• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 13:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Търся Помощ !

Започната от STATIC, 19.05.2006 15:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

STATIC

Здравейте, аз съм нов тук. Сайта е доста готин.
Та да мина към въпроса. Преди две седмици започнах да гледам рибки. Сега имам 2 бети (мъжка и женска) и две сомчета анцитруси обикновени. Преди два дни забелязах че перките на мъжката бета започнаха да съхнат. И не знам от какво е. Надявам се някой да може да ми помогне. Аквариума ми е 40 литров, въздух AQUA El - FAT-Mini вътрешна, нагревател с термореле поддържащ температура 25-26 градуса, с малко миди и рапан. Искам да си запазя рибката защото ми е подарък от My Girlfrиend. 10x предварително.

Живко

здравей!
предполагам, че проблема не е в някакво заболяване. по скоро е заболяване, предизвикано от непшодходящи условия. като си сложил рапана и мидите си променил параметрите на водата. може и водата по твоя край да не е с подходящи параметри. може да направя още куп предположения. без подробно описание на аквариума (виж тук http://www.aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=3604) няма как да ти помогнем.
погледни и последните теми в раздел болести.
виж и раздела "Отговори на често задавани въпроси". МНОГО Е ПОЛЕЗЕН.
Никой не се е родил научен.

Mr_Venom

според мен това е т.нар - "гниене на перки", аз имах проблем с една молинезия и успях да я съживя. Лекувах я по следния начин - отделяш я в буркан и го приспособяваш да може да ти седи в аквариума на повърхността ( за да ти поддържа температурата ) и всеки ден сменяш водата. Слага се по 1 капка на литър - трипафлавин едно такова зелено лекарство. След около пет дни на такова лечение рибката се излекува и сега плавника и израства малко по-малко. Друг вариант, който мой познати практикуват е да слагат сода за хляб в малки количества. Е това е което мога да ти кажа от мен, надявам се да си оправиш рибката

Живко

Цитат на: "Mr_Venom"според мен това е т.нар - "гниене на перки", аз имах проблем с една молинезия и успях да я съживя. Лекувах я по следния начин - отделяш я в буркан и го приспособяваш да може да ти седи в аквариума на повърхността ( за да ти поддържа температурата ) и всеки ден сменяш водата. Слага се по 1 капка на литър - трипафлавин едно такова зелено лекарство. След около пет дни на такова лечение рибката се излекува и сега плавника и израства малко по-малко. Друг вариант, който мой познати практикуват е да слагат сода за хляб в малки количества. Е това е което мога да ти кажа от мен, надявам се да си оправиш рибката

Mr Venom

лечебните свойства на содата ... айде да не ги кометтираме :lol: рядко смешно твърдение.
сода за хляб се слага в аквариум при определени обстоятелства, а имено когато искаме да повишим рН-то.
я ми кажи ако STATIC вземе да те послуша, наблъска сода в аквариума и всички риби умрат, ТИ КАКВА ОТГОВОРНОСТ ЩЕ ПОЕМЕШ.
точно болеста "гниене на плавниците" е болест на лошите условия. заразата винаги я има в аквариума. когато условията са лоши, имунитета на рибката отслабва и хоп, загниване на перките. лекуваме рибата и тя хоп, пак се разболява и за компания в лечебния съд ще има и други. по тази причина винаги се взимат мерки за подобряване на климата в аквариума. явно човека се занимава от скоро и не знае какво да направи и къде е сбъркал. може и всичко да е точно, а рибата да е купена заразена.
за да помогне някой, първо трябва да се запознаем в детайли с проблема.
ако заболяването е поразило няколко риби лекуваме в общия аквариум. ако е само една както в случая и на двама ви. лечението в друг съд е добра идея. така няма да тровим излишно и здравите риби.

ще добавя само, че комбинацията нов аквариум+нови риби винаги е равна на болни риби. к'во да правиш. всяко начало е трудно.

сега се сещам. бетите не живеят много дълго. да не става въпрос за някаква много голяма и стара риба.
Никой не се е родил научен.

sho

:D само да вметна че трипафлавина е жълт а не зелен
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

STATIC

Благодаря ви за отговорите.
Чел съм че бетите живеят малко (ако не се лъжа около 2-3 години) и тази наистина не е малка. Ами освен ще пробвам каквото мога. Ще пробвам с трипафлавин и освен ще махна мидите. Ако и това не помогне.... А и между другото водата ми стои някаква бяла такава. Не е чиста. Възможно ли е заради това че нямам осветление? Или защото бетите се гледат по-добре в малки аквариуми? 10x пак!  :)

Живко

струва ми се, че нямаш грунд.
ако наистина е така водата, с толкова риби вътре водата винаги ще ти е бяла.
трябва да правиш ежеднавни смени по 10-20 процента.
чакъла(пясък с размер на частицата 2-5 мм) се слага за да осигури дом на полезните бактерии.
ако сложиш грунд и все пак решиш да не слагаш растения и осветление. ще трябва да правиш смени ня водата два пъти седмично по 10-20%.
храна на рибките се дава един път на ден, 6 дни от седмицата и то помалко.
сега като за начало смени 40% от водата и една седмица давай храна на рибите, един път на ден по няколко трошички. колкото да не умрат от глад. през тази седмица сменяй по 10-15% вода всеки ден.
болната рибка я отдели. в аквариума не слагай никакви препарати ако няма други болни риби.

наистина не е лошо да прочетеш из форума основните неща. на сайта също има доста инфо. ще спестиш на всички ни доста писане.
Никой не се е родил научен.

Антон Лазаров

И аз мисля,че проблема е в мидите и рапана.По добре ги извади.

NikolaV

Цитат на: "Антон Лазаров"И аз мисля,че проблема е в мидите и рапана.По добре ги извади.
Проблема с мидите и рапана е в крещещия кич, който създават, т.е - чисто естетически. Друга вреда голяма няма.

Similar topics (5)

26170

Публикации: 15
Прегледи: 10032

5729

Публикации: 4
Прегледи: 3816

2948

Започната от fea


Публикации: 1
Прегледи: 3915

47937

Публикации: 6
Прегледи: 2945