• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

01.11.2024 02:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с Меланотения паркинсони

Започната от endorphyn, 04.07.2009 09:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

endorphyn

Здравейте,имам проблем с мъжка Меланотения паркинсони.Рибката е при мен от около 2 месеца,досега се развиваше добре,много активна и с все по-интензивно оцветяване.От около седмица обаче,подвижността и силно намаля,като се храни умерено.До тази сутрин,външно не се забелязваше нищо,но преди малко открих,че има малки,симетрични и съвсем леко зачервени подутини от двете страни на опашното стебло,точно пред опашната перка.Моля за диагноза и евентуално лечение,благодаря.

Живко

Паркинсоните, както и всички видове от рода, лепват различни болести характерни за различни видове. Ето това отпускане и подуванията, според мен са начало на образуване на язви. Язвите са характерни за златните риби и рибите по нашите водоеми. Обикновено се появяват при влошено качество на водата.
Аз не можех да отуча моите рейнболи да живеят в чиста вода. Определено си искат перфектен азотен цикъл и нива на нитрати под 50. Ако има изменения паркинсоните и прекокса са първите, които се предават.

Малко по-късно ще пусна име на антибиотик, ползван от колега от форума с успех.

Между другото ТУК има описание на препарати, лекуващи язви, но как ще действат на рейнболи...!? Съмнявам се да е тествано.

Помисли и за поддръжката на аквариума.
Никой не се е родил научен.

endorphyn

Благодаря за отговора.Сменям 1/3 от водата на 5 дни и другите риби са добре.Не съм мерил показателите на водата,но  не съм внасял нови риби,количеството храна ,която давам е постоянно,единствената промяна,според мен положителна,е че увеличих броя на растенията.

discus

Ако под увеличение броя на растенията имаш предвид внесени новозакупени растения, то това може и да източника на заразата. Освен това рибката е достатъчно от скоро при теб за да може да си е носила заболяването.

Живко

http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6782.0
: 04.07.2009г 21:09ч
Прочети линка. Можеш да ползваш препаратите споменати в тази тема. В добавка сведенията са, че ще ти заминат растенията.

Поради многото странични проблеми при ползването на тези антибиотици може да пробваш да лекуваш в отделен съд само болната риба и така ще установиш дали ще има ефект. После ,ако се появят още болни ще се наложи да третираш целият аквариум.
Дано се размине, но....
: 04.07.2009г 21:09ч
Още една добавка. Препрочитам пак първият ти пост.
Малко ме притеснява симетричността от двете страни и поради факта, че все още няма развита язва, задължително лекувай в отделен съд. Проблема явно е в начален стадий и няма пълна картина. И да има няма нищо сигурно без лабораторни изследвания.
Все пак решението ще трябва да го взимаш ти!

endorphyn

Благодаря,успех на всички!

Живко

@endorphyn

Какво става с паркинсонито?

Similar topics (5)

4

Започната от aquabg

Публикации: 46
Прегледи: 25474