.09.2014 00:28
Това същото ли е за което говорите:?

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2Fvcvnp33s9%2F10714824_10202806479788622_1878580139_n.jpg&hash=ec111e4a16f1d6cb1df34efc3d31d0a4b1ac7189) (http://postimage.org/)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: pl86 - 19.09.2014 09:43
llello - да това е  .... предприеми мерки, защото гледам имат доста точки, да не стане по-зле

При мен се заразиха и двата аквариума, и вече съм на 5 ден от лечението, както е описано в първия пост, температура на водата 28-29 градуса и повечето риби вече се оправиха напълно, имам само 1-2 риби с по 2-3 точки, но лечението действа.

Благодаря на всички писали по темата  *DRINK*
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Desmoria - 06.10.2014 09:43
Проведено успешно лечение с Нистатин. Нямам никакви жертви, като изключим някои мелании. Скаридки, раци, риби и растения нямат никакви поражения. Даже едното раче гледам е с хайвер. :)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: metcheto - 17.10.2014 13:00
Здравейте, колеги. Днес си взех Нистатин да се боря и аз с ихтио, обаче не е 500мг, а пише 500 000 IU. Това едно и също ли е? Или да търся от 500мг? :-(
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 17.10.2014 13:19
ДА, същото е.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: metcheto - 17.10.2014 18:11
От днес започвам и аз лечение на тази болест с Нистатин 500 000 IU на Актавис, надявам се успешно. Ето плана ми за тези 7 дни на лечение, ако греша някъде ме поправете:

1-ви ден:
- смяна на 30% от водата
- добавяне на 5 хапчета Нистатин
- температурата на 29-30 градуса
- хранене?
2-ри ден:
- смяна на 30% от водата
- добавяне на 4 или 5 хапчета Нистатин
- температурата на 29-30 градуса
- хранене?
3-ти ден:
- без смяна на водата, не добавям повече хапчета
- температурата остава на 29-30 градуса
- хранене?
4-ти ден:
- без смяна на водата, не добавям повече хапчета
- температурата остава на 29-30 градуса
- хранене?
5-ти ден:
- без смяна на водата, не добавям повече хапчета
- температурата остава на 29-30 градуса
- хранене?
6-ти ден:
- без смяна на водата, не добавям повече хапчета
- температурата остава на 29-30 градуса
- хранене?
7-ми ден:
- смяна на 50% от водата
- температурата я свалям на 26 градуса
- хранене?

Искам да попитам рибките хранят ли се през периода на лечение както обикновено или през няколко дни? Аквариума ми е 105л и няма да спирам вътрешния ми филтър (400л/ч). Силно се надявам всичко да мине добре. :-)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: metcheto - 21.10.2014 02:32
Днес (20.10.2014) е 4-ти ден на лечение вече като смятам и петъка, когато смених водата и пуснах хапчетата. От 17 риби в аквариума само едното Лиеми има две-три малки точки, но забелязах преди малко трихогастера да се почесва. Питам се дали да сменя пак 30% от водата и да пусна още 5 хапчета или нищо да не правя и да изчакам просто до 7-мия ден?

Публикациите са слети: 21.10.2014 13:39

Какво ще ме посъветвате?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: DPI - 24.10.2014 22:47
Здравейте! На втори ден от лечението съм и имам два въпроса:
1. Нормално ли е да се пени водата на повърхността на водата в аквариума. Ако има значение съм с вътрешен филтър с флейта (махнат филтър)?
2. Мога ли да слагам хапчета кислород за обогатяване на водата с кислород? Вече слагам и двата дни по 1-2 хапчета сутринт и вечер от тези на JBL - не ми се вярва, но може ли пяната да е от тях?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: levis1980 - 25.10.2014 10:42
Имаш лично...
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: DPI - 01.11.2014 08:30
Моят опит с Нистатин.
Както разбрахте големия аквариум плъзна, щом имам и предишен пост по темата. Напривах всичко както пише в първия пост, но нещата се пооправиха, ама не съвсем. Рибите се изчистиха, но на едната й се сплеска корема, издължи се, останалите се хранеха вяло или въобще не се хранеха, като "поднесох" разнообразна храна. Източих 80% от аквариума и сложих Сера Протазол за 24 часа. Сед смяната - 1 ден почивка и понеже рибите все още нямаха апетит, а тази с издължения корем умря, люснах един JBL Furanol, тъй като прочетох пост на Райко, че след лечение на Ихтио е добре да се сложи препарат, съдържащ Нифурпиринол. Е, лека-полека нещата се нормализират, хранят се, даже са гладни, но ги държа в глад.

Междувременно ми пламна карантинния аквариум - единични точки, в който държах 4 новозакупени гупи, които освен по други причини, нямаше как да пусна в аква с ихтио. Не знам как се се случило, при положение, че за всеки отделен аквариум имам отделни аксесоари. Както и да е. Реших, че положението от Ихтиото преди това се е подобрило от Сера Протазол и сложих първо него. Да , ама не. Първоначалните изчезнаха, но се появиха на други места - най вече перките на рибите. Иначе рибите имат апетит и не са с променена форма, изгърбени или прочие. В момента са на Нистатин, но не по рецептата на горния пост , ами по препоръка : 1,2 и 3 ден се слага по 1 хапче нистатин на 20 литра вода. Без смяна, държи се 30 градуса температура. След това водата се сменя, дава се 1 ден почиква и ако не са изчистени - нови три дена.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: SCAR_FACE - 12.11.2014 18:53
Здравейте и моите риби хванаха тази  *MODERATOR* болест. Вчера започнах лечението с нистатин описано в началото на темата., обаче имам 3 охлюва, 2 са ампулария и 1 мелания. Искам си ги живи! Да ги отделя ли всеки в отделен буркан от 800 мл? Нямам карантинен или по-малък аквариум за да ги преместя. Трябва ли им аерация? И след като премине лечението на рибите и аквариума, при връщане на охлювите дали могат да пренесат отново болестта?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 12.11.2014 19:23
Да, препоръчително е ако си ги искаш живи да ги отделиш. Ампулариите дишат атмосверен въздух така че аерация не им трябва но за препоръчване е да има капаче но не плътно бърху този "буркан" Апропо..Защо не ги сложиш в някоя туба от минерална вода?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: SCAR_FACE - 12.11.2014 19:39
а да, за туба не се сетих. Супер идея. Дано да са живи до 22 ч.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: SCAR_FACE - 16.11.2014 18:02
Здравейте пак, вече е 5-ти ден от лечението. От всички рибки само на най-пострадалия неон има още малко точици, но до утре ще се е изчистил и той. Много благодаря за темата и за лечението, аз съм 100% доволен както и рибите, за сега жертви няма освен един от охлювите.
Имам един въпрос, някой слагал ли е нитравек на sera след лечението? Гледам автора на темата е слагал, но другите не видях да са споделили.
Аз нитравек слагам така или иначе при смяна на водата, но се слага малко за моите 60 литра, ако сложа 1 флакон в рамките на 3 дни да не ги предобря?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: asito - 16.11.2014 18:10
Сложи активен въглен след лечението,във филтъра,поне за 24 часа.След това слагай бактериите.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: SCAR_FACE - 16.11.2014 18:36
Аз съм с вътрешен филтър и почти нямам място в самия филтър. Той е механичен с гъба в него, не е биологичен с разни :керамика, биотопки, пясък...
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: asito - 16.11.2014 18:41
Е как да няма.Пълнеж няма ли някакъв.Махаш гъбата и слагаш въглена.Най-правилно след лечение на аквариум е да се сложи активен въглен да обере остатъците от лекарството.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: SCAR_FACE - 16.11.2014 19:00
аааа ееее, като махна гъбата(пълнежа) ще има място  :-|. Мерси  *THUMBS UP*
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaloqn_0998 - 05.12.2014 20:00
Аз също пипнах болестта вчера доста рибки умряха през нощта. Днес си купих Нистатин на актавис и сложих две таблетки аквариума е 60л. Температурата е малко над 28 градуса. Кога да добавям пак таблетки и кога да сменям вода? Таблетките ги сложих днес към 1-часа на обяд. И кога да спра да сменям?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: bunzip2 - 05.12.2014 20:52
Цитат на: kaloqn_0998 - 05.12.2014 20:00
Аз също пипнах болестта вчера доста рибки умряха през нощта. Днес си купих Нистатин на актавис и сложих две таблетки аквариума е 60л. Температурата е малко над 28 градуса. Кога да добавям пак таблетки и кога да сменям вода? Таблетките ги сложих днес към 1-часа на обяд. И кога да спра да сменям?

