• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 09:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болни бети

Започната от flameff, 19.12.2011 23:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

flameff

Здравейте,

Моля за съвет или мнение по следния проблем:
- от февруари месец до сега ми загинаха 3 бети. Първоначално взех 2 - една мъжка и една женска. Мъжката издържа около месец и половина, а женската към 5 месеца.
През август ми подариха нова женска, взех и две сомчета, за да не е самичка, но за три месеца и тя почина. И трите бети имаха следните симптоми преди да умрат:
- загуба на цвят;
- гниене на перките;
- нервно плуване из аквариума с голяма скорост;
- стоенена дъното на аквариума.
Казаха ми че е бактериална инфекция и ги лекувах със Sera Batopur, но както е видно от написаното по-горе без голям ефект. Преди три седмици си взех нова бета, но и при нея се появи гниене на перките и ленивост. Интересното е че сомчетата са живи и здрави и нямам никакви проблеми с тях. Вече почнах да се съмнявам, че аз им влияя лошо на бетите  :-(
Единственото, което намирам за странно, е че всички бети бяха купени от един и същ магазин, а сомчетата от друг. Но не ми се вярва все болни рибки да улучвам или в магазина да има някаква зараза.

Ето и информация за аквариума ми:


Обем на аквариума: 15л.

Височина: 27 см.

Грунд
Дебелина на дъното: 3см
Размер на камъчетата: 3-4мм

Осветление: не

Филтрация:
Аераторна помпа (с гъба): да
Вътршен филтър л/ч:регулируем до 250 л/ч
Система за СО2: не

Филтрите работят непрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума:февруари 2011

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: не

...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Sera auatan при смяна на водата

Вода
Сменям по 3 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 22 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 24 градуса.

Храна
Видове храна: Sera Vipan
Колко често храните рибките си: 1 път на ден като на всеки 6 дни пропускам един ден
За колко време рибките изяждат порциите си: няколко минути

Растения:
Нямам живи разстения

Риби:
Млади риби(видове, брой): 2 сома, 1 бета
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):1 бета

Благодаря предварително за всякакви отговори и идеи.
Поздрави,

ico

Аквариума е малък за толкова риби. Махни сомчетата, остави си една бета. Температурата ти е малко ниска за бети, направи я поне 26 и наливай нова вода със същата температура. Вътрешния филтър идва доста силен за бетите и сигурно много ги тормози течението. Като си оставиш само бета, може спокойно да минеш само с аератора и гъбата. Ако нямаш капак, сложи. Хубаво е да разнообразяваш малко менюто и няколко минути хранене е прекалено много храна.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

flameff

Преди да взема сомчетата гледах само две бети в него и резулататът беше същия (познат гледа две бети в 5 литров аквариум тип сфера и няма проблеми с тях, затова реших че за 15 л. три рибки не са много). Ще увелича температурата с 2-3 градуса. Филтъра е с регулируема мощност за аквариуми от 3-50 л. като съм го пуснал почти на най-ниската възможна степен (водата почти не помръдва). Поръчал съм си стъклен капак, очаквам го до края на тази седмица. Ще купя и друга храна.
Исках да разбера да ли някой се е сблъсквал с този проблем и как го е решил. Ако загине и тази бета ще си купя отдруг магазин за теста. Също така обмислям вариант за 30-40 л. аквариум.
: 20.12.2011г 10:10ч
Едното сомче умря. За съжаление го хвърлих преди да се сетя че мога да го щракна. Бетата и другото сомче са  в доста лошо състояние, като бетата плува доста неадекватно - настрани, надолу и вяло, също така лежи на дънаото на една страна. Прилагам снимки на другите две рибки, за да видите за какво става въпрос. Сложих Бактопур с надеждата да спася поне сомчето. Според мен бетата ги зарази, така че спирам да пазарувам от въпросния магазин. Ако някой може да даде идея да ли мога ги спася по някакъв начин, моля да сподели.



 

cwetalin

Гледайки снимката на сомчето, имаш ихт (Icthyophthirius multifiliis)
Прочети тук: http://aquariumbg.com/statii.php?statia=44  точка 2.
Болестта се лекува, много добре действат фирмените препарати. Купуваш, четеш и спазваш точно инструкцията и си готов.

flameff

Мерси. Дано да издържат до утре докато купя препаратите. Поне по описание изглеждат много добри.
Между другото от бактупура рибките малко живнаха, но още са доста зле.
: 20.12.2011г 21:09ч
Бетата пое към вечните ловни полета  :-( . Остана ми сомчето, но като го гледам и то ще я последва. Пускам малко снимки ако може да помогнат за определяне на заболяването.
Докато не се оправи сомчето няма да пускам нови риби в аквариума. В слуай че и то тръгне към Валхала ще изчакам две три седмици преди да купя нови рибки.





: 20.12.2011г 22:10ч
Вече си имам само аквариум  :-( Ето по-добри снимки на сомчето, които може би ще потвърдят предположението на "cwetalin" Странното в случая е че много бързо си заминаха и трите рибки, като сомчетата се разболяха след пускането на бетата, така че най-вероятно тя си е била болна, но първите седмици не и личеше. След първите симптоми че е болна за три-четири дни умря целия аквариум.


hristo111

17.01.2012 18:43 #5 Last Edit: 18.01.2012 17:31 by hristo111
Здравейте. Днес докато бях на компютъра видях че бетата ми се държи странно.Обикаляше бързо и изведнъж спря и падна на дъното. Първо си помислих чи си почива защото често го прави, но после видях че беше на една страна и не мърдаше. Стоя в едно положение дълго време. И така си и остана.  :'(  Сега се чуда  каква е причината от умирането й. Четох и други теми, но не разбрах. Някой да има идеи ?

beta61

Да забеляза по нея нещо като мухъл?

mirosiav

натиснах грешен клавиш и публикувах, преди да съм довършил. Разчитам напредналите в хобито да коригират, ако съм се подвел нещо по практическите си наблюдения.Имам 112л.аквариум и развъден.
Имах подобен (да не кажа същия проблем). Реших го по следния начин:
1. Сигурен ли си, че грунда който си сложил, не влияе отрицателно на параметрите на водата спрямо рибките които искаш да гледаш?
2. Липсата на т.н. азотен цикъл, т.к. нямаш живи растенея?
3. Не пишеш на колко време сифонираш аквариума?
По т.1, лятото си взех от морето някакви камъни за аквариума (с цел да спестя пари) и ги сложих в развъдния аквариум. Взеха след седмица, две да ми измират рибките там и новородени и родители. Махнах камъните и се оправи.
По т.2, в горе посочения развъден аквариум, освен че махнах камъните, започванах да слагам и вода от големия аквариум(40%от аква/60%престояла вода).
По т.3, ако само сменяш част от водата без да обираш отпадъците или сифонираш, пак се замърсява водата.
Преди да променя посочените три фактора перките на бетите загниваха и умираха в развъдния аквариум. След промяната всичко си дойде на място и рибките се развиват много добре. Според мен всичко е до  хигиената и качеството на водата.
Отглеждане и развъждане на betta splendens като хоби!

Similar topics (5)

22270

Публикации: 3
Прегледи: 2711

6372

Публикации: 30
Прегледи: 18815

43149

Публикации: 3
Прегледи: 2993

5008

Започната от yri


Публикации: 9
Прегледи: 7179

36748

Публикации: 7
Прегледи: 4085