• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 00:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

златна рибка лежаща ма дъното с обърнат корем

Започната от Vanina, 12.12.2006 13:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vanina

Обем на аквариума: 80 литра

Грунд
Дебелина на дъното: 3-4 см.
Размер на камъчетата: средба големина

Осветление: да

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба)
Вътршен филтър СЕРА с гъба

Дата на стартиране на аквариума: юни-август

Използвани препарати през последните 45 дни: СЕРА Акватант,течни витамини

Храна
Видове храна: Сера суха за златни риби и Сера суха за сомове
Колко често храните рибките си: 1 път на ден..веднъж в седмицата поне не ги храня
За колко време рибките изяждат порциите си: 4-5 минути

Растения: изкуствени

Риби: 4
Полово зрели: 1 златана
Млади риби: 3 ( 1 златна, 1 воален анцитрус , 1 хипостомос)
Нови риби през последните 20 дни: не

Здравейте. Проблема на злтаната ми оранда е често срещан - лежи на дъното с обърнат корем. Няма никакви други страни симптоми освен леко мртни очи.Снощи плуваше нормално освен леко мътните очи,които ми се сториха странни.Сутринта рибата лежеше на дъното неподвижно и взе да плува,когато светнах лампата,но не пазеше много добре равновесие.Смених веднага 40% от водата в аквариума и престанах да храня рибите.На мен лично ми прилича като отравяне с нитрати или нитрити,но не би трябвало,защото чистя всяка седмица аквариума си + филтрите на 2 седмици плюс смяна на 20-30% от водата.Има ли някой някаква идея на какво се дулжи и какво още бих могла да направя?Ако тази златна рибка умре поне да знам причината,за да не повтарям същите грешки отново.
Благодаря на всички,които ще ми дадат съвети!

rookie_gyn

При такива симптоми /често срещани при златните рибки/ веднага преместваш рибката в аквариум с прясна вода. Водата може и да не е престояла 24 часа, но е добре да е поне 12 часа и да е що годе темперирана, колебания от 2-3 градуса не са от значение. Както и другата подробност - т.нар. грунд в аквариума със златни рибки трябва е с такъв размер на камъчетата, че рибките да не могат да ги гълтат. И един страничен съвет - правите си наистина красиви аквариуми, но си направете поне един малък /около 40 л/ карантинен в който да слагате новозакупени рибки или който да използвате при такива спешни ситуации.

Vanina

Благодаря на единствения човек,който се е трогнал да ми отговори.Разбира се че имам карантинен 40 литров аквариум,в който моментално изолирах болната рибка.Тази сутрин ми се видя по-добре като че ли.Не беше постоянно с обърнат нагоре корем,но за сметка на това сега опашката й е поразкъсана. Сложих трипафлавин. Друго не смея и да слагам,защото нямам идея какъв е проблема. Останалите риби в основния аквариум са добре. Единственото,което ми идва на ум при положение,че следя за азотния цикъл,че чистя всяка седмица и подменям 20% от водата е че филтара е слаб за моя аквариум.В момента ползвам за 80 литра вутрешен филтър с дунапрен СЕРА 380,в упътването пише че е за 60 литрови аквариуми,макар че не би трябвало да е проблем като се има в предвид,че имам само 4 риби,които храня умерено и няма как филтара да е натоварен.
Хайде моля дайте ми някаква идея..помогнете ми!

nazaryan

Здрасти Vanina! И аз гледам златни рибки и се сблъсквам със същия проблем.Незнам какво е, отравяне ли, кво ли ама вече 3 рибки ми умряха и все питаме ,питаме из магазините, а там  казват, че няма причина да са болни.Иначе всички илачи на СЕРА ги имаме вече...А най -новото 20 е ,че завъдиха от тия белите точици... :roll: Вече не знам какво да ги правя...                                                           P.S.Радвай се ,че и един  ти е оговорил-на мен никой не ми отговори!

mill

Приятели,не винаги на момента има възможност да се отговори.Не се сърдете :).
Аз имах златни риби,оранда ,шишарка и лъвска глава.Всичките умряха още в началото.Не са претенциозни много,но обърнат ли корема,поне при мен няма спасение.Аз знам,че имат един много гаден недостатък-нямат чувство за ситост и ядат всичко и това даже което са го яли един път вече :o.Стигнах до извода ,че няма от какво друго да се морят освен от този техен пусти стремеж вечно да лапат и става ГГЗ/г..глава затрива/.В момента имам една телескоп и я наблюдавам дали лапа от грудна.Почти съм убеден,че ако почне ще свърши като другите,все някой камък ще го глътне.Та съвета ми е ,старайте се още в началото да не им давате ,особено на златните повече от един път на ден храна и то ограничено.От глад в никой случай няма да се повредят.Даже пропускайте един път в седмицата хранене,да им"починат" тумбаците :).От ихтио два пъти ги излекувах,от лакомията им,не успях.
Успех за в бъдеще и има доста написани неща в този форум за отглеждане на различните видове риби.Ако трябва 2,3 пъти прочетете написаното ,повярвайте винаги нещо сме пропуснали.Всичките ми риби скоро ще станат на две години и са ок.Но форума го знам почти наизуст:)
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

rookie_gyn

Ако златните ви са по-едрички на всеки три дни им опреснявайте водата и перете филтъра/не буквално де/, или неговото съдържание. Хранете ги само веднъж на ден. Един бърз преглед на рибките и ако установите, че даже и малко са им помътнели очите, веднага опреснявайте, независимо дали сте го правили вече предния ден, защото не се знае дали само след няколко часа няма да са вече кълбо от парцали.

Similar topics (5)

3548

Публикации: 29
Прегледи: 15092

17972

Публикации: 4
Прегледи: 5153

38201

Публикации: 6
Прегледи: 4049