Много късно си взел мерски. Болестта се е появила преди дни. За 1 ден не умират рибите от ихтио.
А за отговора на въпроса ти - беше ти отговорено в твоята тема. А тази прочете ли я цялата?
Освен това, това е толкова популярен проблем, че ако използваш търсачката, ще намерищ сигурно 20 подобни теми от където можеш да се информираш за няколко метода за борба с тази болест.
Има много препарати, които се справят чудесно и ги има и в най-малките зоо магазинчета.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaloqn_0998 - 05.12.2014 21:58
Еми засега ще се придържам към лечението с Настатин ако оцелеят-оцелеят сега пък няма да се тепам. Това е възникнало преди няколко дни но понеже не съм се заглеждал пък и рибките си се хранеха нормално не ми е направило впечатление. А има би някаква причина от която да възниква тази болест?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 05.12.2014 22:23
Отговора е стрес. Рязка промяна температурата на водата. Често бъркане в аквариума и все едни такива.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaloqn_0998 - 05.12.2014 22:41
Ясно мерси! Може би и това е оказало влияние че рибките са повече от 3 вида, което не е допустимо и всички са пасажни обитаващи средните слоеве.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: bunzip2 - 05.12.2014 23:17
Цитат на: kaloqn_0998 - 05.12.2014 22:41
Ясно мерси! Може би и това е оказало влияние че рибките са повече от 3 вида, което не е допустимо и всички са пасажни обитаващи средните слоеве.

Ако са съвместими видове, едва ли има проблем че са повече. По-скоро пренаселване и разни други подобни фактори с влошаване параметрите на водата. Спомни си и какво си внасял последните дни в акварума. Бактерията по принцип я има и може да се развие, може да не се развие. Като вкараш заразен индивид, вкарваш готова развита бактерия и заразата тръгва и по останалите. Преди да пуснеш нещо ново, се пази и карантина.
Така или иначе вече е късно за изводи, така че, надявай се на лечението. И обръщай повече внимание на рибите в аквариума, за да избегнеш такива проблеми още в ранен стадий!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 05.12.2014 23:32
Явно се забравят някои  основни правила.  а те са:
1) Ежедневен технически преглед
1.а)Ежедневен биологичен преглед:Животните в аквариума трябва да са бодри и в естествени за тях пози... и прочие..следва  улазание и за растенията и за насекомите и т.н.Марк Махлин /Декоративно рибовъдство/
2)Седмичен преглед
3)месечен преглед
4)Годишен преглед
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaloqn_0998 - 06.12.2014 00:08
Ами в последните дни не съм вкарвал нищо в аквата освен че смених част от водата в понеделник и сложих течен тор друго не съм правил. А за ампуларията има ли проблем ако я пусна в аквата да не се отрови от лекарството сега е в буркан страх ме е да я пусна в другия аквариум, за да не зарази и там рибите ако има нещо по нея?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 06.12.2014 00:14
Лекарството трепе охлюви и не е препоръчително да се вкарват в лекуваният аквариум до отшумяване  на проблема и след като сме сигурни, че не е останала следа от медикамента.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaloqn_0998 - 06.12.2014 13:39
Добре че не ги пуснах днес сложих още две хапчета и смених 10л. от водата. Охлювите съм ги пуснал в 20 литровия аквариум. Вече родостомусите имат тук-там някоя точка по перките неонките и анциструсите имат доста все още. Утре трябва ли да слагам пак от хапчетата?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 06.12.2014 15:14
Продължаваш до изчистване.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaloqn_0998 - 06.12.2014 18:22
Добре и да продължавам ли всеки ден да сменям вода?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 06.12.2014 19:09
Действаш по рецептата както е написана до  изчистване на животните. Ако имаш активен въглен във филтъра, нищо не си направил с хапчетата.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kaloqn_0998 - 06.12.2014 19:29
Не махнал съм го активния въглен.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: svilen_t - 16.01.2015 10:14
Здравейте,
След 30 год. прекъсване малко по неволя започнах пак да се грижа за един аквариум от около 35 литра.  *YAHOO* И понеже нямах никаква представа от тази болест - няколко неонки, които бяха нови обитатели си заминаха една по една. Едва на последната забелязах точки. Добре, че вече може да се намери много информация и така попаднах на тази тема. Резултата при мен - едно хапче (но забравих да махна активния въглен) свърши работа, може би защото сомчето (коридорас) си хапна от него. Пропуснах един ден и след това хапче и половина. Този път го разтворих във вода и махнах активния въглен. На следващия ден още една доза - този път натрошено хапче и половина. Не знам кой би бил най-добрия начин и правих опит трите пъти да е различно. Вода умишлено не сменях. След още два дни добавих Easy balance на Тетра и поставих активния въглен. В крайна сметка какво стана: точките на медните тетри изчезнаха след втората доза, а сомчето беше още два дни след последната доза с точки. Но бяха с променен цвят и може би е трябвало време да паднат сами. Но и тетрите бяха съвсем леко засегнати. Другите рибки - три данио и анциструс не се разболяха, а и те бяха от старите обитатели. Имаше водна леща по повърхността, която пожълтя и после побеля, а единствения охлюв наистина изчезна някъде - беше малък и не е преживял опита. Вода смених едва вчера (1/3) - 20 дни след първото третиране. Рибките са живи и енергични. Нистатина действа и е на много по-ниска цена: общо 4 хапчета за около 80 ст.  *BRAVO*
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: EMSI_ - 10.03.2015 12:51
Здравейте!Не ме подмина и мен това инхио.
На 30-а ден след старта 50 процента от неонките побеляха.
Веднага започнах лечение с нестатин 500.
Аквата е с обем 150л.реални 120л.вода.
Вътрешен филтър bluwave 5.Аератор.
Първи ден смяна на вода 20л.Слагане на 5 таблетки нистатин.Хранене.
Втори ден смяна на вода 30л.Салгане на 6 таблетки нистатин.Хранене.
Сега ще изчакам пък да видим.
Аератора работи,вътрешния филтър работи,само съм му махнал гъбата с активен въглен,свтлината свети на 6 часа.
Рибките са:22 неонки от които 2 са аут.
Хелери 4бр.
Молинезии 4 бр.
Плати 3бр.
Воален анциструс 3
Гупи 3 +1бебе
Колиза 2
Макраканти 2
Розово данио 6 -1 аут
Леери 4 от които 3 са аут.
Вториат ден,няма жертви.Някои от неонките се поизчистват,а хвана леко мъжкия хелер,2 плати  и 2 макраканти.
Някакви съвети,някъде ако греша?
Филтъра да си работи ли,да слагам ли препарат с бактерии,лампите да работят ли?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Ариел е мъжки - 19.04.2015 22:11
Ще споделя моя опит. Рибите ми заболяха - появиха се малки, бели точици, нови риби не съм вкарвал в аквариума. Понеже преди за кратко са боледували от това - точките не ставаха големи и след няколко дни изчезваха сами, не взех мерки и не обърнах особено внимание. Мина седмица обаче и забелязах, че проблемът започва да става сериозен - разкъсваха се опашките и други перки, скаларията например започна да търпи бързи злокачествени промени в едната странична перка и основите на другите да стават червени, на 1 златна молинезия горния връх на опашната перка почервеня силно, някои риби започнаха да се изгърбват и да стават мудни, да губят апетит. Купих Нистатин от аптеката и го добавих във водата (55 л, някъде) по рецептата от първата страница. След денонощие рибите започнаха да стават малко по-живи, но абсолютно всички видове охлюви и мидата умряха. На 3-ия ден вече останалите живи риби бяха излекувани и имаха отново много апетит. Растенията, като че ли в първите дни подсилиха растежа си - покълнаха разклонения.

