• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 16:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ихтиофтириус или друга болест..?

Започната от joker80, 02.06.2009 18:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

joker80

Здравейте:) И при мен се появи проблем (не е много чудно, като  се има предвид, че не съм от най-добрите акваристи, признавам си.. ) Та вчера забелязах, че мъжката молинезия има нещо беличко на телцето.. Четох доста подробно  статиите за ихтиото и от всичко се разбира, че е доста заразно и бързо се разпространява.. При моята риба точиците са само две - една на тялото отстрани и една на връхчето на аналната перка. (приличат на миниатюрни бели зрънца по ок. 1-2мм) и от вчера до днес са си все толкова. Малко ме съмнява и едната женска молинезия, при която ми се вижда нещо беличко точно над ануса, но понеже се движи постоянно и не мога да я разгледам добре, пък и на молинезиите са им бели анусите (дано това е нормално). За съжаление нямам подходяща техника, за да кача снимка. В момента мъжката е отделена, смятам да преместя и женската, но се притеснявам да предприема каквото и да е, преди да съм сигурна какъв е точно проблема.. Иначе всички са жизнени и с нормално поведение.
Аквариумът е стартиран през август '08 - около 75 л, Филтърът е най-елементарен.. (завещан е от свекър ми), не знам как да го опиша...нагревателят е изключен откакто се постопли времето.. , светлината е естествена (от прозореца), като не е директна, нямам някакви екстри.., растителността не е гъста, но я има все пак, дъното е покрито с камъчета от по 0.5см, има по някоя мида, рапан.. (не знам дали са важни тези неща..) Обитателите са 8 хелера, 3 молинезии, 2 гупи, 3 сомчета Кочи.  Водата се сменя 1 път в седмицата по 1/3 с престояла чешмяна..(понякога по-често, но се е случвало и по-рядко..) Това е..
Ако някой има идея, моля да сподели.. Благодаря за вниманието.

Андрей Бобев

Привет!
Две бели точици - може и да е ихтио, а може и да не е. Изчакай, преди да предприемаш каквото и да било - нека има нормално проявени симптоми. Ако ще ти ихтиосват рибите, за 24-48 часа ще се прояви.
Прочети темата за "Нистатин" и най-добре си купи предварително. Може да ти отнеме време, докато намериш аптека, където да ти го дадат без рецепта.
И дано все пак не е ихтио!

kapacitet

А ако изчакаш както те посъветва Андрей Бобев и точиците изчазнат, може профилактично да третираш аквариума с някой широкоспектърен антибактериален медикамент. Примерно TetraMedica General Tonic.

Живко

каква е температурата в аквариума?
Никой не се е родил научен.

joker80

Температурата в аквариума, където беше рибата преди да я преместя, е 23-24 градуса. Както казах, там от известно време не слагам нагревател. Но мисля, че допуснах грешка, като загрях водата при отделената риба. Мисля, че не и понесе добре местенето, а и в момента малкият аквариум е зает с малки риби и е сложена в изрязано шише от 7л. Сутринта беше неспокойна и правеше едни некоординирани движения.  Сега се е кротнала, стои си на дъното.. Точките пак са две, нито са се увеличили, нито са се махнали..Слагах малко сол, също.. Забравих да кажа, че скоро умря една молинезия, но тя беше доста стара и имаше някакъв проблем.. (в областта на дупето имаше нещо като израстък или по-скоро изглеждаше като разпрана, сякаш са й се показали червата... мислех, че е някаква механична повреда и не предприех нищо, а и не срещнах описание на подобна болест) До последно се хранеше и се държеше нормално..
Рибите в общия аквариум са добре. Лошото е, че женската молинезия наистина има бяла точка над дупето, ама сега ме е шубе да я вадя, че да не се побърка като мъжката..

kvostaaa

Ако забележиш още някоя точица по-добре върни рибката и третирай целия аквариум,защото ихтиото е много заразна болест.И тепмеретурата едобре да се повиши за да се излелекуват по бързо.
Ако някой те обиди, СПРИ, преброй до10 и след това пречукай гадното копеле!
,

joker80

Благодаря ви за съветите:) Бялата гадост се махна от солта и загряването, но като цяло тая риба май  я уморих от престараване.. или е дошла в повече температурата (въпреки, че до 30 градуса не е стигала), или нещо от местенето се шашна, но сега се е отпуснал на дъното и не се движи много много.., но това не се случи от болестта, сигурна съм.. В края на краищата според вас може ли риба да се съвземе от такова състояние? (Върнах я при другите)

Similar topics (5)

14066

Публикации: 20
Прегледи: 11730

3500

Публикации: 4
Прегледи: 3638

47837

Публикации: 7
Прегледи: 2688

28361

Започната от Kidrauhl


Публикации: 1
Прегледи: 2159

2464

Публикации: 13
Прегледи: 7486