• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 07:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Страно поведение на Трофеус?

Започната от LusilSorel, 12.06.2009 09:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

LusilSorel

Здравейте,

вчера като се загледах в аквариумът ми с Касангите, видях една от тях да се държи много страно. Рибката постояно плува доста бързо, прави едни гърчави вълнообразни движение и се потърква постояно в грунда на дъното. На някой случвало ли му се е такова нещо да види в аквариумът му с рибите?

Интересното е, че се храни и то охотно, но започнах да се притеснявам от две неща.

- Първото е, че като премерих нивата на нитратите, бяха някъде в рамките на 50 единици на литър вода. Кръв червено. Дали една от причините е това? Аквариумът е 300 лира и всяка седмица сменям по 100 литра от него, и без да меря NO3, си мислех, че нещата си вървят ОК, при условие, че другите цихлиди се чувсват чудесно и не проявяват тези симптоми. Има само още една, дето я видях да се търка и тя в грунда, но беше епизодично, а не толкова учестено и страно, като тази, която ви описах преди това.
Проблемът е, че смених пак 100 литра вода и като премерих нивата на нитрата, отново бяха в същите граници. Тука искам да попитам и нещо друго как и по какъв начин мога да смъкна нитратите до обичайните-безопасни  нива.

- Второто нещо е, което ме опасява, да не би да е хванала някакъв хрилен паразит и от там да се гърчи така тази рибиа. В този случай пък, това се пренася ако съм вкарвал нещо ново в аквариумът, било то растение или нова рибка, но уви това не се случвало от близо 8-9 месеца.

Ако може някой да ми подскаже нещо или се сблъсквал с такова чудо, нека да ми даде съвет или препоръки?

petkob

Трябвало е в същия момент да замериш нитратите в чешмяната вода, с която подменяш, защото там играят доста.

Можеш да им намалиш концентрацията с живи растения. За предпочитане бързорастящи и с плаващи корени. Няма да ги засаждаш и така няма да се притесняваш, че ще ги изкопаят. Топчестата кладофора и мъховете също стават, но те са по-бавни усвоители.

Друг вариант е нитратната смола: http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=82, но не съм ползвал и нямам опит.

Не е ясно дали това й е основният проблем на рибката, но така или иначе 50 мг/л са прекалено много.

Може и с водораслен филтър да пробваш (http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=80). Вижда ми се голяма играчка, но човек с твоите литри едва ли ще се уплаши от това.  :-)
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

LusilSorel

Вече няколко човека ми препоръчаха наистина да проверя количеството нитрат и в чешмяната вода. Довечера като се прибера ще ми е фикс идея да направя това нещо и да видя и там за какво иде реч.

Отнонсно растенията имам само гиганска валиснерия, която е доста голяма и в огромно количество, по стъклата не се зафорамят алгии или някакви водорасли, по камъните не се образува черна брада. Все пак това са африкански цихлиди и то растителноядни и може и поради тази причина да не се задържат много в този аквариум. Нитратна смола съм сложил. Тя абсорбира огромно количество нитрат, но уви и тя нещо не помага в случая. Направо съм се видял в чудо.

Живко

Растения така или иначе имаш. Просто трябва да се осигури бърз растеж.
Съмнявам се нитратите в чешмяната вода са са над 50 единици. По скоро са се натрупали огромни нива на нитрати. Да кажем 200 на литър и за това смените още не повлияват при замерването. Добре е би било, преди започване на смените да замериш карбонатната твърдост и рН. Във всички аквариуми с повишено ниво на нитрати се наблюдава падане на твърдостта и съответно и на рН. При започване на големи смени доливаме прясна вода с по-висока карбонатна твърдост и съответно по-високо рН. Тука вече има опасност от обратен процес на нитрификацията и влошаване на положението.
Това го казвам като предупреждение, въпреки че софийската вода е с ниска карбонатна твърдост.

Първо трябва да се оправи положението с нитратите и тогава, ако няма промяна в поведението на рибата, да се взимат мерки.

Има и друга възможност. Тестера да не е в ред нещо.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

1584

Започната от van40


Публикации: 7
Прегледи: 5464

12920

Започната от demetra69


Публикации: 3
Прегледи: 3409

12281

Публикации: 0
Прегледи: 2670

20741

Публикации: 5
Прегледи: 5466