Въпросите ми са: Как се отразява на другите видове освен рибите подобно лечение - скариди, тритони, раци? Имали ли сте този печален опит с охлюви и миди като мен? Ако бях започнал лечение на първия, втория ден дали загубите щяха да са по-малки?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: azanzu - 19.04.2015 23:41
преди няколлко дни сложих последната доза нистатин извадих всички охлюви и скариди от аквата преди да започна лечението , но съм пропуснал няколко скариди черита нищо им няма живеят си с Нистатина растенията не са много в час по скоро ми се струва заради завишената температура
Заглавие: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Amev - 15.07.2015 23:10
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.tapatalk-cdn.com%2F15%2F07%2F15%2F81938d3cffc65c64409c20ed4689f1d4.jpg&hash=132592a7a9358072ceb6cc497fe7601f107fcbaa)
Сега забелязах и аз петна по Неонките само , бегом до аптеката и им сложих една доза , водата стана мътилка , това трябва да е нормално ?!? (Разтворих го в вода от аквариума) махнах и активния въглен , оставих гъбата само. Засега е само по неонките , дали бъркам или избързвам ?!? И трябва ли да минат точно 24 часа за да сменя 20% от водата или може и по рано ? И след втората доза , кога да сложа пак въглена ?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ogun - 07.10.2015 11:14
И в моя аквариум се появи тая гадост. Молинезиите ми имат бели точки, другите риби - коридораси и един анцитрус нямат.
Аквариума е 70литра, водата сигурно е 60... Сложих 3 таблетки преди 2 дни, видгнах температурата на 28. Вчера смених 20% от водата и пак сложих 3 таблетки.
Днес е третия ден, подобрение няма. Трябва да изчакам още 4-5 дни за да има резултати или да мисля за друго лечение?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: click1 - 14.10.2015 16:55
Да се оплача и аз - прекалено късно осъзнах че белите точки по боциите са някаква болест. Зачетох се по форумите, но отидох и до зоо магазините - от там ми препоръчваха един през друг Costapur. Накрая си купих, въпреки че много ми се искаше да сложа нистатин... Сложих Costapur преди 3 дни. Температурата я повиших на 29 градуса. Никакво подобрение до днес - и едната боция умря(да не казвам колко ме е яд за това). Днес смених половината вода и сложих Нистатин както е указано 1хапче на 25л вода- мътилката е ужасна. Два охлюва се подадоха от грунда - явно умряха. Едната боция, която беше цялата насипана, както писах умря днес. Болестта я има по опашката на другата боция и на опашката на една неонка - другите риби нямат точки. Сега чакам да видя какво ще стане.
Направих и една друга глупост - реших да ги нахраня, защото от магазина ми бяха казали да не и храня докато трае лечението с костапура, но другите здрави рибки ровеха непрекъснато грунда, и без да искам изсипах почти 10 пъти повече от нужната храна.... Няма да казвам каква кочина стана аквариума... Опитах да сифонирам дъното - източих около 1/5 от водата,  опитвайки се да сифонирам и да изсмуча енужните хранителни люспи - една част се махнала - друга- остана. Добавих нова вода и съответното на нея количество нистатин.
Ще преядат ли другите риби при толкова много излишна храна? Утре ще сифонирам пак дъното и ще сменя голяма част от водата. След Costapur-a и Нистатина - азотни цикли изобщо останалили са? Не исках да мъча рибките - ще пиша как се развиват нещата...

Публикациите са слети: 16.10.2015 14:06

Белите точки още стоят по опашката на боцията. Вече три дни стояха с Costapur и три дни с Нистатин. Два пъти слагах Нистатин - да слагам ли пак или да чакам, както е написано в първия пост?
Предварително благодаря!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ianiovski - 17.10.2015 21:34
Само не разбрах един път ли се слагат хапчетата или всеки ден от лечението до като не отмине болестта ??? Осветлението намаля ли се като часове на светене и каква температура на водата трябва да бъде  ??
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: baygry - 18.10.2015 17:03
Колега click1,когато започнеш лечение с един препарат-давай с него до края на лечението..иначе е безсмислено.Когато смесваш различни препарати на различни фирми - става по-лошо.
Аз съм ползвал "costapur",в листовката изрично е казано че лечението се провежда на 1,3 и ако е необходимо и на 5-тия ден и препарата да не се смесва с други подобни.Тоест лечението отнема седмица,ти по средата го прекъсваш..
При мен нещата се оправиха на 4-тия ден,без жерви от риби,скариди и охлюви.
Просто спазвайте точно указанията в листовките,без значение за кой препарат става въпрос.
Пожелавам ти рибките ти да се оправят.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: click1 - 19.10.2015 10:35
Да обясня защо изхвърлих Costapur-а. Прочетох в нета, че малахитовото зелено било канцерогенно... А аквариума е в стаята на децата. И от чиста проба страх - не сложих втора доза Costapur.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: click1 - 23.10.2015 10:09
Да отчета успешно излекуван аквариум на 9-тия ден точките изчезнаха от боцията. На 8-те бебета гупи нищо им няма(бяха се родили 2 дни преди да започна лечението., но други две риби умряха - не знам дали беше от ихтиото... Температурата я намалих на 26 градуса - това е показанието на нагревателя, но термометъра показва 27 - не знам кой е в грешка.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: baygry - 23.10.2015 10:53
Радвам се че са се оправили,браво.
Термометъра определено е по точен от нагревателя.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: филев - 26.10.2015 20:33
Здравейте! Минах и аз по реда, с точките и лечението с тези хапчета. Някои риби оцеляха,някои-не.Процента е добър,смятам го за успешно,но се появи проблем с водата-стана голям батак.сменях я на 30%,после на 80%.....ефект -нула. Накрая махнах всичката,измих пясъка,всичко ок,кристал 2-3 дена и сега пак е същия киреч......нямам идея,от къде идва. Ако има някой с предположения,моля да удари рамо със съвет.....
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 28.03.2016 15:43
По съвет на стари приятели, почетох как се постъпва във ветеринарната медицина, при рибовъдството.
Експериментирал съм с до критични или направо смъртоносни концентрации антибиотик Гентамицин. При правилно дозиране резултата е отличен, а при предозиране може да се спре временно растежа на висшите водни растения и рибите, дори гръбначни изкривявания може да се образуват. Обаче, на фона на вредите които нанасят всички отровни оцветители, това лекарство е за предпочитане. Дори, след третиране с него, някои риби, вероятно грешно повлияни, сякаш има хормони за стимулиране на хвърляне на хайвер, започват да снасят хайвер. От ветеринарните аптеки, различните антибиотици за инжекции, струват от стотинки до няколко лева, а прехвалените лекарства за акваристика имат успеваемост 50:50, което мен не ме устройва. Също има няколко книги на тема, влияние на неразтворими антибиотици върху аквариумните животни и растения. Описани са, как антибиотици, които няма как дори теоритично да влияят на рибите, не само влияят, но оказват и спасителен ефект. Темата е дълга и интересна.
Ако някой иска да се задълбочи в темата, може да си купи справочник за антибиотици, определител за болестотворни гъбички и бактерии в акваристиката и да експериментира, сигурен съм че ще бъде възнаграден за усилията в обучение.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 14.11.2016 15:02
И мен не подмина и отивам за хапчета.Обаче да питм ако прехвърля охлювите в аквариума с бебета ще се заразят ли и те?Как да си съхраня охлювите че нямам друг аквариум освен този с бебета?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: IcyLand - 14.11.2016 21:08
Бих идкала да споделя моя опит при лечение на ихтио. Той е елементарен. Научих го от баща ми навремето, който развъждаше риби и птици през '80-90г. Миналата зима и аз се сблъсках с това и излекувах рибките си (геофагус, дискус, неон, тетра) по неговия метод, а именно:
На 10л.вода 1с.л морска сол и 3капки йод. Повишете температурата до колкото е възможно. Оставете 3 дена така. След 3 дена направих 50-70% смяна на вода и още веднъж. Дори да сложите повече йод не е проблем. Аз за 330л използвах 33с.л морска сол и 120к йод. Още на 24ч се вижда подобрението.
Дано съм ви била полезна.
Аз само така лекувам ихтио, макар че във всички години само 2-3 пъти съм лекувала. Първия път беше с антибиотик, но след това забравих за него.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 15.11.2016 09:16
Болестта е много прилепчива, но не разбрах въпроса, охлювите или рибите ще се заразят ли?
Принципно започни лечението с метода на IcyLand, той е по-естествен и щадящ. Но трябва да се почете допълнително, за да се прецени какво точно и как се прави. Ако имаш скъпи водорасли, които не понасят температури над 23 градуса, загряването на водата е неприемливо. Също, ако имаш чувствителни видове охлюви, йода е силен окислител и може да ги убие. Изхода е да си направиш таблица с видовете риби, охлюви и растения и за всяко, в първа колона, да нанесеш максималните допустими температури, втора колона - максимална допустима концентрация за антибиотик. Примерно анциструси и др. дънни фитофаги издържат ултра неблагоприятни условия, дори човек се чуди как остават живи, докато по-редките видове харациди мрат като мухи..
Охлювите може спокойно да си живеят в буркан, ако се налага разделяне..
Още малко... продаваните хапчета в магазините са нож с две остриета. На опаковката не пише точно какво съдържат, ясна концентрация на активното вещество и практически се работи по метода проба/грешка... ако не измрат рибите, значи си уцелил дозата..
За по-любознателните и тези на които им се занимава, може да си купуват препарати от ветеринарните аптеки, защото върху опаковките им пише всичко необходимо за дозиране, състав и против какви болести са...
P.S.
Nistatin убива всички охлюви като Мелания и подобни на нея, абсолютно неподходящ препарат за аквариуми с тези видове охлюви!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 15.11.2016 09:30
Вече започнах с Нистанин,но преместих охлювите в малкия аквариум.Резултат от тази сутрин е че на някои риби изчезва точките на други няма ефект.След 7 часа ще подменя 20% от водата и мисля да сложа втората доза като за 60 литра вода сложих 2,5 разтворени във вода предварително хапчета.
Ще изчакам 3-4 дни и пак смяна и почистване.
След като вчера третирах стана като боза вътре но бързо се поизчисти водата.
Други съвети?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 15.11.2016 09:41
Да не се увеличава дозата Нистатин, нека бъде колкото е по норма. По-голямата концентрация няма да доведе до по-бързи резултати, важното е да мине време, за да се прекъсне цикъла на размножаване на болестта. В зависимост от рибите, може температурата да се вдигне до 28-29 градуса (ако могат да я понесат). Такава температура е много неприятна за болестта и допълнително ще я отслаби.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: geshi - 15.11.2016 18:17
Аерираш ли? Ако не започни.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 15.11.2016 18:33
Привет пак :)
Да повиши аерацията даже и температура до 30. Днес смених 20-25% от водата,но до тук не виждам промяна в състоянието на рибите.Точките са си там демек.Сега след втората доза Нистанин чакам 4-5 дни пък ще видим.За охлювите действа иначе добре.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Amev - 15.11.2016 21:38
Ако имаш УВ лампа се спира , ако има и активен въглен във филтрите се маха...
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 15.11.2016 22:24
Махнал съм въгленна
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: lochesco - 18.11.2016 09:33
zdraveite iskam pomosht imam problem s ribite nqkoi ot tqh sa pokriti s beli tochki akvariyma mi e 100litra chetoh za nistanina iskam da znam kakva dozirovka trqbva za 100 litrov akvariym i kolko vreme trqbva da go pravq blagodarq predvaritelno!!!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 18.11.2016 09:50
Виж този линк където колегата Даниел споделя, как се работи с Нистатина (http://www.aquaportal.bg/forum/index.php?topic=1304.15)

