• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болест, с която не успявам да се преборя

Започната от vlado_sm, 17.05.2021 20:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vlado_sm

Здравейте. Имам доста сериозен проблем с моя аквариум. От около 8 години си гледах няколко златни плюс 3 сома, но покрай Коледа се появи проблем и от тогава не успявам да се преборя с него. Първоначално ми умряха 1-2 златни през няколко дена, след това 3 наведнъж, при което аз подмених половината от водата и нещата сякаш се нормализираха(имаше няколко златни , които бяха доста зле , но до другия ден бяха видимо добре). За съжаление точно тогава се разболях от Ковид и ме поставиха в карантина, а аквариума е в кабинета ми.Момичето, което ходеше да ги наглежда и храни ми се обади , че са умрели още 2 и след няма и 5 дни умряха всички останали. Реших, че е някаква инфекция и казах да му сипят калиев перманганат, за да се дезинфекцира. Така беше стоял поне 15 дни и като се върнах и му разбърках пясъка водата отново стана плътно червена(предполагам са пуснали повече от нужното). Затова реших да го оставя за по дълго празен , като работеха филтрите и периодично го разбърквах докато вече изчезна червения цвят и водата и пясъка се прочистиха. Преди 20 дни реших , че вече е ОК и е време да го стартирам пак, почистих го основно , смених поне 30-40 литра , сложих няколко златни и един сом и до сутринта всички златни бяха умрели, а след два дни и сома се предаде. Ще сложа и снимка да видите , в какво състояние беше преди да умре - имаше нещо подобно на плесен на устата му. След това реших, че водата все пак не е ок , източих я цялата , налях нова от чешмата и след 3 дни пуснах 2 гупи за тест - на сутринта ги намерих във филтъра - дали са умрели или ги е засмукал не знам.Сложих мрежичка на отвора му и пуснах нови 3 - на следващия ден на корема на едната забелязах пак нещо подобно на мухъл и до следващия ден беше изчезнала-така и не успях да я открия къде е умряла. След това пътувах за 2 дни и днес открих катрината от първата снимка - от двете риби открих само това. Вече не ми идва нищо на ум какво да правя. Моля ви за съвет!



Обем на аквариума:140л
Температура:25-27гр


Филтрация:
Аераторна помпа (с гъба) и външен филтър
Филтрите работят непрекъснато





https://i.postimg.cc/SYxmJ8pg/1.jpg

https://i.postimg.cc/hfwKtfZ0/2.jpg

https://i.postimg.cc/z32rxyN1/3.jpg

NO CARRIER

Има нещо много странно в цялата тая работа. Аз бих набедил храната. Сменял ли си я?

После бих дезинфекцирал всичко отвсякъде. Пълен рестарт. Силно разреден разтвор на белина. Измиваш, изплакваш, оставяш да изсъхне. После с оцет, пак така. Внимавай с филтъра, защото белината може да увреди металните части - осите, примерно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vlado_sm

Храната не съм я сменял от доста време - на Sera люспи за златните и гранули за сомовете. Поиследния път поръчах от друг сайт(бгпет), но не вярвам това да е проблем. Промените , които съм правил скоро преди да започнат проблемите са , че сложих във външния филтър Сера карбон, какъвто преди това нямаше и другото е , че едни пациенти ми подариха 4 тернеции и 2 скаларии(аз лично обвинявам тях , че са вкарали някаква зараза, понеже преди това 2 години не съм имал проблем от никакъв вид). Замислих се дали да изваря всичко от аквариума, включително грунда и филтрите , но ме е страх , че ще се повредят от температурата. Не знам и дали спирт 70 % или кислородна вода 3% няма да свършат някаква работа, понеже ми се струва , че са по-безвредни от белината.

NO CARRIER

Да, в тоя случай може би се дължи на новите риби. Сера карбон е излишен според мен, но и не вреди.

