• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:48

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болна Златна рибка

Започната от leviev, 27.09.2022 11:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

leviev

Здравейте,

Съвсем нов съм в акваристиката така че се извинявам за липсатат на компетенция предварително.
Наскоро майка ми купи златна рибка на дъщеря ми. Съответно се пада на мен със съпругата ми да се грижим за нея. Купих аквариум 50л. със лампа филтър с помпа и нагревател. В началото рибката е била в малка колба около 3-4 литра докато я вземем от майка ми. Забелязах че има нещо бяло под опашката. За съжаление се разпростира. Предполагам бактерия или нещо подобно (прилагам снимка от днес). Моля за съдействие дали ще мога да я излекувам?
Благодаря предварително за съдействието.

mushroom

Виждам няколко бели точки по нея може да са оптична илюзия.
Може да е ихтио или да е гниене на плавниците, което е по-вероятно, защото на други снимки в нета там имат плавници, а на тази буквално всичко е изгнило.
Може и да е съвсем друга причината, като нестартиран аквариум (търси азотен цикъл).
Дай малко повече информация как по точно прехвърли рибката в новия 50л. аквариум.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

leviev

Първо искам да благодаря за бързата реакция.
Причините може да са доста защото азотния цикъл не го направих, сега съм поръчал два препарата seachem prime и seachem stability. Със сигурност водата не е в оптималния състав. Само я темперирах и сипах тъй като не бях запознат с методиката. Утре ще започна третирането на водата с рибката в нея, надявам се няма да и стане по-зле от това. Относно гниене на плавници е по-малко вероятно защото още преди петната там плавници нямаше а и си плува доста добре активна е и се храни добре. Точките наистина ги има не са оптична измама.
 Може и да не е златна рибка, нямам представа каква е точно, и в магазина не бяха сигурни.

mushroom

Значи златна рибка е. Просто е депресирана и за това не се е "наперила".
Темперирането какво означава за Вас? Изравняване на температурата на двете води или смесване за около 20-30 мин. на двете води? Аааа и престояла ли поне 24ч. водата за 50 литровия аквариум, за да се дехлорира?
За препаратите не знам, ако трябва да съм честен не използвам.
Но ако ще третирате с препарати (говоря за ихтио или гниене), рибата трябва да се отдели и да се повиши температурата както и да се увеличи аерацията. Поне аз така лекувах 2-3 пъти златни рибки и се получаваше (чук, чук на дърво).
Пробвайте със тези стабилизатори на водата (разгледах ги в нета). Ако белите петна се увеличат най-вероятно е ихтио, но така по разказа Ви може да е просто стрес за рибока и да се осъфери.
Питайте смело.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

leviev

Много благодаря още веднъж. Ще пиша с резултати, дано са добри.
Относно темперирането имах предвид че я затоплих до 25 градуса преди да я пусна. Водата не беше престояла направо я сипах за това и искам да ползвам тези препарати за да може по-бързо да се преборя с хлора и нивата на амония.
Дано е стрес, ако видя че се разпростират петната ще я отделя и ще пробвам с лечение.


mushroom

Няма проблем, амоняк не би трябвало да имате, тъй като аквариума е нов. В този ред на мисли този                      prime не Ви трябва. Само втората химия Ви е необходима за стартиране.
Винаги смесвайте водата преди да добавите рибки към друг аквариум. След това може да се изсипе и само рибите да се добавят, но всеки аквариум е с различни параметри, било то и стопанисвани от един и същ акварист. ( - :
Номера е рибите да се приспособят постепенно към параметрите на другата (в новия аквариум) вода.
Златните рибки са корави, но азотния цикъл е основа в започването на аквариум.
Пишете!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

Добре дошъл!

По-добре не слагай никаква химия в аквариума, поне докато не оправиш рибата. Направи клипче и го покажи в магазина. Май наистина ихтио и някакви проблеми с плавниците. Може би ще трябва повече от един препарат.
За съжаление не съм добър в болестите, за да дам други съвети. Ето ти малко по темата:

https://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/

https://aquariumbg.com/article/50

https://aquariumbg.com/article/112
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

leviev

Здравейте,
Много благодаря за насоките и изчерпателната информация. Може би наистина е ихтио четох че може да се развие при стрес не добра водна среда ниска температура на водата и т.н.
Ще пробвам със следните два препарата

https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/medikamenti-sera-germanija-21536/sera-costapur-preparat-protiv-ednokletytshnoto-ichthyophthirius-i-drugi-paraziti-po-ribkite-costia-chilodonella-trichodina-i-dr-v-sladkovodnija-i-solenovodnija-akvarium-50-ml-5806
https://zoomagazin.eu/bg/kategorii/medikamenti-sera-germanija-21536/sera-ectopur-grija-za-vodata-po-vreme-na-tretirane-sreshtu-ektoparaziti-i-gybitshki-v-sladkovodni-akvariumi-i-ezera-130-gr-24801

Благодаря още веъднъж за съдействието ще ви пиша с резултати, дано се справя.

leviev

За съжаление не можах да я спася, умря. Лекарството подейства за паразитите отвън падна доста голяма част + част от засегнатата опашка но явно и вътрешно е имало нещо. Имаше като подуто точно пред задната опашка. Жал ми е но няма да се отказвам. Доста неща понаучих.
Сега искам да дезинфекцирам аквариума по някакаъв начин ако може да ми кажете как. Да започна с грунд и декорация, да направя азотния цикъл както е редно и чак тогава да взема нова рибка.
Ако може да ми кажете кои според вас са подходящи рибки за начинаещи като мен? Вече не искам да се доверявам на продавачите по зоо магаини и т.н.

Благодаря предварително за съдействието.

mushroom

Аз нямам опит в това, но съм чувал всякакви неща. Като разтвор с белина, разтвор с калиев перганманат и т.н.
Аз бих измил аквата и ще я оставя да изсъхне. След това със спирт. Той ще се изпари от само себе си. Просто преди да го напълниш го изплакни пак аквариума.
И винимавай да не го счупиш при тези процедури. ( - :
Аз така един в еуфорията му пръснах долния ъгъл при едно завъртане в банята, а си бях подготвил толкова неща преди това.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

Ами... Понякога в магазините не се интересуват от здравословното им състояние. Гледат ги в неподходящи условия, смесват здрави и болни, и им е по-лесно да ти продадат лекарство, отколкото да се грижат подобаващо.

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,319.0.html

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,629.0.html

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,17881.0.html


https://aquariumbg.com/forum/akvariumni-ribki/savmestimost-na-razlichnite-vidove-ribki/ тук има една таблица, снимките ги е отнемало, та ще трябва да видя да ги извадя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

10243

Започната от exorsist


Публикации: 12
Прегледи: 5843

36173

Публикации: 2
Прегледи: 2516

19350

Започната от valnata


Публикации: 3
Прегледи: 2877

42934

Започната от Pras4o


Публикации: 4
Прегледи: 3449

33007

Започната от blonblon


Публикации: 2
Прегледи: 2394