Според колегата Даниел, дозата е 1 таблетка Nystatin 500 000 IU за 25 литра вода.

Ето какво представлява Нистатина 100 000, като препарат, това е декларация за продукта от Актавис. (http://www.actavis.bg/NR/rdonlyres/02A442F0-1E4E-4871-9702-CAFA772E63B1/13535/NystatinActavisointment108MB.pdf)

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-f8QOkPUQ914%2FUE7fqTE620I%2FAAAAAAAAA1s%2FaT3l4-xapVo%2Fs1600%2Ffish-disease-%2Bwhite-spot-neon.jpg&hash=e0a4b4336d2cf28a9f754d99681460586d94aefb)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: lochesco - 18.11.2016 10:25
postavih tri tabletki v akvariyma temperatyrata na vodata e 30 gradysa v produljenie na kolko dni trqbva da postavqm tabletkite i dali se namalqvat kato dozirovka
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 18.11.2016 10:30
Сложи още една за да станат 4 бр. общо!
Внасянето в аквариума на таблетки Нистатин трябва да се направи, не като ги цамбурнеш просто така, а като ги разтопиш в чаша вода и съдържанието и внимателно да се разлее из цялата повърхност на аквариума..
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: lochesco - 18.11.2016 10:31
v produljenie na kolko dni trqbva da gi postavqm 4-ri tabletki
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 18.11.2016 10:36
Аз сега пък искам да те попитам колега, ти четеш ли постовете внимателно, с които ти отговаряме. Дал съм ти линк, където подробно е описано по колко таблетки се слага, колко време трае лечението, какво да се прави?
Просто не знам какво повече да отговарям..извинявай.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: lochesco - 18.11.2016 10:40
ne go vidqh posta  kolega mnogo blagodarq za pomoshta ako imam zatrydneniq shte se dopitvam !!!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 18.11.2016 10:41
Важното е да спасиш колкото може повече рибоци, успех!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 18.11.2016 11:00
Здравейте,
все още не съм приключил с лечението с Нистатин,но да опиша как протича:
Махнах въглена от филтъра,засилих подаването на кислород.
1 ден 2,5 таблетки на около 60-65 литра вода.
2 ден смяна на вода 20-25% и нови 2,5 таблетки
Днес 5 ден чакам все още като видимо рибите се поизчистиха.Първите 3 дни температурата бях вдигнал до 30 градуса,но после свалих с 1 градус на ден до днес 28.Рибките са хранят добре сутрин и са доста по пъргави.Родиха се междувременно от една гупа малки и са в малък контейнер в аквата,но не смея да преместя да не заразя останалите малки в др аквариум.Чистката която настана по паразитните охлюви се отрази добре според мен за сега на аквариума :)
Също така почнах да добавям витамини на Сера.
Да ме посъветвате да изчакам ли още ден и да сваля бавно температурата и да сменя 30% от водата?
Смисъл трябва ли да няма нито една точка по рибите за да завърша с смяна и почистване или на 6 ден това само ще помогне за доизлекуването.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 18.11.2016 11:24
С тази честа смяна на вода и почистване може да си навлечеш нова беля. Заради лечението с Нистатин, част от микро средата в аквариума е унищожена, нарушени са циклите на разлагане на дендрит, нитрификационния цикъл вероятно ще се забави. Всичко това ще създаде условия за проблем с химията на водата. Принципно, всякакви промени в аквариума трябва да се правят плавно. Всяко шоково сменяне на вода или ударно внасяне на голями дози препарати, дори безобидни като тези за подсилване на растенията, могат да го сринат буквално.
Заразата остава в аквариума и след като белите точки изчезнат от рибите. Тя се крие в грунда, раковини (ако има такива) пори по камъните и т.н. След приключване на цикъла на лечение с Нистатин, не трябва да се оставя аквариума съвсем без агент срещу гъбичките. Добре е да се сложи профилактично малка доза по-слаб препарат, като Метиленово синьо или друг. Това ще подобри общия противопаразитен и гъбичен статус.
Препоръчва се, след изчезване на последната бяла точка от последната заразена рибка, да се направи повтаряне на третирането с Нистатин след 1 ден в продължение на на 48 часа. По този начин, се убиват и закъснелите ichthyophthirius в развитието си.


Във ветеринарното Вики описанието на болестта (вредителя) и начините на борба с него са описани тук.. (https://en.wikivet.net/Ichthyophthirius_multifiliis)


(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.slideplayer.es%2F2%2F1022201%2Fslides%2Fslide_20.jpg&hash=0d829d84d70c132d1819ecb706dc0aa34b844820)

Във ветеринарното Вики описанието на болестта (вредителя) и начините на борба с него са описани тук.. (https://en.wikivet.net/Ichthyophthirius_multifiliis)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 18.11.2016 12:21
Ако отговорът ти е отправен към мен както предполагам,то не виждам кои са честите смени на водата?
Написах че съм сменил 20% преди втората доза както е по прочетеното от мен предписание за лечение.И ако правилно съм разбрал следва 30% смяна при завършване на лечението,намаляне на температурата и филтрация за 24 часа с активен въглен.
Разбрах че след изчезването на последната точка се смята за край на лечението от твоя пост,но не съм срещал или не съм разбрал че трябва и последнат доза Нистатин да добавя пак.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 18.11.2016 13:09
Да, "честата смяна" не е за този случай, но го пиша защото много хора правят тази грешка.
Втора доза (третиране) не е задължително, но това се препоръчва от гледна точка, ако искаме да сме сигурни, че цикъла на размножаване на болестта е разкъсан... след което тя нама да се развива повече.

Моля да се наблюдават рибите, за да се следи дали няма пак да се появи болестта. Ако това се случи, пишете колко дни след първото приключване на лечението се е появило. Естествено пожелавам да не се появава!