Единственото вредно на белината е, че е силен окислител и може да повреди металните части. След като всичко изсъхне се разпада до безвредни вещества, ако това те притеснява. Оцетът също.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

niky

Ако ги накиснеш в силен разтвор на калиев перманганат нищо няма да им стане. Аз бих махнал всичко и наново. Тоя карбон във филтъра не разбрах за какво е, обикновено се слага след лечение и след време се маха. Постоянно да стои във филтъра до нищо добро няма да доведе.

vlado_sm

Ами преди време водата започна да става много жълта и ме посъветваха да сложа от него , за да се избистри. Наистина имаше ефект от него , но след това почнаха проблемите - затова за мен една от възможните причини е той, другата е донесените рибки. В интерес на истината в момента водата е нехарактерно бяла-не просто бистра , а бяла. Отдавам го и на това , че няма никакъв живот в момента вътре. А според вас пясъка по какъв начин е най-лесно да го почистя?

niky

Не знам кой ви ги е казал тия неща, как ще се избистри водата като сипете вътре в аквариума калиевперманганат?!
Ако държите на пясъка, най-добре го изварявате в една тенджера, после ХУБАВО го промивате със студена вода и си го слагате обратно.
Ако имате филтър с гъба най-добре я изхвърлете. Ако имате вътрешен филтър, слагате го в калиевперманганат, силен разтвор. Също така и нагревателя.
Ватата от филтъра я изхвърляте, пълнежи ако има заедно с филтъра в калиевия перманганат.
Аквариума също.
И после си слагате пясъка, пускате си филтъра и чакате да зацикли. През това време, поне две седмици, рибите трябва да стоят някъде другаде...
Тук идва и главният проблем - ако рибите са все още болни, всичко ще се повтори.

Затова може би е най-добре просто да смените голяма част от водата и да третирате срещу ихио с някое лекарство. Аз вече съм забравил кое точно, един единствен път съм имал такова чудо, преди много години.
Ето един метод описан на сайта - Лечение на ихтио
Ако се оправят рибите супер, ако не...ще можете да стартирате начисто без риби.

Ето ви и описание на Сера -
https://aquariumbg.com/articles/image/Sera_13.jpg

https://aquariumbg.com/articles/image/Sera_14.jpg




vlado_sm

Карбона сложих за избистряне на водата. Единия ми филтър е външен и там на мястото на едните камъни сложих мрежичка с карбон. Калиевия перманганат го пуснах след като измряха рибите с идеята да се дезинфекцира всичко, но нещо не се получи схемата, непонятно за мен защо. Явно ще се наложи да прочистя всичко наново със силна дезинфекция и след това да го зареждам полека лека. По начина , който пробвах явно не стана - щом гупите , които пусках за тест дали е годно за живот не изкараха повече от 2 дни.

niky

Еми действай, ако има нещо пак ще пишеш. Надяваме се положителни новиони. Карбона го махни, той служи само временно.

petko

Ако имаш пластмасови растения ги махни.Някои отделят нешо си...

a__andreew

Здравейте, махнете сера карбона, защото той е абсорбирал доста неща и не е добре да остава във филтрите. Той се оставя при лечение на  някакво заболяване за да махне остатъците във водата. В крайна сметка е обикновен въглен каквито имена  да му слагат големите фирми.

vlado_sm

Благодаря за съветите-ще предприема действия тези дни и да видим какъв ще е резултатът.

mushroom

Колега действай радикално.
Успех!
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

vlado_sm

Предприех действия според вашите съвети и вече всичко изглежда наред. Измих аквариума с белина, преварих пясъка, декорациите отидоха в коша(Това стана повече случайно от колкото по желание , но така се случи) ,филтрите в калие перманганат и така-вече 3 седмици живеят новите златни и не виждам да имат проблеми. Сега остава да обработя един корен от лоза за декорация и се надявам повече никога да нямам такива проблеми. Благодаря за съветите.   

mushroom

Браво колега, много се радвам, че си успял да се справиш с ихтиото.
От тук нататък гледай да подържаш добър баланс в аквата и не би трябвало да има драма.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

21849

Публикации: 13
Прегледи: 6774

5930

Публикации: 23
Прегледи: 13675

17257

Публикации: 3
Прегледи: 4322

36498

Публикации: 2
Прегледи: 2813

41587

Публикации: 2
Прегледи: 18699