• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 08:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болест при златните рибки

Започната от norixbg, 21.06.2012 02:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

norixbg

Здравейте,

извинявам се, ако има вече същата тема, но аз лично не я намерих.

Значи проблема e в това, че на гърба на златната рибка започна да й падат люспите. До колкото разбрах, това не е фатално, защото и преди ми се струва, че са й падали, после се оправя. Но преди време ми почина друга златна по доста странен начин. Първо й падат пак люспите по гърба и после започна да й пада също и месото и се влачат на гърба някакви нишки от месото като тъкани. Отидох до 1 зоомагазин и ми предложиха Sera baktopur direct. Прочетох упътването и направих както е описано, но може би поради напредналия стадий, нищо не стана.

Сега ми се струва, че се случва същото и на друга, понеже пак и падат люспите, но ми се струва, че й се изтъркала и кожата (ако рибите имат кожа де).

Сложих я в 7-8л вода в отделен съд и сложих 1 таблетка Sera baktopur direct и я оставих там 30мин. После я върнах в аквариума, който е 120л и сложих 2 таблетки и малко в нея също. ( в листовката пише 1 таблетка на 50л вода ) И така трябва да минта 3 дни, после в зависимост от резултата се правят последващи смени на вода и т.н.

Ще се радвам, ако на някого му се е случвало същият проблем да сподели как е действал.

п.п. в аквариума са 5 златни и 6 молинезии и 2 сома. Понеже не пише в листовката, проблем ли ще е ако и останалите рибки останат в аквариума заедно с болната, докато има 2те разтворени таблетки от Sera baktopur direct?

Благодаря предварително!

Снимки:

Genadig

Не смяташ ли че много рибки си събрал? Златните се гледат само със златни...аз имам 130л и две златни...и не виждам смисъл от тези два сома, които имаш...
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

norixbg

Когато купувах молинезиите, вкички ми казваха, че няма проблем и че може да се гледат и със златни. Впоследствие съм чел и че златните е най-добре да се гледат със златни само. Както и да е, какво било било.

Второ, до колкото знам - стандарта е 10л на 1 златна. Ти можеш да си гледаш 2 златни и на 1000л ако искаш...

Трето, моля да се говори по същество по темата. Силно се съмнявам, че болестта идва от прекаленото много риби при положение, че са малки а и преди съм имал и повече рибки в този аквариум и не е имало нищо.

Desidy

Здравей,
дано да се оправи рибката ти. За златните правилото е на 1 рибка - 30л вода, за телескопите - 20л вода.
Рибките може да са малки и да не е пренаселен аквариума, но така или иначе имаш проблем.
Направи лечението с бактопура, няма да има проблем за останалите рибки -на мен лично ми е помагал при друг проблем пак със златна.
Не пропускай седмичната смяна на водата и гледай в тези жеги да не се вдигнат градусите в аквариума.
Успех!
12л Бета
30л Раци джуджета и ред чери

norixbg

Добра новина!

Рибката се оправя, вече й изчезна мъхчето, което се беше образувало над кожата и кожата й зарастна. Има още малко кръвоизлив, но е доста по-малко от преди. Предполагам, че след няколко дни би трябвало да се оправи напълно.

Поздрави :)

Similar topics (5)

24758

Публикации: 4
Прегледи: 3655

14073

Започната от nihi79

Публикации: 3
Прегледи: 7537

14066

Публикации: 20
Прегледи: 14877