Публикациите са слети: 18.11.2016г 13:01ч

На мой познат, който има езерце около 60 кубика вода, Коите му бяха нападнати от Ichthyophthirius. Той е биолог, но по стечение на обстоятелствата не се занимава по специалността си. Неговия консултант от Германия (германец) му препоръча лечение само със Сол (NaCl). Дозата е 5гр/Л. Рибите, плавно за около 2 седмици се излекуваха всичките, без щети за тях и за висшите водни растения...
Пиша го като алтернативно лечение, което може да се окаже полезно, ако има растения или други водни обитатели, които Нистатина може да ги убие.
***
Този текст може да се види във ВикиВет, с какво се лекува болестта:
-
Treatment and Control

Several different strategies exist to treat an infection.

Chemical treatment: chemicals such as formalin, potassium permanganate, copper sulfate, salt in the tank water.

Temperature treatment: speeding up the life cycle by increasing the temperature of the tank by a few °C along with effective chemical treatment can speed up clearance of the parasite.

The parasite can also be destroyed by increasing the temperature above 32°C for 5 consecutive days. The water should be agitated to increase oxygenation as the dissolved oxygen levels will be lower as the temperature increases.

Careful cleaning of the tank can help to treat an infestation with Ichthyophthirius multifiliis.

Prevention of the disease includes an effective quarantine protocol, using separate equipment for each tank, buying tank plants which have never been in contact with fish, detecting and treating an infection promptly

-
P.S.
И нещо много важно... никога умрели риби не се изхвърлят в тоалетната... пиша го за тези които не знаят.

Публикациите са слети: 18.11.2016 14:24

Колеги и приятели, мисля че този справочник за болести на SERA (http://www.miazoo.com/datafiles/44_Treatments.pdf) ще бъде полезен за доста от вас, не го подценявайте! Първата болест за която се пише вътре е точно "нашия случай".

Останалите каталози на SERA (http://www.miazoo.com/datafiles/) също не са за пренебрегване, особено за начинаещите акваристи..
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: stoyank - 28.11.2016 23:48
Здравейте,
Приключих лечението с антибиотика вчера. Преди да прочета за влиянието му върху охкювите го видях на практика и извадих живите в буркан, чиято вода сменях всеки ден в продължение на лечението 5-6 дни. Днес ги пуснах в аквариума. Има ли възможност те да го заразят?
Тук прочетох, че се връщат след достатъчно смени на водата в един пост, но не ми стана ясно колко е достатъчно.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 29.11.2016 07:29
Здравей,
при мен ефект също имаше върху охлювите яко.След последния ден почистване,филтрирах с активен въглен 24 часа и ги върнах охлювите.Болестта не върнах с тях,но след няколко дни те измряха защото предполагам е имало останало насищане от лекарството.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: d256h - 29.11.2016 07:51
Измряли са, защото външната им тъкан е отровена. Охлювите които дишат кислород от водата са различни от тези, които дишат атмосферен въздух. Вторите имат първичен бял дроб, а първите, както жабите примерно, дишат чрез кожата си. Антибиотика блокира мембраната на клетките в тъканите и прекратява трансфера на макромолекули необходими в ежедневния им цикъл. Практически, охлювите се задушават, след като са били изложени на Нистатин, защото кожата им спира да им доставя кислород. За повече подробности може, да прегледате лекарствен справочник..

Публикациите са слети: 30.11.2016 13:21

Качвам (като прикачен файл) една книга, която третира не аквариумно отглеждане и грижи за сладководни видове риба. В нея много добре са показани най-честите заболявания по рибите и има много хубави снимки на Ихтиото и някои други гадини. Възможно е книгата да се окаже полезна за някои..
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tihomirkz91 - 07.04.2017 21:19
Здравейте, преди една седмица приятелката ми е купи 2 барбуса и един сом.  И ги е пуснала в аквариума при скаларията и декоративната жаба. Всичко беше наред до вчера когато забелязах че скаларията стои на едно място близо до филтъра и по нея има бели точки, след като прочетох темата вчера вечерата ходих до аптеката за нистатин и започнах лечение с 1таблетка на 25л. Днес смених 20% от водата и сложих следващата доза. Притеснява ме че това че има точки само по скаларията....а и днес забелязах че перките и са "уплешивели" и стоят покрити като с памук. Дали греша за болестта? И прилагам неправилно лечение? Прикачвам и снимка
(https://s27.postimg.cc/4z1zdw0gj/DSC_0871-01.jpg) (https://postimg.cc/image/73mcez233/)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: geshi - 07.04.2017 21:28
Че има ихтио, има, но това на гръбната перка е от друго, а и хрилните капачета не знам дали трябва да са така зачервени.
Температурата вдигнал ли си?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 07.04.2017 21:44
Цитат на: geshi - 07.04.2017 21:28
Че има ихтио, има, но това на гръбната перка е от друго, а и хрилните капачета не знам дали трябва да са така зачервени.
Температурата вдигнал ли си?
Зачервени са перките не капачетата май.
Мисля че освен Ихтио се е развила бактериална инфекция която може да е следствие от отслабена имунна система.

Изпратено от моят Lenovo P70-A с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tihomirkz91 - 07.04.2017 22:18
Температурата съм я повишил до 28 градуса. Какво ми предлагате да правя. Да лекувам ли с още нещо за другата болест?!?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 07.04.2017 23:42
Цитат на: Tihomirkz91 - 07.04.2017 22:18
Температурата съм я повишил до 28 градуса. Какво ми предлагате да правя. Да лекувам ли с още нещо за другата болест?!?
Ами с Нистатин съм лекувал Ихтио и беше успешно.Това лекарство е за гъбични инфекции при хората.След като веднъж си започнал те съветвам да изкараш курса на лечение до края.При мен последните точки изчезнаха на 6 ден мисля.
Пунктол на JBL се ползва също за Ихтио,но покрива доста други инфекции също.Това състояние на тази риба не е от вчера най вероятно и незнам колко успешно ще лекуваш,но Ихтио се проявява не само от нови обитатели,а от лоша среда,стрес и т.н.
За това довърши курс на лечение и виж дали има промяна с горната перка.
Успех

Изпратено от моят Lenovo P70-A с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 08.04.2017 00:02


Виж това лекарство и снимката най-долу дали прилича на твоя случай с гръбната перка.
http://www.sambs.bg/bg/products/product_detail/564/-Fungol-Plus-250--Срещу-гъбични-инфекции-по-сладководни-аквариумни-риби/

Изпратено от моят Lenovo P70-A с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tihomirkz91 - 08.04.2017 08:54
Благодаря ви за отговорите, но снощи е умряла.... :'( гледах я от над 4 години
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kolib4iata - 18.04.2017 00:21
Здравейте.Имате ли наблюдение върху водата когато имате ихтио.При мен още няма риби но във водата плуват бели точки и се чудя какво е.

П.П. Забравих да измия ватата на филтъра дали е от това.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mitko8899 - 18.04.2017 15:13
Както ти казаха в другата тема,няма как да имаш ихтио.
Случайно,да е престоявал грунда във вода без движение,преди да стартираш?
Преди време бях оставил грунд накиснат в един леген и след 10-14 дни се беше появила доста бяла плесен(бактериална колония) на точки по повърхността.След изплакване на грунда,стартирах с него без проблем,но ако не го бях промил и при мен щяха да плуват такива бели точки :-)
П.П Сега прочетох,че си писал за ватата-възможно е да е от това.Причината както при грунда-ако е стояла влажна и се е развила бактериална колония по нея,но не мисля че е нещо страшно,тъй като плесен като тази,появила се във влажна среда,във вода не вирее и загива :-)
Ето,даже имам снимка,какво беше станало с грунда.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: kolib4iata - 24.04.2017 11:17
Не ме подмина ихтиото.Лечението с нистатин на актавис беше неуспешно и сега лекувам с Seachem Cupramine да видим дали ще оцелеят златните рибки.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: aleksandur89 - 01.11.2017 16:12
Здравейте!
Купих си 2 бели велифери от Аквариум.бг София..
Пуснах ги в аквариума и след няколко дена целия аквариум беше заразен с ихтио. Имам доста скъпи сомчета и се притесних много. Ще пробвам с Нистатин и ще пиша резултата. Силно съм разочарован, че има хора които продават болни рибки.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 01.11.2017 16:18
Здравей,
За сомовете не се притеснявай при лечение Нистатин. Охлювите обаче засяга ако имаш. Имай предвид че рибите може да не са били болни,но при транспортиране,стрес или от смяна на вода само да се получи бум на Ихтио.
Успех с лечението

