• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

18.07.2025 07:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Опадане на люспи на Хелери - Лечимо без лекарства

Започната от KONG, 18.04.2013 12:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KONG

Здравеите колеги, от скоро съм в този Форум, също така и от скоро Акварист ... 3-4 месеца!!! Зблъсках се с проблема опадане на люспи , но мисля че реших проблема без лекарства...!!!   
Аквариум - 50л.
Население - 5 Хелера, - 4 Гупи, - 3 Сомчета
Растения - 0
Декорациа - камани/доста, Грунд - 1 см. размер 2-4мм.
Филтър - вътрешен - 400л./h.
Температура - 24-25гр. постоянна

Така ... Единият женски Хелер започнаха да му опадват люспите от главата! След 2 дена от главата до гръбната перка! На третия ден от дясната страна на коремчето петно около 6мм. ... И взех драстични мерки...
Четох много но в момента нямам пари за лекарства...за съжаление и реших , както му викаме по бабешки да лекувам :)
Направих  CO2 реактор с 1,6л. вода в 2л. бутилка!

Голяма доза - реактивна  :
300г. захар
1 пакетче замразена мая
- без Сода
температура на водата в бутилката - 30 гр.

Закачих маркучето директно кум Филтара, реакцията започна след около 15 мин. , така оставих реактора да действа за 5 часа !!! Спрях нагреватела и осолих водата с 100гр. Сол... Това всичкото (приложение) го оставих да действа за 5 часа!!! Спрях реактора , водата си е оште усолена и бес нагревател, само на Осветление, температурата е 20 градуса!!! По този начин с Свръх доза  CO2  , сол, ниска температура, рибите започнаха да вдишват въздух от повърнустта , НО... така спрях опадането на люспи!!!
Сега рибките са добре:) още несъм пуснал нагреватела и скоро няма и да го пусна :)
ВАЖНО: Реакцията с  CO2, трябва да е голяма, да има Сол и ниски температури!!!
Реактора за 5 часа!!!
... Надявам се с това което изпитах да помогна на други които за момента не разполагат с нужните пари за лекуване на рибите си...А и мисля, че по този начин неги тровя , защото все пак лекарствата са си ОТРОВА и им намаля Имунната система, както при нас хората...
А сега се боря с пожълтеняване на водата :-[ , но немога да я оправя...
Приятен ден и дано съм помогнал :)

Similar topics (5)

34215

Публикации: 15
Прегледи: 11269

57488

Започната от taisan 5000

Публикации: 6
Прегледи: 5594

27843

Публикации: 7
Прегледи: 5480