• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.05.2024 03:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болна боция клоун

Започната от mario_gg, 05.02.2014 22:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mario_gg

Здравейте имам проблем с 1 от рибите.Преди около 2 месеца почнаха да се появяват бели петна по нея.Пробвах лечение с ФМЦ което ми беше препоръчано от човека от който купих рибите.4-5 пъти слагах в аквариума в интервал от 2 месеца но без резултат.Моля някой с опит да даде алтернативно решение което да не повреди на другите риби.Странното е че болестта не се разпространява по другите риби , въпреки че боцийте плуват на пасаж и винаги са една до друга.99% съм сигурен че заболяването е ихтиофтириус .Прикачвам снимка от нета с подобни петна че боцийте са  доста срамежливи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs14.postimg.cc%2Ffvonz1uv5%2Fich.jpg&hash=15423d893c5b38e0298c13821b8108ae27def53e

ПС. Спазил съм всички инструкций за ползване на лекарството , повишаване на температурата , илзкл. на осветлението и т.н.

asito


grigor nakov


wwladoo

06.02.2014 00:08 #3 Last Edit: 06.02.2014 12:49 by wwladoo
Ами ако това ФМЦ е ,,гаражен производство,,както и други такива препарати без установена марка,нормално е да няма никакъв ефект,колегите са ти написали,какво да ползваш а има и др. лекарства--Нистатин,Малахитово зелено и т.н.Ихтио хващат риби които по някаква причина им е остлабнала имунната система, и не е задължително да хване всички риби отначало.И крайно време е да се разбере,че Ихтиото е болест и на стреса,можеш да вземеш една рибка от един аквариум и да я преместиш в друг и да хване ихтио само тя,а останалите които са в този аквариум да не са болни.Начел съм се и съм се наслушал на писания от типа,взех си болни риби---няма значение дали са купени, или подарени и т.н.отваряйте си очите и се информирайте при какви условия са гледани рибите(параметри на водата),преди да ги вкарате във вашият аквариум--можеш да кажеш болна риба от ихтио ако в момента като ти се дава има точки(ихтио)---като  я вкараш в аквариума си и след ден,два или няколко дни хване ихтио--причините могат да бъдат много---коренна разлика в параметри, новостартиран аквариум,стрес от транспортиране,стрес от температура и т.н. ;-) :-)Не говоря за конкретният случай, а по принцип с акв. риби и ихтиото,бъдете  стриктни в някои неща,за да нямате главоболия *DRINK*


  Конкретно по случая,Боция Макраканта(личен опит) са предразположени към ихтио, особенно докато се адаптират първият месец след вноса,дивоуловени са и няма как да не е така с ихтиото,условията в природата(водата)в която живеят е друга и няма как като ги вкараме в аквариум,да не реагират е не всеки път е не всички но...има едно голямо но,което значи особенно внимание.... :-) Но един път като свикнат и като се адаптират,са корави рибки и живеят с години,стига да се грижим за тях като хората(качествена храна и чистота и растителен аквариум,с корени и укрития.Имал съм боции на по над 10 год.,а по принцип ги дават да живеят до 50г. и стават големи като шарани.Първите две години растат относително бързо, и после растежа се забавя много,така че,да не се учудват колеги,че нещо им има на рибите.Полова зрялост в аквариум много трудно, а размножаване в аквариум, описани има в нета един,два случая(и то непотвърдени данни) с инжектиране на хормони по една две рибки уж извадени което.....(на принципа така нареченият ,,късмет на аквариста,,)Други видове боции да--тъй наречените,,боции джуджета,,но не и очевидно макраканта.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

mario_gg

FMC-то е на DAJANA както и всички останали продукти който ползвам като храна , препарат за смяна на водата , против водорасли и т.н.
До колкото болеста , имаш право за стреса това стана след като рибката беше оставена сама в един леген докато сменявах водата ... беше се скрила в филъра.
Ще пробвам с горепосочения препарат.
Благодаря за съветите.

wwladoo

Аз съм ползвал на Даяна Пет някои продукти и храни и съм бил доволен от тях,може би ако беше ползвал малахитово зелено на същата фирма щеше да има ефект.Ихтиото понякога е упорита болест и ако не се вземат мерки, още при появата на първите няколко точици,може и да доведе до фатален край.Третирай в общият аквариум,защото бацилите са във водата, ако имаш растения ги извади,защото повечето от лекарствата за акв. риби действат зле на растенията, особенно на бързорастящите с меки листа.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

36173

Публикации: 2
Прегледи: 2534

20048

Започната от jeordji


Публикации: 27
Прегледи: 22027

7802

Започната от Dranter


Публикации: 3
Прегледи: 3951

55234

Публикации: 19
Прегледи: 5964

13656

Публикации: 1
Прегледи: 3610