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Pavlina - 06.11.2017 14:31
Здравейте! Съвсем скоро влязох в групата на гордите собственици на рибки. Подариха ми аквариум 50л. с дваюа обитатели - златна и барбус, а няколко дни по-късно прибавихме две скаларии и три сомчета. И ето, че имаме проблем. По всички описания, които изчетох, вероятно става дума за Ихтио. Започнах лечение с Нистатин, но след третата доза няма никакъв ефект. Рибките са жизнени, скалариите и сомовете нямат поражения, но златната и барбуса са трагични. Надявам се, че се вижда на снимката. Дали не лекувам правилната болест?
(https://s1.postimg.cc/3sy4o97rsv/IMG_20171106_135242.jpg) (https://postimg.cc/image/6uu0ph93zv/)

(https://s1.postimg.cc/5a49q0botr/IMG_20171106_135257.jpg) (https://postimg.cc/image/9ezv248uwb/)

(https://s1.postimg.cc/75guimpu5r/IMG_20171106_141047.jpg) (https://postimg.cc/image/9ijgzu3ncb/)

(https://s1.postimg.cc/4lb05zhawf/IMG_20171106_141056.jpg) (https://postimg.cc/image/5dnvnpxwmj/)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ogun - 07.11.2017 12:51
Павлина,
Ихтиото се очератава един от малкото ти проблеми.
Скаларии, сомове, златна и ЕДИН барбус е ужасяваща комбинация.

Прочети профилите на всяка от рибите и ще разбереш, че не можеш да ги гледаш заедно.
В този 50л аквариум можеш да гледаш САМО една златна примерно.

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Pavlina - 08.11.2017 11:04
Благодаря за съвета! Златната и барбуса са наследени и са живяли доста години заедно. Скалариите са грешка, която като начинаещ допуснах и сега много добре разбирам. Не мога, обаче, да изхвърля живи риби,  особено, ако се излекуват. Не мога да взема и друг аквариум. Какво би се случило,  ако ги оставя заедно?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: ogun - 08.11.2017 11:21
Барбуса обича да живее в група с други себеподобни.
На скалариите им трябва по-голям аквариум, няма да растат добре и ще се стресират в толкова малък.
Стресирането означава лесно разболяване от разни болести и смърт.

Златната обича по-студена вода. На останалите им трябва вода с температура да кажем 25 градуса, което е много за златната...

Та накратко, това което ще стане е да живеят по-кратко и няма да се чувстват добре.


Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: i2240 - 26.11.2017 17:55
Здравейте на всички! Внимателно прочетох темата. Имам 2 заразени златни рибки. Започнах лечението с нистатин по описания в началото начин. На втория ден започнаха да се поизчистват. На третия доста по добре. На 4-я ...бум- отново обсипани с бели точки. Защо? Продължавам по схемата,да видим какво ще стане. Държа да подчертая температурата е 23 - 24 градуса. Ако я повиша мога ли да убия рибетата, и ако да  до колко? Няколко такива питания имаше,а отговор не даде никой. Помагайте, МОЛЯ!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 26.11.2017 18:44
Лечението трябва да се довърши за да си сигурен че няма остатъци от заразата. Повечето лекарства се препоръчва дори да се повторят при лечение на Ихтио с цел ако има останали яйца да не тръгне пак. За температурата не мога да ти отговоря!

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: i2240 - 26.11.2017 21:00
Задължително ще проведа целия курс на лечение, но въроса ми беше до колко мога да вдигна температурата.Нали идеята е да се отървем от гадовете бързо и качествено.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Tony_JB - 26.11.2017 21:10
Нямам идея как понасят Златните температурата прочети в нета.
При всички положения няма да могат като другите висока да държат,което значи че по скоро трябва да разчиташ на лекарства не на температурата.


Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Caxapa - 27.11.2017 20:58
Златните са корави рибета. Повиши температурата според указанията за лечение но  после след курса на лечение трябва да да снижавате температурата постепенно  до нормалната в която ги отглеждате. Не снижавайте градусите рязко защото това ще доведе до нов стрес и пак ще се разболеят.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Mu3epHuk - 20.11.2018 14:53
Здравейте! В събота вечерта се загледах в рибките и по две от неончетата и единствения ми останал родостомус (вече починал) забелязах кошмарните бели точки от тази коварна болест, лош спомен от преди пет и половина години, когато дори успешно излекувана, умори близо половината от рибките ми. Още същата вечер повиших температурата до 31 градуса и се разрових във форума, за да си опресня знанията за лечение на болестта и да прочета дали има нещо ново изписано в темата, което би ми помогнало. Сигурен съм, че поне дни преди това, рибките бяха чисти от тези точки, затова и не исках да рискувам. Взех мерки, за да имам предимство в началния етап на болестта. В неделя ходих до аптека и купих Нистатин 500. Извадих сипоракса от вътрешния филтър, както и гъбата. Разтворих 3 таблетки Нистатин (за 60 литров аквариум) с аквариумна вода в купичка и получената мътна смес разпределих по всички краища на аквариума, както и в средата. Оставих така за около 2 минути, за да обхване помътняването целия обем на аквариума и след това пуснах филтъра да раздвижва горния слой на водата посредством флейтата и да насища водата с кислород. В понеделник (вчера) смених около 20 % от водата с престояла и след това отново сложих същата доза таблетки. Температурата спадна първоначално до около 26 градуса, но за следващата подмяна на вода предварително ще загрея водата в тубите, за да е минимална разликата при смяна. Вечерта се бях учудил каква е бистра водата. Дадох няколко таблетки с храна за анциструсите и имаха апетит. Родостомусът обикновено плуваше заедно с неонките или край тях, но в случая се отдалечаваше и странеше от тях. Имаше точки по тялото и опашния плавник. Допуснах, че заболяването може да му идва в повече. Забелязах точки и по боцията си, макар не толкова изразени. Сутринта пускам осветлението и гледам водата мътна. Едно от неончетата раздуто и безцветно. Извадих го и огледах за още жерви. Извадих второ неонче. Потърсих още и ми се губеше родостомуса. След това го намерих обезцветен край растенията. Боцията диша интензивно с хриле на дъното. Ако изключа точките по тялото и трепетите на хрилете й, изглежда добре. Някои от анциструсите също дишат по този начин. Гледайки останалите ми живи неони, някои от тях имат точки, но най-вече по опашните плавници. Струват ми се спокойни към момента. Почти съм сигурен, че неончетата, които са станали жертва са били тези с по-натрапчивите и по-голям на брой точки. При родостомуса също не бяха малко. Зорът ми е да не тръгне болестта с пълна сила и да се разпространи до мащаби, в които ще е трудно да се противодейства. Знам, че при температура от 30-32 градуса, свободно плуващите паразити умират преди да се прилепят към нова рибка. Четох, че за повечето риби времето, през което трае лечението (между 7 и 10 дни) не е голям проблем да издържат такава температура. Представям си как се сговнясват показателите на водата. Към момента не виждам какво друго мога да направя, освен да осигуря достатъчно кислород предвид повишената температура и да ги наглеждам, като бързо вадя от водата евентуалните нови жертви така до края на лечението. Видовете ми рибки - боция клоун, анциструси, неонки, червена тетра, син трихогастер. Ако се размина само с 3 жертви, ще е чудо. Едно от неончетата е като напудрено със пудра захар и ми се вижда безцветно в сравнение с другите, но за момента е жизнено и си плува. Очаквам и то да не оцелее. За боцията ще ми е жал, ако се спомине, защото я имам 5 години и ми е сантиментална. По анциструсите по-трудно забелязвам от тези точки, но ги има в минимални количества.

Преди малко повече от седмица купих от 2 различни магазина неонки и тетри, а от втория валиснерия, като от този втория магазин мисля, че може да е дошла заразата. Два дни след покупка на рибките направих седмичното чистене, но не вярвам нещо да ги е стресирало. От чистенето до забелязването на първите точки минаха 3-4 дни. Когато преди 5 и половина години ми се прояви тази болест за първи път, бях направил годишно почистване с пълна промивка на дъното, но бях запазил и повече от половината си вода от работещия и безупречен в здравно отношение аквариум, както и филтъра ми работеше в голям леген. В него ден взех няколко растения от същия магазин (с валиснерията) и два хелера. След около 2 дни видях, че женския хелер хапеше другите рибки и им дърпа плавниците. Още ден или два след това, вече част от рибките имаха точки и това ми беше първото сблъскване с Ихтио. Отначало тръгнах да лекувам с продуктите на Сера, но до четвъртия ден от лечението, нещата отиваха от зле на по-зле и приложих лечението с Нистатин с повивашаване на температурата. Положението през първите дни беше отчайващо с видими едри кисти по камъчета, растенията, по корпуса филтъра, по рибките и също имах жертви, но в един момент рибките започнаха да се изчистват и да стават по-жизнени въпреки гадната вода. След още дни, кистите по камъните взеха бързо да изчезват, докато в един момент вече не се забелязваха. Тази болест ми уби 2 калихта, стъклени сомчета, анциструси, коридорасче, данио, неонки.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Smelly fish - 20.11.2018 21:00
Ихтиото може да не е от магазина където си пазарувал. Случва се рибите да се стресират от транспорта до вас или от другите условия в аквариума ти. Аз съм имал два случая за последните две години и все с новозакупени рибки. Винаги ги гледам за болести преди да купя, но болестта се появява все на 2-3 ден след покупката.
А нистатина лекува и при 28 градуса, лично пробвано от мен. Повишението на температурата не е за да се убие паразита, а за да се ускори метаболизма му и да слезе от рибите за да се размножава. Тогава нистатина го убива във водата. А умрелите ти риби да не са се гътнали именно заради високата температура-32 градуса?!
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Mu3epHuk - 20.11.2018 22:40
Сега намалих показанието на нагреателя, за да облекча рибоците. Сутринта със свито сърце ще включа осветлението в очакване на нови жертви.

Публикациите са слети: 21.11.2018 23:37

Сутринта нямах жертви. Температурата се поддържа в диапазона 28-29 градуса. Тази вечер около 19 часа нахраних рибките, но повечето нямаха интерес към храната. Боцията ме притесни повече, защото и сега продължаваше да не се чувства добре. Около час и нещо по-късно, сякаш нещо я е стреснало, взе да се стрелка като торпедо в краищата на аквариума, блъскайки се в стъкла, риби, растителност и се укроти на дъното. Преди година мой трихогастер така го хванаха лудите и по същия начин направи няколко дължини, блъскайки се в стъклата и няма 5 минути по-късно умря. Боцията полежа около половин час в странично положение, видимо жива, но береше душа. Минути по-късно отново я погледнах и вече нямаше жизнени показатели. Извадих я. Беше ми любимата рибка и я гледах 5,5 години. Сифонирах дъното, смених 20 % от водата и отново сложих Нистатин.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Smelly fish - 22.11.2018 11:51
Това с пощуряването на рибката не ми се е случвало и не знам от какво може да е. Да не се е натровила нещо? Все пак аз като съм слагал Нистатин пълнежите на филтрите не съм махал. Ако някой знае да каже. При мен симптомите са били намаляване на апетита и обилно отъркване в камъни и растения. Само при второто заразяване имах 1 жертва САЕ иначе и двата пъти рибките на 5ия ден си бяха свежи и без точки. Лечението съм го правил по 7-8 дена. А да, всички охлюви в аквариума измират и ако са много може да скапят водата.
Имаш ли още жертви?
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Mu3epHuk - 22.11.2018 12:44
Здравей. Днес няма нови жертви. Направи ми впечатление, че по-големият брой неончета плува в пасаж в горния слой на водата. Синият им цвят се е обезличил и дават вид все едно пият вода от повърхността. По плавниците на някои от тях се забелязват бели точки. По телата им не успявам да видя освен около 3-4 точки за всички неонки. Останалата част от неонките си плува в средните слоеве както преди. По другите рибки - анциструси и един суматрански трихогастер не успявам да забележа точки. Имам 4 дребни рибки червена тетра, но по тях няма ихтио. От филтъра съм извадил сипоракса и гъбата. Без гъба сега по някои растения и по дъното има органика. Като мине някоя рибка край дъното, успява да вдигне мътилка. Изобщо гнусна работа. Преди заболяването и с филтър не е било такова чудо, а водата беше почти стъкло. Бях постигнал приличен баланс, сменяйки 1/3 вода седмично, рибките си бяха жизнени, а като изключа по едно умряло неонче през 4-5 месеца, последната ми по-едра умряла рибка беше самоубилият се трихогастер преди година, когато се блъскаше в стъклата.


Когато в събота вечерта видях 2-3 неончета с точки ихтио, видях че такива има и по боцията най-вече по плавниците и не много по тялото. Още тогава повиших температурата, а в неделя към 18 часа сложих от таблетките нистатин. Значи от неделя вечерта броя започване на лечението. В понеделник видях, че на боцията не й е комфортно и диша учестено. Вечерта видях, че отива и в по-горните слоеве, но не стоеше дълго. На няколко пъти се отърка в грунда, колкото да забележа, че го прави. Вчера във вторник продължаваше да диша така, но и се движеше все пак. Вечерта се криеше преобладаващо в любимата си глинена фигурка тип тунелче, но за разлика от преди, сега стоеше леко настрани. По някое време чух силно пльокане и боцията се стрелкаше, правейки няколко дължини на аквариума и вдигайки допълнителна мътилка. Кротна се на дъното край стъклото и минути по-късно видях че е безжизнена.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Smelly fish - 22.11.2018 19:46
Здрасти, до колкото знам дишането на повърхостта е признак на отравяне. Даже тука във форума го пишеше в някоя от статиите. Моите риби в началото докато се балансира аквариума не са стояли на повърхността, а полягваха по дъното. Така, а как лекуваш с Нистатина? По една таблетка на 25 лита ли? Една доза първи ден, втори ден смяна на 20% и добавяш още една доза и после на шестия ден пак смяна на 20% вода с трета доза Нистатин? Аз я ползвах тази рецепта. А тестове имаш ли да си видиш нитритите и амоняка? От нистатина е нормално водата да е мътна.
Общо взето това е моя опит и двата пъти успешно, като до петия ден все са си имали точки, а на шестия са изчезвали и последните като с магическа пръчка. После съм го оставял нистатина още няколко дена може и повече от седми, осми ден да е било. Като при последващите смени на вода не съм го чистил лекарството, а съм чакал само да се изчисти с смените на вода през следващите 2-3 седмици. И както казах при температура 28 градуса (само по време на лечението).
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: maks25 - 24.11.2018 02:16
Здравейте, в четвъртък си купих 4 нови рибки 2 молинези една женска гупа брилянт и една женска синя московска. В магазина всички изглеждаха добре след като ги пуснах в аквариума се хранеха и се държаха нормално. Днес вечерта забелязах, че по синята московска са полепнали бели точици забелязах по 1 2 точици и по още няколко гупи а в четвъртък нито една не е имала, рибите се хранят и плуват нормално при останалите видове риби няма за сега. Дали е ихтиоза или е нещо друго?
(https://i.postimg.cc/bJRdXv0W/46507875-1181262868697002-3387461219119005696-n.jpg) (https://postimg.cc/MMvzVqFm)

(https://i.postimg.cc/c1X6XrL8/46513085-314375979289959-96073384709849088-n.jpg) (https://postimg.cc/3W0KwrpK)

(https://i.postimg.cc/X7Pq6mFj/46786436-539636859843855-61487434709336064-n.jpg) (https://postimg.cc/F7jNjPD8)
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Smelly fish - 24.11.2018 21:41
Здравей, да на ихтио прилича, въпреки, че снимките не са много ясни. Еми напиши в Гугъл "Лечение на ихтио с Нистатин" ако си решил с него и започни веднага лечение. В един друг форум е описано лечението много добре по дни какво е правил човека. А иначе и аз така, болестта все ми се е появявала на другия ден или на третия ден. Като нямам карантинен аквариум.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: maks25 - 24.11.2018 22:09
Не успях да я снимам много добре понеже много мърдаше четох в една статия където човека е обяснил как се лекува и според него най добре е да се използва малахитово зелено в общия аквариум. А щом е започнало от гупи дали е ихитото е тропическо.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: niki_o - 24.11.2018 23:32
Спрете се с тоя Нистатин и убииството на риби от махането на керамиката...помислете!Маха се активния въглен,не керамиката!И има доста по-безпроблемни лечения.
https://fischkrankheiten24.de/esha-exit-gegen-ichthyo-samtkrankheit Ето саит с това дето ще ви помогне без да убие полезните бактерии и да навреди на Азотния цикъл. Леченията отпреди 10-20 години помагат ,но има и нови по-безпроблемни :whistle:
П.П. И ако трябва да уточня то точно Боция Клоун е най-податлива на тая болест след смяна на обстановката...тя и на мене ми я докара преди години.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Smelly fish - 25.11.2018 02:12
Ники, не всички разбираме немски. Второ, този Exit има ли го в България? Трето, по- горе съм писал, че за две лечения съм загубил само една рибка (от около 18 броя в аквариума). Нистатина го има във всяка аптека за 6-7 лв. А да по- горе също съм писал, че филтри при лечението не съм бутал, нито след приключване на лечението съм чистил с активен въглен. Оставял съм нистатина да се махне със смените на вода. Аз специално съм доволен от него за разлика от марковите лекарства, които съм давал по други поводи на моите риби.
Макс, ти си решаваш с какво да лекуваш, но не губи време. А това с тропическата версия на паразита не ми се вярва щом не са имали точки преди закупуването. В същност не мога да съм сигурен, но понеже и при мен така беше, паразита се появи със закъснение предполагам, че рибите са се стресирали и оттам са се разболяли.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Mu3epHuk - 26.11.2018 12:43
Седмица след начало на лечението, рибките изглеждат изчистени от точките и видимо по-жизнени. Вчера сутринта намерих умрял анциструс на 3 години и още една умряла възрастна неонка. За цялата седмица имам умрели: боция клоун, родостомус, 4 неонки, анциструс. Във Варна купих Нистатин 500 с 20 таблетки за 4,65 лв, което е напълно достъпно и е два пъти по-евтино от продуктите в зоомагазините. Като ефикасност едва ли е по-лошо от тях.

При лечението ползвах една таблетка за 20 литра вода и вместо да си играя да чупя четвъртинки и осминки за 60 литров аквариум, слагах по 3 таблетки за всяка доза. Размивах таблетките предварително в повърхностния слой, за да обхване мътилката от лекарството целия обем равномерно. Когато мътилката от нистатина достигнеше до дъното, тогава пусках филтъра с извадените пълнежи.

Преди пет и половина години успешно излекувах рибките си с нистатин, но имах повече жертви заради закъснялото лечение преди всичко. Тогава загубих и около 4 дни да лекувам с маркови продукти. Няма да коментирам тяхната ефикасност щом има не малко акваристи, които са постигнали успешни резултати именно с тях, както и други акваристи, които са крайно недоволни. Около година след успешното лечение пак забелязах първи симптоми с поява на същите тези точки. Вече знаех какво да правя и след две дози точките ги нямаше и рибките продължаваха да живеят здрави и щастливи без жертви. Тогава имах и тази боция клоун, но не се разболя.

Без да изпадам в досадни обяснения, част от които съм споменал в предните коментари, ще кажа за моята дозировка и защо съм я направил. В първия ден от лечението сложих 3 таблетки за 60 литров аквариум, реално с около 57 литра вода. Сложих три, защото предишното ми успешно лечение, което беше в по-напреднала фаза бе проведено също с три таблетки на доза. Ако опитен акварист знае, че това е твърде погрешно, нека да каже. Исках паразитите да нямат и минимален шанс да се захванат за нова рибка. Помня каква чумна епидемия беше преди и не исках да рискувам. На втория ден подмених малко над 20 % вода и сложих нова доза. На следващия ден имах вече първи 2 жертви. На четвъртия ден ми умря боцията, ако не греша в хронологията. Сифонирах и добавих още 3 таблетки. Нямах нови жерви до седмия ден, когато ми умряха 2 неончета, но съм почти сигурен, че те в началото на лечението имаха повече от тези точки в сравнение с другите неонки. На осмия ден водата беше много мътна и имаше кофти дъх на нечистен аквариум. Огледах какво се случва и намерих току-що умрял анциструс и една от едрите ми неонки, за която нямам съмнение, че тя беше също с много точки в началото на заболяването. Бях споменал предните дни, че част от неонките ми са в горния слой на водата и изглеждат безцветни и че част от тях имат точки. Тази неонка беше с точки тогава по тялото и плавниците. Извадих умрелите рибки, сифонирах и смених част от водата, като добавих още една доза Нистатин. След още някой ден ще видя как са нещата и ще реша дал да продължа с още една доза, за да няма оцелели паразити или да почистя и да върна сипоракса с гъбата и да поставя бактерии. Ихтиото не е шега. Ако му изтървете края, става наистина страшно. Преди години се виждаха съвсем ясно кистите на паразита по растения, стъкла, камъни, риби. Същински кошмар. Така че по-добре малко лекарство с повече и по-продължително лечение, отколкото да не достигне.

Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Smelly fish - 27.11.2018 00:31
Браво, поне си се отървал от болестта, но много жертви според мен. Дано не съм досаден, но ако пак ти се наложи някога да лекуваш с Нистатин две неща си промени- не махай филтрите и пълнежите и не вдигай температурата над 30 градуса. Както ти писах и при 28-29 градуса Нистатина ще си свърши работата (лично мнение). И разбира се повечко аерация.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Kai - 27.11.2018 08:54
И моите 5 стинки по темата.
При мен "пламна" в 20 литров аквариум с 30-40 подрастващи гупи, от едноседмични до около 2 месеца. Отдавам го на не сменяната вода от около 10 дни, пък за този обем с голо дъно си трябва по добра хигиена. Лекувах ги на два пъти от по около седмица. Използвах малахитово зелено по предписание, слагах вечер, преди да изгася лампите. На другия ден смяна на 30% вода и пак лекарство. Най засегнатите рибки бяха по едрите, на тях правех 2 солни бани през 2 дни за тази една седмица. Температурата на 28-29 градуса. Повторих лечението след около 5 дни пауза, защото не се бяха изчистили напълно. Жертви от по голеите не съм имал. От по малките ако е имало охльовите не са ми оставили следи...
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: Longanlon - 25.10.2023 16:23
Опит от успешно лечение на ихтио с нистатин:

Купих си нови рибки и чак като ги пуснах в аквариума забелязах, че едната има няколко бели петна, характерни за ихтио. Разбира се, няма начин да хвана подвижна риба в голям аквариум пълен с растения... За няколко дни белите точки се разпространиха по няколко други риби. Говоря за по 2-3 точки на риба, не за някакви ужасяващи случаи дето виждам снимки. Наблюдавайте си рибите и реагирайте навреме.

1 опаковка нистатин от аптеката е 15 лв. вътре има два блистера по 10 таблетки. По 1 таблетка на 25 литра сложих, което при мен е точно един блистер. Не съм сменял вода. Не съм спирал филтъра. Само извадих колкото охлюва намерих и ги сложих в един малък аквариум.

Таблетките ги разтворих предварително в чаша топла вода. Номерът е да се разтвори вътрешността, а люспите с жълта боя, която ги покрива да паднат на дъното на чашата. Получава се мътилка, но това не е проблем, филтърът я изчиства бързо. Самите люспи са просто грозни, иначе едва ли нещо са вредни.
Спрях вентилаторите на аквариума и климатиха в стаята, за да се качи температурата на водата. Стана 27-8 градуса. Това се прави не "за да умре паразита", а напротив - той така живее по-добре и се размножава по-бързо, минава по-бързо през жизнения цикъл, който лекарствата прекъсват. Така аквариумът се излекува по-бързо.

След 3 дни още един блистер нистатин. 3 дни след втората доза няма следа от бели точки по нито една риба. Ще сменя 50% от водата след седмица (по толкова си сменям на седмица обичайно).
Жертви при рибите и растенията няма никакви (неони, родостомус, отоцинклус). Скаридите Orange Sakura които ги бях отписал, са живи и те. Така че, пълен успех.

Хората, които казват, че нистатинът не помага при ихтио просто бъркат заболяването с друго: Oodinium pillularis което пак е бели точки, но по-дребни, рибите приличат на поръсени с брашно. Има лекарство, което ги лекува и двете: eSHa Exit но не съм го пробвал.
Заглавие: Re: Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.
Публикувано от: mushroom - 26.10.2023 18:10
Здравей,
много интересно. Лекувал съм Ихтио само с готов препарат. Но още по-интересно намирам приликата с другото заболяване ( Oodinium pillularis ). Мисля че последно имаше пост на колега/колежка и може би беше точно това заболяване, но не мога да кажа, защото няма обратна връзка как са се развили нещата.
P.S. Ааа ей го... намерих го.
https://aquariumbg.com/forum/bolesti/problem-beli-petna-po-stklen-som/
Като поръсени с брашно изглеждат на снимките.